Hore

Fotostĺpček 3/2022

Často si myslím, že najbližšie dni nebudem mať čo fotografovať a nebudem mať čo dať do pravidelného stĺpčeka. Ten nepočká. Ale napokon sa vždy niečo stane a ja mám minimálne fotografie z prechádzky, aspoň iPhonom.

Minulý týždeň to ale vyšlo dobre. Nasnežilo. V Bratislave sneží tak často ako na Sahare, tak to treba využiť. Ihneď som večer kontaktoval kamarátky, že ešte nemáme zimnú sériu. Ráno sa to všetko samozrejme začalo topiť. To nás neodradilo a vyrazili sme do vysokohorských končín, konkrétne na Kamzík. Aj tam už bolo snehu poskromne, ale keď to správne zaberiete objektívom, vidieť to nebude.

Fotografovali sme kúsok od parkoviska, na malom kúsku lesa. Objektív sa postaral o nerušivé pozadie a dievčatá o veľmi zábavné fotografovanie. Ešte plánujem jarné fotografovanie a tým budem mať hotovú sériu vintage portrétov z 4 ročných období.





















Technika: Sony A7 III, FE 85/1,4 GM

Celú sériu si môžete pozrieť na mojej FB stránke v dvoch galériách:

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=karolsrnec.photography&set=a.344528270838458

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=karolsrnec.photography&set=a.345609680730317

V Bratislave je nezvyčajne pekné počasie. Už niekoľko dní svieti slniečko, zvyknutý som na šedivé mraky. Zimné slnko je nízko, a to už na obed. Skvelé pre objavovanie hry svetla a tieňov. V sobotu som vyrazil tradične do mesta, cez plece som si prehodil Olympus OM-D E-M1 Mark III s objektívom M.Zuiko 45/1,2 PRO.












Overené i neoverené správy


  • Canon potvrdil, že ešte tento mesiac, konkrétne 19. januára, by mal byť predstavený cinematicky orientovaný fotoaparát, asi tom bude EOS R5c.
  • V máji by mal byť predstavený nový fotoaparát Fujifilm. Asi pôjde o Fuji X-H2 s 40 Mpx vrstveným snímačom. Rozlíšenie naznačuje, že by sme sa mali dočkať 8K videa.
  • V FB skupine milovníkov fotoaparátov Fujifilm X a GFX sa samozrejme objavila správa o tom, že koncom roka Fujifilm v Japonsku prekonal podiel Sony. Prudký nárast predaja však spôsobil Instax mini EVO, ideálny to vianočný darček.
  • Instagram údajne pracuje na funkcii, ktorá by používateľom umožnila prispôsobiť si poradie, v akom sa fotografie zobrazujú na ich profilových stránkach.


Novinky

PWRBOARD

Na CES 2022 predstavila firma PWRBOARD univerzálnu nabíjaciu základňu, na ktorej môžete prehľadne zorganizovať nabíjačky pre vaše zariadenia. Vyrábať sa bude v troch veľkostiach. Jej úspech bude záležať nielen na cene, ale hlavne na ponuke nabíjacích modulov. Výrobca plánuje financovať štart výroby cez crowfundingovú kampaň na Kickstarteri.

https://pwrboard.io/

Leica M11

Hitom minulotýždňových noviniek je samozrejme Leica M11. Novinka príjemne prekvapila inováciami. Stále je to samozrejme bezzrkadlovka s diaľkomerným hľadáčikom a manuálnym zaostrovaním. Dizajnom sa len minimálne líši od svojich predchodcov. Hlavnou novinkou M11 je 60MP BSI CMOS snímač s technológiou, ktorú Leica nazýva „Triple Resolution“, ktorá umožňuje fotoaparátu zachytávať obrázky vo formáte Raw alebo JPG v rozlíšení 60, 36 alebo 18 megapixelov s využitím celej oblasti snímača. Leica tvrdí, že dynamický rozsah je až 15 EV. Zmenou prešlo vkladanie batérie a karty. Nová batéria má až o 64% väčšiu výdrž. Poteší USB-C, cez ktoré možno batériu nabíjať.

Zaujímavý je konštrukčný rozdiel medzi striebornou a čiernou verziou. Strieborná má horný kryt z mosadze, čierna z hliníka.

Okrem fotoaparátu spoločnosť Leica predstavila aj dva doplnky: nový elektronický hľadáčik Visoflex 2 s 3,7 Mpx displejom, ktorý sa dá naklápať o 90 stupňov, a novú rukoväť, ktorú možno použiť aj ako držiak na statív, kompatibilný s Arca-Swiss štandardom. Cena fotoaparátu je $8,995.



https://leica-camera.com/en-int/photography/cameras/m/m11-black

Inšpirácia

Máte dohodnuté fotenie počas zlatej hodinky, klient mešká a príde, až keď je tma. Zrušíte fotenie, alebo sa to pokúsite nejako zachrániť? Fotograf Martin Indruch urobil to druhé. Hoci to nebolo ľahké, napokon to viedlo k záberom, aké by inak nevznikli.



Ďalšia inšpirácia od naších susedov. Jan Doležel vám vo svojom videu ukáže, ako využiť dlhú expozíciu v krajinárskej fotografii.



Tipy a triky

Niektorí možno neviete, že v režime Develop a v Library pri preview si môžete nastaviť pozadie od bielej, cez niekoľko odtieňov šedej, až po čiernu. Väčšina fotografií obsahuje širokú škálu jasov, ale predovšetkým stredné jasy, preto je predvolené pozadie stredná šedá, ako u tabuľky na meranie expozície a vyváženia bielej.

Ako zmeniť pozadie

Choďte kurzorom za formát fotografie na čistú plochu a stlačte druhé tlačidlo myši. Vyberte si aké pozadie chcete.


Biele pozadie sa hodí pre editáciu fotografií v štýle high-key.

Kedy zmeniť pozadie

Pozadie mením, keď upravujem fotografie v štýle low-key a high-key. Napríklad nočné zábery a portréty na snehu. Pri low-key používam čierne pozadie, lepšie sa mi potom posudzujú najtmavšie tiene. Inak sa môže stať, že sa vám fotografia zdá dostatočne tmavá, ale v skutočnosti najtmavšie tiene, prípadne 100% čierna chýbajú. Pri high-key použijem biele pozadie, aby som lepšie posúdil najvyššie svetlá. Môže sa stať, že sa vám fotografia zdá takmer biela, pritom je tmavšia, akoby mala. Aj keď je histogram dobrý pomocník, možnosť posúdiť priamo fotografiu je na nezaplatenie.

Pri práci na štandardných fotografiách sa nezabudnite vrátiť na šedú plochu. Mne osobne najviac vyhovuje darker gray.


Čierne pozadie sa hodí pre editáciu fotografií v štýle low-key.


Zmeniť pozadie môžete aj vo full screen režime (F), ak chcete vidieť viac pozadia, zmenšite zväčšenie fotografie (CTRL+”-“).

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované