Hore

Fotostĺpček 33/2023

18 rokov trvalo, kým som opäť vystúpil na Sitno. Po prvýkrát to bolo s Nikonom D70, tentokrát s iPhonom 12 Pro Max.

Z archívu: TKD sústredenie na Počúvadle

V roku 2005 som vlastnil Nikon D70 a zobral som si ho na sústredenie Tae Kwon Do na Počúvadle. Keď si teraz pozerám fotografie, vidím, ako neskutočne sa zlepšila fototechnika a aj u mňa došlo k nejakému progresu, nie v bojových umeniach, ale fotografii.













S iPhonom na Sitne

V piatok som s kamarátom Janom vyrazil na Sitno (1009 m/m. morom). Fotografoval som so svojím iPhonom 12 Pro Max. Tomu po rokoch už začína odchádzať batéria, ale v odbornom servise mi ju vymenia za necelých 100€. Zo Sitna je nádherný výhľad do okolia. Až pri odchode som si spomenul, že som tu už raz bol, pred rokmi na sústredení Tae Kwon Do. A preto ten výber do rubriky z archívu.















Ricoh GR III

Aj keď Ricoh GR III bol predstavený už v roku 2019, stále je to jediný predstaviteľ kategórie APS-C kompaktov s prime objektívom, bez hľadáčika. Bol som príjemne prekvapený jeho nadštandardnou výbavou, cielenou na street a dokumentárnu fotografiu.

Ricoh GR III má pevný 28 mm objektív a tomu musíte prispôsobiť výber motívu a kompozíciu záberov.

















Overené i neoverené správy

  • Spoločnosť Nikon uznala správy o zlyhaní upevnenia remienka u Z8 a uviedla, že opraví jednotky v dotknutom rade sériových čísel.
  • Ukončila sa výroba outdorového kompaktu Olympus Tough TG-6. Môže to byť predzvesťou toho, že čoskoro bude predstavený nástupca, ale už pod značkou OM SYSTEM.
  • Podľa rumor stránok je na spadnutie predstavenie fotoaparátov Sony A7C Mark II a A7Cr. Ten prvý by mal mať 33 Mpx snímač a druhý až 61 Mpx. Obidva by mali mať aj AI procesor vylepšujúci schopnosti zaostrovať pomocou detekcie objektov.
  • Ďalší fotoaparát, o ktorom sa vo veľkom špekuluje, je Nikon Zf. Dokonca unikli aj nejaké fotografie maskovaného predprodukčného kusu. Prístroj by mal mať plnoformátový 24 Mpx snímač, 4K 60p video, duálny slot a ako prvý Nikon má mať funkciu Pixel Shift. Dizajnom sa má podobať na APS-C model Zf c. Cena tela by sa mala pohybovať okolo 2000 USD.

Novinky

Wacom One

Wacom predstavil sériu tabletov pre začiatočníkov. Sú to modely Wacom One M a S Pen a tablety Wacom One 13 Touch a Wacom One 12 Display Tablet. Okrem jednoduchého nastavenia hneď po vybalení sa nové tablety dodávajú s viac ako 70 vzdelávacími videami a 16 voliteľnými softvérovými balíkmi

Nové tablety Wacom One M a S pen sa dodávajú v dvoch veľkostiach s veľkosťou aktívnej plochy s rozmermi 8,5″ x 5,3″ a 6,0″ x 3,7″. Oba tablety využívajú jediné pripojenie USB-C, ako aj bezdrôtové pripojenie Bluetooth 5.1.

Wacom One 13 Touch a Wacom One 12 Pen Display Tablets, ktoré sú podobne navrhnuté pre kreatívnych začiatočníkov, ktorí hľadajú flexibilnejšie riešenie pre dizajnérske práce ako len myš. Tieto dva tablety sú určené na kreslenie, úpravu obrázkov/videa a digitálne poznámky, čo používateľom umožňuje pracovať priamo na displeji, bez toho, aby museli spustiť oči z pera.

Tablet Wacom One 13 Touch Display je za 599 dolárov, tablet Wacom One 12 Display za 399 dolárov, tablet Wacom One M Pen za 149 dolárov a tablet Wacom One S Pen za 99 dolárov.



https://www.wacom.com/en-us/products/pen-displays/wacom-one-gen1

Voigtlander Nokton 50mm f/1.2

Cosina predstavila vysokosvetelný objektív Nokton 50mm f/1.2 s bajonetom Fujifilm X. Spoločnosť opisuje novú optiku ako stredný teleobjektív s manuálnym zaostrovaním s veľkou clonou, ktorý má uhol záberu ekvivalentný 75 mm objektívu v plnoformátovom 35 mm formáte. Objektív 50 mm f/1,2 je skonštruovaný z deviatich prvkov usporiadaných do ôsmich skupín a obsahuje dva špeciálne prvky. Clona je 12-lamelová. Objektív má minimálnu zaostrovaciu vzdialenosť 0,39 metra. Objektív Cosina Voigtlander Nokton 50 mm f/1,2 pre bajonet Fujifilm X bude dostupný niekedy v septembri 2023 za 100 000 jenov, teda približne 690 dolárov.



https://www.cosina.co.jp/voigtlander/x-mount/nokton-50mm-f1-2/

Tamron 70-180 mm F2,8 Di III VC VXD G2 pre Sony FE

Tamron predstavil nový objektív Tamron 70-180 mm F2,8 Di III VC VXD G2 pre bajonet Sony FE. Tento objektív je kompaktný, ľahký a ľahko sa s ním manipuluje a má stabilizáciu obrazu. Oproti predchodcovi je kompletne prepracovaný. Objektív je vybavený lineárnym motorom Tamron VXD pre rýchle automatické zaostrovanie a má krátku zaostrovaciu vzdialenosť 30 cm pri 70 mm a 85 cm pri 180 mm. G2 bude podporovať aplikácie Lens Utility a Lens Utility Mobile od Tamronu, ktoré používateľom umožňujú prispôsobiť funkcie objektívu. Objektív dorazí na trh túto jeseň. Informácie o cene neboli oznámené.

Inšpirácia

Dolomity - časozberné video

Dolomity sú častým cieľom aj slovenských fotografov. Nemecký fotograf Christian Möhrle hovorí: „Dolomity v severnom Taliansku sú zďaleka moje najobľúbenejšie hory na fotografovanie. Celá oblasť je husto preplnená skvelými fotografickými miestami a mnohé z nich sú veľmi dobre známe.”

Viac krásnych krajinárskych fotografií Christiana Möhrleho je dostupných na jeho webovej stránkeInstagrameYouTube. Möhrle má samostatný kanál YouTube, kde každý týždeň zverejňuje fotografické a post-processingové návody.


Tipy a triky

Fotografovanie s bleskom: Prirodzené svetlo a blesk

V tomto návode Pye Jirsa ukazuje, ako používať MagMod MagSphere na dosiahnutie elegantnej rovnováhy medzi prirodzeným a umelým svetlom, čím sa zlepšia vaše snímky a zároveň sa zachová vzhľad a pocit prirodzeného svetla.

Nebojte sa, že vaše fotografie budú vyzerať príliš "krikľavo" alebo dramaticky. Spoločnosť Pye vás prevedie procesom pomocou jednoduchých krokov, vďaka ktorým dosiahnete nádherne osvetlenú fotografiu, ktorá si zachová prirodzenú atmosféru.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
blahoslav J B Art
2023-08-15 01:28:10
zaujimave video, street fotograf s Ricoh GR III v New Yorku
https://www.youtube.com/watch?v=hIHMBUCyUtA
 
fatality
2023-08-15 10:15:24
Ricoh fotky ok..pekne..
iPhonovky dost zloba, najma tie s vyhladom do dialky..
 
peterth
2023-08-27 14:57:39
Ja som bol v tej chatke na vrchole SITNA ako 15 ročný keď do nej uhodil blesk pred 60 rokmi , cela poskočila , obrovsky rachot !! PS,: ale okolie je tu krásne ....
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia