Hore

Fotostĺpček 11/2022

Na základe vašich výčitiek, že stále fotografujem Bratislavu, som sa vybral na krátky výlet do Svätého Jura. Ale nezvykajte si na to.

Po tom, čo moje Olympusy dostali zabrať na podujatí Saxophobia, som do Svätého Jura zobral Sony a samozrejme aj mobil. Išiel som na obed, takže som nafotil tzv. pohľadnicovky. Pred pár rokmi by bol problém s nedostatočným dynamickým rozsahom snímačov. Sony a7 III má ale parádny DR a tak nie je problém nafotiť vysokokontrastné scény. Ešte lepšie si s tým poradí iPhone, ktorý používa technológiu Deep Fusion a automaticky použije HDR. Pritom pomerne citlivo, žiadne vymaľovánky.



















Technika: Sony A7 III, FE 100-400mm F4.5-5.6 GM OSS, FE 14/1,8 GM.

Asi tom mám od vysokej školy, kde nám dali na dizajne úlohu kresliť kľučky, ktoré nájdeme v Starom Meste. Odvtedy mám rád staré dvere, brány, okná, kovania. A v Svätom Jure je ich zatiaľ dosť, s krásnou fotogenickou patinou.











Technika: iPhone 12 Pro Max

V minulom stĺpčeku som publikoval pár fotografií z prvých dvoch dní Saxophobie. Dnes pridávam fotografie z veľkého koncertu 60 členného saxofónového orchestra a koncertu saxofónového kvarteta. Veľký koncert som ešte fotografoval Olympusom, ale na ten menší som vyskúšal Sony. Zobral som so sebou 4 objektívy, ale väčšinu záberov som nafotil s FE 70-200/2,8 GM OSS.











Viac informácií a fotografií nájdete na FB Saxophobia: https://www.facebook.com/saxophobiaBA

Overené i neoverené správy

  • Sigma si nechala patentovať objektív 18-50mm F2.0 DC DN.
  • Sony má vraj ešte tento mesiac predstaviť nový objektív. Mohol by to byť FE 24-70mm F2.8 GM II alebo FE 85mm F1.2.
  • Panasonic si nechal patentovať dva objektívy pre L-bajonet. 100-400mm F4-5.6 a 70-200mm F4.5-5.6.
  • Canon M50 Mark III by mal byť predstavený ešte tento rok, zároveň sa ale šepká o tom, že by Canon mal postupne zrušiť rad M a plne sa sústredí na rad R.
  • Canon chce v priebehu 4 rokov predstaviť 32 nových RF objektívov.
  • Capture One predstavili plán na rok 2022, ktorý zahŕňa počítačovú aplikáciu Capture One Pro, Capture One Live pre spoluprácu medzi fotografmi a klientami a Capture One iPad a iPhone.
  • Apple vraj končí s 27" iMacom. Jeho náhradou asi bude nový Mac Studio s externým displejom.


Novinky

Kikkerland multi-tool

Kikkerland multi-tool je nástroj pre každodenné používanie. "Najdôležitejšie" je, že má tvar fotoaparátu. Nájdete na ňom ostrie, plochý a krížový skrutkovač, vyťahovač klincov, páčidlo, otvárač na fľaše, pravítko, kľúč na 6-hranné hlavy skrutiek a v digitálnej ére ťažko využiteľnú expozičnú pomôcku. Dokonca aj filmová Minolta na obrázku má zabudované meranie expozície, presnejšie ako odhadometria. Tento nástroj stojí len 5 USD, poštovné do Európy je však mnohonásobne vyššie.



https://kikkerland.com/products/camera-multi-tool

Ricoh GR IIIx "Urban edition"

Limitovaná edícia populárneho APS-C kompaktu ponúka, okrem novej povrchovej úpravy, aj nové režimy expozície a zaostrovania, využiteľné v street fotografii. Predávať sa začne v apríli za 1.099 USD. Parametre limitovanej edície sú rovnaké ako u štandardnej.

https://www.grblog.jp/en/

Objektívy TTArtisan v titanovo šedej

Trojica APS-C/M43 objektívov 35mm f1.4, 50mm f1.2 a 17mm f1.4 je teraz k dispozícii aj v špeciálnej edícii, s titánovo-šedou povrchovou úpravou.

https://ttartisan.myshopify.com/products/aps-c-trio-lens-set

Lomography DigitaLIZA+ a DigitaLIZA Max

Lomography predstavili jednoduché zariadenia na digitalizáciu negatívov pomocou telefónu. Zariadenie sa skladá z držiaka filmov formátu 35, 120 a 127, ktorý má podsvietenie a držiaka mobilu (DigitaLIZA Max). Možné je použiť aj zrkadlovku, alebo bezzrkadlovku. Novinka stojí 99 USD. Samotný držiak filmov stojí 74,99 USD.



https://shop.lomography.com/us/digitaliza-max-scanning-kit

Apple

Minulotýždňová keynote priniesla niekoľko noviniek, zaujímavých aj pre nás fotografov.

Nový iPad Air má výkonný M1 procesor a nás fotografov poteší USB-C konektor, vďaka ktorému sa bude dať ľahko prepojiť s fotoaparátom, čítačkou kariet alebo externým diskom. Svojimi parametrami sa priblížil modelu Pro.

https://www.apple.com/ipad-air/

Najväčším prekvapením je nový výkonný desktopový počítač Mac Studio, vypĺňajúci medzeru medzi Mac Mini a Mac Pro. Okrem nedávno predstaveného procesoru M1 Max, môže byť osadený aj novým procesorom M1 Ultra (dva spojené procesory M1 Max). Bohatá je konektorová výbava. Konečne sú porty aj vpredu, vrátane čítačky SD kariet. Ceny u nás začínajú na 2.299€.

https://www.apple.com/mac-studio/

Aký by bol poriadny počítač bez zodpovedajúceho displeja? Apple predstavilo aj nový monitor Studio Display. Má uhlopriečku 27", 5K rozlíšenie, zabudovaný procesor A13, 12 Mpx Face Time kameru, 6 reproduktorov. Na objednávku bude v prevedení s Nano textúrou a s voliteľným flexibilným stojanom. V základnom prevedení stojí 1.749€.

https://www.apple.com/studio-display/

Inšpirácia

Už roky na strihanie videa používam aplikáciu iMovie, je zdarma v každom počítači Apple. Je to jednoduchá aplikácia a pre väčšinu mojich potrieb postačuje. Zvažujem ale prechod na DaVinci Resolve, čo je program od BlackMagic. Je pokročilejší a je zdarma. Základmi strihu a exportu v tomto programe vás prevedie nasledujúce video.


Hľadanie zaujímavého uhla pohľadu je jedným zo základov kompozície. Ako také hľadanie prebieha a na čo fotograf pri tom myslí?



Tipy a triky

O dokonalosti rozhodujú maličkosti. Pre konečný výsledok sú však rozhodujúce. Aj keď si pri fotografovaní dávate pozor, vždy je čo doladiť v počítači. Skorigovať nepatrný náklon, malý orez pre dokonalú kompozíciu, narovnanie padajúcich línií (ak to ide). Pre netrénované oko môže byť rozdiel nepodstatný. Nezabudnite, že to robíte v prvom rade pre seba, je to súčasť zdokonaľovania. Uvidíte, raz to niekto ocení.


Na tejto fotografii sú mierne padajúce línie, hoci som fotografoval z podhľadu. Využil som teleobjektív, aby som mohol ísť čo najďalej a línie padali čo najmenej. Mne to však vadí. Ak sa pozriete na kraje budovy, sú blízko okrajom záberu, ktorý zvýrazní, že vertikály s ním nie sú rovnobežné.


Malé zbiehanie v počítači vždy korigujem.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
marianr
2022-03-14 17:02:56
Takých kariat je plno, stačí hľadať "survival card". V armyšope aj s paracordom.
 
Jozi Mačutek
2022-03-14 18:27:05
Ten Mac s M1 ultra to bude úplny masaker, už klasická M1 je neporovnateľná s i7 8550 čo som mal kedysi.
 
blahoslav J B Art
2022-03-14 19:19:57
podla typka a fotiek z videa Finding The Best Angle For Unique iPhone Photos by som povedal, ze s mojim Huawei Mate 20 Pro sa daju fotky nejakej sochy odfotit ovela rychlejsie, v porovnatelnej mobilovej kvalite a za 1/10 ceny
 
blahoslav J B Art
2022-03-17 20:51:47
Galaxy S22 Ultra so 108MPx snímačom vs Sony A7 IV
https://www.digimanie.cz/fotograf-srovnal-a7-iv-a-galaxy-s22-ultra-telefonem-byl-hodne-prekvapen/9311
 
marianr
2022-03-18 15:37:29
príspevok od: blahoslav J B Art
Galaxy S22 Ultra so 108MPx snímačom vs Sony A7 IV
https://www.digimanie.cz/fotograf-srovnal-a7-iv-a-galaxy-s22-ultra-telefonem-byl-hodne-prekvapen/9311
to vyjadrenie o prepaloch je nejaké divné
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia