Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 28/2018

Chcel som byť námorníkom, plaviť sa po moriach na plachetnici. Už ma to prešlo, ale lode milujem stále.

Pred pár rokmi som zachytil informáciu, že niekde na Slovensku, v okolí Piešťan, je replika rímskej veslice. Pár rokov bola loď v suchom doku, pod prístreškom. Vyzeralo to tak, že sa k jej foteniu nedostanem. Nedávno ma však kontaktovali kamaráti z KVH Teokratos, že loď je na vode a máme poslednú šancu ju využiť ako kulisu. "Teokraťáci" sa mimochodom zaoberajú aj obdobím Rímskej ríše, konkrétne tvoria oddiel Macedóncov. Loď kotví na malom rybníku Rybársky dvor, kúsoček od Sĺňavy. Miestni reprezentovali rímske vojsko a pri fotení nám vyšli v ústrety. Ďalší sen mám splnený. Budúci osud lode Hyperborea je však nejasný. Minimálne zostane ako spomienka na mojich fotografiách.





Overené i neoverené správy

Nejako sa nám začínajú množiť správy o pripravovaných bezzrkadlovkách Nikon. Samotný Nikon prezradil, že sa ich máme dočkať až v prvom štvrťroku 2019. Ale viete ako to chodí. Firmy sú tajnostkárske a len nerady prezrádzajú niečo vopred. Indície by mohli naznačovať, že v septembri na Photokine uvidíme minimálne nejaké makety.

Viac sa šepká aj o chystaných Canonoch. Jeden by mal mať rozlíšenie 30,4 Mpx (ako EOS 5D Mark IV) a druhý 24 alebo 26 Mpx.

Postupne sa objavujú informácie o Sony A7sIII, posledným modelom, ktorý v rade AIII chýba. Mal by disponovať 4K HDR videom s 60FPS.

500px.com nedávno zmenili majiteľa a tak tu máme prvé zmeny. Súčasný majiteľ chce strategicky využiť predajný potenciál 500px.com. Ruší sa preto možnosť vyhľadávania a nahrávania fotografií s Creative Commons licenciou. Koniec fotiek zadarmo.

Skylum pripravuje zverejniť beta verziu modulu DAM, ktorý z Luminaru 2018 urobí konkurenciu Lightroomu. Konečne pribudne k RAW konvertoru aj prehliadač.


Novinky

U nás málo známa, ale vo svetle populárna značka 3 Legged Thing, predstavila nové monopody. Zaujímavosťou je, že model Trent má výšku až 3 metre, čo je na monopod nevšedný rozmer. Spolu s monopodmi Alan a Trent, bola predstavená aj stabilizačná základňa Docz.


https://www.3leggedthing.com/index.html

Leica vypustila nové firmvéry pre modely M10, Q, CL a TL2/T/TL. U väčšiny modelov sa jedná o pomerne výrazné vylepšenia.

Pri niektorých žánroch používame anglické názvy, napr. streetphoto. Niektorým žánrom anglický názov doslova nútime úplne zbytočne. Prečo fotenie novorodencov nazývať "newborn"? Ale to som odbočil, aj keď u detičkovského žánru ostaneme. Anne Gaddes je svetoznáma fotografka, ktorá prakticky vymyslela tento žáner a aj to, ako sa má fotiť. Nie je to ľahké, ak máte manipulovať s niekoľkodňovým novorodencom. A ak nie ste skúsený fotograf, budete mať problémy s nasvetlením, dekoráciami atď. Chce to tréning! Miminko vám na trénovanie nikto nedá. Je tu však riešenie v podobe bábiky. Nie však obyčajnej, napr. z Dráčika. Stand in Baby je bábika pre newborn fotografov.



https://www.standinbaby.com

Inšpirácie

Najprv jedna reklama na pekne spracovaných fotografických sprievodcov po Británii a Dolomitoch. Dobrých sprievodcov nie je nikdy dosť, najmä tých špecializovaných pre fotografov.

https://www.fotovue.com/

V poslednom čase nachádzam inšpiráciu u fotografov architektúry. Asi preto, že sa z mesta dostanem málokedy. Björn Witt vydarene nafotil Abu Dhabi v štýle hry Sim City.

    
Foto: Björn Witt

https://www.bjoernwitt.com/

Fotograf Éric Paré v spolupráci s tanečníčkou Kim Henry nafotil pozoruhodné fotografie s použitím techniky maľovania svetlom. Do pozornosti dávam instagramový profil Kim Henry, neskutočná paráda.


Foto: Éric Paré


https://ericpare.com/

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
marianr
2018-07-11 12:36:26
Ak by to niekoho neprešlo (plavba plachetnicou), môže si zaplatiť dovolenku naplnenú otrockou prácou na La Grace. 8-)
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované