Nikon predstavuje svoj najnovší mirrorless fotoaparát – Z f v ikonickom dizajne

Spoločnosť Nikon predstavila fotoaparát Z f, svoj najnovší plnoformátový mirrorless fotoaparát formátu FX, ktorý v sebe spája tradičný dizajn s pokročilými technológiami a vynikajúcim výkonom. Tento fotoaparát inšpirovaný ikonickou filmovou zrkadlovkou FM2 vyzerá skvelo a rovnako skvelý je aj pocit, ktorý vyvoláva v rukách tvorcov aj fotografov.

Fotoaparát Z f, ktorý je vybavený rovnakým systémom spracovania obrazu EXPEED 7 ako fotoaparát Nikon Z 9, umožňuje pokročilé snímanie statických snímok a videosekvencií. Poskytuje štýl, mechanické ovládanie a obsahuje najmodernejšie technológie vrátane výnimočného výkonu automatického zaostrovania a redukcie vibrácií VR.

Hlavné vlastnosti fotoaparátu Nikon Z f

Tradičný dizajn inšpirovaný ikonickou filmovou zrkadlovkou FM2

V detailoch fotoaparátu Z f je zreteľný vplyv dedičstva spoločnosti Nikon. Jeho retro vzhľad vrátane voličov, tlačidla spúšte a loga Nikon zo 70. rokov 20. storočia je inšpirovaný ikonickou filmovou zrkadlovkou FM2. Všetky jeho voliče sú vyrobené z precízne opracovanej mosadze, ktorá zaisťuje pocit prémiovej kvality. Obrazoví tvorcovia si okrem celočierneho štandardného modelu môžu vybrať zo šiestich rôznych farebných verzií prémiového zovňajška a prispôsobiť si tak fotoaparát svojmu štýlu.

Nové funkcie rozširujúce možnosti obrazového vyjadrenia

Okrem konvenčného nastavenia Picture Control pre monochromatický režim je fotoaparát Z f vybavený dvoma novými nastaveniami Picture Control: plochý monochromatický režim a monochromatický režim s hlbokými tónmi. Na voliči režimu fotografií/videosekvencií pribudla samostatná pozícia pre monochromatický režim, ktorá umožňuje jeho okamžitú aktiváciu. Fotoaparát je vybavený aj množstvom ďalších inšpiratívnych funkcií a vlastností vrátane nastavení Creative Picture Control a snímania s Pixel Shift – funkcia posunu pixelov za účelom zvýšenia rozlíšenia, dynamického rozsahu, potlačenia šumu a vylepšenia farieb. Je to prvý Nikon, ktorý funkciu Pixel Shift podporuje.

Lepší výkon pri snímaní videosekvencií pre rôzne potreby

Nový fotoaparát ponúka niekoľko zaujímavých funkcií pri snímaní videosekvencií vrátane záznamu v 10-bitovom formáte H.265 priamo vo fotoaparáte, ako aj možnosti zaznamenať až 125 minút v kvalite 4K UHD. Medzi ďalšie funkcie, ktoré boli prevzaté z fotoaparátu Z 9, patrí možnosť úpravy citlivosti ISO s krokom 1/6 EV a zobrazenie červeného rámčeka počas záznamu videosekvencie.

Vynikajúci výkon vďaka špičkovým technológiám

Fotoaparát Z f využíva najnovší systém spracovania obrazu EXPEED 7, ktorý umožňuje používať vysokú citlivosť ISO s nižším šumom. Okrem toho, že tento fotoaparát poskytuje rovnakých deväť typov detekcie objektu ako fotoaparát Z 8, bol zvýšený výkon sledovania pri používaní detekcie objektu. Stabilizácia obrazu vstavaná vo fotoaparáte a vylepšená elektronická stabilizácia obrazu prispievajú k zlepšeniu kvality snímok v situáciách so slabým osvetlením alebo v tmavých interiéroch.

Zurab Kiknadze, produktový manažér zo spoločnosti Nikon Europe: „Sme nadšení tým, že fotoaparát Nikon Z f môžeme konečne predstaviť zvyšku sveta. Tento autentický, klasický fotoaparát skutočne stelesňuje podstatu značky Nikon a vzdáva jej hold sentimentálnym odkazom na našu bohatú históriu, pričom zároveň prezentuje pokrokové riešenia, ktoré neustále robíme na to, aby sme mohli tvoriť a vyvíjať sa. Spojením budúcnosti s minulosťou sme dokázali zachytiť nadčasový zmysel pre kvalitu a eleganciu a pridať k nemu bezkonkurenčnú kreativitu a inováciu. Fotoaparát Z f umožňuje tvorcom chopiť sa príležitosti, byť odvážnymi, kreatívnymi a predovšetkým zachytávať nezvyčajné a výnimočné snímky s fotoaparátom, za ktorým sa ľudia ešte raz obzrú.“

Ďalšie vlastnosti fotoaparátu Z f

• Prvý fotoaparát Nikon, ktorý podporuje snímanie videosekvencií v režime clonovej automatiky. V tomto režime používateľ vyberie čas uzávierky a fotoaparát nastaví clonu.

• Medzi dostupné režimy činnosti AF pribudli 3D sledovanie objektu (v režime fotografovania) a automatické zaostrovanie so sledovaním objektu (v režime videosekvencií).

• Pixely používané na vytváranie snímok a pixely používané na automatické zaostrovanie dosahujú pri každom spracovaní optimálnu expozíciu, čo uľahčuje zaostrenie na požadovaný objekt aj v prípade, že je v protisvetle alebo je scéna slabo osvetlená.

• Rozsah pokrytia a počet zaostrovacích bodov používaných v režime automatického zaostrenia s automatickým výberom poľa boli zväčšené v záujme lepšieho zaostrenia na vzdialené alebo pohybujúce sa objekty.

• Možnosti dostupné v režime prispôsobiteľného širokoplošného automatického zaostrovania boli rozšírené, čím sa zlepšila účinnosť pri scénach s viacerými objektmi.

• Použitie systému spracovania obrazu EXPEED 7 znižuje šum a zvyšuje kvalitu snímok.

• Prvý plnoformátový mirrorless fotoaparát radu Z vybavený výklopným a otočným monitorom.

• Prehrávanie snímok s vertikálnou orientáciou a zobrazenie ponuky <i> počas prehrávania poskytujú účinnú podporu pri vertikálnom snímaní.

• Prvý fotoaparát radu Z, ktorý podporuje dotykovú funkciu Fn na displeji na úpravu nastavení fotoaparátu pri komponovaní snímok v hľadáčiku.

• Vysoký výkon systému spracovania obrazu EXPEED 7 umožňuje vysokorýchlostné snímanie+ (C30), pri ktorom je možné rýchle sériové snímanie rýchlosťou až 30 sn./s.

• Funkcia snímanie pred stlačením spúšte umožňuje zaznamenať snímky uložené vo vyrovnávacej pamäti až jednu sekundu pred úplným stlačením tlačidla spúšte.

• Funkcie zjemnenia pleti a vyváženia portrétu umožňujú používateľom snímať portréty, ktoré sa viac približujú ich predstavám priamo vo fotoaparáte.

• K dispozícii je portrét s bohatými tónmi – nastavenie Picture Control, ktoré lepšie zachytáva detaily pleti objektu.

• Pri snímaní statických snímok v režime automatického snímania sa na identifikáciu scény využíva technológia hĺbkového strojového učenia, ktorá zabezpečuje optimálne riadenie expozície v súlade so scénou.

• Vynikajúca odolnosť voči prachu a kvapkajúcej vode umožňuje bezstarostné snímanie aj v drsných prostrediach.

• Dva sloty na pamäťovú kartu – jeden podporuje karty SD a druhý karty micro SD.

• Na ochranu obrazového snímača pred prachom je použitá dvojitá povrchová úprava.

• Podporuje zlučovanie snímok NEF (RAW) zaznamenaných pomocou posunu pixelov v softvéri NX Studio vo verzii 1.5.0. Funkcie aplikácie Picture Control Utility 2 boli zjednotené, aby bolo možné nastavovať, aplikovať a spravovať nastavenia Picture Control v rámci jednej aplikácie.

Fotoaparát Z f je v predaji od 31. augusta. Ďalšie informácie nájdete tu: https://www.nikon.sk/sk_SK/product/cameras/z-f

Paladin25
2023-09-21 11:43:24
Pekná mašinka, predzvesť toho čo by malo mať Z6 III. I keď tam už dúfam v 33 mpix snímač.

blahoslav J B Art
2023-09-21 15:00:12
velmi pekny retro dizajn, hlavne tie farebne verzie

Mgr. art.  Zdenko Dendis
2023-09-22 13:28:11
Páči sa mi ten dizajn a veľmi ma to vracia do dôb minulých, ktorú som zachytil len na jej konci. Práve i z tohto dôvodu rešpektujem a obdivujem každého fotografa, ktorý i dnes ešte stále fotografuje aj na kinofilm. Páči sa mi na fotoapráte Nikon Z f, že nenarástol a ponecháva si veľkosť svojho starého súrodenca Nikon FM2 z čias kinofilmovej éry. Z Nikonu Z fc som mal zmiešané pocíti a to možno aj preto, že malý DX snímač a odvolávanie sa na retro štýl kinofilmového Nikonu mi u tohto modelu akosi nešlo dokopy. Nikon Z f je ale presne ten fotoapararát, ktorý priamo naväzuje na éru kinofilmových zrkadloviek, kedy bola štandardne používaná veľkosť kinofilmového políčka. Snáď sa novému modelu bude dariť podobne ako Nikonu Z9 alebo Z8.

Mgr. art.  Zdenko Dendis
2023-09-22 13:36:55
príspevok od: Paladin25
No, tiež som podobného názoru. Bolo by už načase, aby Nikon Z6 III nebol len o čosi vylepšenou verziou svojho predchodcu, ale výrazný posun vpred a mohol tak konkurovať svojmu konkurentovi Canonu R6 Mark II.