Hore

Fotostĺpček 40/2021

Živnostníkom som od júla a doteraz sa mi to videlo vcelku dobré. Nemôžem sa sťažovať. Až doteraz. Lockdown je tu a potrvá týždne. Moja práca sa skladá z písania článkov a recenzií a fotografovania.

Písanie tvorí väčšinu môjho zárobku, ale fotografovaním si privyrobím. A práve fotografovanie počas lockdownu odpadá. Možno najbližšie mesiace sa s ním generovaným zárobkom budem musieť rozlúčiť. Musel som zrušiť aj workshop. Ak Matovičovi prejde jeho nový zákon o živnostníkoch, nevidím budúcnosť nijako veselo. Budem sa musieť viac obracať. Jedným zo zdrojov môjho príjmu, pomerne zaujímavým, sa stáva tvorba web stránok a počítačovej grafiky. Nemyslel som si, že sa k tomu ešte vrátim, s grafikou som skončil už pred rokmi a plne sa venoval fotografii. Teraz som vďačný, že som nič nezabudol. Podpory od štátu sa my živnostníci nedočkáme a nejako to musíme prežiť. Ale vráťme sa k fotografii.

Krátka lockdownová prechádzka

Snažím sa počas lockdownu nevychádzať, maximálne tak na nákup potravín. Jeden deň som ale už musel vypadnúť a vyraziť do Starého mesta. Vôbec to nevyzerá na lockdown, ľudí je v meste pomerne veľa, predáva sa varené vínko, punč a iné tradičné vianočné nápoje a pochutiny. Kto môže, predáva cez okienko. Jas som sa zvodom vyhol a testoval si svoju techniku.


Ak nemôžem do mesta, alebo do prírody, zachráni ma balkón s výhľadom na Slovnaft.


















Technika: Sony A7 III, FE 135/1,8 GM.

Chróm a krivky

V minulom stĺpčeku som sa neskromne pochválil, že mi publikovali fotografie v prestížnom časopise BLACK + WHITE Magazine. Bola to séria ČB fotografií vtákov. Potešilo ma to a zároveň inšpirovalo k ďalšej práci. Posnažím sa, aby sa mi niečo podobné podarilo aj budúci rok. Prezeral som svoj archív, akú ďalšiu ČB sériu by som vedel poskladať. Nazrel som do archívu a zistil, že mám množstvo detailov zo zrazov veteránov. Začínam vyberať a upravovať, aby som mal ucelenú sériu. Nazval som ju “Chróm a krivky”. Tu je niekoľko fotografií z predbežného výberu.


















Overené i neoverené správy

  • Na internet unikla špecifikácia a obrázky pripravovanej Leicy M11. Má mať nový 60 Mpx snímač bez IBIS stabilizácie, USB-C, WiFi + BT, novú batériu a nabíjačku. Výroba modelového radu M10 je už ukončená, predstavenie M11 môžeme očakávať čoskoro.
  • V dôsledku polovodičovej krízy Sony dočasne pozastavilo výrobu ďalšieho fotoaparátu, je ním vlogovacia kamera ZV-E10.
  • Objavujú sa prvé informácie o pripravovanom Sony ZV-1 Mark II, má to byť prvý kompakt s S-Cinetone profilmi. Má mať snímač 20.1MP 1″ Exmor RS BSI CMOS, video 4k30p a Full HD 240 FPS.
  • Samayng potvrdil, že pracuje na svetelnom prime teleobjektíve. Špekuluje sa, ža by to mohol byť AF 135mm f/1.8 FE.
  • Microsoft pridal do cloudového úložiska OneDrive nové editačné funkcie pre úpravu fotografií.


Novinky

GIZMON Miniature Tilt Lens

Firma Gizmon predstavila Tilt objektív 50 mm F1,6. Jeho konštrukcia umožňuje nakloniť rovinu ostrosti a dosiahnuť tým efekt miniatúry. Nakloniť sa dá vo všetkých smeroch až o 15°. Je určený pre plnoformátové i APS-C bezzrkadlovky Sony. Na stránke výrobcu je zatiaľ len blogový príspevok o novom objektíve. Uvidíme, či sa bude dať kúpiť mimo Japonska a ak áno, aká bude jeho cena.



https://gizmon.com/

Irix 30mm F1.4 Dragonfly

Irix 30mm F1.4 Dragonfly je nový objektív pre zrkadlovky Canon EF, Nikon F a Pentax K. Je to vlastne upravená verzia cinematického objektívu pre fotografovanie. Zaostrovanie je manuálne, clona je 11-lamelová s kruhovým otvorom, priemer filtra je 77 mm. Vďaka zabudovanému čipu podporuje prenos EXIF informácií a použitie AE merania expozície. Konštrukcia je utesnená proti prachu a striekajúcej vode. Cena je stanovená na $675. Škoda, že Irix nevyrába objektívy Dragonfly s natívnymi bajonetmi pre bezzrkadlovky.

https://www.irixusa.com/irix-30mm-f1-4-dragonfly

Laowa 85mm F5.6 2x Ultra Macro APO

Nový objektív od Venus Optics je najmenším makroobjektívom s dvojnásobným zväčšením. Môžete ho mať s bajonetom Canon RF, Nikon Z, Sony E alebo Leica M. Optická sústava sa skladá z 13 prvkov v 9 skupinách (3x ED člen). Minimálna zaostrovacia vzdialenosť je 16,7 cm. Zaostrovanie je manuálne. Cena je $449-499, podľa bajonetu.



https://www.venuslens.net/product/laowa-85mm-f-5-6-2x-ultra-macro-apo/

Mitakon Speedmaster 90mm f/1.5

Firma Zhong Yi Optics predstavila nový svetelný portrétny objektív Mitakon Speedmaster 90mm f/1.5. Objektív, ktorý bude dostupný pre bajonety Canon RF, Leica M, Nikon Z a Sony E, je skonštruovaný z deviatich prvkov v šiestich skupinách vrátane dvoch prvkov s extra nízkym rozptylom a dvoch prvkov s vysokým lomom. Má tiež deväťlamelovú apertúrnu clonu, minimálnu zaostrovaciu vzdialenosť 110 cm 110 cm (3ft8in), 67 mm závit pre predný filter a rozsah clony F1,5 až F16. Objektív je plne manuálny. Verzie Canon RF, Nikon Z a Sony E sa predávajú za 599 USD a sú dostupné v čiernej farbe, zatiaľ čo verzia s držiakom Leica M sa predáva za 649 USD a je k dispozícii v čiernej aj striebornej farbe.

https://zyoptics.net/product/mitakon-speedmaster-90-f-1-5-lens/

Inšpirácia

John Branch IV a jeho 10 najobľúbenejších jednoduchých svadobných póz.



Fotograf Jiří Šebek sa živí prevažne fotografovaním architektúry. Vyskúšam sa ním inšpirovať pri fotografovaní Bratislavy. Má však aj krásne fotografie krajiny a prírody.


Foto: Jiří Šebek

https://www.jirisebek.cz/

Zuzuliena, bývala externá redaktorka ephoto.sk, pracovala dlhé roky v banke. Rozhodla sa, že zmení zamestnanie a stane sa fotografkou na voľnej nohe. Urobili sme jej stránku, doplnili techniku. Absolvovala niekoľko workshopov. Zameriava sa na fotografovanie svadieb, portrétov, produktovú fotografiu. A že jej to ide, dokazuje jej posledná práca s názvom Très magnifique. Pre firmu Womanhood nafotila sériu fotografií v krásnych priestoroch seneckej synagógy. Použitá technika: Olympus OM-D.

https://minarovicova.sk/tres-magnifique/

Tipy a triky

Test bokehu

Keď testujete bokeh objektívu, snažíte sa nájsť nejaký objekt/subjekt a za ním pozadie, ktoré by prezradilo, aký bokeh objektív má. Ako rozmaže jednoduché pozadie, stromy, svetielka atď. Často nemám nikoho, na kom by som si to vyskúšal a neviem ani nájsť vhodný objekt. V poslednom čase som si zvykol robiť to inak. Fotím len bokeh. Objektív prepnem na manuálne zaostrovanie, nastavím vzdialenosť na takú, pri ktorej fotím portréty alebo detaily. Skúšam rôzne kratšie vzdialenosti a fotografujem len potencionálne pozadie. To bude samozrejme rozostrené a ja môžem posúdiť bokeh prakticky kdekoľvek. A hlavne rýchlo. Oveľa rýchlejšie, ako keby som s niekým chodil po meste, či lese.

     

Niet nad dobre vedený archív

Už som to spomínal veľakrát, ako je dobré mať poctivo vedený archív fotografií a využívať ho pre vlastnú inšpiráciu. Pozrel som sa, čo som fotografoval po minulé roky o takomto čase a narazil som na fotografie s lensballom, sklenenou guľou. Mám 90 mm Rollei lensball a po pravde použijem ho tak raz do roka, kúpil som ho najmä kvôli tomu, aby som o lensballe mohol napísať článok. Je škoda, že len tak leží v skrini, predvianočné mesto je pre jeho využitie ideálny motív.

https://www.ephoto.sk/fototechnika/recenzie/blesky-a-ine/rollei-lensball-90-mm/

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
drecpy©photo
2021-12-06 07:27:46
Tie autíčka sú mimoriadne vyvedené, radosť pozerať
 
jozef84
2021-12-06 08:35:40
Krásne fotky.
 
Hanigal
2021-12-06 09:23:10
Ahoj Karol,
príjemný článok. Pravdupovediac ephoto už čítam obvykle len v pondelok. Škoda, že ste ukončili spoluprácu.
Tomáš
 
-rs-
2021-12-06 09:43:38
Je to velmi zaujimava seria s tymi autami. Super!
 
z80
2021-12-06 10:19:08
"Písanie tvorí väčšinu môjho zárobku, ale fotografovaním si privyrobím."
Zaujímavé, myslel som si, že väčšinu zárobku má Karol z fotografovania a písanie je len také jeho "hobby".
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2021-12-06 11:25:42
príspevok od: z80
"Písanie tvorí väčšinu môjho zárobku, ale fotografovaním si privyrobím."
Zaujímavé, myslel som si, že väčšinu zárobku má Karol z fotografovania a písanie je len také jeho "hobby".
Ja vlastne nerad fotografujem za peniaze. Prijem je fajn, ale nebavi ma to. Tym nemyslim fotenie v ramci testovania, alebo priprave podkladov do clanku, ale fotenie svadieb, akcii, portretov, produktoviek atd. Ja mam fotografiu rad ako konicek, ktory si nechcem znechutit. A naviac si myslim, ze stale nie som profesionalny fotograf, ale skor fotiaci redaktor.
 
jozef84
2021-12-06 13:19:08
príspevok od: Karol Srnec
Ja vlastne nerad fotografujem za peniaze. Prijem je fajn, ale nebavi ma to. Tym nemyslim fotenie v ramci testovania, alebo priprave podkladov do clanku, ale fotenie svadieb, akcii, portretov, produktoviek atd. Ja mam fotografiu rad ako konicek, ktory si nechcem znechutit. A naviac si myslim, ze stale nie som profesionalny fotograf, ale skor fotiaci redaktor.
Skromnosť je síce dobrá vlastnosť, ale fotky sú na profesionálnej úrovni. Mnoho profesionálnych fotografov, čo sa tým aj živia, nemajú takto ani zďaleka spracované fotky. Karol držím prsty.
 
lamik
2021-12-06 15:51:46
Ako vždy veľmi kvalitné fotky, najmä tie veterány, č. 16 je môj favorit. Držím palce aj naďalej, Karol, nepochybujem, že taký pracant sa skôr, či neskôr výrazne presadí, veď už sa to aj deje (napr. to publikovanie v renomovaných periodikách).
PS: Len by sme si sem nemali púšťať politiku. Ale keď už, nedá mi nereagovať: Určite by to s podporou SZČO mohlo byť aj lepšie, ale napr. ja si na podporu počas korony nemôžem sťažovať - príspevky od pomahameludom.sk boli naozaj veľmi slušné. Roky využívam aj paušály, najlepšie to bolo s paušálnou daňou za Schmognerovej, ale ani teraz tie paušálne výdavky nie sú najhoršie. Ešte nevieme, čo presne bude vo finálnom znení "Matovičovho" zákona, ale podľa toho, čo bolo doteraz publikované môžem povedať, že napr. ja by som vo výsledku (t.j. dane + odvody) platil menej, ako teraz. Len by to prinútilo tzv. "šikovníkov", aby prispievali aj do poisťovní.
 
luboslav
2021-12-07 15:07:51
príspevok od: Karol Srnec
Ja vlastne nerad fotografujem za peniaze. Prijem je fajn, ale nebavi ma to. Tym nemyslim fotenie v ramci testovania, alebo priprave podkladov do clanku, ale fotenie svadieb, akcii, portretov, produktoviek atd. Ja mam fotografiu rad ako konicek, ktory si nechcem znechutit. A naviac si myslim, ze stale nie som profesionalny fotograf, ale skor fotiaci redaktor.
Palec hore za úprimnosť.
Vždy som rozmýšľal nad situáciu keď sa z koníčku stane práca za účelom obživy.
Aký to má dopad na ten koníček a potešenie z neho. Myslím že sa to postupne zmení a človek už z toho nemá takú radosť.
Našťastie moje koníčka ma neživia.
Možno by sa mohol vyjadriť ten koho živia dlhodobo.
 
Otecadams
2021-12-07 16:52:56
príspevok od: luboslav
Palec hore za úprimnosť.
Vždy som rozmýšľal nad situáciu keď sa z koníčku stane práca za účelom obživy.
Aký to má dopad na ten koníček a potešenie z neho. Myslím že sa to postupne zmení a človek už z toho nemá takú radosť.
Našťastie moje koníčka ma neživia.
Možno by sa mohol vyjadriť ten koho živia dlhodobo.
No sú dve možnosti. Buď človek robí v rámci svojho koníčka, čo ho baví a má len malú šancu že ho to uživí, alebo sa prispôsobí dopytu a to je potom väčšinou koniec zábavy .
 
jozef84
2021-12-07 18:18:11
príspevok od: luboslav
Palec hore za úprimnosť.
Vždy som rozmýšľal nad situáciu keď sa z koníčku stane práca za účelom obživy.
Aký to má dopad na ten koníček a potešenie z neho. Myslím že sa to postupne zmení a človek už z toho nemá takú radosť.
Našťastie moje koníčka ma neživia.
Možno by sa mohol vyjadriť ten koho živia dlhodobo.
Ja som ten prípad. Koníček ma aj živí, Dá sa to skĺbiť.
 
preview
2021-12-09 18:15:52
dik pan karol ze ste sa s nami podelili o pekne fotky, skoda ze nevidime co je za tim, svetlo, uprava, pozadie .. ale neda mi, ako ostrite na gulu prave som si jednu objednal a budem mat problem v jednej ruke ju drzat a v druhej fotoaparat a ostrit s objektivom Laowa Argus 33mm f/0.95 CF APO, alebo pouzivate stativ?
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2021-12-09 20:15:03
príspevok od: preview
dik pan karol ze ste sa s nami podelili o pekne fotky, skoda ze nevidime co je za tim, svetlo, uprava, pozadie .. ale neda mi, ako ostrite na gulu prave som si jednu objednal a budem mat problem v jednej ruke ju drzat a v druhej fotoaparat a ostrit s objektivom Laowa Argus 33mm f/0.95 CF APO, alebo pouzivate stativ?
Ja mam AF objektiv, takze ziaden problem. Ale najlepsie je mat asistenciu. Cudziu ruku mozno snimat zo vsetkych stran.
 
preview
2021-12-09 20:20:35
príspevok od: Karol Srnec
Ja mam AF objektiv, takze ziaden problem. Ale najlepsie je mat asistenciu. Cudziu ruku mozno snimat zo vsetkych stran.
 
preview
2021-12-10 06:23:44
príspevok od: Karol Srnec
Ja mam AF objektiv, takze ziaden problem. Ale najlepsie je mat asistenciu. Cudziu ruku mozno snimat zo vsetkych stran.
Keď bude toľko ochotných ľudí na asistenciu koľko je kadejakých hluchých skupín a stránok na internet tak možno, zatiaľ použijem radšej szatív.
 
blahoslav J B Art
2021-12-10 12:30:51
príspevok od: preview
Keď bude toľko ochotných ľudí na asistenciu koľko je kadejakých hluchých skupín a stránok na internet tak možno, zatiaľ použijem radšej szatív.
Namiesto ruky použi nohu, bude to chcieť na začiatok trochu cviku, ale ruky budeš mat volne na ostrenie a navyše to bude originálne
 
gytheio
2021-12-10 13:28:18
Moze ju aj vyhadzovat a v rychlosti na nu zaostrit🤭 bude to este originalnejsie a dobre sa tym trenuje postrech. Urcite sa 1 z 50 zaberov vydari.
 
Porubo
2021-12-10 15:19:16
príspevok od: blahoslav J B Art
Namiesto ruky použi nohu, bude to chcieť na začiatok trochu cviku, ale ruky budeš mat volne na ostrenie a navyše to bude originálne
To uz lepsia rada je spravit stojku na hlave, kvoli zime asi v baranici:
Jednou rukou pridrziavat gulicku a druhou obsluhovat fotak alebo kablovu spust!
 
blahoslav J B Art
2021-12-10 16:39:27
príspevok od: Porubo
To uz lepsia rada je spravit stojku na hlave, kvoli zime asi v baranici:
Jednou rukou pridrziavat gulicku a druhou obsluhovat fotak alebo kablovu spust!
najidealnejsie si najst ochotnu modelku v plavkach, ktora bude drzat gulu ... ale to si potom uz nikto na fotke tu gulu nevsimne
 
preview
2021-12-11 18:12:30
príspevok od: blahoslav J B Art
Namiesto ruky použi nohu, bude to chcieť na začiatok trochu cviku, ale ruky budeš mat volne na ostrenie a navyše to bude originálne
Tebe doporučujem použiť hlavu, konečne budeš mať pre ňu rozumné využitie.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia