Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 52/2018

Viem, že všetci žijete Vianocami, ale v rámci pravidelnosti si dovoľujem zverejniť môj fotostĺpček, ktorý k pondelku patrí už od začiatku roka 2018. 

Dúfam, že pod stromček dostanete to, čo ste si priali. Snáď to bude niečo pre fotografa. Každého určite poteší LEGO, z ktorého poskladáte Leicu M v šedej alebo hnedej farbe.


LEGO Leica M.

Overené i neoverené správy

Nikon v Japonsku končí s modelmi D5500 a D7200. Je len otázkou času, kedy tieto modely skončia aj u nás. D7200-ky bude škoda, najmä ak sa predáva za takú super cenu, ako teraz. Žeby sa čoskoro chystal nástupca? Alebo ako náhrada bude už len D7500?

Nový firmvér pre staršie Olympusy rieši problémy s AF pri použití niektorých objektívov Panasonic.
https://cs.olympus-imaging.jp/en/support/imsg/digicamera/download/software/firm/e1/

Nový firmvér, ale pre aktuálne modely A7III a A7R III vydala aj firma Sony. Nový firmvér rieši problémy, najmä so zapisovaním RAW na niektoré SD karty.

https://www.sony.sk/electronics/support/e-mount-body-ilce-7-series/ilce-7m3

https://www.sony.sk/electronics/support/e-mount-body-ilce-7-series/ilce-7rm3

Firmvéry do tretice. Fujifilm vydalo významné firmvéry pre X-T3 a X-H1. Vylepšenia sa týkajú najmä videa. Nový firmvér objektívu XF80/2,8 Macro zlepšuje spoluprácu s X-H1 pri stabilizácii obrazu.

http://www.fujifilm.com/support/digital_cameras/software/fw_table.html

Novinky

Noviniek sa urodilo biedne. Všetci výrobcovia čakajú na veľtrh CP+. Kým sa dočkáme nového Olympusu, Panasonicu, či iných fotoaparátov a objektívov, môžeme sa tešiť z predstavenia novej série puzdier na objektívy od Tenby. Nový rad puzdier Tool Lens Capsule sa vyznačuje extra škrupinovým spevnením hornej a dolnej časti.


https://www.tenba.com/products/accessories/lens-pouches-protective-wraps

Inšpirácia

Fotenie svadieb nemám v obľube. Nafotím tak jednu za rok, pod psychickým nátlakom niekoho známeho. Ale dokážem oceniť, ak niekto svadby fotiť vie. Fotografie zo súťaže Fearless Awards ma inšpirovali, aby som sa pri akomkoľvek fotení ešte viac snažil. Výber najlepších si môžete pozrieť na Bored Panda. A kto nebude mať dosť, môže si dať poriadny "nášup" na stránkach Fearless.


Foto: Jacki Bruniquel, Frearless Awards

Unsplash, galéria free fotografií, tiež hodnotí rok 2018 v Unsplash Awards 2018.


Foto: Jakob Owens

https://awards.unsplash.com/2018/#/intro

Do môjho vkusu sa na 100% trafil krajinkár Thomas Finkler. Asi sa nechám inšpirovať tým, že rovnakú fotografiu ponúka farebnú aj čiernobielu.


Foto: Thomas Finkler

https://www.thomasfinkler.com

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
kamikzi
2018-12-24 08:14:43
prajem príjemné prežitie sviatkov
 
j.a.r.o.
2018-12-24 08:58:36
Pekné sviatky redakcii aj všetkým fotočlenom!
 
JanM
2018-12-24 10:12:23
Podobne všetko naj redakcii i užívateľom. Možno len jedna poznámka na doplnenie noviniek. Od 18. decembra je von dlhoočakávaný Luminar 3 s katalogom (Libraries) a niektorými novými funkciami. Pre majiteľov ver 2018 je to free update. Karol ho určite v novom roku prevetra a dá nám vedieť čo si o ňom myslí.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované