Hore

Vietnam - Den druhy - Ha Long Bay

Druhy den vo Vietname zacal skoro zvoniacim budikom ktory bol aj tak zbytocny, lebo uz hodinu pred nim ma zobudil kikirikajuci kohut. Podotykam ze v centre hlavneho mesta :)

Ale to az tak velmi nevadilo kedze sme sa tesili na 2 dnovy trip na  lodi na mieste ktore maloktory Europan vobec pozna.

Cesta ubiehala rychlo a zaujimavo kedze viedla okolo ryzovych poli v ktorych pracovali ludia v typickch spicatych klobukoch, v inych sa paslo stado krav a pod. Tak ci tak od Hanoi je pristav vzdialeny 3 hodiny autom. Ak je to pre niekoho dlho, bola este moznost ist hydroplanom :)

V pristave pri nastupe do lode na nas pani z lodneho balkona hadzala ruzove lupene a pri zoznameni s posadkou nam staff zatancoval a zaspieval typicku vietnamsku piesen a zacal sa podavat obed pokial sme dorazili k prvym ostrovom. Na vyber boli najma mix morskych plodov, zelenina, ovocie a len asi 2 druhy masa. Osobne mam velmi rad sushi a wasabi. Vacsinou si wasabi davam dost slusne mnozstvo a nebolo tomu inak ani tu kedze stiplave mi problem nerobi. Musim sa vsak priznat ze vietnamske wasabi bolo prve ktore ma rozplakalo ako male dieta :) Zabavne to vraj bolo z toho dovodu ze pri stole vedla mna sedel pan z Holandska a urobil presne to iste s rovnakou reakciou skoro v tom istom momente ako ja a jeho zena sa na nas velmi dobre pobavila. Ked si odisla nabrat jedlo tak sa mi prihovoril ze ostrejsie wasabi este v zivote nemal s cim som mohol len suhlasit a dali sme si dalsie susto (uz mensie) :D

Kedze sme sa uz zacali priblizovat k prvym ostrovom nechal som jedlo jedlom, schmatol fotobatoh a utekal na hornu palubu. To co ma tam cakalo predcilo vsetky moje ocakavania. Ved posudte sami

Image title

Image title

Image title

Image title

Image title


Pomedzi asi 6 velkych vyletnych lodi (neprestavujte si ale obrovske zaoceanske vyletne lode. Tieto mali do 20 kajut) stale kluckovali malicke lodky miestnych rybarov a malych obchodnikov. Obcas sa primiesala aj nakladna lod a kazda bola cimsi zaujimava. Hlavne vsak dodavali miestu majestnatnost kedze ukazovali velkostny pomer prirodnych vytvorov k malickosti cloveka.

Image title

Image title

Image title

Image title

Image title

Image title

Image title


Mozno ste si uz vsimli rozmanite svetelne a viditelnostne podmienky na fotkach. Pamatam sa ako ma v skole na zemepise (teraz geografii) poucala ucitelka ze do hor sa musim vzdy vybrat pripraveny lebo pocasie sa v nich meni z minuty na minutu. Tak tu sa menilo zo sekundy na sekundu. V jednom momente som nadaval a tahal hore ISO aby som urobil dany zaber z ruky lebo padol husty az mliecny opar a akonahle som urobil 5 zaberov mal som zrazu cas uzavierky 1/4000 lebo opar sa rozplynul ako prd vo vetre a nad sebou som mal slnko a modru oblohu. Vysoka vlhkost, tropicke podnebie a skaly roznej vysky z tohto miesta robili nocnu moru pre hlasatelov pocasia (verim, ze dana predpoved by vyzerala skor ako komentovanie sportoveho zapasu) :D

Na pobrezi v dialke sa nachadzalo obrovske pristavne mesto ktore vraj strasne rychlo expanduje a je velmi moderne. Posudit neviem kedze z blizsia som ho nevidel. Dufam len, ze nebude expandovat na ukor zalivu.

Image title

Nasou prvou a poslednou zastavkou pre tuto cast blogu bola jaskyna Sung Sot na jednom z vacsich ostrovov. Nazyva sa aj jaskyna prekvapeni. A pravom. Ale po poradi. Kedze lod bola velka, museli sme zakotvit dalej v hlbsich vodach a na ostrov sme sa dopravili v jednej z dvoch malych lodiek ktore sme tahali cely cas za sebou. Kym sme kotvili a mali cas na pripravu ja som sa potuloval po hornej palube kedze vsetko co mne trebalo som uz pri sebe mal (lowepro batoh a vodu). A vtedy som to zbadal. Pani z blizkej plavajucej dediny ktora dennodenne prichadza k vyletnym lodiam a predava im bezny spotrebny tovar asi za 50% ceny kolko stoji na lodi.

Image title

Pytate sa ako sa tovar dostane k vam a peniaze k nej? Sedliacky rozum a dlha bambusova palica so sietkou na konci vyriesia aj tento problem.

Image title

osobne vsak dufam, ze jej dcera alebo vnucka bude mat lahsi zivot, rovnako ako tento chlapec.

Image title

Konecne nastal cas nalodenia na male clny tak este jedna rychla fotka, sup fotak do relativneho bezpecia batoha a ide sa na to.

Image title

Pohlad pri vystupeni z clna bol fascinujuci. Sice tam bolo dost vela ludi, nebola tam tlacenica ani nic podobne. Dalo sa lahko nerusene odfotit a z dzungle na ostrove prichadzali zaujimave zvuky zaujimavych zvierat ktore vsak nechceli byt videne. Takto vyzeral pohlad na jaskynu z mola.

Image title

A takto pohlad na kotvisko od vstupu do jaskyne (to co je vidno na predchadzajucej fotke je vychod. Vstup skoro vobec nieje vidno a je nepomerne mensi)

Image title

A na zaver samotna jaskyna. Tu nebudem plytvat slovami, lebo aj tak nedokazem opisat co som v nej videl a ako na mna posobila. Pozrite sa sami a urobte si zaver. Bola vsak obrovska a neskutocne krasna. Jedine co by som ocenil by bola privat tour bez ludi aspon na pol hodinu. Monopod nemam a stativ som tam medzi ludmi rozkladat nechcel tak je vsetko fotene z ruky na ISO 4000 az 6400. Pre Nikon D750 je vsak 4000 prd tak som si z toho tazku hlavu nerobil. No a uz tie slubene fotky:

Image title

Image title

Image title

Image title

Image title


No a pri vychode ma este cakal takyto skalny utvar ktory ma pobavil.

Image title

Nepripomina vam to nohy niekoho kto sedi hore na skale? :)

To je na teraz vsetko. Dalsie pokracovanie bude z podvecera a rana nasledujuceho dna. Ale kedze idu sviatky, neviem zarucit kedy sa k tomu dostanem.


Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
vilkoo
2018-12-19 19:52:12
Pekne fotky urcite aj krasne zazitky z exotiky nie kazdemu sa to podari super
 
jh
2018-12-23 11:53:31
Super, vďaka!
 
j.a.r.o.
2018-12-24 10:01:06
Pekné fotky i zážitok
 
Azimut
2018-12-25 08:14:37
Rád som sem kukol, pekné fotky...
 
z80
2018-12-27 12:52:05
K tomu wasabi - to co sa u nas predava ako wasabi, je len na zeleno zafarbeny chren a stiplavost skutocneho wasabi nedosahue.
 
seifi
2018-12-28 20:46:06
fajn, vďaka, rád som prečítal aj druhý diel; škoda, že sa opakujú fotografie s rovnakým motívom / obsahom (napr. z jaskyne po texte fotografia 2-3-4)
 
mystero233
2019-01-29 16:18:38
príspevok od: z80
K tomu wasabi - to co sa u nas predava ako wasabi, je len na zeleno zafarbeny chren a stiplavost skutocneho wasabi nedosahue.
Nezijem na SK takze som "slovenske wasabi" este neskusil kedze azijskym restauraciam sa pocas navstev rodnej hrudy vyhybam
 
mystero233
2019-01-29 16:19:31
príspevok od: seifi
fajn, vďaka, rád som prečítal aj druhý diel; škoda, že sa opakujú fotografie s rovnakým motívom / obsahom (napr. z jaskyne po texte fotografia 2-3-4)
Dakujem za pripomienku, pomaly sa chystam na dalsi diel tak uz danu chybu nezopakujem
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované