Hore

Autor: Erik Almås

Fotostĺpček šéfredaktora 17/2019

Už zajtra si môžete prečítať recenziu na Canon EOS R a ak to stihnem, tak si tento týždeň bližšie predstavíme Fujifilm X-T30. Pri fotení v meste som mal krásne počasie. 

Centrum Bratislavy mám prechodené snáď lepšie ako sprievodcovia turistov. Po dlhom čase som sa naň ako turista pozeral. Nasával som atmosféru a pozeral sa na známe miesta, akoby som ich videl naživo prvýkrát. Aj vďaka tomu som si fotenie užíval o niečo viac.


Prešiel som pod touto lampou stovku krát a až teraz som si všimol, aký to môže byť pekný záber.

Určite sa vám stalo, že vám niečo prekazilo fotenie. Väčšinou vás to naštve, pretože vám to skazilo potencionálne peknú fotku, ale občas sa stane, že votrelec vám fotku vylepší.


V Botanickej záhrade som fotil kvety a zrazu mi do záberu vletela včela. Pokazila alebo nepokazila mi fotku?

Overené i neoverené správy

  • Canon by vraj mal predstaviť ešte tento rok EOS 90D a M5 Mark II. Upresnené sú aj rumory o EOS R s vysokým rozlíšením, tiež by mal prísť ešte tento rok a mal by mať rozlíšenie 75 Mpx.
  • Canon si nechal patentovať LED svetlo, ktoré by nahradilo vyskakovací blesk.
  • Do tretice Canon. Canon si nechal patentovať nové objektívy RF 70-200mm f/4L, RF 28mm f/1.8, RF 50mm f/1.8.
  • Podľa neoverených správ by nový Nikon D6 mal prísť koncom roka.


Novinky

Zhongyi Optics predstavili objektív Mitakon Speedmaster 50/0,95 III pre bezzrkadlovky s bajonetom Sony E, Nikon Z a Canon RF. Oproti predchodcovi sa vyznačuje novým optickým dizajnom s lepšou odolnosťou voči vzniku reflexov. Cena je 799 USD.

https://petapixel.com/2019/04/18/mitakon-speedmaster-50mm-f-0-95-iii-unveiled-for-full-frame-mirrorless/

Tokina predstavila nový makroobjektív Tokina FiRIN 100 mm f / 2,8 FE AF pre fotoaparáty s bajonetom Sony E. Mierka zväčšenia je 1:1. Cena má byť príjemných 599 USD.


https://www.dailycameranews.com/2019/04/tokina-firin-100mm-f-2-8-fe-af-macro-lens-for-e-mount/

Inšpirácia

“Len túto nedeľu (14.apríla) mala premiéru úvodná časť poslednej 8. série dobrodružno-fantastického seriálu Hry o tróny (Game of Trones). Seriál si našiel veľké množstvo fanúšikov a stal sa najpopulárnejšou televíznou šou stanice HBO. Aj vy k nim patríte? Ak áno, tak sa vám určite bude páčiť práca hlavného fotografa, či fotografky.”  Toľko z úvodu zaujímavého rozhovoru na nikonblog.sk

https://www.nikonblog.sk/krali-draci-a-vlci-objektivom-dvornej-fotografky-hry-o-trony-helen-sloan/

Parížsky Notre Dame zachvátil požiar. Bude trvať roky, kým ho zrekonštruujú. Požiarnikom pomáhali aj drony. Z dronu pochádza aj úžasná gigapanoráma, poškodenej katedrály.

https://gigarama.ru/notredame/

Serge Ramelli je výborný fotograf a oplatí sa pozrieť jeho video, v ktorom prináša 10 tipov pre budúcich profesionálnych fotografov. Ja som si vzal k srdcu aspoň jeden tip, nechystám sa stať profesionálom, ale seriózne začnem pracovať na osobnom projekte.

Serge Ramelli vo svojom videu spomenul niekoľko svojich vzorov, medzi nimi aj Erika Almåsa. A veru, je čím sa inšpirovať.


Foto: Erik Almås

http://www.erikalmas.com/index.html

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
landov
2019-04-22 09:53:49
no a co tak sa postarat, aby cele forum nebolo zas*ane cinskym spamom ?
 
slavik74
2019-04-22 10:54:56
popis fotky z botanickej ma chybu:
"Pokazila alebo nepekozail mi fotku?"
Inac mne sa bezne stava pri foteni kvetin ze tam nieco vleti, problem byva ze clovek ma uz nastavenu hlbku ostrosti a ten hmyz sa obvykle do nej netrafi.
 
igric
2019-04-24 13:51:10
Tie drony by sa dali celkom zneuzit hoci aj na zapalovanie katedral s drevenymi strechami...Celkom chapem aj snahu o ich obmedzenie a licencovanie ich prevadzky.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované