Hore

Fotostĺpček 19/2023

Minulý týždeň som trávil prevažne s objektívom Sony FE 90/2,8 G Macro OSS. Vybral som sa s ním aj do Botanickej záhrady UK.

Z archívu: Olympus PEN-F

V roku 2016 Olympus predstavil jeden z najkrajších fotoaparátov vôbec. Naviac výborne vybavený. Škoda, že sa nedočkal nástupcu s rýchlejším zaostrovaním a 4K videom. Často mi poslúžil aj ako model pre produktovú fotografiu.











https://www.ephoto.sk/fototechnika/recenzie/fotoaparaty/olympus-pen-f---fotoaparat-pre-gentlemanov/

Botanická záhrada

Sony FE 90/2,8 G Macro OSS som si kúpil v ten pravý čas. Jar je v plnom prúde a ja som sa vydal, tento rok po prvýkrát, do botanickej záhrady v Bratislave. Jeho makroschopnosti som zďaleka nevyužil. Všetky fotografie môžeme zaradiť do kategórie close-up. Ako vždy som neodolal aj spracovaniu v štýle Low Key.































Overené i neoverené informácie

  • Fujifilm X-T4 sa pripojil k fotoaparátom, ktorých výroba je ukončená. Patria medzi ne modely X-E4, X-Pro3, X-T30II, GFX50R a GFX100.
  • 11. mája by mala byť predstavená vlogovacia kamera Canon PowerShot V10.
  • DJI, ktoré vlastní Hasselblad, vraj chce vstúpiť na trh APS-C a FF fotoaparátov.
  • V máji by mala byť predstavená Leica Q3. Mala by mať 60MP BSI CMOS snímača. Niektoré zdroje naznačujú, že by mohla mať polohovateľný displej.
  • Objavuje sa čoraz viac informácií o pripravovanom Sony A6700. Má mať 26 Mpx snímač, AI procesor, stabilizáciu s účinnosťou až 7 krokov, 4K 120p video a prepracované telo s lepšou ergonómiou. Fotoaparát by mal byť predstavený v júli.
  • Sony by malo, vraj už čoskoro, predstaviť objektív Sony FE 300mm f/2.8 GM OSS.
  • Skylum Luminar Neo má novú aktualizáciu 1.9.0. Prináša funkciu Undo/Redo, vylepšenia spracovania RAW a maskovacích nástrojov.
  • ON1 Photo RAW dostal nástroj pre zväčšovanie fotografií, ktorý využíva AI. Nová je aj funkcia Face Recovery, ktorá rekonštruuje detaily na tvárach. Vylepšený je nástroj maskovania.


Novinky

Horage Lensman 2 Exposure

Minule sme si predstavili hodinky Leica inšpirované fotoaparátom Leica M11 Monochrom. Horage Lensman 2 Exposure sú hodinky navrhnuté pre fotografov a prinášajú funkciu prepočítavania expozície. Ocenia ich predovšetkým fotografi, ktorí fotografujú s mechanickými filmovými aparátmi. Hodinky boli vyvinuté v spolupráci s uznávaným britským fotografom a pedagógom Brianom Griffinom.

Horage Lensman 2 Exposure bude k dispozícii na predobjednávku od 9. mája 2023 pre VIP zákazníkov Horage. Štandardné vydanie bude možné predobjednať za 4 900 švajčiarskych frankov alebo približne 5 480 dolárov. Limitovaná edícia modelu Brian Griffin začína na 5 900 CHF (6 600 USD).



https://www.horage.com/lensman-2

Sandmarc 100 mm Macro

Sandmarc predstavil nový 100 mm makro objektív pre telefóny iPhone, ktorý výrazne vylepšuje jeho možnosti zaostrovania na blízko. "Zatiaľ čo natívny fotoaparát iPhonu umožňuje zachytiť nádherné makro zábery s veľkou DOF, fotoaparát Macro 100 mm ponúka menšiu hĺbku ostrosti," uvádza spoločnosť. Objektív stojí 130 USD, v cene je aj puzdro na mobil.




https://www.sandmarc.com/pages/macro-100mm

Inšpirácia

Jar na Slovensku a v Česku

Jar je obdobím obnovy a prírodných krás. Vydajte sa s Miroslavom Marsikom na vizuálnu cestu po Slovensku a Českej republike, ktorá vám ukáže živé farby a malebnú krajinu tohto úžasného ročného obdobia. Toto video obsahuje letecké zábery zachytené dronom, makro zábery aj pokojné prírodné scény zachytené fotoaparátom. Pohodlne sa usaďte, relaxujte a nechajte sa pohľadmi a zvukmi jari preniesť do sveta pokoja.


Tipy a triky

Kompletné nastavenie Sony A7R V

Ak ste majiteľom Sony A7R V (ako ja), viete, že má obrovské množstvo nastavení pre režimy fotografovania a videa. Ak v nich tápete, môže vám pomôcť toto video Andrewa Saraceniho.



Infrared Vibe

Kodak Aerochrome je film pre infračervenú fotografiu. Charakteristický je tým, že zeleň reprodukuje výrazne červenou farbou. Pôvodne bol vyvinutý na letecké snímkovanie lesov. Nemusíte mať tento film, ani upravený infrafotoaparát, aby ste dosiahli efekt Aeorochrome. Stačí preset pre Lightroom. Aby bolo možné zo zelenej farby urobiť červenú, musí preset využívať obrazový profil s LUT.



https://www.sparklestock.com/downloads/infrared-vibe/

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
quapor
2023-05-10 07:57:06
buduci fotostlpcek uz mozes mat plny farieb, vcelariky su na vsetkych sk miestach asi tyzden
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované