Hore

Fotostĺpček 25/2023

Viete, čo je “cloud stacking”? Mne sa konečne podarilo urobiť slušnú fotografiu touto zaujímavou technikou.

Z archívu: Dóm sv. Martina HDR

V roku 2010 vybavil Stano Jendek, že môžeme fotografovať v dóme sv. Martina. Práve som testoval vtedy nový Nikon D7000, tak mi to prišlo vhod. Pustili nás aj k orgánu, odkiaľ bol skvelý výhľad na interiér. Zapli nám osvetlenie a tak bola radosť fotografovať. Ja som sa rozhodol do HDR, kvôli veľkému dynamickému rozsahu. Využil som funkciu bracketingu (3 zábery) a samospúšť. Fotoaparát bol samozrejme na statíve. Objektív bol Nikon AF-S 18-200/3,5-5,6G VR.














Na hmyz s LED svetlom

Kúpil som si nové výkonné LED svetlo Zhiyun LED Fiveray M40 s výkonom 40W. Konkurenčné svetlá majú 3-4x menší výkon. I tak len tak-tak, počas dňa, ledva dosvieti pár desiatok centimetrov. To ale stačí, aby som ho využil pri fotografovaní hmyzu.













Cloud stacking s filtrom VF FOTO ND 8000x

Pred niekoľkými rokmi som skúšal techniku “cloud stacking”, ktorá spočíva v tom, že fotografujete krajiny s mrakmi dlhším časom. Urobíte niekoľko desiatok fotografií a v Photoshope ich navrstvíte na seba, pričom zvolíte preľnutie vrstiev “Lighten”. Vznikne špeciálny efekt, kedy mraky vyzerajú ako maľované. Ja som si to vtedy výrazne uľahčil. Využil som funkciu Live Composite, ktorú majú fotoaparáty OM System/Olympus, ktorá zábery poskladá priamo vo fotoaparáte a naviac, postupný vznik vidíte na živom náhľade.

Pred pár mesiacmi som si zadovážil filter VFFOTO ND 8000x magnetic a chcel som túto techniku vyskúšať na Sony A7R V. Na potvoru dlhé týždne počasie nespolupracovalo. Až minulý týždeň som mal jedno poobedie šťastie. Z balkóna som nafotil mraky nad Malými Karpatami. Výsledný záber je zložený zo 100 záberov. Využil som zabudovaný intervalometer.

Overené i neoverené správy

  • Sigma vraj v priebehu niekoľkých mesiacov predstaví jeden prime a jeden zoom objektív s bajonetom Canon RF.
  • Canon vraj hľadá partnera pre smartfóny, ktorý by mu pomohol s brandingom a mobilnou technológiou.
  • 12. júla sa očakáva predstavenie Sony A6700 s 26 Mpx snímačom APS-C. Vraj by mal byť zároveň predstavený aj nový setový objektív 15-45/3,5-5,6 PZ a objektív FE 70-200/4 G OSS Macro.
  • Sandisk predstavil SD kartu s obrovskou kapacitou 1TB. Rýchlosť čítania je až 280 MB/s a rýchlosť zápisu až 150 MB/s. Karta má stáť 450 USD.


Novinky

Lowepro PhotoSport X

Spoločnosť Lowepro predstavila PhotoSport X, batoh navrhnutý pre fotografov, ktorí chcú zvládnuť najnáročnejšie horolezecké dobrodružstvá. PhotoSport X je najviac športovo orientovaný model. Batoh sa ponúka s objemom 35 a 45l.




https://www.lowepro.com/uk-en/collection/photo-sport/

Leica SL2 silver

„Inšpirovaná klasikou“ Leica uviedla na trh novú striebornú edíciu svojho plnoformátového fotoaparátu SL2 . Fotoaparát s bajonetom L bol predtým k dispozícii iba v čiernej farbe, ale teraz prichádza v štýlovej čiernej a striebornej farbe za rovnakú cenu.

https://leica-camera.com/en-int/photography/cameras/sl/sl2-silver

Inšpirácia

Popruhy s kotvičkami

Hľadáte štýlový, ale mimoriadne funkčný popruh na fotoaparát? Spoločnosti Peak Design, Ulanzi a PGYTECH ponúkajú vysokokvalitné systémy rýchloupínacích popruhov na fotoaparát pre vašu výbavu. U nás poznáme hlavne Peak Design, ktorý ako prvý prišiel na trh so systémom kotvičiek. Pozrite sa, ako tento systém modifikovala konkurencia.



Tipy a triky

Daniel J. Cox: Vtáky za letu s OM System OM-1

Toto video vás prevedie nastavením Olympusu OM-1 pre fotografovanie vtákov za letu. Dozviete sa aj ako triediť dobré a zlé zábery pomocou aplikácie Mylio Photos.


https://naturalexposures.com/

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
blahoslav J B Art
2023-06-19 18:44:41
pozical som si fotak od synovca, ktory som mu pred par rokmi predal za vyhodnu cenu
Olympus OMD M10 s nasadenym objektivom Panasonic 45-150mm, bol v malej brasnicke
ale spadol mi zo stola na zem
objektiv to prezil, ale fotak nie
ostala zatvorena strbina zavierky, ako u novych Canonov
po zapnuti sa 3x rychlo otvori a znovu ostane zatvorena
potom uz nic nerobi, displej nic nezobrazuje
.
a ako to suvisi s dnesnym clankom?
na fotaku boli kotvicky Peak Design


poslal som ho p. Matunakovi na opravu
 
sipocka
2023-06-21 21:43:37
Karol, mohol by si prosím napísať aké časy si použil pre ten cloud stacking Kamzíka?
Vďaka
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia