Hore

Fotostĺpček 37/2021

Na dpreview.com v poslednom čase venujú priestor starým digitálnym fotoaparátom. Je to zvláštne. Skutočne je čas obzerať sa dozadu? Asi aj áno.

Dnešná mládež a začínajúci fotografi poznajú už vyspelé digitálne fotoaparáty a nevedia, ako to vlastne začalo. Minulý týždeň zverejnili “recenziu” Nikonu Coolpix 300. Okamžite som pocítil prílev nostalgie. Bol to prvý digitálny fotoaparát, ktorý som si kúpil. Nie prvý, ktorým som fotografoval. Coolpix 300 nebol úspešný fotoaparát, drtili ho Canony a Olympusy. Ale vypredával sa za neodolateľnú cenu. Priam smiešnu. I tak to ale boli vyhodené prachy. Pritom ten fotoaparát mal dotykový displej a pero. Umožňoval robiť grafické a zvukové poznámky. Bola to akási kombinácia fotoaparátu a tabletu. Nebol to však dobrý fotoaparát. Rozlíšenie 640x480 bodov, pevná pamäť, pevná citlivosť ISO 100. Vlastne som ho poriadne nikdy nepoužil.


Oproti takému Canonu Ixus to bol vlastne nepodarok. Prvý Nikon Coolpix, ktorý sa mi páčil a intenzívne som s ním fotil, bol Coolpix 3700. 3,2 Mpx kompaktík s krásnym kovovým telom. Dnes sú jeho parametre na smiech, ale na tú dobu fotil výborne. Snáď ešte radšej som mal ale svoju Minoltu Dimage F300 v nádhernej tmavomodrej farbe.


Nikon Coolpix 3700 a Minolta F300.


Nikon Coolpix 3700.

V počiatkoch digitalizácie fotografie boli zrkadlovky príšerne drahé. Bežný amatér na ne nemal. Ich náhradou bol pre nás "profesionálny" kompakt alebo ultrazoom. Ani tie neboli lacné, veď cena sa pohybovala po prepočte okolo 2000€. A to sme mali oveľa nižšie platy. Z toho obdobia mi v pamäti najviac utkveli ultrazoomy Minolta Dimage 5 a 7 a ich nástupcovia. Dôvodom bol mechanický zoom a výborná ergonómia ovládania. Navyše tie fotoaparáty boli na dostupné tužkové batérie. No nebolo to s nimi ľahké. Ak ste použili bežné jednorazové batérie, fotoaparát urobil 4 zábery, alebo sa ani nezapol. Nikdy inokedy sa tak dobre nepredávali nabíjačky a nabíjateľné AA batérie.

Bolesťou vtedajších fotoaparátov bol CCD snímač s malým dynamickým rozsahom a veľkým šumom. Ten bol aj v mnohých prvých zrkadlovkách. Zmenu nastolil Canon, ktorý vo svojich prvých zrkadlovkách použil CMOS snímač. Tým začal jeho úspech, ktorý trvá dodnes. Postupne sa pridali aj ostatní výrobcovia a CMOS snímač je dnes najrozšírenejším štandardom.

Ďalší skvostný Jaguar E-Type

Môj kamarát Tapeta sa zaoberá renovovaním historických automobilov. To vlastne viete, ak čítate môj stĺpček, alebo sledujete môj Facebook. Renovácia trvá mesiace až roky. A tak trvalo niekoľko mesiacov, kým bol dokončený už druhý Jaguar E-type, mnohými považovaný za najkrajšie auto na svete. U mňa je na druhom mieste za Mustangom “Eleanor”, ktorý som tiež fotografoval. Prvý zrekonštruovaný Jaguar, červenej farby, som fotografoval v letiskovom hangári v Trenčíne. Bolo to jedno z mojich najlepších fotení. Skvelé prostredie, nádherné auto. Druhý Jaguar je v klasickej britskej športovej zelenej. Kultová farba. Pekne dopĺňa jesenné teplé farby.














Pre porovnanie, pred renováciou.

Technika: Sony A7 III, FE 70-200/2,8 FM OSS, FE 135/1,8 GM

Keď už sme pri Tapetovi a jeho krásnych renováciách, pripomeňme si prvé fotografovanie s ním. Bolo to v časoch, kedy sme s Izzinom prepadli strobist fotografovaniu.

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/pribeh-fotografie/hrame-sa-s-bleskami---easy-rider/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/pribeh-fotografie/easy-rider-2-tapeta/

OM SYSTEM M.Zuiko 20/1,4 PRO

Len nedávno firma OM Digital Solution oznámila, aké meno nahradí Olympus. Napokon to dopadlo celkom dobre, aj keď s Olympusom sa budeme lúčiť ťažko. Pomôže nám to, že s menom Olympus sa ešte pár rokov budú ponúkať súčasné objektívy, kým nebudú nahradené. Máme tu ale prvú lastovičku s novým menom OM SYSTEM. Je ňou objektív M.Zuiko 20/1,4 PRO. A ja som ho už dostal na test. Už teraz vám môžem povedať, že je to plnoprávny zástupca radu PRO, výborný po mechanickej i optickej stránke. Ohnisková dĺžka je nezvyčajná, ekvivalent 40 mm, čo nie je ani 35 mm širokáč, ani 50 mm záklaďák. Viacerí výrobcovia teraz ponúkajú 40 mm objektív. Asi našli malú dieru na trhu a fotografi si toto ohnisko žiadajú. Možno je to len móda. Ja som sa s ním celkom skamarátil, len počasie mi nepraje.











Technika: Olympus OM.D E.M1 Mark III, M.Zuiko 20/1,4 PRO

Overené i neoverené správy

  • V Rusku už je zaregistrovaný Panasonic Lumix GH6. Zatiaľ zostáva záhadou, aké rozlíšenie bude mať snímač a tým pádom aj video.
  • Canon EOS R5C by mal byť filmovým variantom štandardného EOS R5. Mal by mať vylepšené chladenie, snímanie 8K videa bez obmedzenia, Clog3 a Clog2, novú viacúčelovú ISO päticu.
  • Twitter zrušil orezávanie fotografií na webe. Vychádza tak v ústrety fotografom, ktorí čoraz viac utekajú od Instagramu a Facebooku.
  • Panasonic vyvíja nový objektív Lumix S 18mm F1.8, ktorý doplní rad prime objektívov so svetelnosťou F1,8 24, 35, 50 a 85 mm). Oznámenie prišlo krátko po predstavení objektívu Lumix S 35mm F1.8.
  • Nikon oznámil, že plánuje spolupracovať s firmami Nissin a Profoto, na vylepšení kompatibility a ovládania bleskov, ktoré prídu v budúcnosti na trh. Na internete sa hneď objavili špekulácie o tom, že Nikon možno ukončí produkciu vlastných bleskov a blesky Nissin a Profoto bude oficiálne odporúčať.
  • Nikon vydal nový firmvér pre fotoaparáty Z50, Z5, Z6 a Z7, vylepšujúcich automatické zaostrovanie. Zároveň pridáva podporu FTZ II adaptéra a nového objektívu NIKKOR Z 24-120mm f/4 S. Aktualizácie firmvéru sa dočkal aj Nikon Z fc. Firmvéry si môžete stiahnuť zo stránok podpory: https://downloadcenter.nikonimglib.com/cs/index.html


Novinky

Mitakon Lens Turbo Mark II

Zhong Yi predstavili speedbooster pre fotoaparáty Nikon Z s APS-C snímačom. Zlepšuje svetelnosť o 1 EV a rozširuje uhol záberu 0.726x. Určený je pre manuálne objektívy so závitom M42. Optická sústava sa skladá zo 4 prvkov, jeden je typu ED. Konštrukcia adaptéru je kovová. Cena je $149.

https://zyoptics.net/product/mitakon-lens-turbo-adapter-mark-ii-for-z-mount-camera/

Yongnuo YN 50mm F1.8S DF DSM pre Sony E

YN 50mm F1.8S DF DSM  je nový objektív pre plnoformátové i APS-C bezzrkadlovky Sony. Optická sústava sa skladá z 11 prvkov v 8 skupinách a obsahuje niekoľko špeciálnych prvkov, čo sa prejavilo, na pomery Yongnua, na vyššej cene $310. Objektív má automatické zaostrovanie poháňané krokovým motorčekom DSM. Priemer filtra je 58 mm. Zaujímavým prvkom je dvojica funkčných tlačidiel.

ACD System Photo Studio pre Mac 8

ACD System pridalo natívnu podporu procesorov Apple Silicon M1, do svojej aplikácie Photo Studio 8 pre MAC. Verzia 8 prináša aj vylepšené užívateľské rozhranie, nové nástroje pre prácu s farbami, podporu LUT. Do 24. novembra je program ponúkaný za zvýhodnenú cenu $70.



https://www.acdsee.com/en/products/photo-studio-mac/

Stolové statívy Timberpod

Môže malý stolový statív stáť cez 300€?. Môže. Anniversary edition stolového statívu Timberpod je vyrobený z ružového dreva a je ozdobený zlatou maskou odkazujúcou na čínsku dynastiu Shang. Štandardná verzia stojí necelých 60€.



https://eu.ifootagegear.com/products/timberpod?variant=41967326068974

Meike EF to RF Drop-in Adapter

Meike predstavilo adaptér pre objektívy EF, ktorý umožňuje ich používanie na bezzrkadlovkách Canon EOS radu R. Adaptér má zásuvný systém pre filtre. Umožňuje používať aj otočné CPL a Vario ND filtre. Podporovaný je prenos AF, ovládania clony, EXIF údajov a stabilizácie obrazu v objektívoch. Cena je 131€ za adaptér s Vario ND filtrom. Polarizačný filter stojí 42€ a samotný držiak filtrov 28€.

https://meikeglobal.com/products/meike-mk-eftr-c-auto-focus-lens-adapter-ef-ef-s-lens-to-eos-r-camers

Inšpirácia

Po tom, čo som si kúpil blesk Godox AD400 PRO, sa viac zaujímam o fotenie so štúdiovými bleskami v exteriéri i interiéri. S ovládaním nemám problémy. To je čisto technická záležitosť. Vždy sa ale poteším praktickým radám, ako využiť svetlo a jeho modifikátory. Karl Taylor otestoval a porovnal viac ako 25 modifikátorov svetla. To mi ušetrí veľa času pri výbere a aj peňazí za príslušenstvo, ktoré by sa ukázalo ako zbytočné, alebo nevyužiteľné pre moje potreby.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
pa10
2021-11-15 11:31:24
Vobec ma to spravanie dpreview neprekvapuje. Novinky vo svete fotografie su prestavaju byt zaujimave, trh zivori, hrozi mu pomala smrt. Nove pristroje su o chlp rychlejsie, maju o chlp viac funkcii, o chlp vacsie rozlisenie, o chlp rychlejsie zaostrovanie, o chlp lepsie video. Su cele take "o chlp" lepsie, az su vlastne velmi podobne tym predoslym. A tak pokial chceme nieco skutocne odlisne, zaujimave a ine, zostava nam len vylet do cias, na ktore sme medzitym zabudli.
 
matpi
2021-11-15 13:33:00
príspevok od: pa10
Vobec ma to spravanie dpreview neprekvapuje. Novinky vo svete fotografie su prestavaju byt zaujimave, trh zivori, hrozi mu pomala smrt. Nove pristroje su o chlp rychlejsie, maju o chlp viac funkcii, o chlp vacsie rozlisenie, o chlp rychlejsie zaostrovanie, o chlp lepsie video. Su cele take "o chlp" lepsie, az su vlastne velmi podobne tym predoslym. A tak pokial chceme nieco skutocne odlisne, zaujimave a ine, zostava nam len vylet do cias, na ktore sme medzitym zabudli.
Zaujimava uvaha. Suhlasim, az na tvrdenie, ze trhu hrozi pomala smrt. Len sa trh pomaly vrati do normalu...menej modelov a vacsie casove rozostupy medzi nimi. Lebo co sa deje od roku cca. 2015-16 je naozaj dlhodobo neudrzatelne.
 
gytheio
2021-11-15 14:35:52
Trhu nehrozi ziadna smrt iba sa meni a meni sa rovnako ako sa to uz deje veky. Bud sa tomu prisposobite alebo ta smrt hrozi vam.
 
z80
2021-11-15 16:11:11
príspevok od: matpi
Zaujimava uvaha. Suhlasim, az na tvrdenie, ze trhu hrozi pomala smrt. Len sa trh pomaly vrati do normalu...menej modelov a vacsie casove rozostupy medzi nimi. Lebo co sa deje od roku cca. 2015-16 je naozaj dlhodobo neudrzatelne.
Trh sa len vracia do "normálu". Nikon F sa vyrábal od roku 1959 až do 1973 a bolo to vtedy považované za normálne.
 
blahoslav J B Art
2021-11-15 20:56:29
príspevok od: pa10
Vobec ma to spravanie dpreview neprekvapuje. Novinky vo svete fotografie su prestavaju byt zaujimave, trh zivori, hrozi mu pomala smrt. Nove pristroje su o chlp rychlejsie, maju o chlp viac funkcii, o chlp vacsie rozlisenie, o chlp rychlejsie zaostrovanie, o chlp lepsie video. Su cele take "o chlp" lepsie, az su vlastne velmi podobne tym predoslym. A tak pokial chceme nieco skutocne odlisne, zaujimave a ine, zostava nam len vylet do cias, na ktore sme medzitym zabudli.
minule som isiel okolo fotopredajne ... a vo vyklade mali chlpate fotoaparaty ... teraz uz chapem, preco
 
aesace
2021-11-16 10:30:40
S vyvojom fotakou v mobiloch a ich 'umelou inteligenciou' sa s najvacsou pravdepodobnostou stanu samostatne foto systemy uz prevazne len drahe pracovne nastroje. Sice to chvilku este potrva, kym nadobro zakape trh s amaterskymi fotakmi, ale je to len otazka casu, kym ich nahradia kompletne skladnejsie a vykonnejsie zariadenia. Zostanu len profi modely za tisice az desattisice eur, ktore neprinesu najdsencom nejaku radost z fotenia, ale uz len sposob, ako na nich zarabat. Takze teraz si z tych nasich strojov mozeme pomaly robit nostalgicku vitrinku, o ktorej budeme uz len rozpravat svojim vnucatam
 
gytheio
2021-11-16 12:29:31
Stale vyplakavate nad technikou ako vas sklamala ako nie je pre vas dostacujuca pritom 99,9% z vas foti roky to iste. Fotografia nie je o technike ale o fantazii a PP. Ocakavate od techniky aby za vas vybavila to co nie ste schopny spravit sami.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia