Hore

Fujifilm X-M1 - prvý dotyk s novinkou

Minulý týždeň sa mi na pár hodín dostal do rúk úplne nový Fujifilm X-M1. Ide už v poradí o tretí model Fujifilmov s označením "X" a s výmennými objektívmi. Je zameraný na skupinu fotografov, ktorí si nemôžu dovoliť drahšie modely od Fujifilmu (X-E1 alebo X-pro) alebo aj pre tých, ktorí chcú čo najmenší fotoaparát. (Telo má pre porovnanie rozmery kompaktu Fujifilm X10/X20). Fotografickej verejnosti je tento model predstavený ako vstupný model pre tých fotografov, ktorí požadujú kvalitu zrkadlovky, ale doteraz fotili kompaktom a uvítali by jednoduché ovládanie, malé rozmery či motívové režimy.


 Najmenšie X-ko v produkcii Fujifilmu.

X-M1 malé telo

Prevedenie nepôsobí lacno ani napriek nízkej hmotnosti a vysokému podielu plastov v konštrukcii. Spodná časť prístroja je kovová, ale horný panel s ovládacími prvkami sa zdá byť plastový. Multifunkčné koliesko a volič režimov fotografovania sú kovové, rovnako ako pánty displeja. Telo má pekné lícovanie spojov, nič nevŕzga, displej má pevné uchytenie, štýlový charakter príznačný pre radu X je zachovaný. Prístroj nie je príliš malý na držanie a ovládanie a ovládacie prvky sú pri pohľade zhora umiestnené podobne ako pri vyšších modeloch. V porovnaní s nimi však novinke chýba akýkoľvek predný prepínač - MF/AF. Toto si budete musieť nastaviť cez Q menu. Napriek malým rozmerom má novinka nielen integrovaný „vyskakovací“ blesk, ale aj WiFi. WiFi vzhľadom k tomu, že už všetci používame smartfóny veľmi vítam. Navyše pre mňa osobne je táto funkcia pri workshopoch na nezaplatenie. Chýbajúci hľadáčik do určitej miery supluje dobrý výklopný 3" displej s 920 000 bodmi. Nezabúdajme stále, že ide o základný model z ponuky CSC fotoaparátov Fujifilm. Fotoaparát podporuje adaptér pre nasadenie Leica skiel (ale aj Nikon, Voigtlander, Zeiss a iných manuálnych objektívov), podobne ako napríklad X-Pro 1.


Spočiatku budú v ponuke len strieborná a čierna verzia, hnedá pribudne na jeseň.

Objektív XC 16-50mm F3,5 -5,6 OIS

Objektív má veľmi decentné plastové prevedenie s plastovým bajonetom, jemný chod zoom aj zaostrovacieho prstenca. Zaostruje pomerne rýchlo tak, ako sme už na základné zoomy bežných zrkadloviek zvyknutí. Podľa prvých zhotovených obrázkov do JPEG má slušnú obrazovú kvalitu. Zaujala ma najkratšia ohnisková vzdialenosť 16mm, veď 24mm po prepočte na širokom konci je podstatne užitočnejších ako doteraz štandardných 18mm pri iných „seťákoch“. Novinka nemá clonový prstenec, clonu nastavujete otočnými voličmi na fotoaparáte. Obrazovú kvalitu a poriadne preverenie fungovania AF pri tomto objektíve vám ponúkneme v riadnom redakčnom teste.


Ktorý je krajší?

Objektív XF 27mm F2,8

Spolu s novým fotoaparátom bol predstavený aj prvý „pancake“ objektív pre rad Fujifilm X. Malým sklamaním pre mňa je absencia clonového prstenca (vraj sa by už nikde nezmestil) a trošku lepšej svetelnosti (ktorá by vraj zväčšila rozmery). Hodnota F2 by mu svedčala viacej. Fujifilmy zvládajú s prehľadom vysoké ISO, takže F2,8 by nám mohla stačiť. Kladom sú malé rozmery, zanedbateľná hmotnosť a rýchly AF. Podľa prvých záberov, ktoré som sním urobil, môžem povedať, že objektív je ostrý aj na F2,8 a pekne zvláda protisvetlo, no nemá rád bočné svetlo – treba používať slnečnú clonu. Vďaka malým rozmerom perfektne pasuje k novému fotoaparátu X-M1.


Blesk je podobný ako pri modeli X-E1.


Obvyklé rozmiestnenie ovládacích prvkov, len zvislé multifunkčné koliesko je trochu netradičné.

Obrazová kvalita

Fujifilm sľubuje rovnaký kvalitný obraz ako pri drahších modeloch X-Pro 1 a X-E1, pretože novinka má rovnaký obrazový senzor aj procesor. Bohužiaľ v čase písania tohto článku nebol dostupný RAW konvertor na porovnanie obrazového výstupu novinky s predošlými modelmi.


Pribudol výklopný displej.

Odlišnosti s X-E1

  • Chýba EVF hľadáčik
  • Nemá prepínač AF/MF/AF-C
  • Nemá elektronickú vodováhu
  • Nepodporuje mechanickú káblovú spúšť
  • Nemá mikrofónový vstup
  • Nemá AE-L a AF-L blokovanie tlačidlom (možnosť priradiť k „Fn“ tlačidlu)
  • Má lepší 920 000 bodový výklopný 3:2 displej (oproti 460 000 bodovému, 4:3, pevnému)
  • Má priame tlačidlo pre nahrávanie videa
  • Má detekciu tváre a zameraného objektu
  • Má lepšie zaostrovanie počas videa (blokovanie zaostrenia, manuálne, kontinuálne zaostrovanie)
  • Má menšie rozmery a podstatne nižšia cena s „kitovým“ zoomom.
     


Aj napriek malým rozmerom je ešte fotoaparát „za čo chytiť“.

Ovládanie v teréne

Mám už nejaké skúsenosti s Fujifilmami, a preto som s ovládacími prvkami ani s menu nemal najmenší problém. Aj pre začínajúceho fotoamatéra musí byť ovládanie novinky prehľadné, tlačidlá sú pomerne veľké a logicky rozmiestnené. Štandardný volič expozičných režimov je pre začiatočníka na nezaplatenie. Horné multifunkčné (horizontálne) koliesko, ktoré ovládame palcom, mení svoju funkciu podľa zvoleného režimu. V manuálnom expozičnom režime slúži na nastavenie času, v iných režimoch na kompenzáciu expozície - čo je veľmi podobné ako pri X-Pro1 alebo X-E1, či kompaktoch X10 alebo X20. Zadné (vertikálne) umiestnené koliesko slúži na zmenu clony v režime M a A, na zmenu času v režime S. Píše sa o tom komplikovane, ale ak raz chytíte fotoaparát do ruky, je to prehľadné a logické. V jednoduchosti ovládania mu konkurujú asi len Olympusy PEN.

FN tlačidlo je možné nastaviť nielen zmenu citlivosti ISO, ale aj na ďalších 15 funkcií (Napr. RAW, blokovanie expozície, režim AF, nastavenie dynamické rozsahu a pod.).

Všetko podstatné je navyše možné nastaviť aj v premyslenom Q menu, ktoré je ľahko čitateľné. Fujifilm v posledným modeloch zmenil svojské dvojúrovňové menu na štandardné jednoúrovňové (podobné ako napr. Canon), takže s hľadaním položiek už nie je taký problém ako pri prvých X modeloch.

Fotoaparát meria expozíciu celkom presne, niekedy má tendenciu urobiť „prepaly“ pri kontrastnom svetle, ktorý máte možnosť zachrániť buď z RAW alebo zvýšením dynamického rozsahu na 200% alebo 400%. AF pri fotení pracuje podľa mojich prvých skúseností podobne ako pri modeli X-Pro 1. (AF novinky s objektívom XC 16-50mm F3,5-5,6 OIS je podľa môjho názoru trochu pomalší ako pri už spomenutom Olympuse PEN poslednej generácie, no je podobne rýchly ako pri Sony NEX.)


Otočný volič expozičných režimov je podobný ako pri Fujifilme X10/20.

Zhrnutie

Tento základný model som od Fujifilmu dlho očakával, ale nepredpokladal som, že bude mať WiFi a až takto malé rozmery. Ovládanie je veľmi vydarené a vďaka výklopnému displeju je možné fotiť ľahko z rôznych uhlov, podhľadu či nadhľadu. Podľa všetkého ide o najlepšie ovládateľný fotoaparát vo svojej triede. Bližší pohľad na novinku a jej obrazový výkon vám prinesieme neskôr v tradičnej recenzii.

Ukážkové fotografie v galérii zhotovili Dominik Szombáth a Jozef Peniak.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
bear
2013-08-21 07:03:27
Neviem co vedie vyrobcov k vynechaniu kablovej spuste pri fotoaparate. Zaobidem sa bez HDMI, aj bez USB, kedze vacsinou kopirujem fotky priamo z karty, ale bez konektoru pre kablovu spust je pouzitelnost fotoaparatu znacne obmedzena.
 
LukiK
2013-08-21 07:17:48
príspevok od: bear
Neviem co vedie vyrobcov k vynechaniu kablovej spuste pri fotoaparate. Zaobidem sa bez HDMI, aj bez USB, kedze vacsinou kopirujem fotky priamo z karty, ale bez konektoru pre kablovu spust je pouzitelnost fotoaparatu znacne obmedzena.
trend je robit vsetko bezdrotovo. Alternativu mas napr radio. IR to asi nema.
 
bear
2013-08-21 07:30:52
príspevok od: LukiK
trend je robit vsetko bezdrotovo. Alternativu mas napr radio. IR to asi nema.
Jednoducha kablova spust bude mat vzdy mensie oneskorenie ako stlacenie spuste cez WiFi na telefone a rozdiel bude asi radovo vacsi ako desiatky ms, co sposobi fotoaparat. Ja vyhodu malych fotoaparatov vidim aj v tom, ze sa daju namontovat ako dialko spustane fotaky na zle pristupne miesta a tam sa kablova spust zide, ci uz je to radiova, alebo nejaka automaticka "foto pasca".
 
JohnNewton
2013-08-21 07:58:24
príspevok od: bear
Jednoducha kablova spust bude mat vzdy mensie oneskorenie ako stlacenie spuste cez WiFi na telefone a rozdiel bude asi radovo vacsi ako desiatky ms, co sposobi fotoaparat. Ja vyhodu malych fotoaparatov vidim aj v tom, ze sa daju namontovat ako dialko spustane fotaky na zle pristupne miesta a tam sa kablova spust zide, ci uz je to radiova, alebo nejaka automaticka "foto pasca".
Klasická mechanická spúšť (bowden) tam nie je ale elektrická, cez miniUSB áno, dá sa zakúpiť samostatne typ PR 90.
 
vd
2013-08-21 08:53:20
este ma nic nepresvedcilo, ze takyto typ fotaku potrebujem, ci uz ma usb, alebo nema. to nerozhoduje. zatial ma fakt neoslovuju
 
marcus_labeo
2013-08-21 10:18:25
Ad X-M1 ako novinka: a to onedlho príde X-A1 ako skutočný low-end: tvarovo identická s X-M1, ale s lacnejším (non-S-trans) senzorom a plastovým farebným telom: http://www.mirrorlessrumors.com/fuji-x-a1-gets-leaked-in-blue/
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2013-08-21 11:39:23
príspevok od: marcus_labeo
Ad X-M1 ako novinka: a to onedlho príde X-A1 ako skutočný low-end: tvarovo identická s X-M1, ale s lacnejším (non-S-trans) senzorom a plastovým farebným telom: http://www.mirrorlessrumors.com/fuji-x-a1-gets-leaked-in-blue/
oficiálne mi to do dnešného dňa to nikto nepotrvdil z FUJI - tiež som sa na to pýtal, na obrázku čo pripájaš je dosťi zle sfotošopená čierna verzia , XM1 je už viac menej plastová - spodný diel sa zdá byť kovový. Netreba zaúdať že pre fuji je už dnes veľmi ekonomické montovať do 4 fotoaparátov rovnaké senzory, procesory, obvody, takmer totožné firmvéry (XM-1, X-E1 X-Pro, X100s) Ale ako píšeš na celoplastový entry model bez výklopného displeja a možno lacnejším senzorom tam ešte priestor veru je
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2013-08-21 11:40:57
príspevok od: JohnNewton
Klasická mechanická spúšť (bowden) tam nie je ale elektrická, cez miniUSB áno, dá sa zakúpiť samostatne typ PR 90.
ďakujem za rýchlosť - len potvrdzujem že elektronická spúšť samozrejme bude cez USB - presne ako píšeš
 
marcus_labeo
2013-08-21 11:46:56
príspevok od: Jozef Peniak
oficiálne mi to do dnešného dňa to nikto nepotrvdil z FUJI - tiež som sa na to pýtal, na obrázku čo pripájaš je dosťi zle sfotošopená čierna verzia , XM1 je už viac menej plastová - spodný diel sa zdá byť kovový. Netreba zaúdať že pre fuji je už dnes veľmi ekonomické montovať do 4 fotoaparátov rovnaké senzory, procesory, obvody, takmer totožné firmvéry (XM-1, X-E1 X-Pro, X100s) Ale ako píšeš na celoplastový entry model bez výklopného displeja a možno lacnejším senzorom tam ešte priestor veru je
Keď chce Fuji ďalej expandovať, toto je cesta (a relatívne jednoduchá). Ono tých CSC stále nie je v reálnom svete tak veľa, ako sa zdá z tunajších článkov a diskusií: na nedávnej dovolenke som si všímal, čím ľudia fotia a až na mobily (a tablety) to boli prevažne zrkadlovky (lowendy typu D3100 či 600D) a potom kompakty (hlavne ultrazoomy). Bezzrkadlovky som videl všeho-všudy 4: jedno OM-D, jeden EOS M a dve Géčka. Zrejme to bude aj tým, že CSC sú stále ešte pomerne drahé oproti porovnateľným DSLR. Preto X-A1 povedzme za 400 eur môže k rozšíreniu CSC od Fuji dosť pomôcť.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2013-08-21 11:56:28
príspevok od: marcus_labeo
Keď chce Fuji ďalej expandovať, toto je cesta (a relatívne jednoduchá). Ono tých CSC stále nie je v reálnom svete tak veľa, ako sa zdá z tunajších článkov a diskusií: na nedávnej dovolenke som si všímal, čím ľudia fotia a až na mobily (a tablety) to boli prevažne zrkadlovky (lowendy typu D3100 či 600D) a potom kompakty (hlavne ultrazoomy). Bezzrkadlovky som videl všeho-všudy 4: jedno OM-D, jeden EOS M a dve Géčka. Zrejme to bude aj tým, že CSC sú stále ešte pomerne drahé oproti porovnateľným DSLR. Preto X-A1 povedzme za 400 eur môže k rozšíreniu CSC od Fuji dosť pomôcť.
uvidím čo urobia, ja vídam dosť peny, nexy, a cuduj sa svete v Splite som stretol 3-4 Fujiny X-E1 a 3 X100vky za 2 dni Najmenej vídam Nikon 1 a pritom pre amatéra to je dobrý stroj. Zaujímavé, že aj napriek cene má možno už 20-25% turistov už nejaký CSC. Štatisticky netuším ako to je presne to je len hrubý odhad môj. To sú budí tí, čo sa im nechce nosiť DSLR alebo hľadajú niečo jednoduché, čo fotí cez displej dobre..
 
marcus_labeo
2013-08-21 12:27:00
príspevok od: Jozef Peniak
uvidím čo urobia, ja vídam dosť peny, nexy, a cuduj sa svete v Splite som stretol 3-4 Fujiny X-E1 a 3 X100vky za 2 dni Najmenej vídam Nikon 1 a pritom pre amatéra to je dobrý stroj. Zaujímavé, že aj napriek cene má možno už 20-25% turistov už nejaký CSC. Štatisticky netuším ako to je presne to je len hrubý odhad môj. To sú budí tí, čo sa im nechce nosiť DSLR alebo hľadajú niečo jednoduché, čo fotí cez displej dobre..
Iste ten podiel CSC rýchlo rastie, ale ja som to zatiaľ v praxi nezaregistroval. Nedávno som strávil pár dní v Aténach a aj na takom fotografickom magnete, ako je Akropola som veľa CSC nevidel. Pritom je tam plno japonských turistov, ktorí si iste na túru po Európe zoberú najlepšiu/najnovšiu fotovýbavu. A i tí Japonci fotili hlavne so zrkadlovkami, nezriedka i s FF a vláčili plné fotobrašne i statívy. Amíci mali naopak veľmi často profikompakty (viedla G15ka). Fujinu som tam videl jedinú, aj to nebol CSC, ale X100vka.
 
stancok
2013-08-21 13:39:01
no vyzera byt velmi sumne-senzor z vyssich rad+vyklopne lcd ,super ze nastalo zlepsenie u kvality full hd videi,lebo s tym mal fuji uz dlhodoby problem..tesim sa uz velmi na recenziu ,myslim ze x-m1 bude aj cenovo priamy konkurent ku nex6-medzi ktorymi sa rozhodujem (aj ked skoda absencie hladacika u x-m1, to dava +navrch u nex6) chcem sa opytat to ze nema mic vstup,ale v tele zabudovany stereo mic predsa ma ci nie? ako potom by sa nahravali videa bez zvuku???predpokladam ze bol mysleny nejaky mechanicky mic vstup.. a za dalsie chcem sa spytat bude mozne donho pouzit aj ine objektivy napr nikkor alebo od inych vyrobcov?dik.
 
Marcel Rebro
2013-08-21 16:41:17
príspevok od: Jozef Peniak
uvidím čo urobia, ja vídam dosť peny, nexy, a cuduj sa svete v Splite som stretol 3-4 Fujiny X-E1 a 3 X100vky za 2 dni Najmenej vídam Nikon 1 a pritom pre amatéra to je dobrý stroj. Zaujímavé, že aj napriek cene má možno už 20-25% turistov už nejaký CSC. Štatisticky netuším ako to je presne to je len hrubý odhad môj. To sú budí tí, čo sa im nechce nosiť DSLR alebo hľadajú niečo jednoduché, čo fotí cez displej dobre..
Ty si iny multitasking ked stihas popri obdivovani pamiatok a foteni este aj statisticky vyhodnocovat kto ma co zavesene na krku ... prihlas sa na Spionsku akademiu
 
fatality
2013-08-21 16:46:10
príspevok od: stancok
no vyzera byt velmi sumne-senzor z vyssich rad+vyklopne lcd ,super ze nastalo zlepsenie u kvality full hd videi,lebo s tym mal fuji uz dlhodoby problem..tesim sa uz velmi na recenziu ,myslim ze x-m1 bude aj cenovo priamy konkurent ku nex6-medzi ktorymi sa rozhodujem (aj ked skoda absencie hladacika u x-m1, to dava +navrch u nex6) chcem sa opytat to ze nema mic vstup,ale v tele zabudovany stereo mic predsa ma ci nie? ako potom by sa nahravali videa bez zvuku???predpokladam ze bol mysleny nejaky mechanicky mic vstup.. a za dalsie chcem sa spytat bude mozne donho pouzit aj ine objektivy napr nikkor alebo od inych vyrobcov?dik.
nex-6 ma sice hladacik,ale..kamarat chcel nieco skladnejsie s dobrym vystupom poradit..a..ako som luskal objektivy k nexom tak som luskal a nemohol som mu nex radu s cistym svedomim doporucit..vystup snimaca super ale tie obejktivy bieda oproti fuji X a Oly 4/3..a objektiv je minimalne polovica kvality vystupu..ak na tomto Sony zapracuje,taka nex 6ka bude urcite kral vystup/vlastnost/cena..
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2013-08-21 17:39:30
príspevok od: Marcel Rebro
Ty si iny multitasking ked stihas popri obdivovani pamiatok a foteni este aj statisticky vyhodnocovat kto ma co zavesene na krku ... prihlas sa na Spionsku akademiu
som bol ako agent na dovolenke
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2013-08-21 17:40:41
príspevok od: stancok
no vyzera byt velmi sumne-senzor z vyssich rad+vyklopne lcd ,super ze nastalo zlepsenie u kvality full hd videi,lebo s tym mal fuji uz dlhodoby problem..tesim sa uz velmi na recenziu ,myslim ze x-m1 bude aj cenovo priamy konkurent ku nex6-medzi ktorymi sa rozhodujem (aj ked skoda absencie hladacika u x-m1, to dava +navrch u nex6) chcem sa opytat to ze nema mic vstup,ale v tele zabudovany stereo mic predsa ma ci nie? ako potom by sa nahravali videa bez zvuku???predpokladam ze bol mysleny nejaky mechanicky mic vstup.. a za dalsie chcem sa spytat bude mozne donho pouzit aj ine objektivy napr nikkor alebo od inych vyrobcov?dik.
ano pravdaze - nemá Mic konektor - mikrofon interný a teda video so stereo zvukom má samozrejme
 
fotografik
2013-08-21 18:00:26
príspevok od: fatality
nex-6 ma sice hladacik,ale..kamarat chcel nieco skladnejsie s dobrym vystupom poradit..a..ako som luskal objektivy k nexom tak som luskal a nemohol som mu nex radu s cistym svedomim doporucit..vystup snimaca super ale tie obejktivy bieda oproti fuji X a Oly 4/3..a objektiv je minimalne polovica kvality vystupu..ak na tomto Sony zapracuje,taka nex 6ka bude urcite kral vystup/vlastnost/cena..
Pravda...
 
Y535
2013-08-21 22:18:26
príspevok od: fatality
nex-6 ma sice hladacik,ale..kamarat chcel nieco skladnejsie s dobrym vystupom poradit..a..ako som luskal objektivy k nexom tak som luskal a nemohol som mu nex radu s cistym svedomim doporucit..vystup snimaca super ale tie obejktivy bieda oproti fuji X a Oly 4/3..a objektiv je minimalne polovica kvality vystupu..ak na tomto Sony zapracuje,taka nex 6ka bude urcite kral vystup/vlastnost/cena..
kvôli objektívom som predal nexa... dnes už vlastnim fudžinu s 35kou , myslím že ďalej už písať nemusím.
 
fatality
2013-08-22 00:22:31
príspevok od: Y535
kvôli objektívom som predal nexa... dnes už vlastnim fudžinu s 35kou , myslím že ďalej už písať nemusím.
amen
 
stancok
2013-08-22 03:58:14
fuji by mohol hlavne zapracovat a rozsirit svoje portfolio objektivov o dalsie kusky..chyba im hlavne nejaky dobry univerzal napr 18-200 ci 18-135 a tie mala objektivov co maju aktualne v ponuke su desne drahe.. coz je skoda, tu podobne plati ako pri nexoch ,akutny nedostatok objektivov na trhu..s takym nikonmi prip oly sa to neda zrovnat ani nahodou..(este aj sony ma slusnejsi vyber objektivov hlavne u zrkadiel) ..a zatial som nepocul ze by napr. tamron ci sigma robili pre fuji csc nejake objektivy..
 
JohnNewton
2013-08-22 06:55:50
príspevok od: stancok
fuji by mohol hlavne zapracovat a rozsirit svoje portfolio objektivov o dalsie kusky..chyba im hlavne nejaky dobry univerzal napr 18-200 ci 18-135 a tie mala objektivov co maju aktualne v ponuke su desne drahe.. coz je skoda, tu podobne plati ako pri nexoch ,akutny nedostatok objektivov na trhu..s takym nikonmi prip oly sa to neda zrovnat ani nahodou..(este aj sony ma slusnejsi vyber objektivov hlavne u zrkadiel) ..a zatial som nepocul ze by napr. tamron ci sigma robili pre fuji csc nejake objektivy..
Treba mať na pamäti aj že to čo má Nikon na svojich prémiových sklách (NanoCoated) má Fuji (EBC)na svojich sklách ako štandard . Očakávať výbornú optickú kvalitu v celom rozsahu zoomu 18-200 je tiež len ilúzia. Tým smerom asi Fuji nepôjde. Na tej filozofii (Fuji-Leica chudobných . ) asi niečo bude. Sklá sú dobré, ale drahé. Ja osobne nepotrebujem 10 podpriemerných skiel, budú mi stačiť 3 nadpriemerné a pokryjem ohnisko 10 až 200 mm.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2013-08-22 06:57:36
príspevok od: stancok
fuji by mohol hlavne zapracovat a rozsirit svoje portfolio objektivov o dalsie kusky..chyba im hlavne nejaky dobry univerzal napr 18-200 ci 18-135 a tie mala objektivov co maju aktualne v ponuke su desne drahe.. coz je skoda, tu podobne plati ako pri nexoch ,akutny nedostatok objektivov na trhu..s takym nikonmi prip oly sa to neda zrovnat ani nahodou..(este aj sony ma slusnejsi vyber objektivov hlavne u zrkadiel) ..a zatial som nepocul ze by napr. tamron ci sigma robili pre fuji csc nejake objektivy..
Vzhladom ku konstrukcii, materialovemu prevedeniu, presnosti af a kresbe su tie objektivy vlasne lacne. Teraz predstavili lacnejsi plastovy xc objektiv tak uvidime. Ked si zoberieme kolko stoji napr. Nikon canon 50mm f1,4 a ako (ne)kreslia na plnu dieru a ake su paradne plastove a rozsypacie,.tak hadam radsej nech stoja fujiny kolko stoja.
 
Eriček123
2013-08-22 11:54:04
Plne súhlasím s Jozefom, osobne tiež idem do FUJI už len zvažujem ktorý model si vyberiem.
 
bobo222
2013-08-22 12:15:46
Inak potlesk pre Fuji za tých 16 mm u setaku. 24 je už slušne široko pre väčšinu bezneho fotenia. Viac, to už chce skúsenosti, aby to nebolo samoúčelné.
 
om1ci
2013-08-22 12:23:33
uz je z coho vyberat, napr najnovsie Ricoh GR...super kusok.
 
marcus_labeo
2013-08-22 14:07:08
príspevok od: bobo222
Inak potlesk pre Fuji za tých 16 mm u setaku. 24 je už slušne široko pre väčšinu bezneho fotenia. Viac, to už chce skúsenosti, aby to nebolo samoúčelné.
Presne; neviem, prečo sa väčšina výrobcov drží stále 18mm (resp. 14 mm pri M4/3, čo je ešte užší uhol). Pri 24mm ekv. človek už fakticky nepotrebuje osobitne širokáč, kdežto 28mm je už niekedy málo širokých (do interiéru, na krajinky). Aj preto zabodovalo Sony so seťákom 16-50mm, žiaľ tam to pokazila veľmi biedna optická kvalita. Dúfam, že Fuji to dokáže lepšie (aj keď to už nebude XF, ale lacnejšia plastová XC rada objektívov).
 
bobo222
2013-08-23 07:03:54
príspevok od: marcus_labeo
Presne; neviem, prečo sa väčšina výrobcov drží stále 18mm (resp. 14 mm pri M4/3, čo je ešte užší uhol). Pri 24mm ekv. človek už fakticky nepotrebuje osobitne širokáč, kdežto 28mm je už niekedy málo širokých (do interiéru, na krajinky). Aj preto zabodovalo Sony so seťákom 16-50mm, žiaľ tam to pokazila veľmi biedna optická kvalita. Dúfam, že Fuji to dokáže lepšie (aj keď to už nebude XF, ale lacnejšia plastová XC rada objektívov).
No, vlastne si si aj odpovedal. Keby robili objektívy od širšieho ohniska, kto by im kúpil predražené širokáče okrem pár nadšencov?
 
sharkyyy
2013-08-23 08:34:04
Ja som najma zvedavy na porovnanie objektivov od fuji (XF 18-55 2.8 - 4 vs XC 16-50mm F3,5 -5,6 )
 
marcus_labeo
2013-08-23 08:43:11
príspevok od: bobo222
No, vlastne si si aj odpovedal. Keby robili objektívy od širšieho ohniska, kto by im kúpil predražené širokáče okrem pár nadšencov?
Asi tak. Ja tiež stále lavírujem, či kúpiť širokáč 12-24mm; ak by som mal objektív od 16mm, asi by som to neriešil.
Napríklad Sony vraj onedlho predstaví pre NEXy nový objektív 16-70mm, čo je rozsah, ktorý pokryje väčšinu bežných situácií a pre mnohých by krásne postačoval ako jediný objektív. Ale zase si zaň vraj bude pýtať 1000 eur, čo je za objektív s f4 sakra veľa.
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia