Hore

Fotostĺpček 22/2024

Veľa noviniek z oblasti softvéru a ja som si konečne urobil výlet mimo Bratislavu.

Opäť pri Malom Dunaji

K Malému Dunaju som sa vrátil so Sony A7R V a makroobjektívom FE 90/2,8 Macro G OSS. Tentokrát som narazil na rozmanité druhy hmyzu, nielen vážky, ktorých už mám plný archív.

















Branč a okolie

Ubehlo niekoľko rokov, čo som bol na fotovýlete s mojim kamarátom Bodym. Vytiahol ma na výlet k hradu Branč s tým, že sa zastavíme aj na známych poliach s purpurovou ďatelinou. Prejazdili sme veľa kilometrov a nevedeli sme ju nájsť, takmer nám došla nafta. Nechali sme si poradiť od miestneho ochotného pána. Po niekoľkých dňoch dažďa však nebola ďatelina poriadne rozkvitnutá, ani nemalo zmysel vyťahovať fotoaparáty. Návštevu hradu sme si ale vychutnali a po ceste domov sme narazili na krásne makové polia, presne počas západu slnka.


























Overené i neoverené správy

  • Skylum ohlásil projekt „Barcelona“, novú počítačovú aplikáciu navrhnutú špeciálne na profesionálne retušovanie portrétov, ktorá bola vytvorená v spolupráci s portrétnou fotografkou Juliou Trotti. Podľa spoločnosti je nový softvér, ktorý má byť uvedený na trh v septembri 2024, navrhnutý tak, aby „umožnil fotografom automatizovať rutinné procesy retušovania tváre, prostredníctvom efektívneho pracovného postupu optimalizovaného pre AI, ktorý beží lokálne na zariadení používateľa, čo zjednodušuje aplikovanie predvolieb. S pridanou výhodou presných a nastaviteľných maskovacích nástrojov poskytuje vylepšenú kontrolu a presnosť pre vždy dokonalé výsledky. Podobne ako AI Lens Blur v Adobe Lightroom a Camera Raw, aj project Barcelona bude mať nástroj Bokeh Effects na pridanie efektov malej DOF.
  • Pixelmator Pro 3.6 s kódovým označením Archipelago prináša výkonné funkcie maskovania poháňané AI. Novinkou sú aj vektorové masky.
  • Konkurent spoločnosti Adobe Canva sa výrazne mení a zameriava sa na podnikových používateľov. Zmeny ovplyvňujú takmer každý aspekt Canva, od jeho cenovej štruktúry, nástrojov, šablón a úprav. Aplikácie od spoločností Amazon, Google a Meta tiež poskytujú knižnice aktív a spätnú väzbu k návrhom reklám. Prepracovanú aplikáciu môžeme očakávať v auguste.
  • Softvér Refresh Pro od ProGrade Digital je navrhnutý tak, aby riešil viaceré problémy, ktoré sa časom vyskytujú pri pamäťových kartách, vrátane skutočnosti, že sa vekom a používaním spomaľujú. Pôvodne bol uvedený na trh v roku 2019 za 30 dolárov, ale s odvolaním sa na „životne dôležitý“ význam toho, čo dokáže, spoločnosť ho ponúka zadarmo. Refresh Pro má tri hlavné funkcie: funkciu dezinfekcie, schopnosť kontrolovať stav karty a umožňuje aktualizácie firmvéru.
  • Spoločnosť Adobe oznámila niekoľko aktualizácií Lightroomu. Adobe Firefly, prvýkrát ohlásený v marci 2023 ako beta pre používateľov Photoshopu, je generatívny nástroj AI na úpravu, úpravu a vytváranie generatívnych obrázkov AI. Teraz prichádza do všetkých verzií Lightroomu. Pomocou funkcie „Generative Remove“ môžu používatelia zvýrazniť oblasť obrázka, ktorú chcú odstrániť a potom nechať nástroje AI spoločnosti Adobe, aby využili svoje najlepšie možnosti a umelo vytvorili niečo, čo skutočne funguje. „Lens Blur“ je ďalší nástroj poháňaný AI, ktorý prichádza do Lightroom už vo finálnej verzii. Pomocou tohto nástroja môžu používatelia Lightroomu vygenerovať hĺbkovú mapu a nechať simulovať umelú malú hĺbku ostrosti.
  • ON1, popredný poskytovateľ inovatívnych softvérových aplikácií na úpravu fotografií, s potešením oznamuje nadchádzajúce vydanie ON1 Photo RAW 2024.5, novej aktualizácie s obrovským zvýšením výkonu a nástrojmi na presné maskovanie. Dostupná bude v júni.


Novinky

Leica D-Lux 8

Leica mierne inovovala svoj 4/3 kompakt. Rovnako ako predchodca je osadený 21 Mpx (17 Mpx efektívnych) snímačom a objektívom ekvivalentu 24-75/1,7-2,8 s možnosťou prepínania pomeru strán. Fotoaparát má aktualizovaný systém menu podobný full-frame modelu Q3 a niekoľko jemných vylepšení. Fotoaparát používa rovnaký starý systém automatického zaostrovania DFD (Depth From Defocus) vyvinutý spoločnosťou Panasonic, takže v tomto fotoaparáte nedostaneme žiadny hybridný snímač automatického zaostrovania SIMO. Celkovo zostávajú základné špecifikácie podobné, ale Leica dokázala urobiť niečo súvisiace so zobrazovacou časťou fotoaparátu. V D-Lux 8 je hľadáčik vylepšený na OLED 2,36 milióna bodov s plynulejším prekresľovaním. Lepšieho rozlíšenia sa dočkal zadný displej. Novinkou je nabíjanie cez USB-C a k prístroju je teraz priložená externý blesk. 

https://leica-camera.com/en-int/photography/cameras/d-lux/d-lux-8

Hobolite Iris LED - svetlo, ktoré vyzerá ako malá bezzrkadlovka

Nové 5W LED svetlo je určené pre kreatívnych tvorcov obsahu. Vďaka predsádkam, modifikátorom a filtrom umožňuje meniť charakter svetla. Nasadzujú sa magneticky. Iris je vyrobený z leteckého hliníka a má zabudovanú 2000 mAh batériu. V našich končinách je cena 113€ za samotné svetlo a 228€ za kreatívny kit.





https://www.hobolite.com/products/iris-small-continuous-led-light-for-photographers

Inšpirácia

Ian Lauer: Ako som zarobil 60 tisíc dolárov na predaji mojich fotografií online

Skvelé tipy od astrofotografa Iana Lauera. Povie vám, ako zarobil viac ako 60 000 dolárov predajom svojich astrofotografických fotografií vo forme výtlačkov. Dúfam, že vás to inšpiruje k tomu, aby ste si rozšírili publikum a pokračovali v predaji svojich fotografií alebo umenia a naštartovali svoju schopnosť zarábať peniaze svojou tvorbou.


Tipy a triky

Rozdiel medzi Clarity, Texture a Dehaze v LR a ACR

Colin Smith vysvetľuje funkcie panelu Presence v programe Lightroom a Adobe Camera Raw.


Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované