Hore

Hawaii a California

Nie každý sa dostane na Hawaii 3x. Pamätám si, že niekedy dávno sme rozoberali v obci Havaj na Zemplíne starú halu, ktorú naša rodina dostala ako pozostatok z JRD. V roku 2012 to bolo v Čiernej Hore na ostrove St. Nicholas pri Budve, ktorý sa miestne nazýva Hawaii. A potom nedávno sme sa vrátili z dvojtýždňovej dovolenky z ostrovov v USA s podobným názvom. 

Iceland

Cesta tam bola brnkačka. Bežná 20h cesta BA-Budapešt autom (snehová kalamita), zmeškaný let, vybavovanie novej letenky (v KLM to zvládli za 30min), 2h let do Amsterdamu, 11h let do San Francisca, 5h let do Honolulu, 1,5h rent-a-car jazda na severné pobrežie do Kahikole place v Hauula, a spať. Hurá a sme tam :)

 East Coast - Oahu

Bývanie na Oahu na severnom pobreží bolo fantastické - kľud, poloprázdne piesočné pláže, a raňajky v Papa Ole Kitchen, ktoré sme dojedli spolu s mravcami až na večeru. Ostrov skutočne pôsobí tropickým dojmom, s ananásovými (Dole) a kávovými plantážami vo vnútrozemí. Centrum je samozrejme v Honolulu, veľkomestom so všetkým, čo k nemu patrí (dopravné zápchy a chaos), ale aj s Waikiki a slnečným južným pobrežím. V Turtle Bay v západnej časti ostrova sme videli korytnačky voziace sa na vlnách alebo slniace sa v piesku, a takisto aj populárnu pláž Waimea Bay s prístupom k vodopádom (s poplatkom). Pláže sa vo všeobecnosti dali rozdeliť na 2 typy – tie, kde boli surferské vlny, a tie, kde boli vlny lámané koralovým útesom a teda vhodné pre bežný relax. Na peknú bielu pláž v Kailua, alebo malebné východné pobrežie s Hanauma Bay (platený vstup) je ťažké zabudnúť. Zaujal nás cintorín s chrámami rôznych náboženstiev. Najesť sa je možné v Shrimp Truckoch na severe, kde je umiestnená aj krevetová farma, a ochutnať treba shaved ice a smoothies J. Bohužiaľ sme sa nestihli pozrieť na Pearl Harbour.

Zmätok v označení dopravcov (Mesa Airlines = Go Airlines = Mokulele Airlines) a približne hodinový prelet z Honolulu do Hilo, ale zato s výhľadom na Molokai, Maui a Big Island Hawaii (Je možné voľným okom pozorovať Mauna Kea (4205mnm) a trblietajúce sa observatóriá) nás priniesol do nového sveta na severovýchodnej strane ostrova. Hilo je malebné malé zelené mesto, s miestnym trhom plným exotického ovocia a vodopádmi v okolí. Tentokrát sme sa najedli v Ken's Pancake House. V meste sa nachádza aj Coconut Island, ktorý pripomína históriu poznačenú zničujúcimi tsunami. Západná, slnečnejšia časť je tvorená skalnatou púšťou, centrum tvorí mestečko Kona, s mnohými krásnymi plážami pri pobreží. Cestou na juh je možné dostať sa k najjužnejšiemu cípu USA, a v relatívnej blízkosti sa nachádza pláž so zeleným pieskom (Green Beach), kde sme po ceste takmer zahynuli od dehydratácie, ale na oplátku videli v diaľke veľryby vyfukujúce vodu, dosť veľa kráv, a takisto aj pláž s čiernym pieskom (Black Sands). Juhovýchodnej časti dominuje národný park Volcanoes aktívnou sopkou Kilauea (je možná okružná cesta autom), mnohými krátermi, vulkanickým tunelom, cestičkami po zdevastovaných oblastiach (napr. Devastation trail), alebo cestou k pobrežiu do blízkosti, kde sa láva vlieva do mora. Z auta je možné pozorovať paru stúpajúcu z oceána. Zaujímavý je aj večerný pohľad do krátera Kilauea, keď žiariaca láva osvetľuje okolie.

Kilauea Crater

Na Big Island sme si požičali Jeep Wrangler 4x4, pretože všade sa je možné dočítať, že cesta na Mauna Kea je povolená iba pre vozidlá s pohonom 4x4, no značka to potom iba odporúča, a na vrchole je možné zazrieť aj obyčajné vozidlá. Takisto sa odporúča aklimatizácia v Onizuka Visitor center (2800mnm), a cestu autom na vrchol je potom možné absolvovať za cca 30min. Zima a snehové políčka sú trochu menej prekvapujúce, ale potreba vyšliapať z parkoviska ešte niekoľko desiatok výškových metrov na vrchol je pre nás zdrvujúca.

Mauna Kea

Niekoľko povinných fotiek a videí (observatóriá, Mauna Loa) a utekáme autom na obed dole do tepla ..  a po 30min niekde v 300mnm bolesť zo zmeny tlaku v ušných bubienkoch J. Vo východnej časti ostrova je možné kúpať sa a šnorchlovať v termálnom jazierku v Alahanui, kde je prítok morskej vody, alebo v blízkosti v Kapoho Tide Pools, kde je v mnohých morských jazierkach pokojná voda, a prebytok rybiek aj koralov. Bohužiaľ sme tento krát nestihli pomník Jamesa Cooka, pleso na Mauna Kea, a určite aj mnoho iných vecí.

Yosemite

Po prílete naspäť do Honolulu sme nastúpili na lietadlo do Californského Oaklandu s príletom v neskorších večerných hodinách. S autom sme sa ešte odšoférovali k Stanislaus National Forrest a prespali chladný zbytok noci v aute. Hneď ráno sme vyrazili do Yosemite, po ceste sme vyrušili srnku pasúcu sa na asfalte. V tomto období je autom prístupné iba Yosemite Valley, kde je možné vidieť napr. El Capitan – 900m vysoká vertikálna stena, ale na jar aj množstvo výdatných vodopádov. Pohľad do údolia s dominujúcim Half Dome a snehovými pokrývkami na vrcholoch stoji za to.

Yosemite falls

Presúvame sa cez Mariposa Grove do Kings Canyon a Sequoia National Forrest, naším cieľom je General Sherman, ktorý je svojim objemom považovaný  za najväčší žijúci strom. Prespávame v Bakersfield. Skoro ráno vyrážame na opačnú stranu Sierra Nevady cez Red Rock Canyon, napájame sa na scénickú cestu US 395 a odbočujeme do Death Valley. 

Prostredie je čoraz suchšie, prekonávame niekoľko menších pohorí, obedujeme na golfovom ihrisku (?) vo Furnace Creek, kde bola nameraná jedna z najvyšších teplôt na zemi, a náš cieľ je Badwater Basin (-86mnm), najnižší bod v severnej Amerike. V údolí sa nachádza veľa zaujímavostí, spomenieme púštne duny, Artist’s palette, Zabriskie Point, Devil’s Golf Course, Harmony Works spolu s 20 Mule Team Borax.

Cesta z Death Valley nás ešte zanesie do Inyo Forrest, kde sa vo výške okolo 3000mnm nachádza Ancient Bristlecone Pine Forest so stromami ako Methuselah (odhadom 4845 ročný strom). Prespávame v Bishop.

Ráno vyrážame okolo June, Silver, Grant Lake smerom k Mono Lake. Mono Lake je alkalické jazero, ktoré je zaujímavé okrem iného aj tufovými skalami, a faktom, že pred 350 rokmi vytvorila erupcia v strede jazera ostrov Peoha.

Mono Lake

Zatáčka okolo jazera Tahoe a prejazd cez Sacramento nás privádza do mestečka Vallejo, kde prespávame v Moteli. Vo Vallejo sme navštívili mexický supermarket so zaujímavým sortimentom (napr. nekonečne druhov papričiek a krásnu výzdobu). Ráno pokračujeme cez Bay Bridge do San Francisco, a hoci sa vraví, že v meste je drahé a nedostupné parkovanie, bez problémov zastavujeme na Bay/Gough st. V meste je veľa zaujímavostí – Fisherman’s Wharf s atrakciami a tuleňmi, historický Coit Tower, serpentíny v Lombard street, China town (3x tričko SF za 9$), Little Italy, Twin Peaks, Fort Point (GTA - San Andreas).

Chodenie po strmých uliciach však nie je žiadna sranda. Snáď najviac nás ale zaujal prejazd (autom aj pešo) cez Golden Gate, pohľadnicové pohľady z druhej strany na mesto a prechádzajúce lode, a pláže v Baker a Ocean beach. Na druhý deň nezabudla z oceánu prísť aj hmla J. 

Cesta naspať na slovensko je potom ale už iný príbeh..

Ďalšie foto: Flickr

Video:

South Sea Island Magic (Video)

Hawaii - Oahu and Big Island (Video)

 

P.S: Použitá technika: Sony NEX 5N (16mm a 18-55mm, CPL a ND8 (eBay)), iPhone5 a Lomokino.

Autor tohto článku nemá aktuálne napísaný žiadny text o sebe

profil autora

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
seifi
2013-07-21 11:20:33
vďaka; zaujímavé foto;
 
lord.lubo
2013-07-30 11:16:26
kolko vas to vyslo dokopy?
 
vajaj
2013-07-30 20:50:28
Boli sme dvaja na 14 dni (15-31. Marec) a komplet to bolo cca 2200/osobu.
 
lord.lubo
2013-08-01 18:56:51
neni veľa... som myslel, že tresneš 5000€
 
lubomirzvolensky
2013-08-02 11:51:30
ano, dokopy dvoch ich to vyslo 4400 eur kedze 2200 na osobu a boli dvaja - to je velmi blizko 5000 co si napisal
 
lord.lubo
2013-08-02 21:04:04
príspevok od: lubomirzvolensky
ano, dokopy dvoch ich to vyslo 4400 eur kedze 2200 na osobu a boli dvaja - to je velmi blizko 5000 co si napisal
perfektné fotky, miesta... mylím, že sa oplatilo
 
JohnNewton
2013-08-03 17:32:08
Fajn foto
 

Inzercia

Newsletter

Chcete byť informovaný o novinkách portálu ePhoto.sk? Prihláste sa k odberu newslettera.