Hore

Fotostĺpček 31/2021

Viem, že posledné týždne som mal kdejaké ponosy na Sony. A stojím si za nimi.

Až v piatok som si vychutnal fotenie so Sony naplno. Na Facebooku som zverejnil výzvu, že potrebujem otestovať novú techniku. Som rád, že sa mi ozvali dámy, ktoré akoby prišli z inej doby. Speváčka Janka Dekanková a jej kamarátky. Fotografoval som podvečer pri zamračenej oblohe, aspoň nebol problém s tvrdými tieňmi.  Mesto bolo plné ľudí a ja som musel zvoliť lokáciu, kde je ich pomenej. Prakticky stávkou na istotu je Kapitulská ulica, kde ale v poslednom čase zavadzajú automobily. Nejako som si však poradil. Zmena uhla záberu, malá hĺbka ostrosti.

Sony A1 dokáže snímať frekvenciou až 20 obr./s., a to má 50 Mpx. čo som vyžil pri pohybových záberoch. Dobre fungujúca detekcia tváre a očí mení spôsob, akým fotografujem. V minulosti by som určite nepoužíval pri fotení portrétov AF-C zaostrovanie. Tak, ako sa vyvíja technika, mení sa aj spôsob, akým s ňou fotograf pracuje. Konečne sa prejavil aj bokeh drahých vysokosvetelných objektívov.

Sony A1 je príšerne drahý fotoaparát. Je to spôsobené použitím drahého vrstveného snímača, veľkej operačnej pamäte, najúžasnejším hľadáčikom. Fotoaparát má však aj svoje chyby, napríklad menej citlivý AF. Displej je len výklopný, nie otočný. Ale aj tak je to najlepšie Sony, aké som mal v rukách. Ak by som mal naň peniaze, pre moje potreby by som skôr zvolil Sony A9 II a k nemu možno A7R IV pre fotografovanie vo vysokom rozlíšení. Dúfam ale, že technológie z A1 sa postupne objavia v nových nižších modeloch.

Vo výbave sú vždy najdôležitejšie objektívy. Mojim číslom 1 navždy zostane Nikkor AF-S 200/2G VR. Musel som ho predať, pretože ho neudržal FTZ adaptér. Má prísť nový, ktorý ma uniesť aj ťažké objektívy, ale pre mňa neskoro. Nikon som kompletne predal. Hľadám objektív, ktorý by sa mu čo najviac priblížil. Zdá sa, že by ním mohol byť Sony FE 135/1,8 FM. Zvažoval som aj Sigmu 105/1,4, ale tá parametrovo nie je ďaleko od FE 85/1,4 GM, ktorý mám. Dúfam, že raz v budúcnosti Sigma urobí aj vysokosvetelnú pevnú dvestovku. Už sa o nej šušká.

















Veľká vďaka Janke, Mirke a Stanke.

Použitá technika:
Sony A1, FE 50/1,2 GM, FE 135/1,8 GM.

Bratislava žije podujatím Biela noc. Ja som ju vyrazil fotografovať Nikonom Z fc a Sony A1. Nezabudol som urobiť pár záberov aj iPhonom. Priznám sa, často zabúdam ho vyskúšať. Neustále ma ale prekvapuje. Bez akéhokoľvek nastavovania zvláda nočné foto na jedničku. Lepšie ako nejeden fotoaparát. Iste, so zrkadlovkou alebo bezzrkadlovkou sa to dá nafotiť lepšie, ale musíte to vedieť. S iPhonom nemusíte vedieť nič. Výpočtová fotografia umožňuje úplnému laikovi nafotiť technicky kvalitné zábery aj za zlých svetelných podmienok. Kedy to dokážu fotoaparáty?













Použitá technika: iPhone 12 Pro, Max. Fotografované do Aplle Pro RAW.

Budúci pondelok stĺpček nebude. Jednoducho ho nestihnem napísať. Čaká ma 4-dňové fotografovanie a 2-3 dni upravovania.

Overené i neoverené správy

Objavili sa prvé reálne fotografie chystaného dronu DJI Mavic 3. Mal by mať 20.8 MP M4/3 Stacked CMOS snímač a 4K 60FPS video. Oficiálne predstavenie by malo byť v novembri.

Canon vraj, kvôli veľkému záujmu, nedokáže uspokojiť záujem o novinky, predstavené v septembri, ako aj o R3-ku.

Ďalší diel skladačky parametrov pripravovaného Sony A7 IV je na svete. Už vieme, že má mať telo Sony A7s III, nový 33 Mpx snímač, 3,68Mpx EVF, 4K 60p video, 5,5 EV IBIS stabilizáciu, nové menu. Novinkou je, že by fotoaparát mal mať dynamický rozsah 15EV.

Sigma by čoskoro mala predstaviť nový objektív 18-50mm f/2.8 DC DN Contemporary. Očakáva sa, že s bajonetmi Leica/Panasonic L a Sony E.

Aplikáciu Ricoh Recipes si môžete stiahnuť pre telefóny iPhone aj pre zariadenia Android. Obsahuje 40 receptov pre nastavenie obrazových profilov fotoaparátov Ricoh radu GR. Aplikáciu môžete stiahnuť z Apple App StoreGoogle Play. Aplikácia pre užívateľov fotoaparátov Fujifilm obsahuje vyše 100 receptov.

Európska komisia chce prinútiť výrobcov, aby používali USB-C konektor. To sa nebude páčiť Applu s jeho Lightning konektorom, ale ja by som to prijal. Zmenší to množstvo druhov káblov i nabíjačiek.

Novinky

ACDSee Photo Studio 2022 je tu. Prináša dve nové funkcie. Rozpoznávanie tvárí pomocou AI a funkciu Media pre správu katalógu fotografií. Aplikácia obsahuje aj nové filtre, nástroje úprav, vylepšené je spracovanie šumu, funkcie HDR a panoráma. Program si môžete kúpiť za jednorazový poplatok, alebo prenajať v rámci predplatného. Je len vo verzii pre Windows.


https://www.acdsee.com/en/products/photo-studio-ultimate/

Viltrox 35mm F/1.8 je nový objektív s bajonetom Nikon Z. Navrhnutý je pre FF aj APS-C bezzrkadlovky. Zaostrovanie je automatické, clonový prstenec je manuálny, clona je 9-lamelová. Najkratšia zaostrovacia vzdialenosť je 40 cm. Cena objektívu je $399.

https://viltroxstore.com/products/viltrox-af-35mm-f18-z-mount-lens-for-nikon-z


TTartisan ohlásili vývoj nového objektívu 40mm F2.8 1:1 macro pre APS-C bezzrkadlovky. Cena zatiaľ nie je stanovená, ani presný termín začiatku predaja. Vie sa, že bude k dispozícii pre bajonety Canon EOS M, Fujifilm X, Micro Four Thirds, Nikon Z a Sony E.


Ilford predstavil nové produkty pre fanúšikov filmu. Pop-Up Darkroom je prenosná tmavá komora na vyvolávanie filmov a fotografií. Druhou novinkou je darčekový kalendár s 12 rôznymi filmami. Treťou je štartovacia súprava Paterson Darkroom, ktorá obsahuje základné príslušenstvo pre vyvolávanie fotografií.

https://www.ilfordphoto.com/new-product-announcements/


Microsoft predstavil Surface Pro 8, Surface Laptop Studio a Surface Duo 2. Surface Pro 8 má 13” dotykový displej s obnovovacou frekvenciou až 120Hz a podporou pera Surface Slim Pen 2. Zariadenie podporuje Thunderbolt 4 a je vybavené najnovšou čipovou sadou a procesormi Intel. Operačný systém je Windows 11.

Surface Laptop Studio je nástupca radu počítačov Surface Book. Charakteristický preň je záves displeja umiestnený do stredu, kombinuje tak výhody notebooku a tabletu. Má 14,4 PixelSense Flow displej s rozlíšením 2400 x 1600 pixelov, obnovovaciu frekvenciu 120 Hz a podporu Dolby Vision. Rovnako ako Surface Pro 8, podporuje Thunderbolt 4 a Wi-Fi 6.

Surface Duo 2 je skladací Android telefón s dvomi obrazovkami. Srdcom zariadenia je čipset Qualcomm Snapdragon 888, uhlopriečka spojených AMOLED PixelSense Fusion displejov je 8,3”. Oproti predchodcovi bola podstatne vylepšená foto výbava. Obsahuje ultraširoký fotoaparát 16 Mpx F2.2, širokouhlý fotoaparát 12 Mpx F1,7 s optickou stabilizáciou obrazu a 12 Mpx teleobjektív F2,4 s optickou stabilizáciou obrazu. Podporuje aj pero Surface Pen.


https://www.microsoft.com/en-us/surface

Inšpirácia

Stále používate hľadáčik? Niekedy je lepšie použiť displej a nielen kvôli možnosti snímať z iného uhla.


Fotografujem najmä eventy a akcie. Teda profesionálne, za peniaze. Inak fotografujem všetko, čo ma baví. Fotením si zarábam krátko. Obzerám sa, čo by ma bavilo a zároveň som mal z toho finančný osoh. Mám rád psov, hoci žiadneho nemám. Nie že by som nechcel, ale som dostatočne zodpovedný na to, aby som vedel, že by som sa o neho nevedel na 100% postarať. Ale vráťme sa k fotografovaniu psov. Nemyslím na výstavách, ale umelecké portréty. Ako tak ale pozerám na internete, v tomto žánri dominujú ženy. A že im to veru ide!

Špičkou je Audrey Bellot, ktorá pravidelne vyhráva súťaže.


Foto: Audrey Bellot

https://audreybellot.com/about/


Aj na Slovensku mame rovnako skvelú a oceňovanú fotografku, Veroniku Shandor. A robí aj kurzy!


Foto: Veronika Shandor


https://www.ve-shandor.com/

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Mgr. art.  Zdenko Dendis
2021-09-27 08:53:38
Ja milujem módu z 1. polovice 20. storočia. Na to sa tak krásne pozerá, či už sa jedná o strihy alebo o samotné farebné prevedenia týchto odevov. Tým dámam na jednotlivých fotografia to moc svedčí. Ďakujem Vám pán Karol Srnec za uverejnenie tohto redakčného blogu.
 
aesace
2021-09-27 08:56:11
Veru tak, Karol, toto si uz hovorime viaceri a viacere roky..ze kedy konecne aj fotaky dokazu po vyfoteni vydat schopny a pouzitelny upraveny zaber, ktorym sa da okamzite pochvalit. Samozrejme RAW je to nieco naviac, v com snad fotaky zatial budu mat tu jednu z mala pridanych hodnot oproti mobilom, i ked aj tam to ide. Ale jpeg je zase ta slaba stranka fotakov. Nejde len o to, aby vyfotena fotka bola v jpegu vycistena od sumu a vykorigovane opticke vady objektivov, ale prave aby podala nieco naviac,co sa da povazovat na variantu hotoveho zaberu po upravach a to akosi vyrobcovia fotakov doposial nepochopili a stracaju tak predaje.

Naviac uz sa z casu na cas opat ozyvaju vyrobcovia smart okuliarov, ktore snad posluzia ako dokumentacne medium:
https://zive.aktuality.sk/clanok/b4wgm1j/facebook-ukazal-vlastne-slnecne-okuliare-za-tri-stovky-su-smart/
 
gytheio
2021-09-27 09:08:30
príspevok od: aesace
Veru tak, Karol, toto si uz hovorime viaceri a viacere roky..ze kedy konecne aj fotaky dokazu po vyfoteni vydat schopny a pouzitelny upraveny zaber, ktorym sa da okamzite pochvalit. Samozrejme RAW je to nieco naviac, v com snad fotaky zatial budu mat tu jednu z mala pridanych hodnot oproti mobilom, i ked aj tam to ide. Ale jpeg je zase ta slaba stranka fotakov. Nejde len o to, aby vyfotena fotka bola v jpegu vycistena od sumu a vykorigovane opticke vady objektivov, ale prave aby podala nieco naviac,co sa da povazovat na variantu hotoveho zaberu po upravach a to akosi vyrobcovia fotakov doposial nepochopili a stracaju tak predaje.

Naviac uz sa z casu na cas opat ozyvaju vyrobcovia smart okuliarov, ktore snad posluzia ako dokumentacne medium:
https://zive.aktuality.sk/clanok/b4wgm1j/facebook-ukazal-vlastne-slnecne-okuliare-za-tri-stovky-su-smart/
Nemyslim, ze jpeg je slaba stranka fotoaparatov, dost casto sa mi stane, ze upravujem raw a vysledok je horsi ako bol jpeg z fotoaparatu.
Mozno si niektori mylia jpeg s presetom, to su rozdielne veci.
 
aesace
2021-09-27 11:24:15
príspevok od: gytheio
Nemyslim, ze jpeg je slaba stranka fotoaparatov, dost casto sa mi stane, ze upravujem raw a vysledok je horsi ako bol jpeg z fotoaparatu.
Mozno si niektori mylia jpeg s presetom, to su rozdielne veci.
Z mobilu nevychadzaju vyslovene presetove fotky...vychadzaju odtial korikovane tiene, zlepseny mikrokontrast, stauracia vhodna pre dany typ zaberu a podobne..presety su este dalsia vrstva akoby nad tym..

Ano, druha vec je, ze ked aj raw upravujeme, tak nemusi to byt nutne lepsie, nez jpeg priamo z fotaku, ale z fotaku dostanem len to, ze je tam priamo soft na dany chip a jeho vlastnosti, ktory ich adresne vykoriguje. Ale nic viac. Stale aj ten jpeg z fotaku by sa dal este upravit na nieco lepsie, s lepsim dyn. rozsahom, lepsou vyvazenostou sceny, lepsim tonalnym kontrastom..A v tom by trochu mohla pomoct nejaka 'umela int.' vo fotaku, tak ako tomu pomaha v mobile.
 
smarek
2021-09-27 11:31:16
Dobre svetlo prajem KAROL
 
gytheio
2021-09-27 12:09:11
príspevok od: aesace
Z mobilu nevychadzaju vyslovene presetove fotky...vychadzaju odtial korikovane tiene, zlepseny mikrokontrast, stauracia vhodna pre dany typ zaberu a podobne..presety su este dalsia vrstva akoby nad tym..

Ano, druha vec je, ze ked aj raw upravujeme, tak nemusi to byt nutne lepsie, nez jpeg priamo z fotaku, ale z fotaku dostanem len to, ze je tam priamo soft na dany chip a jeho vlastnosti, ktory ich adresne vykoriguje. Ale nic viac. Stale aj ten jpeg z fotaku by sa dal este upravit na nieco lepsie, s lepsim dyn. rozsahom, lepsou vyvazenostou sceny, lepsim tonalnym kontrastom..A v tom by trochu mohla pomoct nejaka 'umela int.' vo fotaku, tak ako tomu pomaha v mobile.
Neviem ako Olympus ale Canon alebo Nikon maju velmi dobre jpegy. Nechcem tu zase rypat do Olympusu ale myslim, ze tam ten jpeg nebude takej kvality ako u premiovych znaciek. A zase z inej stranky kazdy tu fotografiu vidi inac.
Fotil som aj s Canonom 5d m4 aj s Nikonom d850, u tych dvoch som sa nikdy s rawom nedostal na uroven jpegu z tych fotoaparatov.
 
aesace
2021-09-27 13:05:24
príspevok od: gytheio
Neviem ako Olympus ale Canon alebo Nikon maju velmi dobre jpegy. Nechcem tu zase rypat do Olympusu ale myslim, ze tam ten jpeg nebude takej kvality ako u premiovych znaciek. A zase z inej stranky kazdy tu fotografiu vidi inac.
Fotil som aj s Canonom 5d m4 aj s Nikonom d850, u tych dvoch som sa nikdy s rawom nedostal na uroven jpegu z tych fotoaparatov.
To zavisi od softu, kam sa dostaneme s upravami rawu. Praveze este som sa nestretol s fotakom, ktory by tie jpegy nejako priblizil k realite oka...vsetko je to len o realite moznosti chipu..ten ma obmedzeny dynamicky rozsah a fotky za neposudzuju v nejakom kontexte, ale su to len take hlupucke odtlacky svetla na chip.
A s tym sa prave fotaky a softy v mobile nebabru, lebo vedia, ze fyzicky nedosiahnu ani tych kvalit co fotak, tak preco tomu nepomoct softverovo..a ide im to lepsie nez fotakom...i ked jasne, ze nie vzdy a nie na kazdom mobile rovnako a vsetko je to len v rozmeroch online prezentacie, ale to je casto viac, nez poskytuje fotak.
 
gytheio
2021-09-27 13:41:53
príspevok od: aesace
To zavisi od softu, kam sa dostaneme s upravami rawu. Praveze este som sa nestretol s fotakom, ktory by tie jpegy nejako priblizil k realite oka...vsetko je to len o realite moznosti chipu..ten ma obmedzeny dynamicky rozsah a fotky za neposudzuju v nejakom kontexte, ale su to len take hlupucke odtlacky svetla na chip.
A s tym sa prave fotaky a softy v mobile nebabru, lebo vedia, ze fyzicky nedosiahnu ani tych kvalit co fotak, tak preco tomu nepomoct softverovo..a ide im to lepsie nez fotakom...i ked jasne, ze nie vzdy a nie na kazdom mobile rovnako a vsetko je to len v rozmeroch online prezentacie, ale to je casto viac, nez poskytuje fotak.
V tom mobile to vyzera lepsie preto lebo ten display toho fotoaparatu je neporovnatelne kvalitnejsi ako displej fotoaparatu. Ten soft v mobile nie je lepsi ako vo fotoaparate, tam vsadili na displej. Ked tie fotografie z fotaku a mobilu otvoris v pc az potom vidis realnu fotografiu.
 
robertondrejovic
2021-09-27 13:46:07
príspevok od: gytheio
Nemyslim, ze jpeg je slaba stranka fotoaparatov, dost casto sa mi stane, ze upravujem raw a vysledok je horsi ako bol jpeg z fotoaparatu.
Mozno si niektori mylia jpeg s presetom, to su rozdielne veci.
No to si zabil pretože ja som taký istý tiež si to vychutnávam z úpravou RAW podľa vlastnej chuti a potom niekedy zo zvedavosti keďže nefotím súbežne RAW + JPEG dám vyrobiť programu Nikon Capture NX-D hotový JPEG podľa nastavenia fotoaparátu čo je to isté akoby som aj do JPEG fotil a veru stalo sa že výsledok podľa fotoaparátu sa mi viac páčil ako môj vlastný výtvor.
 
aesace
2021-09-27 13:49:30
príspevok od: gytheio
V tom mobile to vyzera lepsie preto lebo ten display toho fotoaparatu je neporovnatelne kvalitnejsi ako displej fotoaparatu. Ten soft v mobile nie je lepsi ako vo fotoaparate, tam vsadili na displej. Ked tie fotografie z fotaku a mobilu otvoris v pc az potom vidis realnu fotografiu.
Ja viem, ze ten sum je tam neprirodzeny, digitalny, kadejaka hlbka ostrosti orezena len softverovo neposobi dokonalo...ale co sa inych veci tyka, tak mobil pouzije viac logiky, lepsiu analyzu kontextu, ktory je na fotke...fotak sa stara len o aplikovanie skor technickych rieseni nedokonalosti chipu, nez aby spravil nieco mudrejsie, zameral sa uz viac na obsah..za tie peniaze, co stoji fotak(bez objektivu) a co stoji mobil, by som od fotaku cakal uz viac nez pred 10-12 rokmi.
 
gytheio
2021-09-27 13:51:04
príspevok od: robertondrejovic
No to si zabil pretože ja som taký istý tiež si to vychutnávam z úpravou RAW podľa vlastnej chuti a potom niekedy zo zvedavosti keďže nefotím súbežne RAW + JPEG dám vyrobiť programu Nikon Capture NX-D hotový JPEG podľa nastavenia fotoaparátu čo je to isté akoby som aj do JPEG fotil a veru stalo sa že výsledok podľa fotoaparátu sa mi viac páčil ako môj vlastný výtvor.
Ja fotim do raw+jpeg, jpeg mam iba ako kontrolny nahlad cize mi staci ten najmensi, aj tak je vacsinou kvalitnejsi ako to co ja stvorim z rawu.
Urcite nie som na tom lepsie s upravou ako vyvojari v Canone🙂
 
gytheio
2021-09-27 13:52:26
príspevok od: aesace
Ja viem, ze ten sum je tam neprirodzeny, digitalny, kadejaka hlbka ostrosti orezena len softverovo neposobi dokonalo...ale co sa inych veci tyka, tak mobil pouzije viac logiky, lepsiu analyzu kontextu, ktory je na fotke...fotak sa stara len o aplikovanie skor technickych rieseni nedokonalosti chipu, nez aby spravil nieco mudrejsie, zameral sa uz viac na obsah..za tie peniaze, co stoji fotak(bez objektivu) a co stoji mobil, by som od fotaku cakal uz viac nez pred 10-12 rokmi.
Uz zase mocem🙄😀 ale rozumieme sa.
 
gytheio
2021-09-27 13:59:08
príspevok od: aesace
Ja viem, ze ten sum je tam neprirodzeny, digitalny, kadejaka hlbka ostrosti orezena len softverovo neposobi dokonalo...ale co sa inych veci tyka, tak mobil pouzije viac logiky, lepsiu analyzu kontextu, ktory je na fotke...fotak sa stara len o aplikovanie skor technickych rieseni nedokonalosti chipu, nez aby spravil nieco mudrejsie, zameral sa uz viac na obsah..za tie peniaze, co stoji fotak(bez objektivu) a co stoji mobil, by som od fotaku cakal uz viac nez pred 10-12 rokmi.
Asi sa nerozumieme, ja sa volakedy cudujem ake super foto ten fotoaparat vyprodukuje. Ja mam taky nazor, ze mobil nedokaze ani 5% z toho co fotoaparat.
 
fatality
2021-09-27 14:59:00
príspevok od: aesace
To zavisi od softu, kam sa dostaneme s upravami rawu. Praveze este som sa nestretol s fotakom, ktory by tie jpegy nejako priblizil k realite oka...vsetko je to len o realite moznosti chipu..ten ma obmedzeny dynamicky rozsah a fotky za neposudzuju v nejakom kontexte, ale su to len take hlupucke odtlacky svetla na chip.
A s tym sa prave fotaky a softy v mobile nebabru, lebo vedia, ze fyzicky nedosiahnu ani tych kvalit co fotak, tak preco tomu nepomoct softverovo..a ide im to lepsie nez fotakom...i ked jasne, ze nie vzdy a nie na kazdom mobile rovnako a vsetko je to len v rozmeroch online prezentacie, ale to je casto viac, nez poskytuje fotak.
vies co..uz som to tu raz pisal..fotim obcas "menej dolezite eventy",proste napr. kamos robi koncertik pre 50 ludi, ja by som tam tak ci tak bol, ze ci ho nenafotim, zadarmo, ok..
a hladal som si cestu, ako mat co najmenej starosti s pp.. vzhladom na charakter akcie som si mohol
dovolit "zariskovat" a nefotit do raw,len si co najlepsie nastavit fotak..
a na Fuji to ide velmi dobre..co sa tyka stmavenia hilightov a presvetlenia tienov,da sa nastavit miera..
co sa tyka DR,davam Auto a fotak si voli podla potreby od 0 do 400% (vobec nevadi ze pri 400% je koli tomu iso 800),ISO mam na automatike a rozlisenie 6Mpix aby som nemusel zmensovat(ide to len na insta a fb)..
rezim Aperture priority a pri foteni len tukam na dotykaci miesto zaostrenia a obcas menim clonu,da sa tak dobre sustredit na kompoziciu,bez nutneho nasledneho orezu..
a lezu z toho "hotove" 3000x2000 jpgy,ktore keby som mal vyvolavat a upravovat z rawu,tak mozno vydolujem +10-20% kvality navyse,ale za cenu 2-3 hod sedenia za compom pre jeden event report..
ak potrebujem neutralne farby,necham proviu,ak potrebujem ine odtiene ala "filtre", mam tam k dispozicii ostatne emulacie..akurat si musim rozmysliet dopredu farebne "ladenie" reportu
a je to velmi blizke "hotovemu vysledku" z mobilu, akurat v neporovnatelne lepsej kvalite..
dnes uz tak fotim skoro vsetko,kde nepotrebujem top kvalitu z rawu..
 
fotorado
2021-10-01 07:58:27
Pri fotografii ak sa teda nejedna o fotografiu reklamnu, svadobnu, krajinarsku velkoformatovu na stenu a pod. ide hlavne o obsah nie o kvalitu. Pri mobiloch to plati dvojnasobne. Ak spravite s mobilom obsahovo skvelu dokumentacnu fotografiu, nikto nebude riesit kvalitu.
 
gytheio
2021-10-01 08:46:13
príspevok od: fotorado
Pri fotografii ak sa teda nejedna o fotografiu reklamnu, svadobnu, krajinarsku velkoformatovu na stenu a pod. ide hlavne o obsah nie o kvalitu. Pri mobiloch to plati dvojnasobne. Ak spravite s mobilom obsahovo skvelu dokumentacnu fotografiu, nikto nebude riesit kvalitu.
Mas pravdu ale pravdepodobnost, ze sa fotografia podari je neporovnatelne vyssia pri fotoaparate ako pri mobile.
 
fotorado
2021-10-01 10:33:32
príspevok od: gytheio
Mas pravdu ale pravdepodobnost, ze sa fotografia podari je neporovnatelne vyssia pri fotoaparate ako pri mobile.
Myslel som ze obsah fotografie nie je o technike ktora je pouzita.
 
jozef84
2021-10-01 13:32:46
príspevok od: gytheio
Mas pravdu ale pravdepodobnost, ze sa fotografia podari je neporovnatelne vyssia pri fotoaparate ako pri mobile.
Prečo?
 
gytheio
2021-10-01 13:53:21
príspevok od: jozef84
Prečo?
Napriklad preto lebo reakcie mobilu su v porovnani s fotoaparatom asi ako z doby kamennej💪
 
jozef84
2021-10-01 15:30:18
príspevok od: gytheio
Napriklad preto lebo reakcie mobilu su v porovnani s fotoaparatom asi ako z doby kamennej💪
Teda vylúčil si iba šport. Tu z časti súhlasím. A to je všetko?
 
gytheio
2021-10-01 15:53:33
príspevok od: jozef84
Teda vylúčil si iba šport. Tu z časti súhlasím. A to je všetko?
Preco iba sport? Street fotografia alebo svadobna alebo reportazna fotografia... kazda fotografia kde treba pohotovo reagovat je s mobilom o nervy. Ked chces spravit s mobilom kvalitnu fotografiu tak iba zaner - aranzovana fotografia, sem tam krajinka, sem sa postav a syyyr...
A to tvrdim aj napriek tomu, ze mam mobil asi s najlepsim fotoaparatom na trhu. Lenze rozdiel je aj v tom kto ako vidi obsah tej fotografie, spomen si na tie Karolove kone s mobilom. Ty si ich vynachvalil a ja ich vnimam ako hlboko podpriemerne.
 
gytheio
2021-10-01 16:24:36
príspevok od: jozef84
Teda vylúčil si iba šport. Tu z časti súhlasím. A to je všetko?
Pre lepsie pochopenie, napriklad na toto vobec nepotrebujes fotoaparat, toto kludne aj s 5 rocnym mobilom
 
gytheio
2021-10-01 16:25:16
príspevok od: jozef84
Teda vylúčil si iba šport. Tu z časti súhlasím. A to je všetko?
 
jozef84
2021-10-01 16:39:46
príspevok od: gytheio
Preco iba sport? Street fotografia alebo svadobna alebo reportazna fotografia... kazda fotografia kde treba pohotovo reagovat je s mobilom o nervy. Ked chces spravit s mobilom kvalitnu fotografiu tak iba zaner - aranzovana fotografia, sem tam krajinka, sem sa postav a syyyr...
A to tvrdim aj napriek tomu, ze mam mobil asi s najlepsim fotoaparatom na trhu. Lenze rozdiel je aj v tom kto ako vidi obsah tej fotografie, spomen si na tie Karolove kone s mobilom. Ty si ich vynachvalil a ja ich vnimam ako hlboko podpriemerne.
Nevidím to vôbec tak tragicky. Skôr naopak. Sociálne siete vrátane e-phota zmenšujú a komprimujú fotky a preto sa v týchto prípadoch rozdiely rapídne stierajú a artefakty z kompresie vidím u skoro všetkých fotiek. V 99,9% prípadov nepotrebuješ lepšiu kvalitu. A zvlášť UI(umelá inteligencia) u mobilov, kde máš fotku skoro ihneď hotovú na sociálne siete. A v porovnaní s foťákom vyzerá jpeg mnohokrát krajšie. Z foťáku ti vylezie fotka taký Yperit, (bez farby a zápachu), ktorú musíš mnohokrát v počítači upraviť, aby sa na to dalo pozerať. Foťák ti sám neupraví farbu oblohy, zelene, musíš mu "pomôcť" s vhodným objektívom, clonou, časom, filtrom alebo postprocesom. Toto u mobilu nemusíš riešiť, analyzuje fotku za teba a aj tak by si nevedel z ktorým objektívom to nakoniec cvakol a možno aj vyskladal a pospájal z viacerých záberov.
 
jozef84
2021-10-01 16:42:48
príspevok od: gytheio
Pekná fotka. Myslíš, že i-phone by to nedal podobne? Svetla je tam dosť.
 
gytheio
2021-10-01 17:34:10
príspevok od: jozef84
Pekná fotka. Myslíš, že i-phone by to nedal podobne? Svetla je tam dosť.
Ty vazne nechapes co som tym chcel povedat.
 
gytheio
2021-10-01 17:37:22
príspevok od: jozef84
Nevidím to vôbec tak tragicky. Skôr naopak. Sociálne siete vrátane e-phota zmenšujú a komprimujú fotky a preto sa v týchto prípadoch rozdiely rapídne stierajú a artefakty z kompresie vidím u skoro všetkých fotiek. V 99,9% prípadov nepotrebuješ lepšiu kvalitu. A zvlášť UI(umelá inteligencia) u mobilov, kde máš fotku skoro ihneď hotovú na sociálne siete. A v porovnaní s foťákom vyzerá jpeg mnohokrát krajšie. Z foťáku ti vylezie fotka taký Yperit, (bez farby a zápachu), ktorú musíš mnohokrát v počítači upraviť, aby sa na to dalo pozerať. Foťák ti sám neupraví farbu oblohy, zelene, musíš mu "pomôcť" s vhodným objektívom, clonou, časom, filtrom alebo postprocesom. Toto u mobilu nemusíš riešiť, analyzuje fotku za teba a aj tak by si nevedel z ktorým objektívom to nakoniec cvakol a možno aj vyskladal a pospájal z viacerých záberov.
Svaty jozef, co to zase pises? Bola tu niekde zmienka o kvalite fotografii z mobilu? Ty vzdy pises svoje, je uplne jedno o com je rec ty aj tak svoje.
 
jozef84
2021-10-01 18:37:17
príspevok od: gytheio
Ty vazne nechapes co som tym chcel povedat.
Nie. Nie som jasnovidec.
 
jozef84
2021-10-01 18:44:01
príspevok od: gytheio
Svaty jozef, co to zase pises? Bola tu niekde zmienka o kvalite fotografii z mobilu? Ty vzdy pises svoje, je uplne jedno o com je rec ty aj tak svoje.
Ja viem, patrím ku tej 60%-nej blbej väčšine a tebe 5%-nému je to hneď jasné. No holt, máš to ťažké, takým 60% - ným neandrtálcom vysvetľovať. Musíš s nami 60% - nými ako s blbcami, inak ti veru nebudeme rozumieť. Cанал нийлж байна уу?To je po mongolsky, aby si 60%-nému rozumel a nie je to nadávka.
 
gytheio
2021-10-01 20:57:53
príspevok od: jozef84
Ja viem, patrím ku tej 60%-nej blbej väčšine a tebe 5%-nému je to hneď jasné. No holt, máš to ťažké, takým 60% - ným neandrtálcom vysvetľovať. Musíš s nami 60% - nými ako s blbcami, inak ti veru nebudeme rozumieť. Cанал нийлж байна уу?To je po mongolsky, aby si 60%-nému rozumel a nie je to nadávka.
Rec bola o obsahu fotografie a nie technickej kvalite.
 
jozef84
2021-10-02 10:33:27
príspevok od: gytheio
Neviem ako Olympus ale Canon alebo Nikon maju velmi dobre jpegy. Nechcem tu zase rypat do Olympusu ale myslim, ze tam ten jpeg nebude takej kvality ako u premiovych znaciek. A zase z inej stranky kazdy tu fotografiu vidi inac.
Fotil som aj s Canonom 5d m4 aj s Nikonom d850, u tych dvoch som sa nikdy s rawom nedostal na uroven jpegu z tych fotoaparatov.
pobavilo, 100 bodov.
 
jozef84
2021-10-02 10:35:04
príspevok od: gytheio
Rec bola o obsahu fotografie a nie technickej kvalite.
Hej? No dobre.
 
gytheio
2021-10-02 10:39:33
príspevok od: jozef84
Hej? No dobre.
Myslel som ze obsah fotografie nie je o technike ktora je pouzita.

To napisal Fotorado a okolo toho sa to tocilo. Myslim, ze aj tak nerozumies o com...
 
gytheio
2021-10-02 10:41:37
príspevok od: jozef84
pobavilo, 100 bodov.
tipnem si, ze tiez nevies co je tam napisane.
 
jozef84
2021-10-02 11:08:21
príspevok od: gytheio
tipnem si, ze tiez nevies co je tam napisane.
Jasné, že viem.Ty si to písal. "Neviem ako Olympus ale Canon alebo Nikon maju velmi dobre jpegy. Nechcem tu zase rypat do Olympusu ale myslim, ze tam ten jpeg nebude takej kvality ako u premiovych znaciek. A zase z inej stranky kazdy tu fotografiu vidi inac.
Fotil som aj s Canonom 5d m4 aj s Nikonom d850, u tych dvoch som sa nikdy s rawom nedostal na uroven jpegu z tych fotoaparatov." Každopádne pobavilo.
 
jozef84
2021-10-02 11:10:35
príspevok od: gytheio
Myslel som ze obsah fotografie nie je o technike ktora je pouzita.

To napisal Fotorado a okolo toho sa to tocilo. Myslim, ze aj tak nerozumies o com...
Myslím, že nerozumiem, čo si to tu popísal... To je cez prekladač? Nie si náhodou Dankova rodina?
 
gytheio
2021-10-02 11:11:04
príspevok od: jozef84
Jasné, že viem.Ty si to písal. "Neviem ako Olympus ale Canon alebo Nikon maju velmi dobre jpegy. Nechcem tu zase rypat do Olympusu ale myslim, ze tam ten jpeg nebude takej kvality ako u premiovych znaciek. A zase z inej stranky kazdy tu fotografiu vidi inac.
Fotil som aj s Canonom 5d m4 aj s Nikonom d850, u tych dvoch som sa nikdy s rawom nedostal na uroven jpegu z tych fotoaparatov." Každopádne pobavilo.
Nevies, lebo ty si nikdy nefotil s 5d m4 ani d850. To je tam napisane.
 
gytheio
2021-10-02 11:21:18
príspevok od: jozef84
Myslím, že nerozumiem, čo si to tu popísal... To je cez prekladač? Nie si náhodou Dankova rodina?
dlho ti to bracekovanie nevydrzalo, ta tvoja prizemnost ta nikdy neopusti.
 
jozef84
2021-10-02 11:24:28
príspevok od: gytheio
Nevies, lebo ty si nikdy nefotil s 5d m4 ani d850. To je tam napisane.
Motáš dve na tri. Nikde som nepísal a netvrdil, že som nefotil s tými dvomi foťákmi.
 
gytheio
2021-10-02 11:29:27
príspevok od: jozef84
Motáš dve na tri. Nikde som nepísal a netvrdil, že som nefotil s tými dvomi foťákmi.
co tu zase motas? nikdy som netvrdil, ze ty si tvrdil... ty sa necitas alebo nevnimas co pises? lebo to aj slepy musi vidiet, ze ty si sa tej techniky ani nedotkol.
 
jozef84
2021-10-02 11:37:42
príspevok od: gytheio
co tu zase motas? nikdy som netvrdil, ze ty si tvrdil... ty sa necitas alebo nevnimas co pises? lebo to aj slepy musi vidiet, ze ty si sa tej techniky ani nedotkol.
Ty to píšeš ako cez Google prekladač. Toto si napísal ty: "Nevies, lebo ty si nikdy nefotil s 5d m4 ani d850. To je tam napisane." A kde som to písal? To, čo píšeš ty, to ako cez Google prekladač, nemá to hlavu ani pätu. Nechaj to radšej tak, ja si to preložím aj sám, len nechaj ten text v origináli. Google má prekladač aj mongolčiny.
 
gytheio
2021-10-02 12:21:30
príspevok od: jozef84
Ty to píšeš ako cez Google prekladač. Toto si napísal ty: "Nevies, lebo ty si nikdy nefotil s 5d m4 ani d850. To je tam napisane." A kde som to písal? To, čo píšeš ty, to ako cez Google prekladač, nemá to hlavu ani pätu. Nechaj to radšej tak, ja si to preložím aj sám, len nechaj ten text v origináli. Google má prekladač aj mongolčiny.
Nemusel si to nikde pisat, vobec ti to nedochadza? Ty si napisal nieco o tych konoch ktore Karol fotil mobilom a clovek ktory napise nieco take vobec nevie ako foti hoci aj 10 rocna zrkadlovka.
Mimo ine si tiez pisal, ze mobilom sa da fotit uplne vsetko lebo tvoja byvalka foti mobilom vsetko co sa hybe... a teraz vazne, toto nebolo cez google translator.
Tymto sa vypinam z tejto debaty.
 
jozef84
2021-10-02 13:09:37
príspevok od: gytheio
Nemusel si to nikde pisat, vobec ti to nedochadza? Ty si napisal nieco o tych konoch ktore Karol fotil mobilom a clovek ktory napise nieco take vobec nevie ako foti hoci aj 10 rocna zrkadlovka.
Mimo ine si tiez pisal, ze mobilom sa da fotit uplne vsetko lebo tvoja byvalka foti mobilom vsetko co sa hybe... a teraz vazne, toto nebolo cez google translator.
Tymto sa vypinam z tejto debaty.
No neviem...asi mi to fakt nedochádza... motáš dookola kone, o obsahu fotografie, o technickej kvalite, potom niečo z môjho bývalého života, potom, že sme bratia, neskôr, že nie. No rozumie ti niekto? Poradím ti ako sa píše pre tú neandrtálsku 60% väčšinu, ku ktorej podľa teba patrím aj ja. Ako 5% by si sa mal znížiť na moju úroveň a písať krátke, jednoduché vety -podmet-prísudok. A ešte sa prosím nevypínaj-poži ešte, bez teba by to tu nebolo ono a bola by tu nuda. Tie tvoje vtipné glosy by mi chýbali.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia