Hore

Fotostĺpček 24/2023

Vybral som sa na lov vážok, ale nemal som úspech. A tak som siahol do archívu a vylepšil jednu, ktorú sa mi podarilo zachytiť za letu.

Z archívu: Vážka

Tento rok som ešte nenafotil veľkú vážku, v roku 2010 som však ulovil jednu za letu. S Izzinom sme boli pri obľúbenom Neusiedlerskom jazere. V tom roku sa vážky premnožili a pretom z ich fotografovaním nebol problém. S Nikonom D300 a objektívom AF 80-400/4,5-5,6D VR ale nebola sranda fotografovať vážky za letu. Napokon sa mi podaril jeden dostatočne ostrý záber.

Originálny RAW má 12,2 Mpx, na dnešnú dobu podpriemerné rozlíšenie. Máme tu ale softvér využívajúci AI, ktorý dokáže vylepšiť staré fotografie. Fotografiu som najprv prehnal programom DXO Pure Raw 3, ktorý fotografiu doostril a odšumil. Následne som v Lightroome Classic využil funkciu Superresolution a zvýšil rozlíšenie na 48,6 mpx. Oplatí sa nechávať si originálne RAW súbory.

Jeep Wrangler

Neuplynulo veľa času od fotografovania Porsche (stĺpček 22) a kamarát Tapeta ma narýchlo poprosil, či by som mu nenafotil ďalšieho krásavca na štyroch kolesách. Je to americká klasika, Jeep Wrangler na veľkých kolesách. K jeho terénnemu charakteru sme vybrali zodpovedajúcu lokáciu, konkrétne Malé Karpaty. Fotografoval som so Sony A7R V a objektívom FE 70-200/2,8 GM OSS.











Makro a detail

Vybral som sa na lov vážok, ale je ich stále málo. Veľa je malých šidiel, ale tie ma už nebaví fotografovať. Na mojom obľúbenom fleku nebol ani jeden pavúk. A tak som sa musel zmieriť s tým, že budem fotografovať kvety, muchy, osičky… Fotografované so Sony A7R V a makroobjektívom FE 90/2,8 G OSS.
















“Zázrak” z Kauflandu

Tak nejak som dúfal, že z trhu už zmizli nekvalitné napodobneniny fotoaparátov. Kaufland ma presvedčil o opaku. V ponuke má digitálny fotoaparát za 89,99€. Ani samotný predajca nevie, čo presne predáva, lebo v popise postupne znižuje kapacitu priloženej karty zo 64 na 42 a napokon na 12 GB. O hardvéri toho veľa nevieme, len že snímač má rozlíšenie 48 Mpx. Video je v 4K 30p rozlíšení, prístroj má zabudované LED svetlo. Displej je 3", ale rozlíšenie nepoznáme. Z parametrov objektívu sa nedá vysomáriť, pretože je na ňom napísané F=2.4MM f=5.04mm Macro 52mmW nasadzuje sa naň ešte predsádka, na ktorej je napísané 55mm/f2.0 HD MC Wide Angle Lens.



https://www.kaufland.sk/product/439396908/

Overené i neoverené správy

  • Ešte tento rok by mal byť predstavený jeden, alebo dva teleobjektívy OM System. Výrobca zjavne ťaží z popularity OM-iek u wildliferov.
  • Irix prepracoval dvojicu objektívov 15 mm f/2,4 a 150 mm Macro 1:1 pre Sony E bajonet. Doteraz boli len vo verziách pre DSLR.
  • Pripravovaný iPadOS 17 asi bude podporovať externé kamery, teda aj “veľké” fotoaparáty.


Novinky

PhotoOrganista

PhotoOrganista vám pomôže archivovať, spravovať a pracovať s veľkým portfóliom fotografií. Program je určený pre užívateľov počítačov a tabletov Apple. Podporuje viac ako 650 formátov. Program stojí 17,99€, v cene sú obidve verzie.



https://www.bristolbaycodefactory.com/photoOrganista.html

OptiCull

Spoločnosť DopeAI vydala OptiCull, aplikáciu poháňanú umelou inteligenciou, ktorá bola od základov navrhnutá tak, aby pomohla fotografom rýchlo triediť a vyberať ich fotografie. Program dokáže triediť až 1000 fotografií za minútu. Sleduje expozíciu, ostrosť, výraz tváre. Zoskupuje podobné zábery, umožňuje porovnávanie fotografií, automaticky dokáže fotografie hodnotiť a značiť. Vytriedené fotografie je možné poslať do obľúbených RAW konvertorov. Program môžete mať zdarma, verzia PRO teraz stojí 59,99 USD.

https://dopeai.tech/opticull

Sigma 14mm F1.4 DG DN | Art

Sigma pridala do svojej ponuky nový objektív radu Art. Objektív 14mm F1.4 DG DN | Art je širokouhlý objektív určený pre plnoformátové bezzrkadlové fotoaparáty. Navrhnutý je pre fotografovanie nočnej oblohy, architektúry a krajiny. Do špeciálne navrhnutej krytky je možné uložiť filter. Objektív má zadný zásuvný držiak filtrov. Vzhľadom na veľkosť a hmotnosť je vybavený odnímateľným statívovým prstencom.

Optická sústava je zložená z 19 prvkov v 15 skupinách, vrátane troch sklenených prvkov so super nízkym rozptylom, jedného prvku s nízkym rozptylom „F“ a štyroch asférických prvkov. Clona je 11-lamelová s kruhovým otvorom. Objektív Sigma 14mm F1.4 DG DN | Art bude k dispozícii s L-bajonetom, ako aj so Sony E-bajonetom a bude sa predávať za 1599 $ od konca júna.




https://www.sigmaphoto.com/14mm-f1-4-dg-dn-a

Stockcam

Na Indiegogo prebieha kampaň na financovanie zaujímavého fotopríslušenstva. Stockcam je fotopuška inšpirovaná dizajnom skutočných zbraní. Má modulárny dizajn a s fotoaparátom je prepojená cez USB kábel. Cena Stockcamu zatiaľ nie je známa.





https://www.stock-cam.com/

https://www.indiegogo.com/projects/stockcam-add-excitement-and-ritual-to-every-shot/coming_soon

Inšpirácia

Renee Hahnel a jej krajinárska výbava

Fotografka a dobrodružka Renee Hahnel robí neuveriteľné fotografie krajiny, pričom často pózuje ako objekt na zábere. Pozrite si, čo nosí vo svojom batohu.



https://www.instagram.com/reneeroaming/

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
MagickVamp
2023-06-12 07:23:46
Ten Opticull, tiez len na apple? :-/
 
Efkar
2023-06-12 11:45:59
Karol krásne fotky Jeepu Wrangler
 
seifi
2023-06-12 20:20:32
Dovolím si to napísať sem - totok tu je tak pomalé, že sa pomaly sem nedá chodiť a strácať čas. Skúste osloviť a požiadať užívateľov o príspevok, alebo napíšte výzvu k zápisu na clasic s upozornením, že to tu na jeseň zavriete. Takýto stav je vizitkou aj jkednej aj druhej strany. Možno sa ľady pohnú. Ak si sedím na kábli, a ostatní sú spokojní, ospravedlňujem sa predom.
 
om1ci
2023-06-12 20:54:28
pridem sem, kliknem na nejaku fotku, reku pozriem si...ale ked to taha a taha a taha a nic, vypnem stranku a idem inde...je to tak.


Ale dnes to akosi ide,

ospravedlnujem sa , dnes to fičííí.
 
om1ci
2023-06-12 20:58:50
príspevok od: om1ci
pridem sem, kliknem na nejaku fotku, reku pozriem si...ale ked to taha a taha a taha a nic, vypnem stranku a idem inde...je to tak.


Ale dnes to akosi ide,

ospravedlnujem sa , dnes to fičííí.
nie, nie, neide to ani dnes.. to bola asi náhoda...zase nie a nie, neide a neide,...hihi ale aspon ze nam chutí jesť.
 
execom99
2023-06-14 08:52:20
"OM System - Výrobca zjavne ťaží z popularity OM-iek u wildliferov" ... ale hadam nie len u wildliferov OMka su oblubene vsade mozne a kto skusil chape preco ...
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia