Hore

.o dokonalosti.

.perfekcionizmus berie čas, peniaze a prostriedky.

.perfekcionizmus ničí kreatívne životy.

.perfekcionisti na seba kladú nereálne očakávania, mnohokrát bez toho, aby o tom vedeli.

.perfekcionizmus je nedosiahnuteľná ilúzia.

“Ak sa snažíš o dokonalosť, zistíš, že je to pohyblivý cieľ.” /George Fischer/

.každý, kto tvorivo pracuje, vie, že snaha o dokonalosť je časovo úžasne náročná. “To” nutkanie urobiť veci ešte lepšími nikdy neutíchne. Takže,

---snažte sa robiť veci ako vy sami najlepšie viete, ale nesnažte sa o dokonalosť---

.ak niečo nie je perfektné, neznamená to, že to nemá svoju kvalitu. Opustiť víziu dokonalosti, neznamená opustiť prácu alebo hľadať lenivé výhovorky.

.v každom jednom momente tvojej tvorivej práce musíš vedieť, kedy si do nej vložil dosť na to, aby ju nasmeroval dostatočne k dokonalosti bez ďalších kompromisov ohľadne zvyšku pracovného procesu.

“Perfekcionizmus nie je ťažením k najlepšiemu. Je to honba za tým najhorším v nás, za tou našou súčasťou, ktorá nám hovorí, že nič,čo urobíme, nie je dosť dobré a že by sme sa o to mali pokúsiť znova.” /Julia Cameron/

.práve tomu nutkaniu prerábať, opravovať a revidovať veci, kým nebude všetko úžasné, by si sa mal vyhnúť.

.pochybovačnosť a hľadanie chýb na vlastnej práci ti zabráni dokončiť tvoju najdôležitejšiu a zmysluplnú prácu. Perfekcionizmus je bránou k depresii a paralýze života. Zdravá snaha sa pýta: ”Ako sa môžem zlepšiť?” A perfekcionizmus volá: “Čo si pomyslia?”

.kedy však dokončiť prácu /pretože je dostatočne dobrá)? Máš len obmedzené množstvo času a zdrojov, nauč sa ich využívať a predovšetkým BUĎ AUTENTICKÝ. Vtedy si urobil skutočný kus práce.

.čím viac času a prostriedkov vložíš do experimentovania, myslenia a zdieľania (t.j. do pracovného procesu), tým máš väčšiu pravdepodobnosť, že prídeš s niečím originálnym. NAHRAĎ PERFEKCIONISTICKÉ MYSLENIE PROGRESÍVNYM MYSLENÍM. Akonáhle prijmeš fakt, že nie si dokonalý, stúpne ti sebavedomie. Perfekcionizmus ti bráni veci ukazovať, uverejňovať, pretože sa bojíš zlyhania. Bojíš sa, že nie si dosť dobrý. Ale TY SI. Nezdržuj sa dokonalosťou a budeš prekvapený, čo všetko dokážeš urobiť. BUĎ SVOJÍM NAJLEPŠÍM JA.

.v tvorivom procese sa nesústreď na grandiózny záver. Buď vnímavý k svojmu postupu, dolaďuj svoj progres, zameraj sa na priebežné zlepšenie. To je všetko, čo svet od teba očakáva. A tam vieš prekvapiť. Nauč sa vychádzať z toho, kto si, predveď svoje najlepšie schopnosti a nedovoľ svojim slabým stránkam zatieniť svoju najlepšiu prácu.

.nájdi si každý deň 10 minút, sadni si a napíš si na kus papiera jednu vec, ktorá ťa pri tvojej práci najviac sužuje. A pripíš k nej 10 spôsobov ako by si ju mohol vyriešiť. Sústreď sa na množstvo, nie na kvalitu, či hodnotu. Urob si z tejto mikrochvíľky pravidelný návyk. Ak to budeš robiť pravidelne, nájdeš si vlastné originálne riešenia. A tam sme sa chceli dopracovať. Robíš svoju prácu. AUTENTICKÝM SEBOU.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované

Newsletter

Chcete byť informovaný o novinkách portálu ePhoto.sk? Prihláste sa k odberu newslettera.