Hore

Exif- tajomstvo fotografa

Šéfkuchári svoje recepty neprezrádzajú len tak hocikomu. Parametre vzniku fotografie našťastie nebývajú tajné.

Ak vlastníte fotografické príručky datované pred vznikom digitálu, narazíte na jednu užitočnú radu: zapisovať si údaje o vytvorení fotografie. Ide o dátum, čas, miesto a podmienky fotenia, ale aj o technické parametre - použitý fotoaparát a film (dnes ISO), objektív, expozičný čas, clonu, blesk, kompenzáciu atď.

Keď nájdeme starú fotografiu a máme k nej takýto zápis, poznáme parametre jej vzniku. Na čo je to dobré? Vieme duplikovať výsledok, zistíme limity svojej techniky (napr. že objektív treba pricloniť), môžeme získať cielenú kritiku (rozmazané je to kvôli dlhému času). A hlavne sa učíme ovládať fotoaparát - vieme si zo záznamov zistiť, aký prístup je úspešný a čo naopak nefunguje. A tiež, aké parametre v akej situácii nastaviť.

Na tento účel vznikali rôzne technické pomôcky. Najprv to bol notes či predtlačené šablóny, neskôr výrobcovia začali podporovať zápis technických údajov medzi políčka filmu alebo do internej či externej pamäte (napr. do diára Palm). V digitálnej dobe sa všetky potrebné údaje zapisujú priamo do súboru s fotografiou pomocou štandardu EXIF. Ten priamo do fotky ukladajú fotoaparáty, fotomobily a filmové skenery.

EXIF sú, ako hovoria programátori, metadáta. To sú údaje vložené do súboru (v tomto prípade fotky typicky JPG, TIF, CR2, NEF, RAF, PEF, DNG..., prípadne videa či audionahrávky), ktoré popisujú niektoré jeho aspekty, ale netvoria jeho primárny obsah. To je aj prípad EXIF: v textovo-tabuľkovej podobe prezradí dôležité informácie o vzniku fotografie.

Takto sa dajú uložiť rôzne metadáta. Súčasťou EXIF je napríklad aj zmenšenina obrázku (náhľad, angl. thumbnail), ktorá sa zvykne zobraziť vo fotoaparáte alebo v editore počas doby, kým sa načítava fotka v plnom rozlíšení. Medzi profesionálmi sa používajú dáta IPTC, do ktorých sa zapisujú hlavne autorské a organizačné údaje. XMP je dobré hlavne na informácie o RAW konverzii alebo takmer ľubovoľný text; možnosti týchto štandardov sa však prelínajú, takže textové komentáre či informačné polia sa nájdu aj v EXIFe. Nakoniec zostáva ešte miesto na lokalizačné údaje GPS.

Prezeranie EXIF

Pravdaže, na niečo tak užitočné ako EXIF existuje množstvo nástrojov. V prvom rade sa hodí mať možnosť EXIF prečítať. Na základné prezeranie nemusíme chodiť ďaleko, tieto informácie totiž dokážu moderné operačné systémy zobraziť. V systéme Windows stačí kliknúť pravým tlačidlom na obrázok, zvoliť Možnosti, kliknúť na tlačidlo Rozšírené a hneď máme podstatné parametre.


Aj Windows si poradí so základnými údajmi.

Dozvedáme sa tieto informácie: Rozlíšenie (rozmery v pixeloch), model fotoaparátu, expozičný čas, clonu, ISO, ohniskovú vzdialenosť, režim blesku, farebný priestor (sRGB/AdobeRGB), režim automatiky, spôsob merania, korekciu expozície a pravdaže čas fotografovania.

To nie je všetko, čo sa v týchto dátach skrýva. Iné programy ukážu viac, tu je ukážka Zoner Photo Studio 12:


Zoner prezradí podrobnosti.

Okrem parametrov obrazu ako napr. vyváženie bielej, tu nájdeme aj zaujímavý údaj,  Zonerom nazvaný „ID obrázku". Nejde o nič iné, než o počet fotografií vytvorených fotoaparátom od jeho výroby - ľudovo povedané, koľko má „nacvakané". Užitočný údaj pri predaji či kúpe použitého prístroja.

Dôležitá informácia je orientácia fotografie. Väčšina fotoaparátov dokáže fotiť „na výšku", ale pritom fotografie fyzicky neotáča (tzn. aparát s rozlíšením 1600 × 1200 neurobí fotku 1200 × 1600). Namiesto toho uložia do EXIF informáciu o orientácii - 0°, 90° alebo 270°. Ak sa teda stane, že niektorý program takéto fotky necháva na ležato, je to iba preto, že túto informáciu nespracoval. Pri upravenej fotografii to už neplatí, väčšina grafických programov pri úprave fotku preorientuje.

Nedokonalosť EXIFu nám ukáže príklad svetelnosti objektívu, tu nazvaná „Max. clona". Pri porovnávaní tohto údaju v rôznych programoch zistíme, že každý svetelnosť identifikuje trochu inak - v prípade tohto objektívu 50/1,8 sú hodnoty od 1,6 po 1,9. EXIF je totiž štandard-neštandard, ktorý si každý výrobca trochu poupraví podľa seba. Najpresnejšie informácie zvykne zobrazovať softvér dodaný s fotoaparátom. Takisto sa oplatí používať čo najnovšie verzie softvéru.

Každý schopný program na prehliadanie alebo úpravu obrázkov nám niečo z EXIFu prezradí - od freewarov po Adobe LightRoom (výnimkou je Gimp, do ktorého treba najprv stiahnuť plugin). Typicky sa tieto údaje zobrazujú v tabuľke v blízkosti obrázku, alebo sa zobrazia po zvolení voľby Vlastnosti, Informácie o obrázku a podobne.

Napríklad XnView zobrazí základné údaje pod voľbou Vlastnosti, takmer kompletný výpis je dostupný v režime prehliadača.


Malý a veľký EXIF v XnView.

EXIF na internet

EXIFu sa prispôsobil aj web. Niektoré online fotogalérie si pri nahrávaní fotky vytiahnú údaje priamo z EXIFu. Ale aj keď je v prehliadači zobrazená fotografiu bez takéhoto popisu, dá sa EXIF zobraziť bez nutnosti ukladania súboru na disk.

Najlepšie vybaveným prehliadačom v tejto oblasti je Opera - EXIF dokáže zobraziť priamo. Stačí kliknúť na obrázok pravým tlačidlom myši a zvoliť Vlastnosti.


Operné predstavenie.

Opera však nie je veľmi priateľská k fotografom, keďže zatiaľ nepodporuje Color Management. Firefox je v tomto šikovnejší, naopak k údajom EXIF mu treba pomôcť zásuvným modulom. Prvým je drobná utilita FxIF (Firefox Exif). Do štandardného dialógu Vlastnosti jednoducho pridá aj základné údaje z EXIFu. Modul funguje aj v iných prehliadačoch založených na platforme Firefoxu.


Cez FxIF vidíme, ako sa čo nafotilo.

Druhá možnosť je plugin Opanda EXIF, ktorý zároveň funguje aj v Internet Exploreri. Pre IE stačí nainštalovať program, do Firefoxu treba doinštalovať ešte zásuvný modul. Opanda si v dialógovom menu prehliadača vytvorí vlastnú položku „View EXIF", kde zobrazuje viac údajov ako Fxif. Podporuje aj zobrazenie GPS a dá sa kombinovať s plateným editorom EXIF.


Ťažkotonážný nástroj.

Ukladanie a editácia

Okrem čítania môžeme chcieť s EXIFom aj manipulovať. V prvom rade je otázka, či chceme pri ukladaní fotky v grafickom programe EXIF ponechať alebo ho odstrániť. Vo väčšine jednoduchších programov nájdeme v nastaveniach položku, ktorá mení túto voľbu. Znova príklad XnView a Zoner:

Iné programy túto voľbu ponúkajú pri ukladaní alebo konverzii (RAW konvertory). Niektoré majú viacero možností ukladania - taký Photoshop má separátnu voľbu Save for web, ktorá EXIF zlikviduje.


Pred konverziou v Nikon ViewNX si zvolíme zachovanie alebo odstránenie rôznych metadát.

Pokročilejšie programy, hlavne tie s katalogizačnými schopnosťami (Asset management) umožňujú vytvoriť viacero profilov na ukladanie upravených fotografií. Ukladanie EXIF je jedným z parametrov, ktorý možno ovplyvniť. Môžeme tak mať profil na ukladanie plných 16-bitových TIF vrátane EXIF pre svoju zálohu a iný profil pre malý formát na web bez metadát.

Takisto môže vzniknúť potreba EXIF editovať. Typicky napríklad vtedy, ak grafický softvér pri uložení dáta vymaže
a chceme ich vložiť naspäť, alebo keď sme zabudli vo foťáku zmeniť letný čas a chceme zapísaný čas spätne upraviť.

Na editáciu EXIF takisto existuje viac programov, niečo zvládne aj vyššie spomínaný Zoner Photo Studio. Avšak švajčiarsky nožík medzi týmito nástrojmi je ExifTool. Dokáže upravovať azda všetky metadáta a zvláda aj dávkové spracovanie. Problém je, že je to konzolový program a na bežné používanie je dosť nepraktický. Treba ho teda doplniť grafickým rozhraním (GUI), napríklad týmto, príhodne nazvaným ExifTool GUI. Okrem editácie má vstavaných niekoľko skriptov, napr. zmena času, alebo pre Canony presunutie hodnoty ISO do štandardného umiestnenia. Na menej štandardné úlohy nie je problém nájsť na internete návody, ako ich urobiť priamo v konzole ExifTool.

Z ďalekého Česka pochádza konkurenčný MetaEditor, ktorý mi pripadá trochu neohrabaný - na druhej strane však komunikuje aj v češtine (aj keď na mojom počítači nie).


Photoshop medzi EXIF editormi, Exiftool GUI

Kde presne som to fotil?

EXIF je zaujímavý, ale nie veľmi zábavný. To sa o takom GPS nedá povedať. S použitím modernej techniky môžete prstom na mape ukazovať kamarátom, kde ste boli - a cestu ilustrovať fotografiami z presne určených lokácií.

GPS sa dá s fotografiou skombinovať dvojakým spôsobom. Pri prvom spôsobe sa dáta zapisujú do súboru priamo pri vzniku fotografie. Na to musí byť fotoaparát vybavený GPS - či už interným alebo externým modulom, prípadne špeciálnym káblom spojený s bežnou GPS jednotkou.

Druhou možnosťou je nosiť so sebou turistické GPS zariadenie, ktoré zaznamenáva prejdenú trasu do štandardného súboru. Rovnako poslúži jednoúčelový GPS tracker alebo mobil vybavený GPS a patričným softvérom. Potom stačí porovnať dáta z GPS a podľa času vložiť údaje o polohe do fotografie. Túto úlohu zvládnu EXIF editory spomenuté vyššie, alebo softvér dodávaný ku GPS trackeru. Potom nechýba možnosť zobraziť rovno na mape vlajočky, symbolizujúce fotografie z daného miesta.

Fotomobil Nokia 6220 obsahuje aj GPS s možnosťou geotaggingu - údaje ukladá korektne priamo do EXIF. MetaEditor aj Zoner obsahujú internetový prehliadač, kde na online mape ukážu rodisko fotografie - zelenou alebo červenou šípkou. Rovnako rozpoznajú GPS koordináty vložené do súboru dodatočne.


MetaEditor


Zoner

A pre tých, čo nevlastnia GPS, zostáva low-end možnosť - ručne si vybrať koordináty na mape a nechať ich pripichnúť do EXIF. Takto vyzerá posledná možnosť v programe Nikon ViewNX:


Priradenie GPS k obrazu sa nazýva „Geotagging".


Zapichne sa pripináčik a už bude jasné, kde fotka vznikla.


Nechýba možnosť zviazať zaznamenanú trasu z GPS so sériou snímkov.

Všetky tu spomenuté programy s výnimkou Zoneru sú bezplatné, takže hry s metadátami môžu začať.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
zajo
2009-12-08 09:24:29
pekne.. dalsi dobry nastroj je http://savanttools.com/exif.asp online exif viewer.. pomocou neho tu kedysi davno niekto ´odhalil´ Edu.. :)
 
Shooter
2009-12-08 10:16:49
Užitočný článok. Zaujímalo by ma či ´ID obrázku´ sa dá nájsť aj vo Photoshope. Vďaka.
 
Gino
2009-12-08 11:15:10
Preco sa EXIF neopisuje automaticky na ephoto pri pridani fotografie?
 
Cako
ocenenie redakciou 2009-12-08 11:47:14
príspevok od: Gino
Preco sa EXIF neopisuje automaticky na ephoto pri pridani fotografie?
aj to je dobry napad :) ale tak ja ked vytvorim foto mne ho PSko hned zmaze :( neviem co mam spravit aby mi tam ostal
 
kralik_j
2009-12-08 12:46:18
príspevok od: zajo
pekne.. dalsi dobry nastroj je http://savanttools.com/exif.asp online exif viewer.. pomocou neho tu kedysi davno niekto ´odhalil´ Edu.. :)
ako ho odhalil?
 
duroslav
2009-12-08 12:54:13
príspevok od: kralik_j
ako ho odhalil?
Bola tu o tom svojho času siahodlhá diskusia vo fóre. Vlákno behom pár dní narástlo na 400-500 príspevkov.
V rámci dodržania demokracie bolo však vlákno adminom zmazané.
Pointa bola v tom, že Autora prezradil thumbnail originálu fotky uložený v EXIF-e, ktorý bol v nezhode s tvrdením Autora, akým spôsobom vznikla jedna jeho fotka.
 
2009-12-08 13:06:30
príspevok od: Cako
aj to je dobry napad :) ale tak ja ked vytvorim foto mne ho PSko hned zmaze :( neviem co mam spravit aby mi tam ostal
pokial das Save for web, exif sa ti automaticky zmaze...
pokial ho fotka neobsahuje, nie je co vypisovat...v novej verzii portalu to bude automaticke, pokial ho fotka bude obsahovat, teraz je to dobrovolne - pokial ho fotka obsahuje, da sa vycitat ci uz z popisu, ci uz priamo z fotky, no niektori ludia to povazuju za svoje tajomstvo, treba to respektovat, kedze je slobodna vola cloveka, ci tieto udaje poskytne alebo nie...
 
kralik_j
2009-12-08 13:09:42
:)
dik za vysvetlenie
som kukal nick edo a uz tu ani nie je...

 
julo kotus
2009-12-08 13:10:32
V novej verzii ePhoto sa bude exif načítavať automaticky, teda ak ho fotografia bude obsahovať. Už dlhšie pracujeme na novej verzii ePhoto, v ktorej bude okrem toho zlepšenia kopec ďalších.
 
duroslav
2009-12-08 13:12:51
Ale čoby. Stále ho tu máme

http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-galeria/profil-uzivatela/?id=4217
 
jake
2009-12-08 14:07:50
a je to na skodu, lebo edu... bol jeden z najlepsich fotografov tu a vcelku nechapem preco sa donho tolko ludi obulo . naco? za to ze nechcel prezradit svoje tajomstvo ako vznikli niektore fotky? prisli sme zbytocne tu o spickoveho fotografa a takymto hadavym sposobom o mnohych dalsich, vacsinou okydanych zavistou a spekulaciami. proste ich to prestalo bavit - sam som chcel odist z tohto portalu ale som si to nakoniec rozmyslel . mnohym ludom chyba slusnost ale su aj taki co nedokazu uniest kritiku. a vysledok: obcas tu na ephoto niet niektore dni jedinej poriadnej fotky, neni co hodnotit. a tychto ludi clovek potom najde na inych portaloch, skoda pre ephoto
 
Cako
ocenenie redakciou 2009-12-08 14:21:14
praveze nikdy nedavam save for web normalne RAWko konvertujem do TIFFu potom upravim a nasledne skonvertujem do jpeg.A dam save as to je vsetko
 
Martin P
2009-12-08 14:31:17
ano absolutne suhalsim so vsetkymi vetami
tiez som si pozrel fotky edu a toto len tak niekto nenafoti a je to fakt skoda ze tu nieje s novymi fotkami
tiez mam podobne pocity ako ty jake a tento prispevok ma prinutil reagovat po dlhom case dufam ze sa to po niektorych strankach zacne hybat k lepsiemu s prichodom novych stranok ephoto
nemam patent na rozum aby som vedel ako zlepsit komunikaciu medzi ludmi pouzivam len jednu metodu slusnost.
ale citam tu niektore prispevky a hovorim si preco tito ludia maju volebne pravo a v akych rodinach vyrastali alebo este len vyrastaju.
pre tentokrat len tolko odomna dakujem.
 
duroslav
2009-12-08 15:26:40
Nechcem oživovať dávno zabudnutú diskusiu, ale problém Autora nebol v tom, že nechcel prezradiť svoje triky, ale v tom že zapieral ich používanie.
 
zajo
2009-12-08 16:32:50
príspevok od: duroslav
Nechcem oživovať dávno zabudnutú diskusiu, ale problém Autora nebol v tom, že nechcel prezradiť svoje triky, ale v tom že zapieral ich používanie.
ja som tiež nechcel, aby vznikla diskusia o Edu...

Mna by skor zaujimalo, kedy sa ten thumbnail mení. Ja upravujem sposobom - Lightroom -> Export a v thumbnail mam iba zmenseninu vyslednej fotky, nie povodnej fotky..

Ako tam zachovat povodny thumbnail?
 
duroslav
2009-12-08 17:12:42
To záleží na konktrétnej aplikácii. Niektorá ho aktualizuje pri ukladaní a niektorá necháva pôvodný. Jeden aj druhý spôsob má svoje opodstatnenie.
Z hlavy ti neviem povedať, ktorá to robí akým spôsobom.
 
leto
2009-12-08 17:29:08
tu nikto autorovi z menom Edu nič nezávidel,on mal problém,ktorí sa nazýva nehumánost,,,
 
leto
2009-12-08 17:31:06
príspevok od: leto
tu nikto autorovi z menom Edu nič nezávidel,on mal problém,ktorí sa nazýva nehumánost,,,
ale ako čítam,už toho bolo povedaného vela,nechcem teda ani ja vytahovat staré témy,,, :)
 
jake
2009-12-08 17:36:52
príspevok od: leto
tu nikto autorovi z menom Edu nič nezávidel,on mal problém,ktorí sa nazýva nehumánost,,,
a co s tym ma spolocna pekna fotografia? ta nehovori aky je autor ale len vypoveda svojou vlastnou estetickou hodnotou - o tom by malo byt hodnotenie fotiek, ... osobnost je druha vec, proste niektori ludia neznesu ego svoje alebo ego niekoho ineho (sam mam obcas taky problem) ale pustat sa kvoli tomu do konfliktov? ... no Druha svetova vojna bol urcite vacsi problem
 
leto
2009-12-08 17:38:51
príspevok od: jake
a co s tym ma spolocna pekna fotografia? ta nehovori aky je autor ale len vypoveda svojou vlastnou estetickou hodnotou - o tom by malo byt hodnotenie fotiek, ... osobnost je druha vec, proste niektori ludia neznesu ego svoje alebo ego niekoho ineho (sam mam obcas taky problem) ale pustat sa kvoli tomu do konfliktov? ... no Druha svetova vojna bol urcite vacsi problem
pekné fotografie autora nik nenapadal,,,
 
norris
2009-12-08 20:32:19
fajn článok...ja by som mal otázku ohľadom tej opery, resp opery a ´nasho´ portalu ephoto. Osetruje server nejak fotky? Ani na jednej mi totiz exif priamo z opery nefungoval (skúšal som asi 15 fotiek, vratane mojich u ktorych viem,ze exif je zachovany)...na inych portaloch mi to fungovalo....mozno otazka viac na admina
 
Cako
ocenenie redakciou 2009-12-08 20:58:25
príspevok od: norris
fajn článok...ja by som mal otázku ohľadom tej opery, resp opery a ´nasho´ portalu ephoto. Osetruje server nejak fotky? Ani na jednej mi totiz exif priamo z opery nefungoval (skúšal som asi 15 fotiek, vratane mojich u ktorych viem,ze exif je zachovany)...na inych portaloch mi to fungovalo....mozno otazka viac na admina
skusal si to otvorit pravy klik-otvorit obrazok v novom okne (ci ako je to pisane) a tak si daval vycitat exif ?...lebo mne to tak funguje,inac tiez nie
 
norris
2009-12-08 21:28:45
príspevok od: Cako
skusal si to otvorit pravy klik-otvorit obrazok v novom okne (ci ako je to pisane) a tak si daval vycitat exif ?...lebo mne to tak funguje,inac tiez nie
a fakD...tak som to neskusal pred tym...a ide to tak. Ok, ale inde to fungovalo aj bez toho, tak preto som myslel, ze je niekde hacik. Ok diik :)
 
maraou
2009-12-08 21:36:33
Paradni clanek!

Mel bych jeden dotaz co se tyka hromadne editace EXIFU. Fotili jsme s kamaradem zaroven na svatbe. Kazdy mel vsak nastaveny jiny cas ve fotoaparatu. Ted uz vim, ze si to priste musim pohlidat. Kdyz ted dam v LightRoom seradit fotky podle casu porizeni, nektere momenty jsou prehazene.
Shanim ted program, ktery by mi umoznil jednu sadu fotek posunout napriklad o +5 minut. Zkousel sem to v Lightroomu, ale ten umi jenom posun mezi casovymi pasmy, teda jen o celou hodinu.
Zna nekdo reseni???
Predem dekuji
 
Bindo
2009-12-08 21:59:09
Nazdar, neviete mi niekto poradit, ako v C 40D nastavim do exifu automaticke vkladanie autora foto ? Aby to robil hned fotak... Dakujem :)
 
TTL
2009-12-08 22:25:55
LightRoom zoraduje fotky podla Exifu? Ak nie tak netreba editovat ani Exif, staci hromadne upravit cas subotov - to zvladne napr. Total Commander.

Ak potrebujes editovat priamo Exif tak hromadne to spravi ExifTool - tu je navod presne na toto: http://search.cpan.org/dist/Image-ExifTool/lib/Image/ExifTool/Shift.pl
 
TTL
2009-12-08 23:06:45
*suborov
 
predseda
2009-12-08 23:17:50
príspevok od: maraou
Paradni clanek!

Mel bych jeden dotaz co se tyka hromadne editace EXIFU. Fotili jsme s kamaradem zaroven na svatbe. Kazdy mel vsak nastaveny jiny cas ve fotoaparatu. Ted uz vim, ze si to priste musim pohlidat. Kdyz ted dam v LightRoom seradit fotky podle casu porizeni, nektere momenty jsou prehazene.
Shanim ted program, ktery by mi umoznil jednu sadu fotek posunout napriklad o +5 minut. Zkousel sem to v Lightroomu, ale ten umi jenom posun mezi casovymi pasmy, teda jen o celou hodinu.
Zna nekdo reseni???
Predem dekuji
http://jpgtime.learsy.com/czech/

Fotili sme stuzkovu, dva fotorgrafi, na kazdom strojio iny cas. vyriesil to tento rpogram ktorý napisal neskutocne super clovek, lebo mi to usetrilo asi 5dni roboty!! je tam pekne aj popis...co a ako..drzim palce
 
WildSammy
2009-12-10 10:29:33
Ja by som do pozornosti uviedol este program PhotoME (www.photome.de). Je to zatial najlepsi soft na citanie EXIFov aky poznam. Je freeware a je aj lokalizovany do roznych jazykov, aj nam zrozumitelnych. Na rozdiel od inych EXIF readerov dokaze dekodovat aj data vyrobcu a napr. ja si tam zo zvedavosti pozeram teplotu fotaku pri danej fotke alebo graficke znazornenie meteringu a podobne :-) Da sa tam najst vselico :-)
 
caba
2009-12-10 12:11:03
Davam do pozornosti Geosetter (http://www.geosetter.de/en/)
Najstroj primarne urceny na ´geotagging´ zvlada okrem prezerania aj hromadne editovanie EXIF/IPTC/XMP dat.
 
seifi
2009-12-12 21:37:06
Mám C 40D, ale Zoner 12 mi pri ID číslo neukazuje. Skrátka prázdna bunka. Čím to bude ? Vďaka ak by niekto mal odpoveď.
 
caba
2009-12-13 14:23:06
príspevok od: seifi
Mám C 40D, ale Zoner 12 mi pri ID číslo neukazuje. Skrátka prázdna bunka. Čím to bude ? Vďaka ak by niekto mal odpoveď.
Asi to bude tym, ze to vyrobca nepodporuje t.j. je mnozina udajov (ako cas, clona, datum a podobne) ktora sa zapisuje do EXIFu ´povinne´ a potom je mnozina udajov, ktora sa lisi od vyrobcu k vyrobcovi (aj rozne fotoaparaty od toho isteho vyrobcu mozu zapisovat rozne typy udajov). Celkovy pocet zaberov patri do takejto skupiny.
 
TTL
2009-12-13 22:44:02
Na Canony by malo fungovat toto http://astrojargon.net/EOSInfo.aspx
 
seifi
2009-12-15 21:44:14
Vďaka za info.
 
joseman
2010-08-25 13:53:23
Cavte vsetci. Chcel by som sa spytat ci je nejake priblizne cislo fotografii - ID, ktore sa da povazovat uz za ´velke´? Resp. kedy sa da hovorit ze fotak ma uz nafotenych vela fotiek? A co to pre mna znamena? - strata kvality, ... Dakujem ze radu.
P.S. Mam fotak Nikon D80 tak, konkretne na takyto typ.
 
nariecnik
2010-11-20 19:29:38
Zaujimavy članok .Mam otazku na skusenejšich?!V všeobecnych info a to kolonka-ID /počet nacvakanych/Mi píše 1 030 689 to nieje možne ,alebo?!Ešte jedna vec v Jpeg mam DPI 180 a v Dng- DPI 72!Nemal by mat Dng viac.Ma to nejaky vplyv na kvalitu fotiek?Vdaka Vam trpezlivym
 
nariecnik
2010-11-20 19:30:27
príspevok od: nariecnik
Zaujimavy članok .Mam otazku na skusenejšich?!V všeobecnych info a to kolonka-ID /počet nacvakanych/Mi píše 1 030 689 to nieje možne ,alebo?!Ešte jedna vec v Jpeg mam DPI 180 a v Dng- DPI 72!Nemal by mat Dng viac.Ma to nejaky vplyv na kvalitu fotiek?Vdaka Vam trpezlivym
Ešte by som dodal že sa jedna o SX 20 is a Zoner 12
 
tomasGalajda
2011-02-07 13:46:27
príspevok od: nariecnik
Ešte by som dodal že sa jedna o SX 20 is a Zoner 12
Fu tak to si kedy stihol nacvakat? neviem ti sice poradit lebo s prograom Zoner nemam skusenosti ale tuto informaciu (o pocte nacvakanych záberov) by som aj ja rad vedel o svojom fotáku....mam A Lightroom a ViewNX (org. soft od Nikon-u) ak mi viete niekto poradiť ako tam zobraziť EXIF a či sa môžem k tejto informácii dostať v týchto programoch....vopred ďakujem.
 
tomasGalajda
2011-02-07 13:47:51
Dostal som sa len k metadatam ...nechcem si mýliť pojmy...neviem či spomínane metadata sú EXIF alebo nie....
 
tomasGalajda
2011-02-07 13:49:49
príspevok od: Shooter
Užitočný článok. Zaujímalo by ma či ´ID obrázku´ sa dá nájsť aj vo Photoshope. Vďaka.
Dobrá otázka....

toto by zaujímalo aj mňa len doplním, či to nie je možné v Adobe Bridge? hm?...tam predsa sú informácie o danej fotke....ale či sa dá zistiť aj toto....
 
tomasGalajda
2011-02-07 13:52:43
príspevok od:
pokial das Save for web, exif sa ti automaticky zmaze...
pokial ho fotka neobsahuje, nie je co vypisovat...v novej verzii portalu to bude automaticke, pokial ho fotka bude obsahovat, teraz je to dobrovolne - pokial ho fotka obsahuje, da sa vycitat ci uz z popisu, ci uz priamo z fotky, no niektori ludia to povazuju za svoje tajomstvo, treba to respektovat, kedze je slobodna vola cloveka, ci tieto udaje poskytne alebo nie...
s ukladanim save for web nemas uplnu pravdu lebo si môžeš zvoliť či chceš vkladať informácie alebo nie...
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-02-07 13:55:01
príspevok od: tomasGalajda
Dostal som sa len k metadatam ...nechcem si mýliť pojmy...neviem či spomínane metadata sú EXIF alebo nie....
EXIF je podmnozinou metadat. Metadata mozu obsahovat aj popisky, copiright a dalsie data, ktore moze fotograf pridat bud vo fotoaparate alebo v editore metadat (sucast viacerych fotoeditorov).
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-02-07 13:57:20
príspevok od: tomasGalajda
Dobrá otázka....

toto by zaujímalo aj mňa len doplním, či to nie je možné v Adobe Bridge? hm?...tam predsa sú informácie o danej fotke....ale či sa dá zistiť aj toto....
Pre pracu s metadatami v Adobe Bridge staci CTRL+i.
 
tomasGalajda
2011-02-07 14:04:03
príspevok od: Karol Srnec
EXIF je podmnozinou metadat. Metadata mozu obsahovat aj popisky, copiright a dalsie data, ktore moze fotograf pridat bud vo fotoaparate alebo v editore metadat (sucast viacerych fotoeditorov).
Ďakujem za kláv. skratku. Náhodou neviete či je možné a ak tak kde (pretože najskôr je) zapnúť EXIF v ViewNX?
 
tomasGalajda
2011-02-07 14:16:05
v AB som sa pekne dostal k EXIF-u
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-02-07 14:49:12
príspevok od: tomasGalajda
Ďakujem za kláv. skratku. Náhodou neviete či je možné a ak tak kde (pretože najskôr je) zapnúť EXIF v ViewNX?
Aj ked som Nikonak, ich softver nepouzivam, takze neviem.
 
tomasGalajda
2011-02-07 14:50:47
príspevok od: Karol Srnec
Aj ked som Nikonak, ich softver nepouzivam, takze neviem.
nevadí aj tak ďakujem za poskytnuté informácie.
 
TTL
2011-02-07 14:52:12
príspevok od: tomasGalajda
Ďakujem za kláv. skratku. Náhodou neviete či je možné a ak tak kde (pretože najskôr je) zapnúť EXIF v ViewNX?
Nalavo (vo verzii 2 napravo) su try zalozky - adresare, upravy a metadata, takze treba prekliknut prave na metadata. Ale su to len zakladne udaje.
 
tomasGalajda
2011-02-07 16:17:01
príspevok od: TTL
Nalavo (vo verzii 2 napravo) su try zalozky - adresare, upravy a metadata, takze treba prekliknut prave na metadata. Ale su to len zakladne udaje.
jj toto viem....len ma ´´nenapadlo´´ nastaviť si v metadatach čo všetko (vrátane EXIF-u) chcem zobraziť...a čo naopak nie ako napr. video a zvuk....
 
pauccini
2011-03-01 20:02:16
tiez by ma zaujimal nejaky \"strop\" ID u nikonu d80. dakujem
 
pauccini
2011-03-03 11:54:27
stiahla som si zoner 12 ale po udaji \"ID obrazka\" ani stopa....
 
Duduk1
2011-03-03 13:31:12
príspevok od: jake
a je to na skodu, lebo edu... bol jeden z najlepsich fotografov tu a vcelku nechapem preco sa donho tolko ludi obulo . naco? za to ze nechcel prezradit svoje tajomstvo ako vznikli niektore fotky? prisli sme zbytocne tu o spickoveho fotografa a takymto hadavym sposobom o mnohych dalsich, vacsinou okydanych zavistou a spekulaciami. proste ich to prestalo bavit - sam som chcel odist z tohto portalu ale som si to nakoniec rozmyslel . mnohym ludom chyba slusnost ale su aj taki co nedokazu uniest kritiku. a vysledok: obcas tu na ephoto niet niektore dni jedinej poriadnej fotky, neni co hodnotit. a tychto ludi clovek potom najde na inych portaloch, skoda pre ephoto
Súhlasím.Edu bol super fotograf,mal kráásne fotky.Akvôli jednému chrústovi...
 
lacoslav
2011-03-03 20:52:21
príspevok od: nariecnik
Ešte by som dodal že sa jedna o SX 20 is a Zoner 12
Nemáš to náhodou číslovanie z foťáka?
Ja mám Oly SP500UZ-ten má číslovanie:
100 0000-9999
101 0000-9999
102 0000-9999 atď.
Prever si to.
 
philips
2011-03-19 13:37:03
Ahoj, nevie niekto poradit, ako si do EXIFU vlozim vlastny text? lebo som videl nejake fotky kde ked som pozrel exif tak tam bolo meno fotografa alebo tak. dakujem
 
tomasGalajda
2011-07-20 08:06:05
dokáže zobraziť ID obrázku aj Zoner Photo studio 13? lebo mám ho teraz prvý krát otvorený a mám aj to okno už s informáciami ale ID obrázku tu nevidím (možno to bude aj tým, že mám len upravený tiff a nie pôvodný RAW...????)
 
dodo_bb
2011-07-20 08:11:22
príspevok od: tomasGalajda
dokáže zobraziť ID obrázku aj Zoner Photo studio 13? lebo mám ho teraz prvý krát otvorený a mám aj to okno už s informáciami ale ID obrázku tu nevidím (možno to bude aj tým, že mám len upravený tiff a nie pôvodný RAW...????)
ID je názov súboru a ten by sa mal zobrazovať. Celkový počet snímkov je tuším shutter counter a ten zoner nezobrazuje. Dá sa nájsť v iných softoch. Je to pre Teba dôležitý údaj?
 
tomasGalajda
2011-07-20 08:20:30
príspevok od: dodo_bb
ID je názov súboru a ten by sa mal zobrazovať. Celkový počet snímkov je tuším shutter counter a ten zoner nezobrazuje. Dá sa nájsť v iných softoch. Je to pre Teba dôležitý údaj?
ale nie.... je to ID obrázku aspoň tak to bolo označené v článku k exifu tu na fóre.... ale to je jedno, nevylučujem že to môže byť inak...ale nikde mi to nezobrazuje...mam RAW fotku zo Sony A 200...nie je to môj foťák ale momentálne iné RAW-ko nemám....ja mám Nikon D90 a dosť ma to zaujíma lebo ho predávam....
 
tomasGalajda
2011-07-20 08:21:49
príspevok od: dodo_bb
ID je názov súboru a ten by sa mal zobrazovať. Celkový počet snímkov je tuším shutter counter a ten zoner nezobrazuje. Dá sa nájsť v iných softoch. Je to pre Teba dôležitý údaj?
a mohol by si mi povedať aký soft to dokáže zobraziť? alebo aký by bol pre mňa najvhodnejší? ide mi fakt len o ten jeden údaj o nič iné....diky
 
tomasGalajda
2011-07-20 08:22:39
práve pozeram na tu Opandu...či ako sa to volá
 
xaxaxa
2011-07-20 08:30:46
príspevok od: philips
Ahoj, nevie niekto poradit, ako si do EXIFU vlozim vlastny text? lebo som videl nejake fotky kde ked som pozrel exif tak tam bolo meno fotografa alebo tak. dakujem
meno/autora si zadavas vo fotaku
 
TTL
2011-07-20 10:47:45
príspevok od: tomasGalajda
a mohol by si mi povedať aký soft to dokáže zobraziť? alebo aký by bol pre mňa najvhodnejší? ide mi fakt len o ten jeden údaj o nič iné....diky
Ak to nezobrazuje Zoner, skus XnView v rezime browser. Ale mozno sa tato informacia do TIF naozaj nepreniesla, zalezi od programu ktory spracuva RAW, ktore veci z EXIF ulozi dalej.

V inych softoch sa tato informacia naozaj vola shutter count a podobne.
 
dodo_bb
2011-07-20 11:53:49
príspevok od: tomasGalajda
a mohol by si mi povedať aký soft to dokáže zobraziť? alebo aký by bol pre mňa najvhodnejší? ide mi fakt len o ten jeden údaj o nič iné....diky
Keď som to raz potreboval, tak som použil toto
http://www.photome.de/
Niektoré fotoaparáty to ani neukladajú do exifu...
 
TomášK
2012-06-30 21:50:55
(teraz neviem ktory ale nedavno mi jeden z programov co sa tu asi odporucali nesiel stiahnut )

A mne sa dost lubi program Exifer (sice ma daake svoje muchy na ktore som akosi neprisiel)
A pri pouziti suborov z novsieho fotoaparatu mi akosi viac neposlucha,
a tak som nakoniec nato v poslednej dobe zacal viac pouzivat Zoner...,

A HLAVNE BY SOM MAL TAKU OTAZKU CO SOM NEPOCHOPIL,
ked pri uprave tych dat popisem tam aj do Comentu aj inde vselico,
Vo vlastnostiach suboru vo windovse sa stale v tych poliach autor, povod, tema a pod. nic neukazuje, iba sa stale ukazuju tie hodnoty z fotoaparatu o tom ako bol obrazok nafoteni.
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia