Autor: Jason Kirk

Fotografia povrchu dubového listu zvíťazila v súťaži Nikon Small World 2021

Takto pred mesiacom sme spoznali mená víťazov, ale hlavne ich úspešné videá v súťaži Nikon Small World in Motion. Autori súťažných fotografií si museli na vyhlásenie výsledkov počkať o niečo dlhšie, ale stálo to za to.

Spoločnosť Nikon Instruments Inc. vyhlásila víťazov 47.ročníka Nikon Small World. Autori opäť dokumentovali nádhery ľudskému oku neviditeľného sveta. Tento rok opäť dokazujú, že svet, ktorý vedci pozorujú cez mikroskopy, je fascinujúci.

Prvenstvo medzi množstvom fotografií získal Jason Kirk za snímku trichómov, prieduchov a žilnatiny dubového listu. Jason použil na mieru vyrobený mikroskopický systém, ktorý kombinuje farebne filtrované priame svetlo s rozptýleným, odrazeným svetlom. Zachytil 200 fotografií listu, ktoré spojil, aby vznikla výsledná fotografia.

1. miesto | foto: Jason Kirk

Jason použil priame aj odrazené svetlo na opačných stranách, aby zvýraznil tri vitálne štruktúry. Bielou farbou sú vyznačené trichómy. Sú to jemné chĺpky, ktoré chránia rastlinu pred extrémnym počasím. Mikroorganizmami aj hmyzom. Fialovou farbou zvýraznil prieduchy, malé póry, ktoré regulujú tok plynov v rastline. Azúrovou farbou je žilnatina, ktorá transportuje vodu cez list. Všetky tri sú pre rastlinu životne dôležité.

„Po svetelnej stránke to bolo komplikované,“ hovorí Jason. „Objektívy mikroskopu sú veľmi malé a majú veľmi malú hĺbku ostrosti. Nemohol som jednoducho dať k mikroskopu obrovské svetlo a mať priame osvetlenie. Bolo to ako pokúsiť sa nasvietiť hlavičku špendlíka zdrojom svetla vo veľkosti vašej hlavy. Takmer nemožné.“ Jason upravil teplotu farby a tón v postprodukcii, aby lepšie ilustroval rôzne zobrazené prvky.

Keď Jason neriadi výskumné centrum Optical Imaging & Vital Microscopy (OiVM) Core na Baylor College of Medicine, trávi svoj voľný čas úpravou mikroskopov a fotografických zariadení, ktoré nájde. „ Veľa som sa naučil od komunity vedcov, strávil som viac ako 20 rokov na poli mikroskopie vysokej úrovne. Ale veľa som sa naučil aj od ľudí, pre ktorých je to iba hobby. „Malý svet“ je skvelou kombináciou oboch skupín.“

Druhé miesto získala Esmeralda Paric za jej obraz mikrofluidického zariadenia obsahujúceho stovky tisíc neurónových sietí. Fotografia zobrazuje dve oddelené ale premostené populácie.

2. miesto | foto: Esmeralda Paric

Tretie miesto patrí Frankovi Reiserovi za jeho fotografiu zadnej nohy a priedušnice vši svinskej (Haematopinus suis)

3. miesto | foto: Frank Reiser

Práce na 4. - 20. mieste