Hore

Vietnam - Den treti - Stale Ha Long Bay

Konecne som sa dokopal k tomu vyrobit dalsi diel blogu z Vietnamu.

Posledny druhy diel som zakoncil vystupom von z jaskyne Sung Sot a tymto teda nanho nadviazem.

Z jaskyne sme sa opat presunuli malou lodkou naspat na tu velku kde som sa rovno mohol prezliect kedze vysoka vlhkost vzduchu a teplo zo mna urobilo kracajucu nasatu spongiu ktoru pravidelne niekto stlaca :)

Dalsim cielom nasej cesty bola plavajuca perlova farma.  Cestou k nej sme samozrejme opat presli okolo mnozstva romantickych a carovnych miest akou bola aj tato zatoka uprostred skal.

Image title

Onedlho na to sme uz ale prichadzali k farme a na hladine sa objavovalo coraz viac a viac konstrukcii na ktorych perlorodky ziju.

Image title

Nepamatam si uz presne cislo ktore nam povedali, ale viem, ze ich boli desattisice. Zaujimava informacia bola, ze kazdu z ustric musia kazde 2 mesiace vybrat a z vonkajsej strany ocistit od nanosov rias, bahna a ineho sajrajtu inak by ustrica uhynula a z celeho snazenia by nebolo nic.

Image title

Tato bola samozrejme naaranzovana :)

Pani ktora nas farmou sprevadzala a robila vyklad sice hovorila anglicky, ale po jej prvej vete som sa opytal preco na nas hovori vietnamsky, ci ocakava ze jej vsetci budeme rozumiet. Az potom som zachytil ze vlastne je to anglictina ale s takym prizvukom, ze sa dala rozoznat naozaj jedine s usami nastrazenymi na 100%.

Ako mnohi isto viete, perla v lasture vznika vniknutim necistoty dnu do perlorodky ktora ju zacne obalovat perletou na svoju ochranu. Co sme sa vsak dozvedeli na danom mieste je, ze dana "necistota" musi pristat vnutri perlorodky na tom spravnom mieste co je jej maternica. Preto perly malokedy vznikaju len tak same od seba v prirode. Tu im vsak dopomahaju.

Image title

na tejto fotke pani prave vklada malu guluocku vyrobenu z perlete uz otvorenych lastur na spravne miesto spolu s malou stipkou toho ruzoveho co ma pripravene na podlozke. Nepamatam sa uz presne co to je (alebo som nerozumel) ale napomaha to zacatiu procesu tvorby perly.

Image title

No a tu uz je prave cerstvo otvorena lastura s perlou v celej svojej krase.

Dalo sa tam chodit hore dole a obzerat si vsetko mozne, alebo zajst do obchodu so sperkami z miestnych peral. Zaroven sa dalo aj kajakovat okolo, ale kedze som bol ovesany fotovybavou ako vianocny stromcek tak som tuto moznost nevyuzil.

Po asi hodine sme sa opat nalodili na nasu matersku lod kde sme sa mali pripravit na veceru. Pre predstavu jej velkosti prikladam jej foto.

Image title

Pomaly sa uz zacinalo stmievat a my sme sa opat kamsi presuvali a tesili sa na veceru. 

Image title

Image title

Vsimol som si, ze okolo nas sa zacali coraz castejsie objavovat ine vacsie vyletne lode a nie len lodky domacich alebo male vyletne urcene len na rychly trip k jaskyni a naspat. Cize bolo jasne ze ideme vsetci na noc zakotvit na jedno a to iste miesto.

Image title

Image title

Vtedy som ich zbadal. Vsetky v jednej zatoke s jednym vchodom chranena pred zivlami. Ale to uz bol cas na veceru ktoru som ale nefotil. Myslim, ze jedine mobilom takze ak by bol zaujem mozem pridat do galerie k clanku.

Po veceri sme mali na hornej palube predvadzanie pravej vietnamskej kuchyne ktorej sa kazdy mohol aktivne zucastnit a vyrobit si svoje vlastne azijske jedlo po ktorom ziskal certifikat. Celkom mile spestrenie zaveru dna.

Ja som este samozrejme skusil odfotit nocnu fotku s dlhou uzavierkou zo stativu, ale bohuzial lod sa krutila okolo kotvy velmi rychlo a aj cas okolo 1s bol dost dlhy na to, aby bola fotka rozmazana. Tak som to skusil aspon z ruky na ISO 6400

Image title

No a vecer sme este zakoncili zopar drinkmi najprv v bare s klavirom a spevackou a potom dalsimi na terase s tymto vyhladom.

Na rano som uz ale mal nastaveny budik kedze vychody a zapady slnka su moje oblubene asi ako kazdeho krajinkara :)

Bohuzial zobudil som sa do hmlisteho, zatiahnuteho a neuteseneho rana ktore nedavalo velku nadej na dobre fotky.

Image title

Image title

Image title

Avsak zacalo sa to trhat a ja som tam stal pripraveny..uz asi hodinu a pol :)

Image title

Image title

Image title

Image title

Po tomto asi 10minutovom predstaveni sa vsak slnko opat skrylo za mraky a bolo po vsetkom. 

Hned na to som ale zbadal nieco dalsie zaujimave. Celu plavbu som si vsimal drave vtaky ktore kruzili ponad mensie ostrovy a na niektorych aj hniezdili. Tu som vsak zbadal aj ich brilantnu lovecku taktiku. Dravce na tomto mieste sa ocividne zivia rybami a na ich lov vyuzivaju navnadu ako kazdy spravny rybar.

Dravec prileti s haluzkou s listami v pazuroch a vypusti ju do vody

Image title

Potom opat vzlietne do vysky a kruzi nad nou. A ked sa ryby pridu nasytit na zelenych listoch spusti sa strmhlav dole ale zabrzdi nad vodou presne tak aby ponoril len nohy, schmatol rybu a opat pekne suchy vzlietol do vysok.

Image title

Mal som bohuzial nasadeny len max 120mm objektiv takze blizsie som sa nedostal a uz toto je slusny crop.

Aj tak to bol zazitok sledovat.

Na zaver sme sa este vylodili na Titov ostrov. Ano, citate spravne. Titov ostrov pomenovanom po sovietskom kozmonautovi (druhy clovek vo vesmire) ktory ho navstivil. Na ostrove je dokonca aj jeho socha v nadzivotnej velkosti.

Co je vsak na ostrove zaujimavejsie nez socha je hora uprostred na ktoru vedu velmi strme schody, ale vyhlad z nej by si rozhodne nemal nikto nechat ujst.

Image title

Image title

Image title

No a pak sme sa uz len nalodili, dali si ranajky na palube pocas plavby naspat do pristavu a bolo po vsetkom. 

Image title

na zaver sa nam aj trosku vycasilo a ukazala sa aj obloha, ale my sme len pozorovali okolie a smutili ze uz musime opustit take nadherne miesto na zemi. Avsak zaroven nas po 3 hodinovej ceste cakal este podvecer v Hanoi ktory uz po prvom dni v nom stravenom bol prislubom dalsieho dobrodruzstva a nenormalnych situacii :D






Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
mab
2019-03-06 01:39:08
nočná to fajn spestrila a pre mňa by bol zaujímavý aspoň letmý pohľad do kuchyne ev jedlá na stole
 
kwido
2019-03-06 08:49:29
super , fotky aj opis zazitkov. takisto ako prve dva diely. Dik
 
mystero233
2019-03-06 09:29:33
príspevok od: mab
nočná to fajn spestrila a pre mňa by bol zaujímavý aspoň letmý pohľad do kuchyne ev jedlá na stole
Do kuchyne som sa bohuzial nepozrel ale zopar jedal a drinkov a ako to vyzeralo vnutri lode mas v galerii
 
mab
2019-03-06 20:09:20
príspevok od: mystero233
Do kuchyne som sa bohuzial nepozrel ale zopar jedal a drinkov a ako to vyzeralo vnutri lode mas v galerii
o) som prehliadla teraz je to se vším všudy šumny aj chutny výlet
 
mystero233
2019-03-06 20:58:39
príspevok od: mab
o) som prehliadla teraz je to se vším všudy šumny aj chutny výlet
Nic si neprehliadla, pridal som az po tvojej ziadosti
 
mystero233
2019-03-07 17:45:50
príspevok od: kwido
super , fotky aj opis zazitkov. takisto ako prve dva diely. Dik
pozriem ci mam dostatok vhodnych foto na dalsi diel z poobedia v Hanoi a ak ano tak ho spracujem tiez. Ale neviem blizsie urcit kedy to bude
 
A.Gabor
2019-03-18 15:13:43
Ja som iba v HO CHI MINH ale jedlo bolo neskutocneee
 

Inzercia

Newsletter

Chcete byť informovaný o novinkách portálu ePhoto.sk? Prihláste sa k odberu newslettera.