Hore

Fotostĺpček 4/2021

Marec to je pre mňa snežienkový mesiac. Popri iných jarných kvetoch však snežienky dominujú.

Najradšej ich fotím na Ondrejskom cintoríne, tento rok som ale dal prednosť bližšiemu Vrakunskému lesoparku. Keď som bol malý, bol to jednoducho les. Snežienkový les. Aj keď je z neho už roky park s vyasfaltovanými chodníkmi, detským ihriskom a pumptrackovou dráhou, snežienkam sa tu stále darí.

Všimol som si, že čoraz častejšie volím ČB prevedenie. Vo farbe mi prídu fotografie príliš obyčajné. Skôr také dokumentárne. V ČB viac vynikne kontrast bielych hlavičiek a tmavého pozadia. Naviac nepôsobia rušivo  zvyšky vegetácie z minulého roka.

Ako fotografovať snežienky (a aj iné kvety) amatérskou výbavou, sa dočítate vo Fotoškole:

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/zaciname-s-fotografovanim/fotografujeme-setovym-teleobjektivom-ii---snezienky/

https://www.ephoto.sk/ephoto/redakcny-blog/poslovia-jari-v-objektive/



















Použitá technika: Olympus OM-D E-M1 Mark III, M.Zuiko 40-150/2,8 PRO.

Overené i neoverené správy

  • Vraj už čoskoro by mal byť predstavený APS-C Nikon Z30, najnižší model bezzrkadlovkového radu Z, ekvivalent k DSLR radu D3XXX. Má mať 24 Mpx snímač, 4K 24p/30p video, jeden slot pre pamäťovú kartu a veľký 3,2” displej. Podľa všetkého bude bez EVF hľadáčika. S fotoaparátom by vraj mali byť predstavené aj 4 nové objektívy, pričom jeden by mal byť makro a jeden typu pancake.
  • Sony by malo vraj čoskoro predstaviť trojicu nových objektívov Sony FE 50mm F2.5 G, Sony FE 40mm F2.5 G a Sony FE 24mm F2.8 G.
  • Petapixel, známy fotoserver, začína viac podporovať fotografov publikujúcich na Instagrame. Ak sa chcete objaviť na ich IG profile, používajte hashtag #petapixel#ephotosk, ak chcete byť na IG ephoto.sk.
  • Canon si nechal patentovať dotykové ovládania zaostrovania priamo na objektíve. Uvidíme, či sa nový spôsob manuálneho zaostrovania dostane na reálny objektív.
  • Adobe vydalo aktualizáciu desktopového aj mobilného Lightroomu. Odteraz podporujú Apple ProRaw a nové fotoaparáty a objektívy. Verzia Classic má vylepšený výkon. To poteší, ja ale stále neviem v ACR aktivovať novú funkciu Super Resolution, hoci mám najnovšiu aktualizáciu.
  • Od 1. apríla zvýši Leica ceny v priemere o 2-5%. Reaguje tak na nepriaznivý kurz Eura voči $.
  • Na internete sa objavili obrázky Sigmy fpL, kamery fp s bajonetom L. Pôvodný model ma SD bajonet. Spolu s novinkou sa máme tešiť aj na prídavný hľadáčik Sigma EVF-11.


Sigma fpL s hľadáčikom EVF-11.

Novinky

Luminar AI Update 2 je najnovšia bezplatná aktualizácia prinášajúca vylepšenie funkcie náhrady oblohy. Tá teraz lepšie pracuje s odrazom oblohy, napr. na vode. Funkcia Relight Human zariadi, aby nasvietenie osôb zodpovedalo svetlu vymenenej oblohy.


Spoločnosť GoPro aktualizovala svoju aplikáciu Quik pre zariadenia so systémom iOS a Android. Quick podporuje fotografie a videá z akéhokoľvek zariadenia. Slúži na to, aby ste svoje obľúbené fotografie a videá mali stále so sebou. Ak z jednej udalosti vyberiete viac fotografií alebo videí, Quik automaticky vytvorí video so zvýraznením kompilácie synchronizované s hudbou, ktorú si môže zvoliť užívateľ. Aplikácia môže slúžiť aj ako diaľkové ovládanie GoPro kamery. Predplatné aplikácie je 1,99 USD mesačne alebo 9,99 USD ročne.


Diskového priestoru nikdy nie je dosť. Aktívny amatér dokáže zaplniť niekoľko TB. Čo potom profesionálny fotograf. Spoločnosť Dotphoton prináša riešenie. Ich program Rawsie vám kapacitu diskov nezvýši, ale dokáže výrazne redukovať veľkosť súborov RAW, bez straty kvality a to až o 80%. Dotphoton by chceli v budúcnosti zaviesť funkciu účinného komprimovania priamo do fotoaparátov. Program Rawsie je určený pre užívateľov počítačov Apple. Dokáže spolupracovať s Lightroomom, komprimuje súbory v priečinkoch, ale dokáže komprimovať aj jednotlivé súbory. Výstupom sú súbory DNG. Program sa ponúka formou predplatného za 79$/rok alebo za jednorazový poplatok 199$. Môžete ho vyskúšať aj zdarma, limitom je 30 fotografií za deň.


https://rawsie.co/

Inšpirácia

Už dávnejšie som tu nedal nejaké video z kanálu We Eat Together. Toto by mohlo zaujímať tých, čo fotia jedlo len pomocou mobilu. Nový Samsung Galaxy S21 Ultra 5G, ktorý uvidíte v akcii, má dokonca špeciálny režim “jedlo”.



Som veľmi rád, že som narazil na stránku poľskej fotografky Iwony Podlasinskej. Venuje sa fotografovaniu detí. Na jej stránke ale nájdete aj zaujímavé videá o tom, ako fotografie upravovať a ponúka na predaj aj presety, kolekcie tutoriálov a podklady pre postprocesing.


Foto: Iwona Podlasinska


http://iwonapodlasinska.com/?lang=en

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
landov
2021-03-22 06:17:26
Pokial sa nemylim, tak funkcia "Super resolution" je dostupna zatial iba v ACR pre PS, v LR Classic zatial dostupna nie je (mam aktualny LR Classic 10.2).
 
Krtko fotografom
2021-03-22 09:00:57
Karol, neviem, ci dobre myslím, že čo máš na mysli, ale funkcia vysoké rozlíšenie funguje takto - https://www.youtube.com/watch?v=cfTbrJP5TXs
 
blasi
2021-03-22 09:52:15
paradne su fotky snezienok
 
andreewp
2021-03-22 22:57:14
Super fotky Mna GoPro trochu sklamalo, myslel som, ze to je taka premiova znacka ale po zakupeni kamery mobilna appka nepodporuje starsiu verziu Anrodiu co si nepamatam extra aplikacie, ktore by nesli, desktopova zamrzne pri importe a rozne drobne featury. Skoda. Minimalne s obrazovou kvalitou kamery som spokojny, splna potreby.
 
blahoslav J B Art
2021-03-23 11:54:37
krasne fotky Iwony Podlasinskej
 
gytheio
2021-03-23 16:57:05
príspevok od: andreewp
Super fotky Mna GoPro trochu sklamalo, myslel som, ze to je taka premiova znacka ale po zakupeni kamery mobilna appka nepodporuje starsiu verziu Anrodiu co si nepamatam extra aplikacie, ktore by nesli, desktopova zamrzne pri importe a rozne drobne featury. Skoda. Minimalne s obrazovou kvalitou kamery som spokojny, splna potreby.
To, ze ti zamrzne pc pri importe fotografii je chyba pc a nie aplikacie. Do dnes pouzivam appku v s6 na ovladanie gopro a nema to ziadny zadrhel.
 
mllpo
2021-03-23 21:16:37
Zdravím vospolok,
neviem, možno budem jediný, ale skúsim.
Nebolo by lepšie, ak by sa Fotostĺpčeky číslovali podľa kalendárneho týždňa? Tak nejako som na to bol zvyknutý. Áno, viem, je to jedno...
 
andreewp
2021-03-24 08:50:14
príspevok od: gytheio
To, ze ti zamrzne pc pri importe fotografii je chyba pc a nie aplikacie. Do dnes pouzivam appku v s6 na ovladanie gopro a nema to ziadny zadrhel.
Hmm appka, ktora nic nezobrazi ak nieco nejde urcite nie je v pohode, pouzival som to a zrazu to prestalo fungovat Nakopirujem rucne z pamatovky a hotovo.
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia