Hore

Ako na tých pekelníkov

Z času na čas mám príležitosť zúčastniť sa na katalánskej ohňovej fieste Correfoc, ktorú rád fotografujem. Táto tradícia má korene v dávnej minulosti, kedy slúžila na znázorňovanie pekla pre jednoduchý ľud. Herci zamaskovaní za diablov vytvárali pomocou ohňa prostredie pripomínajúce pomery v pekle, aby sa ľudia vystrašili a boli bohabojní.

Dnes je Correfoc už len nevinnou zábavou. Organizujú ho folklórne skupiny “diablov”, ktoré existujú v mnohých katalánskych dedinách alebo mestských štvrtiach. Napríklad v Barcelone má takmer každá štvrť svoje občianske združenie diablov. Počas roka zhromažďujú prostriedky predajom občerstvenia na rozličných podujatiach, z darov a podobne. Za utŕžené peniaze nakúpia zábavnú pyrotechniku a dvakrát-trikrát ročne zorganizujú Correfoc. O popularite tejto fiesty svedčí aj to, že polícia kvôli podujatiu ochotne uzavrie rušné ulice a zdravotníci poskytnú sanitky s personálom pre prípad výskytu zranení. Je to skrátka veľká tradícia.

V Barcelone sa konajú dva typy Correfoc. Prvý typ je menší, lokálny v každej štvrti. Vystupuje na ňom len skupina diablov danej mestskej štvrte, plus jedna pozvaná skupina. Účastníci takejto lokálnej Correfoc sú miestni obyvatelia, ktorí vedia do čoho idú a sú patrične vybavení - ochranné okuliare, čiapka alebo šatka na ochranu vlasov, staré šaty s dlhými rukávmi, u ktorých nevadí, že sa prepália iskrami. Preto býva takýto lokálny Correfoc intenzívnejší a vzrušujúcejší.

Pri príležitosti sviatku patrónky mesta Svätej Mercedes sa koncom septembra organizuje obrovský Correfoc. Na ňom vystupujú skupiny diablov z celého mesta a trvá aj štyri alebo päť hodín. Keďže sa však koná blízko turistického centra Barcelony, zúčastňujú sa na ňom aj (zahraniční) návštevníci mesta, ktorí vôbec netušia čo sa deje. Často len nevinne výjdu z hotela na ulicu a ocitnú sa uprostred deja. Majú letné oblečenie s krátkym rukávom a nie sú vybavení žiadnymi ochrannými prostriedkami. Preto býva tento veľký Correfoc mierne dekafeínovaný, čo je však bohato vykompenzované čírou veľkosťou podujatia a dĺžkou jeho trvania.

Ako taký Correfoc prebieha? Jednoducho. Na začiatku pochoduje skupina bubeníkov vytvárajúcich obrovský rachot nákazlivých rytmov. Dodržiavajú aj určitú choreografiu a vidno, že sa pri tom dobre zabávajú. Taký koordinovaný zvuk bubnov je skutočne emocionálna záležitosť. Po bubeníkoch začínajú behať diabli. Každý diabol je vyzbrojený krátkou palicou, ktorá je zakončená tenkou oskou. Na oske je priečne pripevnené drievko, na konce ktorého sa nasadia dve petardy. Petardy sa zapália. Horia asi desať sekúnd, pričom roztočia drievko okolo osi palice. Vydávajú silný pískavý zvuk a rozhadzujú všade naokolo množstvo rozpálených iskier. Po desiatich sekundách petardy za obrovského tresku vybuchnú v roji ďalších iskier. Diabol si odbehne po nové petardy a ide sa ďalej, takto aj niekoľko desiatok krát dookola.

Diabli s petardami na paliciach vybiehajú do davu zhromaždených ľudí a zasypávajú ich iskrami. Niektorí ľudia sa snažia diablov žartovne zastaviť, iní si s nimi na chvíľu zatancujú v záplave iskier kým vybuchne petarda. Vznikne obrovský chaos a hluk. O krátku chvíľu je vzduch zaplnený dymom a sadzami, na zemi koberec spálených petárd.

Niektoré skupiny diablov používajú namiesto palíc drevené vidly. Takmer každá skupina má so sebou maskota, napríklad pekelné prasa, kohúta, alebo jaštericu. Sú stvárnené ako veľké sochy z plastu či z kartónu na kolesách. Na maskota pripevnia množstvo petárd, ktoré koordinovane zapália. Vtedy vznikne skutočne obrovská záplava iskier, na to si už treba dať pozor. Do priameho zásahu maskota som sa ešte neodvážil vstúpiť. Ak to chce človek urobiť, vyplatí sa mať šaty navlhčené vodou aby nedošlo k popáleninám. Nejakú menšiu popáleninu od iskry človek počas Correfoc vždy schytá, ale nie je to nič hrozné. Stane sa to len vtedy, keď sa iskra od človeka neodrazí, a zachytí sa na oblečení či nebodaj na pokožke.

Zatiaľ nie som spokojný s mojimi fotografiami z tohto zaujímavého podujatia. Fotografovať Correfoc mi pripadá ako veľká zábava a príjemná výzva. Zároveň to však považujem za mimoriadne zložité. Podujatie sa organizuje po zotmení. Svetelné podmienky sa drasticky menia zo sekundy na sekundu. Vybuchne naraz niekoľko petárd a vytvoria oslňujúce osvetlenie, potom náhle tma. O sekundu niekto zapáli ďalšiu petardu alebo dve, vyroja sa iskry. Akcia je rýchla. Diabli pobehujú, ľudia odskakujú alebo naopak - vrhajú sa na nich. V jednom kuse do teba niekto vráža. Skrátka, značný chaos.

Correfoc som sa pokúšal fotiť 50-milimetrovými a 24-milimetrovými objektívmi s veľkou svetelnosťou (Sigma Art 50 a 24, Nikon 50/1.2). Najprv som používal krátke expozičné časy, ktoré však zachytili lietajúce iskry len ako bodky. Neskôr mi došlo, že mám použiť dlhší čas, aby som zachytil aj celé dráhy letiacich iskier. Takto urobené fotky sa mi zdajú mierne zaujímavejšie, aj keď sú samozrejme rozmazané, pretože niekedy som dal až pol sekundy. To už v ruke neudržíš ani s 24-milimetrovým objektívom, plus ľudia v jednom kuse poskakujú. Je to ťažké. Moje neumelé fotky blednú pred tým, čo sa zjaví keď zadáš do Googlu “correfoc”. Pri jednej príležitosti som fotil aj mobilom, zábery sú ľahko rozpoznateľné na konci galérie.

Ak by niekto chcel niekedy fotografovať Correfoc alebo podobné ohňové podujatie, zopár rád:

Technika bez ochrany by výrazne utrpela na zdraví. Je absolútne nevyhnutné ochrániť objektív filtrom, napríklad jednoduchým UV filtrom. Musíš počítať s tým, že filter bude zničený. Je prakticky nemožné vyhnúť sa priamemu zásahu aspoň jednou žeravou iskrou rovno do skla objektívu (filtra). Ďalej odporúčam mať celkovo zakrytý fotoaparát, napríklad podomácky vyrobeným návlekom z odolného textilu. Raz som to neurobil a iskra mi vypálila dierku na hornom displeji. Návlek ochráni aj pred mazľavými sadzami. Ak by si chcel fotografovať mobilom, platí to isté - obal a chránič obrazovky, s ktorým sa vopred rozlúč - bude spálený. Lepšie spáliť chránič za 18 EUR než obrazovku za 500. Naopak na objektív iPhonu nepoužívam žiadny chránič, keďže predné sklo je zo zafíru, ktorý má vydržať seriózne hrubé zaobchádzanie. Zatiaľ sa mu nič nestalo.

No a samozrejme, chrániť sa má aj človek. Bez ochranných okuliarov by som tam v žiadnom prípade nešiel. A to nie hocijakých - musia poriadne chrániť aj z boku, odkiaľ tiež môže priletieť iskra. Čiapku, aby ti nespálilo vlasy. Staré oblečenie s dlhým rukávom - počítaj s tým, že zostane na mnohých miestach prederavené. A ak sa chystáš poriadne sa odviazať a vystaviť sa náporu ohňa, je dobré navlhčiť si oblečenie vodou.

Budem vďačný za rady ako na fotografovanie takýchto zložitých scén, ktoré môžete zanechať v komentároch ak sa vám bude chcieť. Niekto mi raz povedal, že by bolo dobré pokropiť celú scénu bleskom, ale blesk nemám. Do konca roka plánujem zúčastniť sa aspoň na jednom alebo dvoch Correfoc, doplním potom fotky ak budú za niečo stáť.

Nadšenec pre historické objektívy.

profil autora

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Inzercia

Newsletter

Chcete byť informovaný o novinkách portálu ePhoto.sk? Prihláste sa k odberu newslettera.