Hore

Fotostĺpček 7/2024

Finišujem testovanie superteleobjektívu RF 200-800/6,3-9 IS USM, ktorý sa osvedčuje pri fotografovaní vtákov, ale aj detailov mesta.

Sýkorky a iné vtáky

Podarilo sa mi vystriehnuť ďalší pekný deň na fotenie vtákov pri Malom Dunaji. Opäť som fotografoval s Canon EOS R6 II s objektívom RF 200-800/6,3-9 IS USM. Okrem sýkoriek, ktorých bolo pri kŕmidle požehnane, som odfotil aj havranov. Z diaľky som opäť zbadal aj rybárika. Fotografie som prehnal programom DXO PureRaw 3, ktorý ich odšumil a doostril.



















Bratislava teleobjektívom

S rovnakou zostavou som vyrazil do mesta, hoci počasie už tak neprialo. Už som sa však šedivé počasie naučil využiť a tak som zvolil ČB spracovanie, tak trochu v štýle high key.














Brány a podbránia v Starom meste

Tak sa volá výstava v Galérii Martineum pri Katedrále sv. Martina na Rudnayovom nám. v Bratislave. Na výstave, ktorá sa bude konať minimálne do apríla, môžete vzhliadnuť približne 20 fotografií členov facebookovej skupiny Bratislava v hľadáčiku, ktorej velí fotograf Rudom Baranovič. Týmto vás na výstavu pozývam a pripájam pár fotografií z vernisáže.











Overené i neoverené správy

  • Nový Godox V1 Pro je už v predaji.
  • Na Slovensko dorazili prvé kusy Sony A9 III s globálnou uzávierkou.
  • Fujifilm X100VI by mal byť predstavený 20. februára. Zopakujme si, čo o jeho špecifikácii píšu na rumoroch. Fotoaparát by mal byť osadený 40 Mpx stabilizovaným snímačom a mal by ponúkať 6,2K video. Očakáva sa zaostrovanie s využitím AI s detekciou objektov, tak ako to ponúkajú X-T5 a X-H2, tiež s 40 Mpx snímačom.
  • O deň neskôr by mal byť predstavený objektív Sony FE 24-50mm f/2.8 G a možno aj ďalšie novinky.
  • V ten istý deň by mala Sigma predstaviť teleobjektív 500/5,6 s bajonetmi Sony E a Leica L. Mal by byť veľmi ľahký.
  • 7. marca by mala byť predstavená Leica SL3 a 60 Mpx FF snímačom s fázovou detekciou. Snímač má byť stabilizovaný s účinnosťou 6,5 EV. Má podporovať 8K/30p video.
  • Canon si v Číne nechal zaregistrovať nový fotoaparát. Podľa všetkého by sme mali v priebehu 1-2 mesiacov očakávať nový high-end fotoaparát.
  • Na internet unikol prvý obrázok pripravovaného objektívu Viltrox 135mm f/1.8 FE LAB.
  • Flickr oslavuje 20. výročie. To to letí! SmugMug, majiteľ Flickru, hovorí, že kedysi pochybná platforma sa teraz môže pochváliť desiatkami miliárd fotografií, miliónmi používateľov a viac ako 100 tisíc skupinami pokrývajúcimi všetky fotografické záujmy, ktoré si možno predstaviť. Flickr tiež udržiava prosperujúce vzťahy s múzeami, univerzitami a vládnymi inštitúciami, ako je NASA a Kongresová knižnica Spojených štátov amerických.

Novinky

Ulanzi F12 Mini

Nový malý blesk od Ulanzi je jednoduchý, takmer rovnaký, ako blesky, ktoré sa predávali pred desiatkami rokov. Nepodporuje TTL, ani HSS. Má len manuálny režim a režim Auto, kedy sa výkon riadi na základe zmerania množstva odrazeného svetla, pomocou zabudovaného senzoru. Smerné číslo je 12. Je vybavený len stredovým kontaktom, nenájdete na ňom také vymoženosti ako zoom, či otočná hlava.

https://www.ulanzi.com/products/f12-flash-speedlite-l044gbb1

Inšpirácia

Ženský ateliérový portrét

Emma Finchová vám podrobne vysvetlí, ako fotografovať ženy. Dozviete sa o tipoch na pózovanie, riešeniach osvetlenia a o tom, na čo sa zamerať pri príprave a práci s modelkou.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Krtko fotografom
2024-02-12 08:21:33
Krásne fotky tých vtákov .
 
jozef84
2024-02-12 13:02:24
príspevok od: Krtko fotografom
Krásne fotky tých vtákov .
Sú perfektné
 
oldbas
2024-02-12 21:39:00
U fotek ptáků se mi vůbec nelíbí barvy. Nevypadají reálně, což bych od fotek z přírody uvítal. Jinak paráda
 
JanM
2024-02-13 22:50:14
Karol, ako uz spomenul @oldbas farby vtakov su nerealne. Sykorky by mali byt zlte a nie oranzove. Nepredpokladam, ze si to tak urobil umyselne. Je to asi problem s vyvazenim bielej v spojeni s pouzitim DxO PurRaw3. Ja mam podobny problem ak otvorim Fuji RAF v PurRaw a potom ho dalej spracovavam ako tiff v Capture One. Nielen, ze vyvazenie bielej je posunute, ale aj vysledny tiff z PureRaw je asi o -1EV podexponovany. Ako urcite vies, korigovat bielu v tiff vobec nie je jednoduche. Ak otvorim RAF priamo v Capture One, problem s bielou a expoziciou nemam. Neviem aky bol v tomto pripade tvoj workflow. Ak sa ti chce napis. Bolo by to zaujimave vediet aj pre ostatnych.
 
tyto
2024-02-14 07:15:59
Nazor ze zvierata a vtaky maju byt v realnych farbach je velmi subjektivny a samozrejme tiez zalezi kde fotky publikujes. Do odbornej alebo ornitologickej komunity by to bolo asi nepripustne.
Fotky vtakov su tiez fotky, je to urcity prejav autora. Nevidim dovod na urcovanie takychto mantinelov.
Mne osobne sa ta uprava velmi paci.
 
JanM
2024-02-14 08:55:09
príspevok od: tyto
Nazor ze zvierata a vtaky maju byt v realnych farbach je velmi subjektivny a samozrejme tiez zalezi kde fotky publikujes. Do odbornej alebo ornitologickej komunity by to bolo asi nepripustne.
Fotky vtakov su tiez fotky, je to urcity prejav autora. Nevidim dovod na urcovanie takychto mantinelov.
Mne osobne sa ta uprava velmi paci.
To je pravda. Sú výborní fotografi, ktorí wildlife fotky transformujú do úplne iných podôb a sú to super fotky. Na tých vranach to celkom pasuje aj mne, ale tie sýkorky takto vyzerajú akosi divne. Tisíc ľudí tisíc chutí.
 
oldbas
2024-02-14 14:34:31
Vrány jsou ok, ale ty Sýkory, to je úlet. Navíc v tomhle kontextu mi to jako umělecký záměr nepřipadá.
Ta úprava se mi líbí, ale ne u těchto konkrétních fotek.
 
Paladin25
2024-02-14 15:28:48
príspevok od: JanM
To je pravda. Sú výborní fotografi, ktorí wildlife fotky transformujú do úplne iných podôb a sú to super fotky. Na tých vranach to celkom pasuje aj mne, ale tie sýkorky takto vyzerajú akosi divne. Tisíc ľudí tisíc chutí.
Vnímam to veľmi podobne.
 
2024-02-16 01:54:14
Půjčka až 150 000 000 Kč/EUR od soukromého investora, po celé ČR. rychlé vyřízení, vhodné pro výplatu exekucí, sloučení mikropůjček a dalších nevýhodných půjček do jednoho. Délku splácení a výši splátky si určíte sami, kontaktujte nás na Email:>mhorackova04@gmail.com
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia