Hore

Fotostĺpček 3/2021

Posledné mesiace som chodil na výlety len do vrakunského lesíka, k Malému Dunaju. Chýba mi Staré mesto, kam som chodil takmer denne.

To však bude musieť počkať. Minulý týždeň som si ale aspoň urobil výlet na Devínsku Kobylu. Jar tam pomaly vystrkuje rožky, kvitnú prvé kvety, stromy ale ešte spia. Aj keď svetlo nebolo najlepšie, zmena miesta mi prišla vhod. Paradoxne som si fotenie stromov užil viac, ako fotenie kvetov.

Stromy sú krásne aj v zime. Je to môj obľúbený motív. Začiatočníkov poteší, že sa fotia ľahko a netreba k tomu žiadnu špeciálnu výbavu. Ako na to sa dočítate vo fotoškole:

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/zaciname-s-fotografovanim/zimne-stromovanie/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/zaciname-s-fotografovanim/zimne-stromovanie-ii---ciernobielo/


















Použitá technika: Olympus OM-D E-M1 Mark III, M.Zuiko 40-150/2,8 PRO.

Overené i neoverené správy

  • Najnovšia aktualizácia Adobe Camera Raw priniesla novú funkciu Super Resolution. Zatiaľ je k dispozícii len vo Photoshope a Bridgy. Super Resolution využíva AI a stavia na technológii Enhance Details a 4-násobne zvyšuje rozlíšenie fotografií. Napr. z 12 Mpx fotografie tak urobí fotografiu s rozlíšením 48 Mpx. Vďaka využitiu strojového učenia sú výsledky lepšie, ako pri použití tradičnej extrapolácie.
  • Adobe predstavilo Photoshop optimalizovaný pre počítače Apple s procesorom Silicone.
  • Aktualizácia Capture One 21 (14.1.0) prináša podporu nových fotoaparátov a objektívov, nové štetce Style Brushes, vylepšený prehliadač Import View, ďalšie profily ProStandard a odstránenie chýb.
  • Apple potvrdil, že iMac Pro končí. Po dopredaní skladových zásob si užívatelia budú môcť vybrať už len medzi klasickým iMacom a Mac Pro.
  • Canon by vraj mal v rokoch 2021 a 2022 predstaviť až 15 nových objektívom s RF bajonetom. Medzi nimi aj Tilt-Shift objektívy sa automatickým zaostrovaním.
  • Spoločnosť OnePlus oznámila, že uzavrela trojročné partnerstvo so spoločnosťou Hasselblad s cieľom „spoločného vývoja novej generácie kamerových systémov pre smartfóny“. Prvými telefónmi, ťažiacimi so spolupráce, budú modely série OnePlus 9. Hasselblad sa má podieľať nielen na optike fotoaparátov, ale aj na vývoji softvéru pre spracovanie farieb. OnePlus 9 séria by mala byť predstavená už 27. marca.
  • 500px spustili novú službu pre svojich užívateľov, ktorý majú predplatné Pro. Tí si môžu teraz vytvoriť vlastnú galériu/webovú stránku, mimo stránok 500px. Služba sa volá Portfolio. K dispozícii je niekoľko šablôn a vytvorenie stránky by malo byť jednoduché a rýchle. Podobnú službu s rovnakým názvom už roky ponúka Adobe v rámci plánu Creativ Cloud.


Novinky

Leica predstavila D-Lux 7 ‘Street Kit. Kit pozostáva z čierneho modelu D-Lux 7, prídavného gripu, parakord pútka, náhradnej batérie a automatickej krytky objektívu. Kit bude dostupný v obchodoch Leica Store za 1 549 dolárov. D-Lux 7 je vlastne rebrandovaný Panasonic LX100 II, M43 kompakt s 17 Mpx snímačom a objektívom 24-75 (35EQ).



https://store.leica-camera.com/uk/en/d-lux-7-street-kit

Meyer Optik Görlitz predstavili nový objektív Primoplan 58mm f/1.9 II. Bude sa ponúkať s deviatimi rôznymi bajonetmi (Canon EF, Fujifilm X, Leica L, Leica M, Micro Four Thirds, M42, Nikon F, Pentax K, a Sony E). Oproti predchodcovi má objektív vylepšený optický dizajn. Model 58 mm f / 1,9 II má clonu so 14 lamelami, je skonštruovaný z piatich prvkov v štyroch skupinách a má rozsah clony f / 1,9 až f / 22. Je to plne manuálny objektív s veľkosťou filtra 52 mm. Cena objektívu je 899€.

https://www.meyer-optik-goerlitz.com/en/lenses/primoplan-58-f1.9-ii

Inšpirácia

Posledné mesiace som nepracoval len na vlastnej stránke, ale pomáhal som aj Zuzke Minarovičovej, ktorú poznáte ako Zuzulienu. Ešte nie je úplne hotová, ale čítania je na nej dosť.

http://minarovicova.sk/blog/

My tu nemáme väčšie problémy so správnym vyslovovaním nemeckých názvov fotografických značiek. Inak je to ale napr. v anglicky hovoriacich krajinách. Možno aj my niektoré názvy vyslovujeme zle. Maximilian Heinrich vám pomocou písacieho stroja vysvetlí, aká je správna výslovnosť a dozviete sa aj niečo z bohatej histórie nemeckých značiek.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
z80
2021-03-15 08:37:06
"optimalizovaný pre počítače Apple s procesorom Silicone."
Toto mi, ako vyštudovanému návrhárovi mikročipov, "kole oči".

Správne má byť alebo Apple M1 alebo Apple Silicon. Slovo "silicone" totiž neznamená v angličtine kremík z ktorého sa vyrábajú procesory ale "silikón", teda plast založený na kremíku z ktorého sa vyrábajú okrem iného aj prsné implantáty
 
fatality
2021-03-15 10:40:18
myslim ze namiesto tej "Leicy" D-lux7 za 1549.- radsej Lx100II za 780- a k tomu aliexpress street kit za cca 40.-
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované