Hore

.miluj svoju nedokonalosť..daj si wabi-sabi.

.spomaľ. Zastaň. Uži si chvíľku. Cenné je to, čo máš, nieto, na čo čakáš alebo čo si mal. Dokonalosť nedobehneš, niktoju nikdy a nikde nevidel. Dopraj svojej myšlienke prítomnosť,vtedy ju máš a vtedy ňou tvoríš, dávaš život. A ten plynie,zdokonaľuje sa a vädne.

.japonci vyznávajú wabi-sabi ako akt zmierenia sa so skutočnosťou,nestálosťou vecí, akt ocenenia krásy v nedokonalosti. Práve oná nedokonalosť vdychuje všetkému život a núti ich plynúť. A nakoniec zvädnúť. stratiť sa a vytvoriť miesto iným. Japonské umenie uplatňuje wabi-sabi v ikebane, japonských záhradách, v haiku, v hrnčiarstve, aj v japonských čajových rituáloch. Táto koncepcia ďaleko prekročila hranice Japonska a japonskej kultúry. Z najznámejších prejavov, napríklad Jack Dorsey, zakladateľ Twitteru, presadzuje wabi-sabi filozofiu dizajnu.

.wabi-sabi oslobodzuje od kŕča dokonalosti. Čo je dokonalé, je aj stále. Týči sa nad časom, nemení sa, nežije. Nedokonalosť plynie,vyvíja sa. Wabi-sabi je filozofiou cesty, nie dosiahnutia cieľa. Nič netrvá večne, nič nie je dokončené, nič nie je dokonalé.

.wabi-sabi nie je nutne o filozofii, či o dizajne. Je o ocenení toho, čo je aktuálne prítomné. Akceptuje všetky nedokonalosti. Toto zmierenie učí vďačnosti, učí hľadieť a pozerať, učí načúvať. Tak nachádzaš krásu v obyčajnosti. Aj z fľaku na koberci, či z prepalu na fotke dokáže urobiť vlastnosť a nie mínus. Ak chceš byť majstrom, musel si byť učňom. Ak učeň pristupuje k svojim zlyhaniam a pokleskom s láskou a porozumením, uzná svoj vývoj v pohybe, jeho cesta k ideálu majstra bude priamejšia. V hlave mám sto fotiek, možno tisíc. Predstavujem si spôsob ako ich odfotím, ako ich spracujem. Určite budú nádherné. No milujem všetky tie,ktoré som už urobil. To sú fotky, ktoré mám, tie fotky som prežil. Na nich vidím, kto som bol pred desiatimi rokmi, pred piatimi rokmi a pri ďalšej fotografii ktorú urobím, sa opäť stretnem so sebou samým. Možno sa nikdy nebudem cítiť ako majster. Ale celý ten čas si pre seba vyplním krásou.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
mab
2019-09-25 12:06:23
"Čas si pre seba vyplním krásou."👍
 
zolooo
2019-09-29 09:21:33
Ďakujeme za článok...👍
 
DusanL
2019-09-29 11:59:34
.teším sa, že ste sa zastavili.
 
Lubitto
2019-09-30 09:06:08
Dakujem, vyborne.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované