Hore

Fotostĺpček 16/2021

A je to tu, som živnostník. Niečo, čomu som sa chcel vyhnúť. Vždy som pracoval v niekoho firme, pravidelne dostával plat, nemusel som myslieť na to, či budem mať na účty.

Pohodlíčko. Pre mňa je živnosť nočnou morou. Neznášam byrokraciu, papierovačky, úrady. O pár mesiacov oslávim päťdesiatku a v tomto veku sa mi vážne nech začínať odznovu. Čo sa dá ale robiť? Pred pár mesiacmi som začal študovať všetky možné materiály o tom, čo živnosť obnáša. Všetko si píšem a možno o pár mesiacov, pokiaľ zistím, že som nikde neurobil chybu, napíšem článok, ako je to začať živnostníčiť ako fotograf.

Mojou prvou fotografickou zákazkou bolo fotografovať podujatie Saxophobia. Sú to čisto dokumentárne fotografie a asi vás ani nebudú zaujímať. Fotil som pre klienta, ktorého poznám. Vybral si ma na základe fotografií z predchádzajúcich akcií, kde som ale fotil len pre svoju radosť. Je to úplne iná skúsenosť, keď viete, že musíte fotografovať na objednávku. Odfotil som všetko, čo som mal? Som pripravený na to, keby zlyhala technika? Pre istotu som mal tri fotoaparáty, aspoň som nemusel meniť objektívy. Výber fotografií pridám čoskoro na svoju stránku karolsrnec.sk.

S fotografického hľadiska je zaujímavejšie druhé fotenie. Skupinu Fringia poznáte z Foto Slovakia a aj z mojich fotografií. Zavítali sme na hrad Mikulov, kde mali niektorí členovia hrať v dokumentárnom filme. Pri tej príležitosti sme nafotili aj niekoľko sérií fotografií.





















Použitá technika: Olympus OM-D E-M5 Mark III + M.Zuiko 45/1,2 PRO, Olympus OM-D E-M1 Mark III + M.Zuiko 40-150/2,8 PRO.

Overené i neoverené správy

  • Nikon vraj pripravuje novú bezzrkadlovku s retrodizajnom a APS-C snímačom. Žeby sa snažil konkurovať Fujifilmu? Snáď to nedopadne ako s Nikonom Df. Novinka má byť vraj predstavená koncom júna.
  • Olympus vydal nové firmvéry pre E-M5III a E-M1II, samozrejme s podporou nového objektívu M.Zuiko 8-25/4 PRO. Firmvér stiahnete a nainštalujete pomocou programu Workspace.
  • Tamron sa chystá predstaviť objektív 18-300 mm pre APS-C bezzrkadlovky Sony.
  • Objavili sa správy o pripravovanom objektíve Sony FE 100mm F1.4 GM. Ďalej by mali byť predstavené inovované modely FE 24-70mm f / 2.8 GM II a FE 70-200mm f / 2.8 GM II.


Predaj fotoaparátov a objektívov za mesiac apríl je lepší ako v roku 2020, stále ale výrazne nižší, ako v roku 2019.


Graf predaja systémových fotoaparátov za január až apríl 2021. Zdroj: CIPA


Graf predaja objektívov za január až apríl 2021. Zdroj: CIPA

Novinky

Venus Optics predstavili novú verziu objektívu Laowa 7.5mm f/2 MFT. Tento objektív má uhol záberu 110° a jeho predchodca si výborne viedol aj v našom teste. Novinkou je zabudovanie čipu, zabezpečujúceho ovládanie clony a prenos metadát. Zaostrovanie zostáva manuálne. Fotografie nasnímané týmto objektívom si môžete pozrieť tu.

https://www.venuslens.net/product/laowa-7-5mm-f2/

Zhong Yi predstavili objektív Mitakon Speedmaster 50mm F0.95 III vo verzii s bajonetom L. Tento vysokosvetelný objektív je plne manuálny. Cena je 799USD.

https://zyoptics.net/product/mitakon-speedmaster-50mm-f-0-95-iii/

Inšpirácia

10. júna bolo aj u nás pozorovateľné čiastočné zatmenie Slnka. U nás ale len s malým prekrytím slnka mesiacom. Mne to ani nestálo za to, sa na to pozerať, nieto ešte fotografovať. V roku 2015 bolo nebeské divadlo zaujímavejšie. V iných častiach zeme bolo zatmenie atraktívnejšie. Göran Strand nafotil 50 000 fotografií a urobil z nich parádne 10 sekundové time lapse video, na ktorom vidno aj protuberancie na slnku.


Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
z80
2021-06-14 07:30:02
Živnosti sa netreba báť. Je to síce viac neistoty ale aj viac slobody. Ja podnikám už 14. rok, prvých 7 živnosť, ďalších 7 firma (a robím si sám aj účtovníctvo). S tou byrokraciou to nie je až také hrozné, s paušálnymi výdavkami netreba riešiť účtovníctvo a stačí raz za rok podať daňové priznanie. Sociálna a zdravotná poisťovňa samé oznámia, aký chcú "podiel na výpalnom".
Myslel som si, že Karol je odo mňa mladší a on je presne môj rovesník, aj mňa čaká o pár mesiacov päťdesiatka
 
jozef84
2021-06-14 08:41:18
Karol, držím prsty a prajem hlavne na tom začiatku pevné nervy, kopec trpezlivosti a energie. Myslím, že ťa to posunie o hodný kus dopredu a využiješ bohaté skúsenosti. Na začiatku je to taký guláš, treba veľa informácií pretriediť, zariadiť, veľa ľudí osloviť, využiť známych a priateľov,nebáť sa popýtať na správnych miestach, mať sebadisciplínu, veľa energie, myslieť na veľa vecí, mať pravidelný príjem...ale rýchlo si zvykneš na ten relatívny pocit "slobody" a Z80 to dobre popísal. . Ono sa to poddá ...
 
Ďuro71
2021-06-14 09:43:52
Tak ďalší rovesník . Myslím, že taký pán fotograf sa nemusí báť o zákazky. Držím palce.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia