Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 47/2020

Niekedy potrebujem zmenu. Fotografovať niečo iné, alebo fotografovať iným spôsobom. Nepotrebujem k tomu nič, len otvorenú myseľ. Stačí prestaviť fotoaparát a hneď fotografujete novým osviežujúcim spôsobom.

Na pravidelnú prechádzku Starým mestom som si zobral Panasonic Lumix DC-S5 s objektívom 20-60 mm, je to šikovná FF bezzrkadlovka, ideálna na prechádzky a výlety. Výhodou bezzrkadloviek je živý náhľad aj v hľadáčiku. Ja som si nastavil monochromatický profil a formát 16:9. To vás prinúti inak komponovať, aj inak si vyberať motívy. Hneď máte o zábavu postarané. Môžete fotografovať priamo do JPG, ale ja dávam prednosť RAW-u. Monochromatický profil a formát 16:9 sú tak len pomocníkmi, ktorí ma pri fotografovaní usmerňujú. V Lightroome musím RAW-y tak, či tak, spracovať do ČB. Orez je prebraný z nastavenia fotoaparátu, ale ja som zvolil jeden preset, ktorý pridá čierne filmové pásy.


















Overené i neoverené správy

  • Podľa vraj spoľahlivých prameňov Fujifilm pripravuje uviesť na trh nový objektív Fujinon XF27mm F2.8 MK II spolu s novým fotoaparátom Fujifilm X-E4. Oba majú byť predstavené začiatkom roku 2021.
  • Panasonic vraj pracuje na novom snímači s rozlíšením cez 46 Mpx, u ktorého sa budú využívať veľké mikrošošovky pokrývajúce 2x2 pixely. Rozlíšenie fotografií bude štvrtinové, snímacia frekvencia môže byť ať 128 obr./s. Snímač má používať fázovú detekciu, aby kompenzoval nedostatky súčasnej DFD technológie zaostrovania.
  • Sony si nechalo v Ázii registrovať nový fotoaparát, mohlo by ísť o A9III a objektív FE 35mm f/1.4 GM.
  • V roku 2021 by sme mali očakávať nasledujúce bezzrkadlovky Canon: EOS RP Mark II, EOS R? ležiaci medzi EOS RP a R6, EOS R7 s APS-C snímačom, EOS R5s so snímačom s vysokým rozlíšením, vlajkovú loď EOS R-1 a kamery EOS C50 a C90.
  • Aj keď zrkadlovky sú na ústupe, Nikonu sa stále darí dobre predávať model D850. Na začiatok roka 2021 vraj chystá nástupcu v podobe modelu D880. Fotoaparát by mal mať 55 Mpx alebo 47 Mpx BSI-CMOS snímač, procesor Exspeed 6, 4K 60p s s N-Log, N-Log2 a 10-bitový HDMI výstup a 3,2” výklopný dotykový displej.
  • V dnešných časoch je u mladých systémov FF bezzrkadloviek nesmierne dôležité, ako rýchlo firmy vybudujú portfólio objektívov. Fotografom sa nechce čakať roky, kým si zadovážia všetky objektívy, ktoré chcú. Teraz na toto reaguje Nikon, ktorý aktualizoval mapu objektívov, súčasných i tých, ktoré má postupne predstaviť do roku 2022.

  • Na Kickstarteri sa objavila nová kampaň. Tá zbiera financie na vývoj a výrobu batérií do fotoaparátov. Nejedná sa o obyčajnú náhradu originálnych batérií. Batérie X-tra majú až 2x väčšiu kapacitu a špeciálny systém rýchleho vkladania a vyberania. Sú vybavené indikátorom nabitia. Dizajnované sú tak, aby predĺžili grip fotoaparátu.





https://www.kickstarter.com/projects/x-tra/the-camera-battery-re-invented

Novinky

Spoločnosť Moment, ktorá je známa najmä predsádkami pre mobilné telefóny, aktualizovala svoju aplikáciu RTRO, napodobujúcu instantný film. Pri vývoji filtrov spolupracovala s režisérom Caseyom Warrenom. Oproti podobným aplikáciám používa RTRO technológiu Analog Effects Engine. Každý efekt je generovaný na základe desiatok premenných, každá fotografia je iná. Aplikácia je dostupná pre mobily Apple iPhone zdarma s obmedzenou funkčnosťou, alebo v podobe ročného predplatného s plnou funkcionalitou.


https://www.rtrocamera.com/

Pixelmator Pro 2.0 je od základu prepracovaný a podporuje aj počítače Mac s procesorom M1. U nich má byť rýchlejšie a presnejšie spracovanie fotografií, napr. funkcia ML Super Resolution má byť až 15x rýchlejšia. Používateľské rozhranie aplikácie bolo prepracované s modernejším vzhľadom. K dispozícii sú nové prehliadače efektov a predvolieb, 200 nových presetov. Novinkou je možnosť vybrať si rozloženie ovládacích prvkov, podľa štýlu práce (Workspace). Široká je podpora práce s vektormi. Program využíva funkcie strojového učenia. Nechýbajú funkcie Soft Proofingu, podpora Adobe Photoshop súborového formátu, color management a podpora AppleScript. Stávajúci užívatelia majú aktualizáciu zdarma. Noví si ju môžu zakúpiť za $39.99.

https://www.pixelmator.com/pro/

Tokina predstavila hneď tri nové objektívy. Prvým je atx-i 17–35mm F4, nástupca objektívu s podobnými parametrami. Určený je pre DSLR Canon a Nikon. Optická sústava sa skladá z 13 prvkov v 12 skupinách. Najkratšia zaostrovacia vzdialenosť je 28 cm. Zaostrovanie zabezpečujú GMR senzor a Silent Drive-Module (SD-M). Priemer filtra je 82 mm. Cena objektívu je $600, predaj má byť zahájený v decembri.

Ďalšie dve novinky atx-m 23mm F1.4 X a atx-m 33mm F1.4 X sú určené pre APS-C bezzrkadlovky Fujifilm X. Budúci rok k nim pribudne objektív atx-m 56mm F1.4 X. Budúci rok zároveň budú predstavené aj verzie pre APS-C bezzrkadlovky Sony. Cena objektívov je $329 u 23 mm a $279 u 33 mm.

https://tokinalens.com/news/tokina_atx_i_17_35mm_f4_ff_sales_date_announcement/

https://tokinalens.com/news/tokina_atx_m_23mm_f1_4_x_and_tokina_atx_m_33mm_f1_4_x_worldwide
_sales_date_announcement/

Cosina Japan predstavila objektív Voigtlander Super Nokton 29mm F0.8 s MFT bajonetom. Je to manuálny objektív, optická sústava sa skladá z 11 prvkov v 7 skupinách, clona je 12-lamelová, najkratšia zaostrovacia vzdialenosť je 37 cm. Cena je stanovená na $2 100.

http://www.cosina.co.jp/seihin/voigtlander/mft-mount/mft-29mm/index.html

Inšpirácia

Patrik Stanek je český wildlife fotograf, v nasledujúcom videu sa dozviete, aké má workflow výberu a editácie fotografií.


Maníci z Everyday Experiments vám predvedú, ako využiť rôzne veci z domácnosti, pre tvorbu zaujímavých videí a fotografií. Použijú pri tom funkcie nového  iPhonu 12.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Hakuna Matata
2020-11-23 13:46:28
Zaujímavá taktika mapy Nikonu: pripravované objektívy sú uvádzané bez f/ hodnôt. Takisto nerozumiem absencii 70-200 f/4.
 
fotorado
2020-11-23 15:11:06
príspevok od: Hakuna Matata
Zaujímavá taktika mapy Nikonu: pripravované objektívy sú uvádzané bez f/ hodnôt. Takisto nerozumiem absencii 70-200 f/4.
Zrejme uz budu absolutne svetelne F0,0 preto to neuvadzaju...
 
fedike
2020-11-23 16:35:23
Jedna otázka na Karola. Čo je to za preset s tým čiernym pásikom(poprípade kde ho nájdem,mám LR6-ku). Páči sa mi tento štýl. Ďakujem za odpoveď.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2020-11-23 19:18:00
príspevok od: fedike
Jedna otázka na Karola. Čo je to za preset s tým čiernym pásikom(poprípade kde ho nájdem,mám LR6-ku). Páči sa mi tento štýl. Ďakujem za odpoveď.
Je sucastou balika presetov TPF CInema collection. Je to urobene prechodovym filtrom, su dva nad sebou, kvoli prekryvaniu.
 
Dumaru
2020-11-23 19:26:12
Karol uprav si tie ceny Tokiny pre Fujifilm, uviedol si ceny Viltroxov.
 
blahoslav J B Art
2020-11-25 18:39:21
ak bude mat novy Fuji X-E4 vyklopny displej, tak si ho mozno aj kupim ... k Vianociam 2022, ked cena klesne na prijatelnu polovicnu
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované