Hore

Fotostĺpček 34/2023

Už tretíkrát som pri fotografovaní akcie zmokol, ja i technika sme prežili. Ešteže sa intenzita dažďa postupne zmenšuje. A ako každoročne, opäť tu máme vyhlásenie ocenení EISA aj v kategórii fototechniky. Je medzi víťazmi váš obľúbený fotoaparát alebo objektív?

Z archívu: Open Air Foto Festival Český Krumlov 2013

V roku 2013 sme sa s Izzinom, ako novinári, dostali na jednu skvelú akciu. Open Air Foto Festival sa konal v nádhernom Českom Krumlove. Na každom rohu na účastníkov čakali modelky, bolo ich snáď viac, ako nás fotografov. Vyskúšali sme si fotenie za denného svetla, s trvalými svetlami i bleskami, v exteriéri i interiéri. Proste paráda.






















Technika: Nikon D800E, AF-S 85/1,4G, AF-S 50/1,4G, AF-S 70-200/4G

Hudba Modre

Je to neuveriteľné, ale už tretí týždeň za sebou mi na akcii prší. Najprv na korunovačnom sprievode prietrž mračien, potom na Devíne vytrvalý dážď a teraz v Modre taký miernejší. Aspoň že sa to zlepšuje, nabudúce bude už len popŕchať. Fotografoval som Fats Jazz Band na akcii Hudba Modre. Akcia sa konala na nádvorí krásne zrekonštruovaného kaštieľa. Po pár pesničkách začalo pršať a koncert sa musel prerušiť, kvôli hudobným nástrojom. Usporiadatelia napokon koncert presunuli do interiéru a Fats Jazz Band hrali o dušu ďalšiu hodinu.




















Technika: Sony A7R V, FE 135/1,8 GM, FE 70-200/2,8 GM OSS, FE 24/1,4 GM, FE 14/1,8 G

Karin z Dobových prehliadok

Karin poznám z akcii Tostaburu. Na jednej akcii sme sa bavili o tom, že robí turistickú sprievodkyňu. A aby nebola len jednou z tucta, využíva to, že už roky sa štylizuje do historickej tanečnice a bojovníčky. Svoje prehliadky moderuje v historických kostýmoch. Spomenula, že má množstvo fotografií z podujatí Tostaburu, ale chýbajú jej ilustračky pre jej sociálne siete, ktoré by boli o jej sprievodcovských službách. Navrhol som jej, že jej ich nafotím. A tak sme sa stretli v Starom meste. Čakal som, že doobeda bude prázdnejšie. Omyl, všade množstvo turistov, ktorí sa navyše chceli s Karin fotografovať. Na fotografiách to nevidno, ale takmer pri každej sme museli čakať aj niekoľko minút, kým sa priestor uvoľnil a nám neprekážali všadeprítomní turisti.























Technika: Sony A7R V, FE 135/1,8 GM, FE 70-200/2,8 GM OSS, FE 24/1,4 GM

Atlas mrakov

V posledných dňoch sa objavujú búrky z tepla. Ich predzvesťou sú krásne mraky, ktoré veľmi rád fotografujem. Nie je to nič ťažkého, stačí si len vyhliadnuť pekný mrak. Viac práce je s postprocesingom, s ktorým som chcel dosiahnuť dramatický ČB vzhľad. Obidva zábery sú skladané, lebo som nemal širokouhlejší objektív.



Technika: Sony A7R V, FE 90/2,8 G Macro, FE 70-200/2,8 GM OSS

Overené i neoverené správy

  • Canon by mal predstaviť až tri fotoaparáty s vrstveným snímačom. Predpokladá sa, že pôjde o modely EOS R1, ROS R5 Mark II, ktorý by mohol byť tretí sa nevie.
  • Canon si nechal patentovať objektívy RF-S 15-70mm F4.0, RF-S 15-70mm F2,8-4,0 a RF-S 15-85mm F2,8-5,6. Ktorý sa dostane do výroby a či vôbec niektorý, ukáže čas.
  • Canon otvoril RF bajonet aj pre výrobcov objektívov tretích strán prostredníctvom licencovania. Momentálne v tejto súvislosti komunikuje s viacerými výrobcami objektívov tretích strán.
  • Rumory sú plné správ o pripravovaných fotoaparátoch Sony A7C II a A7C R. Prvý by mal mať 33 Mpx snímač a druhý 60 Mpx. Novinkou je, že k A7C R by sa mal zdarma dodávať malý grip.
  • Na internet unikli prvé zábery pripravovaného Nikonu Zf. Podobá sa na model Zf c. Na záberoch je čierny fotoaparát s plne otočným displejom.
  • Sony A6600 je teraz v japonských obchodoch označený ako mimo výroby.
  • Fujifilm oznamuje ďalší summit X, ktorý sa uskutoční 12. septembra vo švédskom Štokholme. Špekuluje sa o tom, že tu predstavia nový fotoaparát radu GFX.
  • Skylum sa pripravuje na pridanie generatívnych nástrojov AI do Luminar Neo.

Ceny EISA 2023-2024

Pozrite si zoznam víťazov fotografických ocenení EISA 2023 - 2024:

  • FOTOAPARÁT ROKA: Nikon Z 8
  • POKROČILÝ FULL-FRAME FOTOAPARÁT: Sony Alpha 7R V
  • FULL-FRAME FOTOAPARÁT: Canon EOS R6 Mark II
  • FOTOAPARÁT PRE TVORCOV OBSAHU: Sony ZV-E1
  • APS-C FOTOAPARÁT: Fujifilm X-H2
  • NAJLEPŠIA KÚPA FOTOAPARÁT: Canon EOS R8
  • VIDEOKAMERA : Panasonic Lumix S5IIX
  • OBJEKTÍV ROKA: Sony FE 20-70mm F4 G
  • ŠIROKOUHLÝ OBJEKTÍV SO ZOOMOM: TAMRON 20-40mm F/2.8 Di III VXD
  • ŠTANDARDNÝ ZÁKLADNÝ OBJEKTÍ: Sony FE 50mm F1.4 GM
  • PORTRÉTNY OBJEKTÍV: Nikon NIKKOR Z 85 mm f/1,2 S
  • TELEOBJEKTÍV: Canon RF 135mm F1.8L IS USM
  • SUPERTELEOBJEKTÍV: Nikon NIKKOR Z 400 mm f/4,5 VR S
  • TELEOBJEKTÍV SO ZOOMOM: TAMRON 50-400 mm F/4,5-6,3 Di III VC VXD
  • SUPERTELEOBJEKTÍV SO ZOOMOM: SIGMA 60-600 mm F4,5-6,3 DG DN OS | Sport
  • MAKROOBJEKTÍV : OM System M.Zuiko Digital ED 90mm F3.5 Macro IS Pro


Novinky

Think Tank the PressPass Series

Think Tank predstavil novú súpravu tašiek s názvom PressPass Series, ktorá obsahuje tri modely, z ktorých všetky boli vyrobené na podporu fotoreportérov a boli navrhnuté na základe podnetov od profesionálov. Každá z tašiek zo série PressPass ponúka viacero možností nosenia vrátane možnosti nosiť ich ako štandardnú crossbody tašku, tašku cez rameno, bedrový pás alebo popruh. PressPass 10 je najmenší zo skupiny a Think Tank hovorí, že sa ideálne nosí ako crossbody taška. PressPass 20 bol vyrobený na nosenie ako taška cez rameno alebo na opasok a je dostatočne veľký na to, aby držal väčšinu 70-200 mm objektívov vertikálne s pripojeným fotoaparátom. A nakoniec PressPass Sling je špeciálna taška zo série a dá sa nosiť niekoľkými rôznymi spôsobmi. Po prehodení dopredu je všetko vybavenie vo vnútri ľahko prístupné. Je schopný pojať až 70-200 mm objektív alebo fotoaparát štandardnej veľkosti s až 24-70 mm objektívom pripevneným vertikálne spolu s dvoma až štyrmi ďalšími objektívmi, v závislosti od veľkosti.


https://www.thinktankphoto.com/collections/presspass-crossbody-sling-series

Leica M6 Leitz Auction’s 20th Anniversary special edition

Leica si pripomína 20. výročie aukcie Leitz Photographica Auction, oficiálneho aukčného domu nemeckej spoločnosti zaoberajúcej sa fotoaparátmi, limitovanou edíciou čiernej farby Leica M6. Súprava M6 „Leitz Auction“ je patrične slávnostná na pripomenutie si výročia: s lesklým čiernym náterom, logom Leitz z masívneho zlata – špeciálne pripravené zlatníkom v nemeckom Wetzlare – a exkluzívnym polepom z pravého dreva z orechovej dyhy.Ušľachtilý dizajn znamenite dopĺňajú rytiny v zlatej a červenej farbe. Okrem fotoaparátu a objektívu Noctilux-M 50 f/1.2 ASPH obsahuje sada kryt objektívu, kryt tela a slnečnú clonu, všetko tiež v lesklom čiernom lakovaní, spolu s na mieru vyrobeným remienkom z hladkej kože a certifikát pravosti. Spoločnosť Leica vyrobí len 20 kópií. Leica M6 Set „Leitz Auction“ stojí 25 980 Eur.

https://leica-camera.com/en-US/news/new-leica-m6-set-leitz-auction-black-paint-finish

Moment T-Series prináša šesť nových objektívov pre iPhone a Android

Spoločnosť Moment oznámila šesť nových mobilných objektívov série T, ktoré pomôžu mobilným fotografom a filmárom zvýšiť kvalitu ich záberov. Séria T obsahuje šesť optík: anamorfickú 1,33x a 1,55x, 58 mm teleobjektív, 18 mm široký, 14 mm rybie oko a makro 10x. Nová séria T od spoločnosti Moment je kompatibilná s telefónmi iPhone, ktoré siahajú až po iPhone 12 a mnohými telefónmi s Androidom, vrátane Pixel 7, 7 Pro a 8, ako aj Samsung Galaxy S24 a S23. Úplný zoznam kompatibility nájdete v zozname pre každý objektív série T na webovej stránke spoločnosti Moment.




https://www.shopmoment.com/t-series

Atomos Ninja a Ninja Ultra

Atomos uviedol na trh novú generáciu kamerových rekordérov vo svojej sérii Ninja. Nové NinjaNinja Ultra pridávajú ďalšie možnosti nahrávania a používajú nový operačný systém, ktorý je podľa Atomosu čistejší a rýchlejší. Obidve nové nahrávacie zariadenia, poháňané Atomom11, sú hardvérovo optimalizované pre nový operačný systém. Ninja aj Ninja Ultra obsahujú viac kodekov, vrátane 6K ProRes RAW, ProRes, DNxHD a 4K H.265 – možnosť, ktorá bola predtým dostupná len ako platený doplnok. Ultra dokáže nahrávať súbory v plnej kvalite do ProRes RAW až do 4K pri 60p a súčasne nahrávať HD 60p do H.265. Ninja a Ninja Ultra sa budú dodávať „začiatkom“ septembra. Ninja bude stáť 599 dolárov, zatiaľ čo Ninja Ultra má cenu 799 dolárov.



Tipy a triky

3x pouličný portrét s bleskom

Pouličné portréty sú vo svojej podstate improvizované, čo znamená, že nie vždy máte čas pre zložité nastavenia blesku. Namiesto toho, aby ste sa uspokojili s prirodzeným svetlom, naučte sa, ako zachytiť úžasné pouličné portréty pomocou blesku a beauty dishu, alebo oktaboxu. V tomto videu sa Pye vydá do ulíc Santa Moniky a predstaví 3 kreatívne, jednoduché a účinné nastavenia pre pouličné portréty s jedným svetlom..


7 krajinárskych tipov od Nigela Dansona

Nigel si prezeral svoje staré fotografie a pokúsil sa zistiť, v čom spočíva jeho pokrok. Prišiel som na týchto 7 fotografických tipov, od lepšieho pochopenia fotoaparátu až po svetlo a kompozíciu, ktoré mu pomáhajú zlepšiť fotografie krajiny.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Mgr. art.  Zdenko Dendis
2023-08-21 22:26:02
Radšej zmoknúť ako sa škvariť na slnku. Augustový slnečný deň pre fotografovanie nie je nič moc.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia