Hore

Autor: Foto: Jesse Rieser

Fotostĺpček šéfredaktora 33/2018

Minulý týždeň som si dobre zafotil na podujatí Rytieri na Devíne, prevetral som pri tom Fujifilm X-T2 s teleobjektívom XF 50-140/2,8 OIS. V blízkej budúcnosti budem opäť teleobjektívovať, pretože má čaká test nového objektívu Panasonic 50-200mm f/2.8-4 ASPH LEICA DG Vario-Elmarit POWER O.I.S.

V piatok som bol na predstavení nového Samsungu Galaxy Note 9. Pre mnohých je to určite kandidát na fototelefón. Nepochybujem, že sa umiestni na niektorej z čelných priečok rebríčka dxomark.com. Nový S-Pen je super aj pri fotení a prepracovanejší desktopový režim DeX je vyslovene super. U mňa palec hore, vlastne všetky štyri, aj tie na nohách.

Neoverené a overené správy

Nikon pokračuje v odpočítavaní a v odtajovaní novej bezzrkadlovky. Tretí teaser je na svete a začínajú sa odhaľovať detaily. Tri nás ešte čakajú.

Nikon: https://www.nikonusa.com/en/nikon-products/mirrorless-is-coming.page

Nová bezzrkadlovka Canon má byť vraj predstavená 4. alebo 5. septembra. Či pôjde o novú profesionálnu bezzrkadlovku, alebo "len" EOS M5 Mark II, to sa zatiaľ nevie.

Objavujú sa prvé nepotvrdené správy o Sony a6700. Dôveryhodnosť je zatiaľ nízka, takže sú to skôr špekulácie, ako únik informácií.

Sigma vraj chystá na Photokinu dvojicu nových objektívov. Má to byť 70-200mm f/2.8, 70-200mm f/4 alebo 300mm f/2.8.

Medzi nepotvrdené správy patrí tá o novej bezzrkadlovke Fujifilm X-T3. Že sa tento model objaví, to je takmer 100% pravdepodobné. Vraj by však mala byť cena nižšia, ako keď sa začala predávať X-T2. Žeby jedna z prvých reakcií na pripravované bezzrkadlovky Nikon a Canon? Možno Fujifilm predstaví aj novú stredoformátovú bezzrkadlovku radu GFX, tento krát v štýle "rangefinder". To vyzerá ako logický krok.

Fujifilm oficiálne vyrobí limitovanú edíciu hnedej X-E3. Na trh príde len 1000 kusov. Uvidíme, či sa pár kúskov dostane aj do našich luhov a hájov. Fotoaparát bude v sete s objektívom XF23mm F2 R WR. Na novinku sa môžeme tešiť 23. augusta. Zdá sa, že to bude významný dátum nielen pre fanúšikov Nikonu.

23. august do tretice. S veľkou pravdepodobnosťou v tento deň predstaví Panasonic nový M43 kompakt Lumix LX100 II. A to je tak všetko, čo o ňom vieme.

Novinky

Pred blížiacou sa Photokinou firmy novinkami šetria. Napokon niečo vypustili aj v predstihu, napr. Lensbaby Sol 45 a Sol 22 (45mm f/3.5 a 22mm f/3.5). Sol sú objektívy typu Tilt. Špecialitou sú nastaviteľné lamely pre textúrovaný bokeh. Objektívy môžeme zaradiť do kategórie Lomography. 45 mm objektív je určený pre FF a APS-C fotoaparáty, 22 mm objektív je pre Micro 4/3 fotoaparáty.


Páči sa mi aktuálny trend v konštrukcii zábleskových zariadení. Použitie štúdiových bleskov sa čoraz viac presúva do exteriérov. Prím hrá batériové napájanie, TTL, HSS a univerzálnosť. Už vo februári firma Cactus avizovala vývoj blesku RQ250, teraz začala kampaň na Kickstarteri a ak sa vydarí, blesk by mohol prísť na trh v októbri.

Inšpirácia

V poslednom čase som sa na ePhote viac venoval ČB fotografii. Do pozornosti vám preto dávam niekoľko inšpiratívnych portfólií práve v ČB prevedení.

Začnem poľskou fotografkou Magdou Chudzikovou a jej sériou Krakow v rannej hmle. Táto séria je mi obzvlášť blízka, pretože mi pripomína zahmlenú Bratislavu.




Foto: Magda Chudzikova

Do sveta športu vás zavedie Jesse Rieser s jeho sériou fotografií pre Adidas.




Foto a titulné foto: Jesse Rieser

Tretím inšpiratívnym autorom je Steve Allsopp. Navštívite s ním národný park Noosa. Čo je isté, je to priaznivec dlhočasoviek, pri ktorých sa využívajú silné ND filtre.




Foto: Steve Allsopp

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
seifi
2018-08-13 12:04:24
keď má vyjsť Lx 100 II , ako si na tom stojí dnešná Lx 100 ? na Prolaike, ako pozerám, je na ňu akcia; pravda za obdobnú cenu je GX80 so zákl. zoomom
 
pa10
2018-08-15 12:44:23
na lx100 ii som velmi zvedavy. lx100 bol paradny kompakt, ale vzdy ma hneval pomaly pohyb objektivu a obcasne chyby zaostrovania. dufam ze si panasonic da zalezat, prida aj nd filter a blesk, a spravi tak mnohym priaznivcom znacky vianoce
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované