Hore

Fotostĺpček 34/2021

Po minulé roky by som sa už chystal s partiou na Liptov. Posledný októbrový týždeň je vyvrcholením jesene. Ako si nám to časovo nevychádza a tak sa musím uspokojiť s prechádzkami v okolí Bratislavy. Liptov je navyše v bordovom a možno čoskoro spadne do čiernej. Minulý týždeň som sa prešiel popri Morave, tento popri Malom Dunaji, ktorý tečie neďaleko môjho bydliska.
























Použitá technika: Olympus OM-D E-M1 Mark III, M.Zuiko 40-150/2,8 PRO.

Minulý týždeň bol predstavený Sony A7 IV. Už dávno na internete nebolo toľko humbuku okolo jedného nového fotoaparátu. Mňa zaujíma, pretože si ho s 99% pravdepodobnosťou kúpim. Pri čítaní parametrov zisťujem, že sa konštruktérom podarilo odstrániť všetky problémy jeho predchodcu. Aj keď je to základný model radu A7, posunul sa o pol triedy vyššie a preberá prvky z modelov A7s III a A1, dokonca aj z kamery FX3. To sa prejavuje na vyššej cene, ktorá u nás bude 2 799€. Zdá sa, že to nikomu neprekáža, pretože sa na novinku objednávky len tak hrnú. Zamrzí len, že 4K 60p video je z orezu (Super 35 mm formát). A tu sú argumenty, prečo má zmysel, aby som upgradoval:

  • Telo fotoaparátu má lepšiu ergonómiu držania, prepracovaná je aj ergonómia ovládania, ktorá z neho robí hybridnejší prístroj, zameraný nielen na foto, ale aj na video.
  • Nový 33 Mpx snímač zaznamenáva viac detailov, dáva priestor pre väčší orez. Má väčší dynamický rozsah a menší šum. Zlepšilo sa podanie pleťových tónov. Z modelov A7s III a A1 boli prevzaté kreatívne štýly. Okrem formátov RAW a JPEG je možné fotografie ukladať aj do formátu HEIF.
  • Nový procesor BIONZ XR má až 8x väčší výkon. Vďaka tomu je fotoaparát celkovo rýchlejší a mohli sa výrazne zlepšiť parametre videa.
  • Vylepšená stabilizácia obrazu má účinnosť až 5,5 krokov.
  • Približne 4x sa zväčšila kapacita bufferu. Pri sériových záberoch môžete nasnímať v sérii viac ako 800 záberov, pri použití karty CFexpress je séria obmedzená len kapacitou karty.
  • Hľadáčik má vyššie rozlíšenie 3,69 MPx s frekvenciou až 120 FPS.
  • Displej je plne otočný, nielen výklopný.
  • Novinka má prehľadnejšie menu, rovnaké ako u A7s III a A1. Lepšie je využité dotykové ovládanie.
  • Okrem dvojice SD UHS-II kariet je možné použiť aj jednu rýchlu kartu CFexpress typu A.
  • Synchro s bleskami.
  • Zaostrovanie využíva 759 bodov a pokrýva 94% plochy. AF-S je rýchlejší o 30%. Sledovanie objektov je húževnatejšie. Okrem sledovania ľudských očí, prístroj dokáže sledovať aj oči zvierat a vtákov. Real-time Tracking a Bird Eye AF funguje do clony F22 ako u Sony A1.
  • Novinka má oveľa lepšie parametre videa. 4K 30p video je prepočítané zo 7K rozlíšenia a využíva celú šírku snímača. Predchodca má orez 1,2x. 4K 60p video je nahrávané vo formáte Super35. Full HD video môže byť spomalené až 5x. Použité je 10bit video 4:2:2 s až 6x väčším dátovým tokom, použitý je úspornejší formát je H.265. Videotvorcovia môžu využiť S-Cinetone, kreatívne vzhľady a S-Log3, ako u vyšších modelov. Chladiaci systém umožňuje dlhšie nahrávanie bez prehrievania. Nová inteligentná pätica umožňuje pripojenie digitálnych externých mikrofónov. Zaostrovanie s detekciou očí u ľudí, zvierat a vtákov funguje aj vo videu. Pribudli nový asistenti pre automatické aj manuálne zaostrovanie. Novinkou je kompenzácia “dýchania obrazu” pri preostrovaní.
  • HDMI konektor má plnú veľkosť, USB-C podporuje rýchlosť až 10GBps a dá sa pripojiť na 1000BASE-T ethernetovú sieť. Vylepšené boli aj protokoly prepojenia s počítačom. Podporované je streamovanie videa v 4K 15p rozlíšení.
  • Vylepšené je prepojenie s chytrými zariadeniami. Aplikáciu Imagine Edge stačí pripojiť len raz. Rozšírili sa možnosti ovládania fotoaparátu cez telefón. Sťahovať je možné aj fotografie vo formáte RAW.

Instagram dlhé roky trval na tom, že fotky sa budú dať nahrávať len z telefónu. Totálny nezmysel, keďže Instagram už dávno neplní svoju pôvodnú funkciu internetového Polaroidu. Užívatelia, ktorí spracovávali fotografie v počítači, ich museli pracne presúvať na mobil. To nehovorím o písaní popiskov a pridávaní hashtagov. Pred časom pre firemných užívateľov pripravil desktopový program Business Suite, komplexný, ale ťažkopádny. A obyčajní užívatelia mali smolu. Konečne však Instagram povolil pridávanie príspevkov aj z počítača, vo webovom prehliadači. Do hornej lišty pribudlo plusko. Ide to jednoducho a oproti Business Suite vám Instagram dovolí nahrať aj fotografie s originálnym pomerom strán.

Overené  neoverené správy

  • 27. októbra o 14:00 h. sa začne event OM Digital Solutions (Olympus). Uvidíme, čo nám predstavia.
  • Sony Semiconductor predstavili nový 20MP Stacked CMOS snímač formátu Micro 4/3. Mal by umožňovať nakrúcať 4K 120p video. Pravdepodobne sa objaví v Panasonicu GH6.
  • Neviem, či ste zaznamenali, ale známej dvojici Tony & Chelsea sa podarilo vypustiť do sveta video o novom Sony A7 IV o deň skôr. Aj keď bolo rýchlo stiahnuté, po svete sa rozleteli náhľady a dokonca aj celé skopírované video. Uvidíme, či to zo strany Sony bude mať nejakú dohru, firmy berú takéto úniky veľmi vážne.
  • Samyang zverejnil upútavku na nový objektív pre systém Fujifilm X. S najväčšou pravdepodobnosťou to bude AF 12/2. Dátum predstavenia je 26. október.
  • Čoskoro by vraj mali byť predstavené objektívy Nikon Z 100-400mm F 4.5-5.6 VR S a Nikon Z 400mm F2.8 S. Mohli by to byť pri príležitosti predstavenia Nikonu Z9, ktorý ohlasujú už tri video upútavky.
  • DXO predstavilo najnovšie verzie programov DxO PhotoLabDxO FilmPack. DxO FilmPack 6 teraz podporuje aj RAW z Fujifilm X-Trans snímačov. Pribudlo v ňom 16 nových simulácií filmov, 20 efektov, 15 svetelných efektov a 15 rámčekov. DxO PhotoLab tiež podporuje X-Trans. Využíva vylepšenú DeepPRIME technológiu strojového učenia. Prepracovaná je technológia U-Point a správa knižnice. Pribudla podpora nových fotoaparátov a objektívov.


Novinky

Minulý rok Apple predstavil počítače a tablet s novým čipom M1, úsporným a výkonným. Jeho nevýhodou je však slabšia podpora portov a externých monitorov. Náročnejší užívatelia preto čakali na predstavenie profesionálnych produktov a dočkali sa. Apple predstavil dvojicu notebookov Macbook Pro s 14" a 16" displejom. Osadené sú novými čipmi M1 Pro a M1 Max s dych vyrážajúcim výkonom. Nové sú aj displeje a klávesnica. Poteší vysoká výdrž batérie. Tieto novinky určite zaujmú fotografov a videotvorcov. Mne postačuje môj Macbook Air M1, pretože notebook používam len minimálne. Netrpezlivo ale čakám na profesionálnejší Mac Mini.

Viac o novinkách sa môžete dočítať napr. tu: https://www.macblog.sk/2021/macbook-pro-s-vylepsenym-m1-mimoriadny-vykon-vydrz-baterie-a-top-displej/




Už dlho zvažujem, že by som si kúpil LED svetlo Rotolight. Dobre, že som počkal. Na Kickstarteri sa objavila kampaň na nové svetlá Rotolight Neo 3 a Aeos 2. Novinky majú dotykový farebný displej. Menší Neo 3 je viac ako 2x výkonnejší ako jeho predchodca, má farebné RGB LED diódy a miesto tužkových batérií používa akumulátor. Väčší AEOS má takmer dvojnásobne väčší výkon ako jeho predchodca. Obidve svetlá fungujú aj v režime blesku, s podporou High-Speed synchronizácie.







https://www.kickstarter.com/projects/rotolight/neo3-and-aeos2

TTArtisan predstavili jednoduchý externý expozimeter pre mechanické fotoaparáty bez merania. Light Meter je dizajnovaný na fotoaparáty Leica, ale môže byť použitý aj na iných fotoaparátoch. Vyrába sa v striebornej, alebo čiernej farbe a stojí $62.



https://ttartisan.myshopify.com/products/light-meter/

Inšpirácia

Mať v ateliéri možnosť pracovať s prirodzeným svetlom, je veľkou výhodou. Mitch Lally ich využíva naplno. Ak sa budete pozorne pozerať, možno vám to bude pripomínať aj vašu obývačku. Ak áno, môžete sa nechať inšpirovať.



Tipy a triky

Svoju Lightroom knižnicu som musel presunúť na externý disk. S náhľadmi má takmer 300GB a môj SSD disk v Mac mini má len 512 GB. Aj keď používam výborné disky LaCie D2 Professional USB-C, sú oproti SSD výrazne pomalšie. Rozhodol som sa zmeniť svoje LR workflow. Vytvoril som novú knižnicu na SSD disku s tým, že naň budem ukladať aj fotografie a raz za čas nové spracované fotky naimportujem do hlavnej knižnice. U fotografií, s ktorými aktuálne pracujem, tak využívam maximálnu rýchlosť komponentov, ktoré mám k dispozícii.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia