Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 43/2020

Minulý týždeň som si obzvlášť dobre zafotil. Snažil som sa dokončiť recenzie fotoaparátov a objektívov. Počasie prialo a ja som vyrazil do ZOO s novým Canonom EOS R6 a objektívom RF 100-500. O dva dni s Panasonicom Lumix S5 som sa poprechádzal popri Vydrici, od Partizánskej lúky po lanovku na Kolibu.

Čo som nafotil v ZOO ste si mohli pozrieť v článku “V ZOO s Canon EOS R6 a RF 100-500”. Teraz si môžete pozrieť pár fotografií z Panasonic Lumix S5. Aj tie nájdete v plnom rozlíšení v pripravovanej recenzii.



















Minulý týždeň Adobe vypustilo významnejší update Photoshopu a Lightroomu. Photoshop sa naučil vymieňať oblohu, ako to už nejaký čas dokáže Luminar 4. Portrétistov poteší nový neutrálny filter pre úpravu pokožky, vlasov a menenie štýlu fotografie. Filtre v beta verzii dokážu dokonca zmeniť výraz tváre, či vek, pridajú vlasy, či zmenia smer nasvietenia. Vylepšené je maskovanie vlasov a srsti. Ostatné novinky potešia hlavne grafikov a ilustrátorov. Kompletný zoznam noviniek nájdete v nápovede Photoshopu.

Ja sa zameriam na novinky v Lightroome. Najvýznamnejšou novinkou je nahradenie Split Tonnigu novým nástrojom Color Grading. Ten niektorí poznajú z videoeditorov, alebo iných RAW konvertorov. Umožňuje primiešavať farby zvlášť do svetiel, stredných tónov a zvlášť do tieňov. Dokáže tónovať, ale aj globálne. Ovládanie je intuitívnejšie ako u Split Tonningu a má viac možností. Nový LR má viac využívať GPU akceleráciu, čo sa má prejaviť na práci s filtrami, štetcami a pri skrolovaní náhľadov v adresároch a kolekciách. Majiteľov Canonov poteší tethering so živým náhľadom a automatickým zaostrovaním. Zmenila sa možnosť zoomovania a samozrejme pribudla podpora nových fotoaparátov a objektívov. Zoznam noviniek nájdete tu.


Color Grading.

Overené i neoverené správy

  • Leica by mala tento týždeň predstaviť model Q2 s monochromatickým snímačom.
  • Olympus zredukoval počet servisných centier v Japonsku na polovicu.
  • Canon vydal nové firmvéry pre EOS 5D Mark IV a 6D Mark II. Nové firmvéry prinášajú pripojenie pomocou NFC k telefónom s Androidom 10 a povolia podporu pre formát obrázkového súboru .CR2 na serveri image.canon.
  • Fujifilm si nechal registrovať nový fotoaparát. Predpokladá sa, že ide o model X-E4, ktorý by mohol byť predstavený začiatkom roku 2021.
  • Spoločnosť Loupedeck oznámila začatie spolupráce s Adobe. Prvým výsledkom spolupráce je nový plugin, ktorý je zdarma stiahnuteľný na Plugin Marketplace v aplikácii Adobe Creative Cloud Desktop, prináša nové funkcie a vylepšenia pre majiteľov Loupedeck CT a Loupedeck Live.
  • Adobe Premiere Pro už natívne dekóduje súbory ProRes Raw.
  • Peak Design opäť vzbudili veľké rozrušenie. Na Kickstarteri spustili novú kampaň, ktorej cieľom je vyzbierať 100 000 USD na začatie výroby puzdra pre mobilné telefóny s názvom “Mobile”. Vyzbieraná je už 10x vyššia čiastka a tak sa dá predpokladať, že sa puzdro dostane do výroby a stane sa rovnako populárne, ako iné produkty značky. Puzdro má dva zámky, magnetický a mechanický. Umožňuje upevniť telefón na bicykel, motorku, do auta, na bezdrôtový nabíjací stojan, pripevniť k nemu peňaženku, malý stojanček. Kompatibilné je aj s vybraným príslušenstvom od PD.



https://www.kickstarter.com/projects/peak-design/mobile-by-peak-design-phone-cases-mounts-chargers-magsafe

  • Spoločnosť Sotheby’s oznámila plány na dražbu jednej z najpôsobivejších zbierok existujúcej práce Ansela Adamsa . 14. decembra sa predá viac ako 100 najikonickejších fotografií legendárneho fotografa. Trhákom má byť jedna zo skorších fotografií Východu mesiaca nad Hernandezom v Novom Mexiku. Predpokladá sa, že sa vydraží za 700 000 až 1 000 000 USD.

Novinky

Sony predstavilo svoj vlogerský prístroj ZV1 aj v bielej farbe.

Yongnuo prestavilo nový AF objektív s bajonetom Sony E. Je to YN35mm f/2S DF DSM. Je to objektív navrhnutý pre plnoformátové bezzrkadlovky, aj keď je na fotografiách prezentovaný na APS-C fotoaparáte. Objektív je vybavený funkčným tlačidlom, zaostrovanie zabezpečuje krokový motorček DSM. Optická sústava sa skladá z 9 prvkov. v 8 skupinách, clona je 7-lamelová. Zatiaľ nie je známa cena, ani termín zahájenia predaja.



https://www.hkyongnuo.com/productinfo/20473.html

DJI predsatvilo Pocket 2. Malú akčnú kameru s gimbalom. Predchodca sa stal populárny medzi novinármi, youtubermi a vlogermi. Pocket 2 má väčší snímač (1/1.7” ), vďaka čomu vzrástla obrazová kvalita. Má aj širokouhlejší objektív, ekvivalent 20 mm so svetelnosťou F1,8. Pocket 2 dokáže nahrávať 4K video rýchlosťou až 60 snímok za sekundu pri dátovom toku 100 Mb/s. K dispozícii je HDR video. Nový zvukový systém využíva skupinu štyroch mikrofónov na zachytenie toho, čo DJI nazýva „pohlcujúci zvukový zážitok“. S novým hardvérom prichádza nové príslušenstvo, vrátane nabíjacieho puzdra, súpravy bezdrôtových mikrofónov, vodotesného puzdra, kompaktnejšieho ovládacieho kolieska, predlžovacej tyče, uchytenia širokouhlého objektívu, bezdrôtového modulu a systému podpory smartphonov. Všetky vyššie uvedené funkcie a ďalšie je možné ovládať pomocou bezplatnej aplikácie pre smartphone DJI Mimo, ktorá je k dispozícii pre Android aj iOS. DJI Pocket 2 stojí 349 USD, v sete DJI Pocket 2 Creator Combo stojí 499 USD.


https://www.dji.com/sk/pocket-2

Spoločnosť Lux Optics predstavila novú foto aplikáciu Halide Mark II pre iOS. Halide Mark II je úplne nová aplikácia s vylepšeným rozhraním navrhnutým od základu tak, aby poskytovala užívateľsky komfort, ktorý je jednoduchý na používanie, ale bohatý na funkcie na profesionálnej úrovni pre tých, ktorí chcú vyťažiť zo svojej fotografie z iPhonu maximum. Halide Mark II obsahuje „Coverage“, nový režim snímania, pri ktorom sa fotografujú dve fotografie - jedna so Smart HDR 2/3 a Deep Fusion a jedna vo formáte RAW.

https://halide.cam/

Lomography predstavilo prvý 35 mm panoramatický fotoaparát s vodou plniteľným objektívom. Celý názov fotoaparátu je “HydroChrome Sutton's Panoramic Belair Camera“. Predaj by mal byť spustený v novembri, cena je stanovená na 79 USD. Objektív môžete naplniť rôznymi tekutinami, najodvážnejší môžu vyskúšať aj slepačí vývar. Formát záberu je 104 mm × 35 mm.



https://shop.lomography.com/en/hydro-chrome-suttons-panoramic-belair-camera?country=sk

Inšpirácia

Nový iPHone je na trhu pár dní, ale už sa objavujú prvé recenzie, fotografie a videá. Toby Harriman zo San Francisca nakrútil s novým Iphonom 12 Pro krásne 4K video. Použil pri tom zabudovaný režim HDR videa. Video upravoval v programe Adobe Premiere.


Jason Momoa, ktorého poznáte ako Aquamana, alebo Conana, natočil pre spoločnosť RED zaujímavé produktové video. Sám si v ňom zahral, sám ho aj režíroval.



A ešte niečo od Jasona Momou:


Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
fatality
2020-10-26 16:26:28
"Where the Wild Stomped In - Happy Papa's Day!" jedno z najlepsich videi,ake som videl za dlhu dobu..
 
blahoslav J B Art
2020-10-26 22:48:21
paradne iPhonove video San Francisco ... asi najlepsie video, ake som dnes videl
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia