Jarné novinky Olympus

Olympus XZ-1

Praha, 6. ledna 2011 – Nejprve přišla PEN revoluce v kategorii Micro 4/3 fotoaparátů. Nyní Olympus opět vystupuje z řady a vytváří špičkový kapesní kompakt XZ-1. Nový model XZ-1 je ideálním fotoaparátem pro pokročilé amatéry, moderní, designově laděné zákazníky i profesionální fotografy, kteří si chtějí pořídit prvotřídní kompakt kapesních rozměrů jako doplňkový fotoaparát. Kromě úchvatného designu poskytuje XZ-1 svým majitelům snímky jedinečné kvality a to i za špatných světelných podmínek. A jaké že jsou X-fatory, díky kterým bylo dosaženo tak neuvěřitelné kvality modelu XZ-1?

Jde o kombinaci tří jedinečných funkcí: extrémně velký a vysoce citlivý  CCD snímač, eXtrémně rychlý obrazový procesor TruePic V a eXtrémně světelný objektiv i.ZUIKO DIGITAL 1:1.8-2.5. XZ-1 je první kompaktní fotoaparát, který je vybaven objektivem ZUIKO, jménem proslulým jako výrobce špičkových objektivů pro zrcadlové fotoaparáty. Nový kompakt je také kompatibilní s vybraným příslušenstvím rodiny PEN . Pro dokonalejší záběry za všech okolností lze do sáněk nasadit externí blesk a scénu přisvítit. Stejně tak lze využít modulu se stereo mikrofonem, elektronického hledáčku a dalšího příslušenství, které teprve spatří světlo světa. Kompakt XZ-1 bude nabízen v matně černém nebo bílém lakovaném provedení.  Rozměrná 3” OLED obrazovka s vysokým rozlišením poskytuje detailní a ostrý náhled na kompozici i již pořízené snímky. Fotoaparát bude v prodeji v lednu 2011.

X-traodrinérní obrazová kvalita

Ať už se jedná o video s vysokým rozlišením nebo nádherné fotografie. XZ-1 nabízí obojí. Jen velmi málo kompaktních fotoaparátů se může pochlubit dokonalou kvalitou obrazu po celé ploše snímku, včetně jeho rohů. XZ-1, díky vysoce světelnému (1:1.8-2.5 ) širokoúhlému objektivu i.ZUIKO DIGITAL se 4x optickým zoomem, velkému senzoru a obrazovému procesoru, takovouto kvalitu poskytuje. Makro záběry od 1 cm, širokoúhlé záběry krajin, portrétní fotografie či skupinová fota – zde všude se projevuje 70-ti letý rodokmen kvalitní optiky a technologického vývoje. Velký obrazový snímač modelu XZ-1,  1/1.63” CCD je pak jen třešinkou na dortu. Na rozdíl od běžných kompaktů, mohou majitelé XZ-1 snadno regulovat hloubku ostrosti a např. blízké objekty tak udržet zaostřené, zatímco věci v pozadí budou záměrně rozostřené. Ve spojení s obrazovým procesorem TruePicV, získává XZ-1 unikátní obrazový potenciál, téměř srovnatelný s digitálními zrcadlovkami. To vše v těle ne o mnoho větším, než je běžný mobilní telefon.

X-celentní výkon za špatného světla

Svatá trojice – objektiv, procesor a senzor jsou doplněny o řadu vyspělých funkcí, se kterými XZ-1 zachytí nejen skvělé snímky, ale i HD video v jedinečné kvalitě, a to i za špatného světla. Ve srovnání s běžným 14 megapixelovým CCD snímačem jsou fotoreceptory každého pixelu dvakrát tak veliké. Díky kvalitnímu senzoru, ultra světelnému objektivu, duální stabilizaci obrazu, citlivosti ISO 6400 a pomocné lampě ostření (pro zaostřování za šera), dosáhnou majitelé XZ-1 kvalitních snímků, bez nepříjemného šumu a bez nutnosti použít rušivý blesk. XZ-1 samozřejmě exceluje i za jasného světla. V dobře nasvícených scénách by mohla přílišná světelnost objektivu být na škodu, avšak XZ-1 právě pro tyto situace nabízí extrémně rychlou expozici, až 1/2000 s.  Omezí se tak případná přeexpozice za slunného dne, nebo při použití blesku.

X-trémně kreativní

XZ-1 dokáže zrealizovat prakticky všechny umělecké nápady. Pokročilí fotografové jistě využijí otáčecí prstenec u základny objektivu, který slouží k rychlému nastavení mnoha různých parametrů, včetně manuálního ovládání (P/A/S/M).  Mezi další nastavení patří mimo jiné fotografování v RAW formátu, vícenásobná expozice i několik uměleckých filtrů, které lze využít také při nahrávání HD videa. S režimem super-makro, s funkcí bezdrátového řízení blesků a rychlým zaostřovacím systémem, je nyní profesionální focení s kompaktním fotoaparátem hračkou.

X-faktor styl

Podobně, jako designéři společnosti Olympus dali vzniknout dnes již proslulé digitální řadě PEN, představují nyní stylový kompakt XZ-1. Novinka bude dostupná v matně černé a lakované bílé barvě. Kompaktní a lehký fotoaparát vklouzne snadno do každé kapsy, takže jej lze vzít kamkoli sebou a v prvotřídní kvalitě zachytit život kolem.

Olympus XZ-1 bude v prodeji koncem ledna 2011.

XZ-1 hlavní charakteristika:

Obrazová kvalita

• 1:1.8-2.5 super-světelný širokoúhlý objektiv i.ZUIKO DIGITAL se 4x zoomem, (ekv. 28-112mm*) pro snímky s dokonalou kvalitou od makra až po nekonečno
  • 10-ti megapixelový 1/1.63” HS CCD snímač s vysokou citlivostí pro skvělé záběry s nastavitelnou hloubkou ostrosti
  • Duální stabilizátor obrazu pro zaostřené snímky rychle se pohybující objektů či focení za šera
  • Obrazový procesor TruePic V pro věrnou reprodukci barev a efektivní redukci šumu
  • HD video se zvukem pro krásná videa vhodná pro přehrání na HD televizorech

Snadné ovládání

• 3.0” OLED (610,000 pixelů) obrazovka s korekcí jasu a kontrastu pro lepší zobrazení a čitelnost za příliš silného světla
  • Manuální funkce pro rychlé a snadné profesionální nastavení
  • Vestavěný průvodce a režim i-Auto pro začínající fotografy
  • Otočný prstenec na objektivu – pro přesné ruční ovládání a rychlý výběr režimů a funkcí

Kreativita & flexibilita

• 6 uměleckých filtrů pro HD video i foto režim:
    Pop Art, Jemná kresba, Zrnitý film, Camera obscura, Diorama a
    Dramatický tón (HDR)
  • Konektor pro příslušenství pro stále rostoucí řadu příslušenství, včetně externího blesku, elektronického hledáčku, stereo mikrofonu apod.

Další specifikace

• ISO 6400 pro zachycení záběru i za velmi špatného světla
  • HDMI rozhraní pro připojení fotoaparátu k TV a promítání snímků pomocí televizního dálkového ovladače
  • Více obrazových formátů (poměrů stran): 16:9, 3:2, 4:3 nebo 6:6
  • Funkce bracketingu pro vyvážení bílé a expozici
  • Paměťové karty SD (SDHC a SDXC kompatibilní)**

* 35mm ekvivalent.

** SD je registrovaná známka asociace SD Card Association.

Olympus SZ-10

Praha, 8. února 2011 – Vývojáři společnosti Olympus letos předvádí své nejlepší umění. Po revolučních fotoaparátech Olympus PEN a novém, již oceněném fotoaparátu XZ-1 s objektivem ZUIKO, přichází nyní na trh s novou řadou kompaktů, označovanou “Super Zoom”, nebo zkráceně SZ. První zástupce této řady - model SZ-10 je úchvatný nejen svým designem. I přes své štíhlé tělo je v něm dostatek prostoru pro výkonný objektiv a spoustu technologických “vychytávek”. SZ-10 je ideálním partnerem pro všechny fotografy, kteří se nechtějí svého fotoaparátu nikdy vzdát a musí jej mít stale při sobě, 7 dní v týdnu a přitom se nechtějí vzdát kvalitních výsledků na úkor kompaktních rozměrů malého přístroje. Tento neuvěřitelně kompaktní Super Zoom v sobě nese optickou soustavu s 18-ti násobným přiblížením (28-504mm*). V srdci přístroje lze najít 14-ti megapixelový snímač a spoustu dalších inovativních prvků pro zajištění prvotřídního obrazového výstupu u fotek i HD videí.

Super Zoom

V kategorii kompaktních fotoaparátů je SZ-10 s 18x optickým širokoúhlým zoom objektivem naprosto unikátní. Díky prvotřídní optice Olympus si majitelé nového kompaktu užijí všech možných úhlů záběru za všech okolností. S výkonnou optikou lze vzdálené objekty snadno přiblížit na dosah ruky – situace zcela nemožná s běžným kompaktem obdobné velikosti. Tentýž objektiv zachytí i široké krajinné scenérie nebo skupinové foto v malém interiéru.

Super technologie

Olympus SZ-10 je plný inteligentních technologií, které svět kompaktů svým majitelům nabízí. Hodí se prakticky pro každou situaci a všechny záběry zachytí v rozlišení 14-ti megapixelů. S novými prvky, jako jsou 3D foto nebo umělecké filtry je focení zábavou pro každého. Umělecké filtry lze navíc aplikovat i na natáčené video a to včetně nového filtru vodových barev (Watercolour). Sdílení a archivace fotek je nyní také velmi snadné. Díky kompatibilitě s kartami Eye-Fi lze snímky bezdrátově přenést do počítače, případně je uložit na oblíbenou webovou stránku.

Super styl

Běžné kompakty se snaží na první pohled vypadat mile, avšak po stránce výkonu již nemusí být na tak vysoké úrovni. SZ-10 takový není. Díky prvotřídním specifikacím není pochyb, že se jedná o vyspělý kompakt s unikátním výkonem.  A určitě byste o něm neřekli, že je milý. Jeho design nelze označit jinak, než naprosto dokonalý.

SZ-10 bude nabízen v černém a stříbrném barevném provedení.

Hlavní specifikace:

• 18x širokoúhlý optický zoom (28-504mm*) pro dokonalé přiblížení
  • Procesor TruePic III+ pro optimální reprodukci barev a nízkou hladinu šumu
  • HD Video s vysokým rozlišením 720p pro pohybové scény zachycené v excelentní kvalitě
  • Rozlišení 14 megapixelů pro kvalitní fotografie i video nahrávky
  • Duální stabilizátor obrazu pro omezení rozmazání rychle se pohybujících objektů

Použité technologie

• 3” LCD obrazovka s rozlišením 460,000 pixelů pro snadnou kompozici a prohlížení snímků
  • Pokročilý režim pro rozpoznání obličejů a technologie korekce stínů pro správné zaostření a expozici tváří
  • Beauty Mode – režim pro vyhlazení vrásek a drobných neduhů na obličeji
  • Inteligentní Auto režim (i-Auto) a AF Tracking ostření pro snadné nastavení a správné zaostření
  • Režim pro rozpoznání domácích mazlíčků (pes nebo kočka), který automaticky rozpozná, zaostří a správně exponuje vaše mazlíčky
  • Scénické režimy pro automatické nastavení expozice v konkrétních situacích (např. Krajina, Noční scéna apod.)

Kreativita & univerzálnost:

• Kompatibilní s kartami Eye-Fi pro automatické nahrávání a sdílení dat na počítači a na internetových stránkách
  • 3D foto režim pro úchvatné prostorové záběry
  • Umělecké filtry pro dodání kreativního prvku do fotek i HD video záběrů: Punk, Pop Art, Camera obscura, Kresba, Jemná kresba, Rybí oko (pouze fotky), plus nový filtr Odlesky (pouze fotky) a Vodové barvy

Ostatní důležité prvky

• Foto surfing a [ib] software pro prohlížení, organizaci a sdílení pořízených dat – třídění např. podle osoby, místa, události
  • HDMI technologie pro promítání snímků na HD televizorech a ovládání prohlížecího menu fotoaparátu pomocí televizního dálkového ovladače
  • ISO 80 - 3200
  • Vestavěný Panorama režim
  • SDHC a SDXC paměťové karty**
  • Vestavěný blesk
  • Vestavěný návod k použití

Olympus VR-330 a VR-320

Praha, 8. února 2011 – Nová řada kompaktních fotoaparátů Olympus VR v sobě snoubí vysoký výkon s cenovou dostupností. Fotoaparáty nabízí svým novým majitelům prvotřídní kvalitu foto i video záběrů za velmi příznivou cenu. Výkonný zoom objektiv, štíhlý design a chytré technologie byly premisou modelu VR-310, představeného již v lednu letošního roku.  Nyní Olympus uvádí na trh dvě další novinky, s ještě lepšími specifikacemi – fotoaparáty VR-320 a VR-330. Oba jsou vybaveny 12.5x super širokoúhlým zoom objektivem s ohnisky 24-300mm* kombinovaným s vyspělými funkcemi, které nevyžadují žádné zvláštní fotografické znalosti. VR-330 navíc přidává dnes tak populární režim 3D fotografie a velkou 3” LCD obrazovku s rozlišením 460.000 pixelů. Díky HDMI výstupu je prohlížení fotek i video záběrů na velkoplošných HD obrazovkách potěšením. Ve své kategorii a v dané cenové relaci jsou VR-330 a VR-320 zcela neporazitelní.

Miniaturní zázrak

Vývojoví inženýři společnosti Olympus letos opět prokázali své schopnosti a předvádí světu naprosto unikátní výrobky. Za obdiv stojí především miniaturní rozměry optické soustavy, která poskytuje výkon 12.5-ti násobného přiblížení s širokoúhlým ohniskem 24mm (celkem 24-300mm*). Celou tuto soustavu se podařilo vtěsnat do extrémně štíhlého těla s hloubkou jen 19.3mm (při zasunutém objektivu). Pokud postavíte VR fotoaparáty vedle konkurenčních modelů s 12x optickým zoomem, hned si všimnete, jak velký rozdíl v tloušťce dělá několik milimetrů. VR modely nabízí fotografům nejen velké přiblížení, ale i extrémní šíři záběru -  to vše v jednom ultra štíhlém těle. S rozlišením 14 megapixelů, HD video režimem a celou řadou dalších technologií, je řada VR unikátním příspěvkem začínajícím i pokročilým fotografům.

Hlavní výhody

Dokonce i v rámci standardů řady VR je model VR-330 tak trochu speciální. Je vybaven 3D foto režimem, ve kterém lze pořídit prostorové záběry jakékoli scény a následně si je prohlížet – opět v prostorovém 3D režimu na obrazovkách k tomu určených. VR-330 je samozřejmě HDMI kompatibilní, takže při přehrávání snímků nebo video scén na HD obrazovkách stačí jen fotoaparát připojit pomocí HDMI kabelu a televizním ovladačem promítat jednu fotku za druhou. Praktické funkce jsou typické pro celou řadu VR. Žádné zbytečné funkce, jen užitečné a praktické funkce, které mohou přispět k jednoduššímu ovládání s výbornými výsledky. Ke kvalitním fotografiím přispívají mimo jiné duální stabilizátor obrazu, inteligentní expoziční režim iAuto a technologie korekce stínů. K dispozici je také 7 uměleckých filtrů, běžně se vyskytujících na vyspělých fotoaparátech Olympus.

OLYMPUS VR-330 a OLYMPUS VR-320 budou v prodeji ve stříbrné, černé, červené a modré barvě.

Hlavní specifikace:

OLYMPUS VR-330

Použité technologie

• HDMI výstup/ovládání pro připojení k HD TV bez jakékoli ztráty kvality HD videa nebo zvuku

Kreativita & univerzálnost

• 3D fotografie pro prostorové záběry a jejich prohlížení na 3D obrazovkách

OLYMPUS VR-320

Použité technologie

• 3” LCD obrazovka s rozlišením 230,400 pixelů pro snadnou kompozici a prohlížení snímků

Společné prvky:

Obrazová kvalita

• 12.5x super širokoúhlý zoom objektiv (24-300mm*) pro jedinečné přiblížení a široké záběry skupiny lidí
  • 720p HD video se zvukem pro prvotřídní pohybové záběry v excelentní kvalitě
  • 14 megapixelů pro vysoce kvalitní velkoformátové fotografie a dokonalé video záběry
  • Duální stabilizace obrazu pro redukci rozmazání pohybu

Použité technologie

• Režim pro rozpoznání obličejů a technologie korekce stínů pro správné zaostření a expozici tváří

Kreativita & univerzálnost

• Umělecké filtry pro dodání kreativního prvku do fotografií:
    Punk, Pop Art, Camera obscura, Kresba, Jemná kresba, Rybí oko plus nový filtr Odlesky

Ostatní důležité prvky

• Celokovové, štíhlé tělo v atraktivním robustním designu
  • [ib] software pro prohlížení, organizaci a sdílení pořízených dat – třídění např. podle osoby, místa, události
  • Citlivost ISO 100 až 1600
  • SDHC paměťové karty**

Olympus VG-110

Praha, 8. února 2011 – Nová řada Olympus VG činí kvalitu dostupnou a jednoduchou na ovládání. Noví majitelé VG fotoaparátů se tak mohou plně soustředit na samotné focení či natáčení video záběrů. To vše za minimální vynaložené náklady.

Stejně, jako VG-130 a VG-120, se i nový kompaktní fotoaparát VG-110 ovládá velmi snadno. Kromě celé řady plně automatických funkcí, jako např. expoziční režim i-Auto a technologie korekce stínů, je fotoaparát vybaven objektivem se 4násobným optickým širokoúhlým zoomem (27-108mm*), 12-ti megapixelovým snímačem a digitální stabilizací obrazu. Spojením všech těchto parametrů získává zákazník výkonný kapesní fotoaparát , který může vzít kamkoli sebou. Sedm kreativních uměleckých filtrů činí fotografování s VG-110 velmi zábavné.  Olympus VG-110 bude v prodeji na přechodu února a března 2011.

Obrazová kvalita

Kompaktní fotoaparát VG-110 poskytuje proslulou Olympus optiku za neporazitelně nízkou cenu. S prověřenými technologiemi Olympus, jako je inteligentní expoziční i-Auto, automatické zaostřování a sledování pohyblivých objektů AF Tracking, korekce stínů (Shadow Adjustment Technology) a technologie pro rozpoznání tváří (Face Detection), stačí aby majitel tohoto fotoaparátu jen zmáčkl tlačítko spouště a získal tak automaticky vynikající výsledky.

Kreativní možnosti

Kromě výhod automatických režimů mohou majitelé VG-110 projevit také své skryté umělecké ambice. Stačí jen zvolit některý z předdefinovaných uměleckých filtrů a vyladit tak snímek podle svého přání. Barevné ovoce tak lze ještě více přibarvit v režimu Pop Art, jemné květy nebo nevěstu zahalit do bílého závoje v režimu Soft Focus, nebo večerní osvětlenou ulici rozzářit paprskovitými odlesky lamp v novém režimu Sparkle (odlesky).

Olympus VG-110 bude nabízen ve stříbrném, černém nebo červeném provedení.

Olympus VG-110 hlavní specifikace:

Obrazová kvalita:

• 4x širokoúhlý optický zoom objektiv (27-108mm*) pro snadné přiblížení a širokoúhlé záběry
  • AVI video záznam se zvukem pro zachycení pohybových scén
  • 12-ti megapixelový snímač pro kvalitní snímky, videa a velkoformátové tištěné fotografie
  • Digitální stabilizátor obrazu pro redukci pohybové neostrosti

Použité technologie:

• 2.7” barevná LCD obrazovka (230,400 pixelů) pro pohodlnou kompozici, prohlížení a sdílení snímků

Kreativita & univerzálnost:

• Umělecké filtry pro dodání kreativního prvku do fotografií:

Ostatní důležité prvky:

• Citlivost ISO 100 až 1600
  • SDHC paměťové karty**
  • Vestavěný blesk
  • Vestavěný návod k použití

hawqo
2011-02-10 09:25:58
lol...zda sa mi alebo na tej fotke z tym \"palacom\" je to hdr zaber?

Marcel Rebro
2011-02-10 09:59:28
Mal som Oly4040 s f1.8 a bol to skvely fotacik. Koniec koncev pat Komovcov mame tu uzivatela co s tymto modelom tiez caruje ... jedine co na nom krivkalo bol slabsi dynamicky rozsah, ale v tomto mydielku by to vzhladom na pouzite technologie uz nemusel byt problem.

A kedze Oly si s podvodnickymi puzdrami stoji minimalnerovnako dobre ako Canon, myslim ze S90/95 ma viac ako vaznu konkurenciu ...

MartinH
2011-02-10 10:17:41
ten xz1 vyzera super..

micuro
2011-02-10 10:53:21
super vyzera ta xz-1,biele obycajne nemusim ale aj ten vyzera dobre.A paci sa mi ze sa na prednej strane nechvalia poctom megapixelov alebo zoomom,ale prave svetelnostou,kt. je v celkom rozsahu vysoky nadpriemer na tuto triedu.Na druhej strane cena je uz tak na hranici,ze stoji za zvazenie priplatit si a kupit entry level zrkadlovku.Pre tych co ale hladaju nieco male a kvalitne je to idealna volba

mirror
2011-02-10 21:04:58
Ta XZ-1 vyzera skvele, ale mam taky pocit, ze toho dost \"slohli\" z Lumix-u LX5. Maju sice lepsiu svetelnost 1.8, ale inak vsetko ostatne je dost inspirovane Panasonicom. Napr. pomery stran 16:9/4 /3:2/1:1, dalej tie predvolene programy (zrnity film, dierkova komora...), snimac 1/1.63\" atd. Aj ovladace su podobne. Pockali si a \"vylepsili\". Skoda, ze neprisli s niecim uplne vlastnym. Napr. s CMOS snimacom To by mnou viac pohlo... Takto je to kopia existujuceho stroja.

cicka1980
2011-02-10 23:15:34
hmm ta XZ-1 vyzerá papierovo veľmi dobre .
som zvedaví na recenzie a cenu a ak to bude vrámci normy tak ho asi kúpim
pre manželku=záložní foták pre mňa

Paulie
2011-02-11 11:39:42
príspevok od: cicka1980
hmm ta XZ-1 vyzerá papierovo veľmi dobre .
som zvedaví na recenzie a cenu a ak to bude vrámci normy tak ho asi kúpim
pre manželku=záložní foták pre mňa

cicka1980
2011-02-11 20:47:52