Spoločnosť Nikon uvádza softvér NX TETHER A NX MOBILEAIR – podpora pracovného toku profesionálnych fotografov

Spoločnosť Nikon s potešením oznamuje uvedenie softvéru NX MobileAir – aplikácie pre smartfóny, ktorá automaticky prenáša snímky nasnímané digitálnymi fotoaparátmi Nikon na server FTP (File Transfer Protocol) bez použitia počítača. Okrem toho oznamuje softvér NX Tether – ľahko použiteľný softvér na prepojené snímanie* digitálnymi fotoaparátmi Nikon, ktorý umožňuje úpravu nastavení fotoaparátu v počítači a podporuje diaľkové snímanie.

NX MobileAir je aplikácia pre smartfóny, ktorá efektívne poskytuje vysokorýchlostné dodanie snímok a spoľahlivosť, ktorú vyžadujú profesionálni fotografi priamo na pracovisku. Po prepojení digitálneho fotoaparátu Nikon so smartfónom pomocou USB kábla je možné snímky automaticky prenášať do inteligentného zariadenia s pridanými metadátami IPTC (International Press Telecommunications Council), a to okamžite po zhotovení snímky.

Celý pracovný tok od fotografovania po dodanie snímok je urýchlený vďaka podpore prenosu snímok na server FTP vopred zaregistrovaný v aplikácii. Okrem toho môžu užívatelia podľa situácie prepínať medzi automatickým alebo manuálnym prenosom, manuálnym výberom snímok na úpravu a prenos či prenosom hlasových poznámok spolu so snímkami do inteligentného zariadenia a úpravou informácií IPTC počas prehrávania poznámok.

Aplikácia ďalej podporuje prenos snímok uložených v inteligentných zariadeniach a snímok nasnímaných digitálnymi fotoaparátmi iných značiek ako Nikon na server FTP. Dokonca aj v situáciách, keď je nosenie počítača zakázané, alebo kde je umiestnenie počítača náročné, môžu používatelia ľahko upravovať snímky pomocou svojich inteligentných zariadení, čím sa zvyšuje efektivita práce.

NX Tether je počítačový softvér, ktorý umožňuje fotografom pripojiť svoj fotoaparát Nikon k počítaču pomocou rozhrania USB, bezdrôtovo alebo prostredníctvom káblovej siete LAN. Keďže používateľské rozhranie ponúka jednoduché a konsolidované usporiadanie základných funkcií potrebných na prepojené snímanie, je možné nastavenia fotoaparátu upravovať s minimálnou námahou. Ovládací panel je možné minimalizovať, aby bolo možné zobrazovať snímky bez rušivého okolia.

Okrem toho upozorňuje používateľov na problémy, ako napríklad chyby pri prenose, a to zvukovým a vizuálnym znamením. Fotografi sa tak môžu sústrediť na fotografovanie s minimálnymi starosťami, aj keď pracujú ďaleko od počítača. Tento softvér úzko spolupracuje s programom Nikon NX Studio, ako aj s nástrojmi na úpravu a spracovanie od tretích strán vrátane aplikácií Lightroom, Photoshop a CaptureOne, vďaka čomu zaisťuje bezproblémový pracovný tok pri prepojením snímaní.

Softvér NX Tether si môžete bezplatne prevziať z centra sťahovania spoločnosti Nikon od 4. novembra 2021.

Aplikácia NX MobileAir bude k dispozícii v obchodoch Google Play a App Store v priebehu roka 2022.

Dnes o 18.00 h sa uskutoční krátky živý prenos na kanáli spoločnosti Nikon Europe v službe YouTube, ktorý bude zahŕňať aj živú diskusiu a odpovede na otázky týkajúce sa uvedenia najnovšieho fotoaparátu Z 9.

Okrem toho spoločnosť Nikon oslávi svoj ucelený systém radu Z s vlajkovým fotoaparátom Z 9 uvedeným dňa 28. októbra prostredníctvom bezplatného virtuálneho podujatia, ktoré sa uskutoční na budúci týždeň. Spoločnosť organizuje dňa 5. novembra podujatie #NikonDays, ktoré vám prostredníctvom relácií a kurzov ponúkne pohľad do zákulisia tohto produktu spolu s inšpiratívnymi fotografmi a odborníkmi zo spoločnosti Nikon. Odporúčame včasnú registráciu. Hostia sa môžu zaregistrovať tu https://nikondays.nikoneurope.com

Hlavné vlastnosti aplikácie NX MobileAir

• Podpora manuálneho prenosu do inteligentného zariadenia pri výbere požadovaných snímok.
  • Neobmedzený počet albumov, ktoré je možné vytvoriť.
  • Spoľahlivý a vysokorýchlostný prenos snímok prostredníctvom káblového pripojenia USB bez nastavovania na strane fotoaparátu**.
  • Podpora vysokorýchlostného komunikačného štandardu mobilnej siete 5G.
  • Obsahuje nastavenia, ktoré účinne zamedzujú nesprávnym činnostiam, napríklad uzamknutie obrazovky počas prevádzky a deaktiváciu režimu spánku/automatického uzamknutia inteligentného zariadenia, ako aj funkciu opätovného odoslania v prípade chyby importu.
  • Pre jednotlivé albumy je možné nastaviť metadáta IPTC a nahrávanie na FTP.
  • Obsahuje zobrazenie stavu spracovania počas prenosu FTP.
  • Možnosť importovať predvoľby IPTC vytvorené v počítači a exportovať predvoľby IPTC vytvorené v aplikácii.

Hlavné vlastnosti aplikácie NX Tether

• Bezplatne k dispozícii na prevzatie a používanie.
  • Obsahuje rovnaké prevádzkové ikony, aké sa používajú v rozhraniach digitálnych fotoaparátov Nikon, čo podporuje intuitívne ovládanie.
  • Podpora funkcie, ktorá upozorňuje používateľov na problémy pri prenose zvukovým a vizuálnym znamením.

Technické parametre, dizajn, názov produktu a dodávané príslušenstvo sa môžu v jednotlivých krajinách alebo oblastiach líšiť. Technické parametre a vybavenie sa môžu zmeniť bez upozornenia alebo záväzku na strane výrobcu.

* Proces pripojenia fotoaparátu k počítaču alebo tabletu a potvrdzovanie fotografií v reálnom čase na obrazovke pri ich zhotovovaní

** Len pri pripojení k inteligentnému zariadeniu kompatibilnému so systémom Android. Pri pripájaní k zariadeniu iPhone je potrebné zmeniť nastavenie ponuky siete

mllpo
2021-11-08 10:17:38
"Informácie o verziách softvéru, podporovaných operačných systémoch (OS) a kompatibilite s fotoaparátmi nájdete na stránke sťahovania tu."

Už to tam niekto našiel?

Krtko fotografom
2021-11-08 13:14:29
príspevok od: mllpo

Už to tam niekto našiel?
Ja ich uz mam stiahnute, ale musis ist na cesku stranku Nikon-u.

mllpo
2021-11-08 15:38:14
príspevok od: Krtko fotografom
Ja ich uz mam stiahnute, ale musis ist na cesku stranku Nikon-u.
A ja som si myslel, že je to nejaká spoločenská hra