Hore

Fotostĺpček 36/2021

Minulý týždeň som bol na predstavení nového Nikonu Z9. Priznám sa, ani som si poriadne nepreštudoval jeho parametre, len tie najhlavnejšie.

O to väčšie prekvapenie ma čakalo. Myslel som si, že to bude len ekvivalent zrkadlovky D6, ale je to prelomový fotoaparát. Prvá bezzrkadlovka bez mechanickej uzávierky. To umožnilo rýchle čítanie dát zo snímača, ktoré sa blíži vysnívanej “global shutter”.

Nikon urobil všetko pre to, aby aj najväčší zástancovia zrkadloviek zatúžili po prechode na tento model. Napríklad začlenením ekvivalentu 3D zaostrovania. Hľadáčik má rozlíšenie len 3,6 Mpx, neviem ako to Nikon urobil, ale lepší som ešte nevidel. Jasný, jemný, s veľkým dynamickým rozsahom. Zatiaľ najbližší optickému hľadáčiku. Ten fotoaparát, to je jeden superlatív za druhým. Aj keď cena nie je nízka (5700€), je prekvapujúco “nízka” nato, čo fotoaparát ponúka. I v porovnaní s konkurenciou.

Po dlhom čase fotoaparát, ktorý nielen že zaujal, ale vyslovene prekvapil. Vďaka Filipovi Bartákovi za podrobné predstavenie i postrehy z praxe.

     

Posledné špičkové fotoaparáty naznačujú ďalšie smerovanie bezzrkadloviek. Tým je využitie stacked snímačov s rýchlym spracovaním dát. A ako sa zdá, globálna elektronická uzávierka nie je nutná na to, aby sme sa zbavili nedostatkov bezzrkadlovej technológie. Ale aj ta raz príde.

Koniec jesene v Bratislave

Po predminulotýždňovom fotografovaní dám, o ktorom som písal v predchádzajúcom stĺpčeku, prišlo do Bratislavy škaredé počasie. Vyzeralo to, že jeseň definitívne skončila. Po niekoľkých dňoch sa však počasie umúdrilo, i keď sa ochladilo, a ja som mohol ešte fotografovať, kým neopadajú posledné listy zo stromov.

















Technika: Sony A7 III, FE 70-200/2,8 GM OSS, FE 135/1,8 GM

Zulu wars

Už dlhšie sme plánovali s Petrom nafotiť jeho novú uniformu. Konečne sme si zladili termíny a dohodli sa, že ideme na to. Peter poskladal novú uniformu dôstojníka 24. pešieho pluku, ktorý bojoval v Afrike proti Zuluom. Požiadavkou bolo, aby sa fotilo na suchej tráve, ktorá by aspoň trochu pripomínala africkú savanu. Kde ju nájsť? Napadlo mi, že by mohla byť v blízkosti letiska, kúsok za Vrakuňou. Tak sme sa tam vybrali a na prvý pokus našli malý kopček obrastený suchou vysokou trávou. Využili sme neskoré poobedné slnko, prakticky zlatú hodinku. Celé fotografovanie išlo rýchlo, približne za 20 minút sme mali nafotené.










Model: Peter Reinhard Hricák

Lokácia: Bratislava, Vrakuňa

Technika: Sony A7 III, FE 70-200/2,8 GM OSS, FE 135/1,8 GM

Viac fotografií: https://karolsrnec.sk/zulu-wars/

Overené i neoverené správy

Ešte tu poriadne nemáme Canon EOS R3 a už sa začína šepkať o vrcholovom modeli R1. Na ten si ale počkáme možno aj rok. A aké sú očakávané parametre a funkcie? Novo vyvinutý 45-50MP skladaný CMOS snímač, globálna elektronická aj mechanická uzávierka, pokročilé chladenie, 30 FPS RAW/JPEG, 8K/60p video, IBIS stabilizácia s účinnosťou 8 EV.

Čoskoro by vraj mal byť predstavený nový objektív Panasonic Lumix S 35mm F1,8. Ten doplní trojicu objektívov 24, 50 a 85 mm s rovnakou svetelnosťou.

Novinky

DJI Mavic 3 a Mavic 3 Cine

DJI predstavil dvojicu špičkových dronov vybavených duálnou kamerou Hasselblad L2D-20c. Prvá kamera obsahuje 20 Mpx M43 CMOS s objektívom 24 mm (135EQ) F2,8, druhá 12MP 1/2" CMOS snímačom a teleobjektívom s ekvivalentnou ohniskovou dĺžkou 162 mm. Kombináciou obrazu z obidvoch kamier sa dosahuje 28x zoom.

Hlavný rozdiel v zobrazovaní medzi modelmi Mavic 3 a Mavic 3 Cine je v tom, že model Cine dokáže zachytiť ProRes 422 HQ pri maximálnej dátovej rýchlosti 3 772 Mbps. Okrem snímania ProRes 422 HQ dokážu oba drony nahrávať 5,1K/50p, DCI alebo UHD 4K/120p a 1080p/200p zábery (200 Mbps s H.264 a 140 Mbps s H.265). Oba modely ponúkajú 10-bitový záznam D-Log.

Štandardný model Mavic 3 obsahuje 8 GB interného úložiska, zatiaľ čo Cine má zabudovaný 1 TB SSD na ukladanie oveľa väčších video súborov ProRes 422 HQ. Cine tiež prichádza s novým 10Gbps dátovým káblom DJI Lightspeed, ktorý by mal uľahčiť rýchly prenos súborov z dronu do počítača alebo externého úložiska. Mavic 3 Cine prichádza s vylepšeným inteligentným ovládačom RC Pro. Tento nový ovládač má 5,5" displej so svietivosťou až 1 000 nitov.

Séria Mavic 3 ponúkne aj novú sadu inteligentných letových režimov MasterShots, QuickTransfer, ActiceTrack 5.0 a panoráma.



https://www.dji.com/sk/mavic-3

Viltrox AF 85/1.8 RF

Spoločnosť Viltrox oficiálne predstavila nový objektív Viltrox AF 85 mm F1,8 STM. Je to ich prvý plnoformátový bezzrkadlový objektív s automatickým zaostrovaním pre bajonet Canon RF. Tento nový objektív stojí 399 dolárov. Optická sústava sa skladá z 10 prvkov v 9 skupinách, clona je 9-lamelová. Najkratšia zaostrovacia vzdialenosť je 80 cm. Priemer filtra je 72 mm. Zaostrovanie zabezpečuje STM motorček.

https://viltroxstore.com/products/viltrox-85mm-rf-mount-for-canon-eos-r-mirrorless-camera

Filtre Lee Elements

Nová séria filtrov Lee Elements je určená pre fotografiu i video. Podľa výrobcu sa ľahko nasadzujú a dávajú dole a to aj s rukavicami. Mechanika rotácie s využitím tekutiny u filtrov CPL a VND zaisťuje plynulú a tichú prevádzku, ideálnu pre video. Rámiky sú vyrobené z čierneho eloxovaného hliníka a rámy sú dostatočne tenké, aby sa dali použiť so širokouhlými objektívmi. Všetky filtre sú vybavené závitmi na prednej aj zadnej strane, takže ich možno skladať na seba. Okrem povlakov odolných voči poškriabaniu a antireflexných vrstiev radu filtrov má LEE Elements hydrofóbne a oleofóbne povlaky ekvivalentné tým, ktoré sa nachádzajú na filtroch PanaND a LEE ProGlass Cine IRND od spoločnosti Panavision.

V sérii Elements sú filtre Big a Little Stopper, polarizačný a dva Vario ND. Ponúkané sú v priemeroch od 67 mm do 82 mm.

https://leefiltersdirect.com/collections/lee-elements

StellaPro Reflex

Zaujala ma dvojica hybridných bleskov neznámej značky Light & Motion. Má sa jednať o výkonné hybridné LED blesky fungujúce ako kontinuálne svetlo i blesk. Slabší model StellaPro Reflex má svietivosť 9000 lúmenov v kontinuálnom režime a až 18 000 lúmenov v režime blesku a to pri 10 zábleskoch za sekundu. Výkonnejší model StellaPro Reflex S má rovnakú svietivosť, v režime blesku až pri 10 zábleskoch za sekundu.

V ponuke ja množstvo modifikátorov svetla. Hybridné blesky sa ovládajú aj diaľkovo pomocou ovládačov Elinchrom a Godox.




https://lightandmotion.com/collections/stellapro

Inšpirácia

Michael Shainblum najčastejšie fotografuje pobrežnú krajinu teleobjektívom. Tentokrát sa rozhodol pre širokouhlý objektív 16-35mm f/4 L. Odporúčam pozrieť aj jeho stránku s nádhernými fotografiami a videami.



https://www.shainblumphoto.com/

Tipy a triky

Do 14. novembra sa môžete prihlásiť do Monochrome Photography Awards. Hraje sa o ceny v hodnote 3000 USD. Víťazné príspevky na prvom, druhom a treťom mieste spolu s ďalšími fotografiami, ktoré porotcovia považujú za hodné uznania z profesionálnej aj amatérskej kategórie, budú uverejnené vo výročnej knihe Monochrome Photography Awards. Pozor, platí sa poplatok za každú prihlásenú fotografiu.

https://monoawards.com/

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Franko56
2021-11-11 12:10:34
Mate niekto skusenosti s objektivmi Viltrox. Dost by ma zaujimalo ako tento objektiv spolupracuje s telom, kedze zatial nieje vela vyrobcov ktory vyrabaju skla s RF bajonetom a k tomu este s AF.
 
fatality
2021-11-11 12:49:30
príspevok od: Franko56
Mate niekto skusenosti s objektivmi Viltrox. Dost by ma zaujimalo ako tento objektiv spolupracuje s telom, kedze zatial nieje vela vyrobcov ktory vyrabaju skla s RF bajonetom a k tomu este s AF.
s Fuji ok..ale necakaj opticke zazraky..najme v protisvetle, odlesky, zavoj, prenos kontrastu..
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované