Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 39/2020

Posledné dni testujem a recenzujem. Canon EOS R6, RF 85/2 Maco IS STM, RF 100-500/4,5-7,1L IS USM, Fujinon XF 50/1,0 R WR a dve plné krabice brašien a batohov Manfrotto. Na rekreačné fotografovanie preto nemám čas.

Pri testovaní fotoaparátov a objektívov využívam chytré kolekcie v Lightroome. Chytré kolekcie využívajú metadáta na filtrovanie fotografií. Metadáta sú informácie obsiahnuté v EXIFE-e, poznámky, hodnotenia, farebné nálepky, GPS súradnice atď. Vždy, keď začnem testovať nejakú novinku, alebo si kúpim nový fotoaparát, či objektív, vytvorím si chytrú kolekciu, v ktorej sa automaticky sústreďujú fotografie z daného fotoaparátu alebo objektívu. Pomáha mi to pri písaní recenzie, ale aj neskoršom porovnávaní zariadení, či písaní technických článkov pre Fotoškolu.


Pre každý objektív a fotoaparát som si vytvoril chytrú kolekciu, ktorá automaticky zhromažďuje (filtruje) fotografie ním nasnímané.

Chytrú kolekciu vytvoríte tak, že v paneli kolekcie kliknete na + a vyberiete Create Smart Collection. V Location určíte, kam kolekciu zaradíte, napríklad do sekcie Fotoaparáty a objektívy. Ja ju mám rozdelenú podľa značiek. Potom musíte nastaviť filter metadát Camera Info. U fotoaparátov zvolíte Camera a u objektívov Lens. Označenie fotoaparátu alebo objektívu musíte napísať presne, bez jedinej chyby. Pred tým, ako si vytvoríte novú kolekciu, zapnite si filter Metadata a v zozname fotoaparátov alebo objektívov nájdite ten, ktorý chcete filtrovať v chytrej kolekcii. Označenie máte teraz na očiach a môžete ho presne opísať.


Vytvorenie chytrej kolekcie pre objektív Fujinon XF 50/1,0 R WR.

Chytré kolekcie mi samé zhromažďujú fotografie, ale občas potrebujem informácie ešte ďalej filtrovať. Napríklad vyselektovať fotografie snímané na rovnakej clone, alebo citlivosti ISO, či s nastavením konkrétnej ohniskovej dĺžky. To stačí použiť Library filter (klávesa \), ktorý je v hornej časti modulu Library. V časti Medadata sa dajú filtrovať ďalšie informácie z EXIF-ov. Samozrejme môžete pridať aj filtrovanie Attribute, čiže značiek, hodnotenia a farebných nálepiek.


Filtrovať môžem fotografie aj v chytrej kolekcii, napr. podľa použitej clony.

Možnosť ľahkého a rýchleho filtrovania je pre mňa dôležitá, pretože aktuálne mám v Lightroome fotografie zo 169 fotoaparátov a 253 objektívov. A to kvôli udržaniu rozumnej veľkosti archívu som veľa starších fotografií vymazal a tým znížil celkový počet fotoaparátov a objektívov.

Overené i neoverené správy

  • Nikon vraj pripravuje bezzrkadlovky Nikon Z6 II and Nikon Z7 II, mali by používať rovnaké snímače ako ich predchodcovia, ale mali by mať duálny procesor, lepší hľadáčik s rozlíšením 5,6 Mpx, vylepšený AF, duálny slot (CF Express + SD), väčší buffer, rýchlejšie sériové snímanie, podporu vertikálneho gripu s ovládacími prvkami. Predstavenie máme očakávať v októbri a cena má byť vyššia ako u aktuálnych modelov.
  • Canon si chce u Fujitsu objednať superpočítač, v ktorom bude virtuálne testovať prototypy fotoaparátov, čím chce skrátiť vývojový cyklus.
  • Panasonic si v Rusku nechal patentovať MFT kameru DC-BGH1. A to je tak všetko, čo vieme.
  • Najprekvapujúcejšou neoverenou správou je, že Fujifilm chystá nový fotoaparát s označením X-S10. Predstaviť by ho mal už 15. októbra. Má to byť fotoaparát strednej triedy a má mať zabudovanú stabilizáciu obrazu IBIS.
  • Canon by mal v roku 2021 vraj prestaviť model Canon EOS-R1, bezzrkadlovkový ekvivalent k EOS-1 D X Mark III. Ak je to pravda, možno stihne aj presunutú olympiádu a znamená to aj, že EOS-1 D X Mark III je posledná profi zrkadlovka od Canonu.
  • Sony by začiatkom roku 2021 mala predstaviť bezzrkadlovku z modelového radu A9, ktorá má mať rozlíšenie okolo 50 Mpx a 8K video. Má sa stať “zabijakom” Canonu EOS R5. Snímač má byť stabilizovaný, hľadáčik má mať rozlíšenie 9.44 Mpx a menu má byť ako u A7s III.
  • Spoločnosť Nikon vydala beta verziu svojho softvéru Webcam Utility pre macOS. Podporuje fotoaparáty Z7, Z6, Z5, Z50, D6, D850, D780, D500, D7500 a D5600, s ktorých “urobí” web kameru.


Tak tento rumor je prakticky už istý. Unikla nielen špecifikácia, ale aj obrázky pripravovaného makroobjektívu Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro Art. Optická sústava sa má skladať zo 17 prvkov v 12 skupinách. Najkratšia zaostrovacia vzdialenosť je 29,5 cm, mierka zväčšenia 1:1. Clona má byť 9-lamelová. Priemer filtra 67 mm. Objektív má mať bajonety Sony E a Leica L, odhadovaná cena je $799. Objektív by mal byť predstavený čoskoro.

Britský startup Photogram AI predstavil nový fotoaparát pod názvom Alice Camera. Umelou inteligenciou podporovaný fotoaparát je kompatibilný s MFT, má 11 Mpx Quad Bayer HDR snímač. Pripája sa k chytrému zariadeniu, z ktorého sa aj nastavuje. Predávať by sa mal od leta 2021 za £750. Akokoľvek som fanúšikom M43 systému, Alice Camera nedávam dlhú životnosť. Blokovať telefón tým, že ho fyzicky pripojíte s fotomodulom, je nepraktické. Veľmi rýchlo skončili podobné pokusy Olympusu, Sony i DXO. Pár geekov si zariadenie kúpi a napokon skončí v prepadlisku dejín.



https://www.alice.camera/

Adobe chystá pre Photoshop funkciu Sky Replacement, čiže výmenu oblohy s použitím AI. Túto funkciu má už vyše roka Luminar 4. Rovnako ako u Luminaru, bude vedieť aj Photoshop upraviť popredie fotografie podľa charakteru oblohy. Plusom je to, že výmena oblohy je nedeštruktívna a užívateľ môže upravovať vrstvy a masky. Bližšie správy by sme sa mali dozvedieť v októbri na konferencii Adobe Max.


Novinky

Zatiaľ čo Adobe na svojom využití AI len pracuje, iní už ju využívajú. Aplikácia Pixelmator Photo vo verzii 1.4 prináša nástroj ML Super Resolution, ktorý využíva strojové učenie pre zvýšenie rozlíšenia fotografií s menším rozlíšením. Aplikácia je dostupná pre zariadenia Apple iPad Air. Pixelmator uvádza, že ide o prvý nástroj na zväčšenie obrazu na báze AI, ktorý je k dispozícii v mobilnom zariadení. Niektoré stránky uvádzajú, že aplikácia funguje len na novom iPade Air a je poháňaná novým čipom A14 Bionic, mne však funguje aj na dvojročnom základnom iPade.


https://apps.apple.com/app/pixelmator/id1444636541

Aj ďalšia novinka je softvérová a rovnako využíva aj umelú inteligenciu. ON1 predstavilo novú aplikáciu Portrait AI, ktorá je k dispozícii samostatne ako modul pre Adobe Lightroom a Photoshop, Affinity Photo, Corel Paintshop Pro, Apple Photos a Capture One (neskôr). ON1 Portrait AI využíva strojové učenie na lokalizáciu a vyhodnotenie každej tváre na portrétnych fotografiách, aby ich retušovala a spracovala bez potreby manuálnych úprav.


ON1 ďalej vylepšilo mobilnú verziu ON1 Photo RAW, obsahuje nové efekty a filtre, napríklad filter Dynamic Contrast, medzi ďalšie nové filtre patria Curves, Glow a HDR Look. Organizácia a workflow sa vďaka novej aktualizácii zlepšujú tiež, vďaka novým spôsobom vyhľadávania a triedenia fotografií.

Desktopové ON1 Photo RAW 2021 sa tiež dočkalo vylepšení. ON1 do neho začlenilo Portrait AI, novú funkciu organizovania fotografií Smart Organize, vylepšený je štetec Perfect Brush, maskovanie, pridané sú nové štetce, nový je režim ukážky na celú obrazovku a filter na výmenu farby. V októbri majú pribudnúť nové metódy spracovania HDR a panorám, prepracované ovládanie a podpora nových fotoaparátov a objektívov.

https://www.on1.com/products/portrait-ai/

https://www.on1.com/

Treťou softvérovou novinkou je ACDSee Photo Studio Ultimate 2021. Nová verzia má byť celkovo rýchlejšia a výkonnejšia pri spracovaní RAW súborov. Medzi nové funkcie patria farebné kruhy pre precíznejšiu úpravu farieb, umiestnenie textu na cestu, jemné spresnenie výberu, vylepšené dávkové premenovanie súborov a zmena veľkosti, nové užívateľské rozhranie, vylepšené rýchle vyhľadávanie, vylepšené orezávanie pridanie vodoznaku.


https://www.acdsee.com/en/products/photo-studio-ultimate/

Posledná novinka je hardvérová. Firma Moment predstavila nové filtre CineBloom. Sú to difúzne filtre inšpirované filtrami používanými v kinematografii. Filtre sú k dispozícii v dvoch denzitách a priemeroch 37, 58, 62, 67, 72, 77 a 82 mm.



https://www.shopmoment.com/cinebloom-diffusion-filters

Profoto predstavilo nový blesk A10, ktorý dokáže spolupracovať aj so smartfónmi. Model A10 je v skutočnosti model A1X so zabudovanou technológiou Bluetooth a AirX. Okrem novej synchronizácie Bluetooth AirX sa od modelu A1X nezmenila žiadna zo špecifikácií. Vyznačuje sa rovnakým dizajnom s guľatou hlavou s podporou nástrojov Profoto's Click Light Shaping, veľkým displejom s vysokým rozlíšením pre zmenu nastavení a navigáciu v ponuke, LED modelovacím svetlom, maximálnym výkonom 76 W, časom recyklácie medzi 0,05 až 1 sekundou a vstavanou lítium-iónová batériou s kapacitou až 450 bleskov na plný výkon.


https://profoto.com/us/a10

Inšpirácia

Stĺpček som začal tým, ako využívam filtrovanie fotoaparátov a objektívov v Lightroome. Lightroomom ho aj ukončím. Krajinársky fotograf Christian Möhrle pre vás pripravil až 30 svojich obľúbených tipov a trikov.


  1. Dragging the Histogram – 0:28
  2. Shift-Click Sliders – 0:55
  3. Mouse-dragging slider values – 1:03
  4. Bigger develop panel – 1:13
  5. Double-click sliders – 1:23
  6. Camera profiles – 1:43
  7. Camera profile opacity – 2:06
  8. Spot removal visualization – 2:22
  9. Straighten image – 3:00
  10. Different crop grids – 3:24
  11. Make clipping visible – 3:41
  12. Auto tone settings – 4:07
  13. Alt-click lights / darks – 4:20
  14. Soft / dreamy look – 4:50
  15. Shift-click sliders – 5:08
  16. Erase Brush – 5:25
  17. Luminance range mask – 5:58
  18. Color range mask – 6:43
  19. Adding glow – 7:21
  20. Adding haze – 7:56
  21. Adding color – 8:20
  22. Auto mask brush – 8:53
  23. Tone curve – 9:20
  24. Color adjustment – 10:00
  25. Autumn colors – 10:24
  26. Polarization effect – 10:41
  27. Alt-click split toning – 11:09
  28. Sharpening mask – 11:33
  29.  Auto straighten photo – 12:05
  30. Calibration color grading – 12:28

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Kamil Škvarka
2020-09-28 12:46:56
Prosím o nejakú správu ohľadom Canon 5D mark V. Su dáke informácie, že bude, či nastal čas prejsť na bezzrkadlovky? Ďakujem.
 
smarek
2020-09-28 13:03:51
príspevok od: Kamil Škvarka
Prosím o nejakú správu ohľadom Canon 5D mark V. Su dáke informácie, že bude, či nastal čas prejsť na bezzrkadlovky? Ďakujem.
podla mna nebude, firma Canon musi vytvarat zisk a bude vyrabat to o co je vacsi zaujem...
Zrkadlovky su minulost, ale neznamena to ze su zle. Zly, alebo dobry je len fotograf co ma fotak v rukach...
Dobre svetlo prajem
Marek
 
Kamil Škvarka
2020-09-28 13:50:46
príspevok od: smarek
podla mna nebude, firma Canon musi vytvarat zisk a bude vyrabat to o co je vacsi zaujem...
Zrkadlovky su minulost, ale neznamena to ze su zle. Zly, alebo dobry je len fotograf co ma fotak v rukach...
Dobre svetlo prajem
Marek
Ďakujem. Takze sa začnem obzerať po R-kach. 🙂
 
fatality
2020-09-28 14:13:38
príspevok od: Kamil Škvarka
Prosím o nejakú správu ohľadom Canon 5D mark V. Su dáke informácie, že bude, či nastal čas prejsť na bezzrkadlovky? Ďakujem.
IVka uz je zla a zopar rokov neposluzi? a potom,s lepsimi cenami a vacsim portfoliom RF skiel prejst na Rko..?..
 
Kamil Škvarka
2020-09-28 14:24:45
príspevok od: fatality
IVka uz je zla a zopar rokov neposluzi? a potom,s lepsimi cenami a vacsim portfoliom RF skiel prejst na Rko..?..
EF asi že? Tak použil by som redukciu. A hlavne potrebujem druhé telo k tej IV. Tu si nechám.
 
MagickVamp
2020-09-28 14:52:50
Hmm takze Sony chysta A9 ktora ma zabit R5 a Canon chysta R1 ktora ma zrejme definitivne zabrat segment A9. Hezky Konecne si Canon vybral spravneho supera.
 
puresk
2020-09-28 16:08:06
Pise sa vela o platenom softe. Ale co tak aj nejaky ten clanok / porovnvanie neplateneho softu? Aj pre amatera je dolezita (az klucova) uprava a nechce pritom mesacne nieco platit Existuje vela nastrojov, ktore su zadarmo. Popripade sa v nich plati za extra sluzby / zlozitejsie tooly / reklama.
 
matpi
2020-09-28 18:38:59
príspevok od: Kamil Škvarka
Ďakujem. Takze sa začnem obzerať po R-kach. 🙂
Su aj ine znacky
 
fatality
2020-09-28 18:40:00
príspevok od: Kamil Škvarka
EF asi že? Tak použil by som redukciu. A hlavne potrebujem druhé telo k tej IV. Tu si nechám.
myslel som to tak,ze neskor bude tych RF skiel viac..k dispozicii od Canonu..
ak mas 5dm4 a skla k nemu,tam je moznosti viac..
kupit nejake Rko,pouzivat redukciu a pomaly dokupovat nativne skla
az casom prejst uplne..
oddialit by sa to dalo kupou este jedneho 5dm4 a az neskor po castiach
alebo naraz prejst na R..
 
Kamil Škvarka
2020-09-28 22:52:17
príspevok od: fatality
myslel som to tak,ze neskor bude tych RF skiel viac..k dispozicii od Canonu..
ak mas 5dm4 a skla k nemu,tam je moznosti viac..
kupit nejake Rko,pouzivat redukciu a pomaly dokupovat nativne skla
az casom prejst uplne..
oddialit by sa to dalo kupou este jedneho 5dm4 a az neskor po castiach
alebo naraz prejst na R..
Mne osobne chyba len rýchlejšie a presnejšie ostrenie na svadbách v neskorších hodinách. Rozmýšľam nad Canon 1DX mark II. Oplatí sa alebo radšej napríklad R6?
 
MagickVamp
2020-09-29 09:10:09
príspevok od: Kamil Škvarka
Mne osobne chyba len rýchlejšie a presnejšie ostrenie na svadbách v neskorších hodinách. Rozmýšľam nad Canon 1DX mark II. Oplatí sa alebo radšej napríklad R6?
Este nie sme vo veku kedy je vsetko uplne bez kompromisov.... 1DxmkII je maceta, R6 je skalpel. Uplne iny styl fotenia. Vec zvyku, zvlast pri prechode zo zrkadla chyba akasi istota v bezzrkadle. S R fotit svadbu bolo aspon pre mna trapenie kedze som bol zvyknuty na 5DmkIV. Musel som vela predvidat, kedze vsetky bezzrkadla maju oneskorenie v hladaciku, su to asi desatiny ci stotiny sekundy ale maju, je jedno ci je to Sony alebo Nikon alebo Canon. Nemaju krizove body ako zrkadla a tak ked ostris bodovo tak ti obcas vzniknu situacie ked zrkadlo zaostri okamzite a bezzrkadlo zacne nezmyselne preostrovat. Nedeje sa to casto ale cloveka to totalne zenisti.

ALE! Vela veci odpada ked fotis na automatike a pouzivas detekciu oka, to oko si akoby zazracne vedelo najist aj stare R. A R6 a R5 je v tomto o kusisko dalej. Clovek sa zrazu viac hra s kompoziciou, foto netreba tolko rezat. R6 a R5 by malo mat zas uz aj znizenie oneskorenia v hladaciku. Ja osobne by som uz uprednostnil R6 alebo R5 pred 1DxmkII.
 
MagickVamp
2020-09-29 09:14:01
príspevok od: Kamil Škvarka
Mne osobne chyba len rýchlejšie a presnejšie ostrenie na svadbách v neskorších hodinách. Rozmýšľam nad Canon 1DX mark II. Oplatí sa alebo radšej napríklad R6?
Jo a odpad, aj so starym R ...ked fotim holky je uplne minimalny...z cez 500 foto co som fotil naposledy bolo neostrych len par, myslim ze ani 5. Urcite ale menej ako 10.
 
Kamil Škvarka
2020-09-29 09:49:32
príspevok od: MagickVamp
Este nie sme vo veku kedy je vsetko uplne bez kompromisov.... 1DxmkII je maceta, R6 je skalpel. Uplne iny styl fotenia. Vec zvyku, zvlast pri prechode zo zrkadla chyba akasi istota v bezzrkadle. S R fotit svadbu bolo aspon pre mna trapenie kedze som bol zvyknuty na 5DmkIV. Musel som vela predvidat, kedze vsetky bezzrkadla maju oneskorenie v hladaciku, su to asi desatiny ci stotiny sekundy ale maju, je jedno ci je to Sony alebo Nikon alebo Canon. Nemaju krizove body ako zrkadla a tak ked ostris bodovo tak ti obcas vzniknu situacie ked zrkadlo zaostri okamzite a bezzrkadlo zacne nezmyselne preostrovat. Nedeje sa to casto ale cloveka to totalne zenisti.

ALE! Vela veci odpada ked fotis na automatike a pouzivas detekciu oka, to oko si akoby zazracne vedelo najist aj stare R. A R6 a R5 je v tomto o kusisko dalej. Clovek sa zrazu viac hra s kompoziciou, foto netreba tolko rezat. R6 a R5 by malo mat zas uz aj znizenie oneskorenia v hladaciku. Ja osobne by som uz uprednostnil R6 alebo R5 pred 1DxmkII.
Ďakujem za radu. 🤝
 
fatality
2020-09-29 10:11:37
príspevok od: Kamil Škvarka
Mne osobne chyba len rýchlejšie a presnejšie ostrenie na svadbách v neskorších hodinách. Rozmýšľam nad Canon 1DX mark II. Oplatí sa alebo radšej napríklad R6?
v tomto by som mohol ja len teoretizovat popr. odvolavat sa na recenzie..
preto som ti chcel odporucit hodit rec s kolegom Vampom..ale vidim,ze uz sa stalo.. ..
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2020-09-29 10:21:29
príspevok od: Kamil Škvarka
Prosím o nejakú správu ohľadom Canon 5D mark V. Su dáke informácie, že bude, či nastal čas prejsť na bezzrkadlovky? Ďakujem.
Myslim, ze Canon sa uz vyjadril, ze sa bude plne sustredovat na EOS R. Musel by byt velmi velky tlak zo strany uzivatelov aby Canon na Mark V zapracoval. Podla mna je EOS R5 dostojnym nastupcom a to, ze je to CSC prinasa vela vyhod, ktore na zrkadlovke nemozu byt.
 
shagy2301
2020-09-29 15:24:07
príspevok od: Kamil Škvarka
Prosím o nejakú správu ohľadom Canon 5D mark V. Su dáke informácie, že bude, či nastal čas prejsť na bezzrkadlovky? Ďakujem.
5D Mk V nebude, už ten vývoj odpískali.
canonrumors.com/there-will-not-be-an-eos-5d-mark-v-cr2
Treba sa obzerať po R-kách, alebo po iných značkách. Nedávno vydané R5 a R6 už ale vyzerajú zaujímavo. Odporúčal by som si požičať ich na nejakú akciu ako druhé telo a otestovať v reálnych podmienkach či bude vyhovovať
 
vojkovsky
2020-09-29 15:49:13
príspevok od: MagickVamp
Este nie sme vo veku kedy je vsetko uplne bez kompromisov.... 1DxmkII je maceta, R6 je skalpel. Uplne iny styl fotenia. Vec zvyku, zvlast pri prechode zo zrkadla chyba akasi istota v bezzrkadle. S R fotit svadbu bolo aspon pre mna trapenie kedze som bol zvyknuty na 5DmkIV. Musel som vela predvidat, kedze vsetky bezzrkadla maju oneskorenie v hladaciku, su to asi desatiny ci stotiny sekundy ale maju, je jedno ci je to Sony alebo Nikon alebo Canon. Nemaju krizove body ako zrkadla a tak ked ostris bodovo tak ti obcas vzniknu situacie ked zrkadlo zaostri okamzite a bezzrkadlo zacne nezmyselne preostrovat. Nedeje sa to casto ale cloveka to totalne zenisti.

ALE! Vela veci odpada ked fotis na automatike a pouzivas detekciu oka, to oko si akoby zazracne vedelo najist aj stare R. A R6 a R5 je v tomto o kusisko dalej. Clovek sa zrazu viac hra s kompoziciou, foto netreba tolko rezat. R6 a R5 by malo mat zas uz aj znizenie oneskorenia v hladaciku. Ja osobne by som uz uprednostnil R6 alebo R5 pred 1DxmkII.
Hľadáčik Olympusu E-M1 II má tzv. viewfinder lag 0,032 sek. Shutter response má 0,108 sek pri AF a len 0,052 sek pri MF. Dokopy teda pri AF má E-M1 II lag 0,032 + 0,108 = 0,140 sekundy a pri MF dokonca len 0,032 + 0,052 = 0,084 sekundy. No a čo taký Canon 5D IV? Shutter response má pri AF 0,165 sek a pri MF 0,077 sek. Takže pri AF je Canon trošku pomalší 0,140 vs. 0,165, pri MF trošku rýchlejší 0,084 versus 0,077 sek, ale v obidvoch prípadoch to sú minimálne rozdiely. A bezzrkadlovky budú už len rýchlejšie, zrkladlovky budú stále limitované tým pohybom zrkadla. Hold pokrok nezastavíš.
 
Kamil Škvarka
2020-09-29 15:55:42
príspevok od: shagy2301
5D Mk V nebude, už ten vývoj odpískali.
canonrumors.com/there-will-not-be-an-eos-5d-mark-v-cr2
Treba sa obzerať po R-kách, alebo po iných značkách. Nedávno vydané R5 a R6 už ale vyzerajú zaujímavo. Odporúčal by som si požičať ich na nejakú akciu ako druhé telo a otestovať v reálnych podmienkach či bude vyhovovať
Ako som prešiel zo strachom z Windows na macOS a to je super zmena, tak si treba asi prevyknut aj na bezzrkadlo, keďže to inak nebude. Mark IV si ešte dočasne nechám.
 
shagy2301
2020-09-29 16:45:41
príspevok od: Kamil Škvarka
Ako som prešiel zo strachom z Windows na macOS a to je super zmena, tak si treba asi prevyknut aj na bezzrkadlo, keďže to inak nebude. Mark IV si ešte dočasne nechám.
Presne tak, ja osobne mám 80D aj M50 s redukciou a áno, je to trochu iné fotiť so zrkadlo a s CSC.
Ako píše MagickVamp, sú situácie kde je stále zrkadlovka výhoda, ale CSC je budúcnosť.
D-SLR vzniklo len ako relatívne jednoduchá evolúcia z filmových zrkadloviek, CSC je proste ďalšia, ale skôr revolúcia ako evolúcia
 
MagickVamp
2020-09-29 22:46:52
príspevok od: vojkovsky
Hľadáčik Olympusu E-M1 II má tzv. viewfinder lag 0,032 sek. Shutter response má 0,108 sek pri AF a len 0,052 sek pri MF. Dokopy teda pri AF má E-M1 II lag 0,032 + 0,108 = 0,140 sekundy a pri MF dokonca len 0,032 + 0,052 = 0,084 sekundy. No a čo taký Canon 5D IV? Shutter response má pri AF 0,165 sek a pri MF 0,077 sek. Takže pri AF je Canon trošku pomalší 0,140 vs. 0,165, pri MF trošku rýchlejší 0,084 versus 0,077 sek, ale v obidvoch prípadoch to sú minimálne rozdiely. A bezzrkadlovky budú už len rýchlejšie, zrkladlovky budú stále limitované tým pohybom zrkadla. Hold pokrok nezastavíš.
Budu budu, to ze su buducnost bolo jasne uz dlho, otazka bola len kedy to pride. Neviem tieto udaje k R ani k R6 ci R5. Vies mi ich napisat, alebo nejaky odkaz kde sa tieyo idaje daju pozriet? Zaujimalo by ma hlavne aky je rozdiel medzi r a r6 a aky je viewfinder lag.
 
Štefan Káčer
2020-10-03 20:46:34
príspevok od: Kamil Škvarka
Ako som prešiel zo strachom z Windows na macOS a to je super zmena, tak si treba asi prevyknut aj na bezzrkadlo, keďže to inak nebude. Mark IV si ešte dočasne nechám.
Mam nieco cez tyzden R6 a podla mna ma absolutne rychle a presne ostrenie - funguje temer v uplnej tme, kedy ti IV ani necukne. A fotenie v zlych svetelnych podmienkach bez bleskov je vyrazne jednoduhsie a neporovnatelne lepsie. Ked fotis ludi alebo zvierata a zapnes detekciu oci, nemas co riesit, asi nic lepsie zatial neexisuje ...
Mozes sa v Bratislave zastavit a vyskusat, len este nemam adapter, cize len s velkym RF teleobjektivom ...
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované