Hore

Fotostĺpček 41/2021

Minulý týždeň, napriek lockdownu, som si napokon dobre zafotil. Najprv to bolo fotografovanie automobilov, ktoré bude reštaurovať môj kamarát Tapeta. Obzvlášť sa vydarilo fotografovanie Land Roveru Defender, toho pôvodného. Fotilo sa v krásnom kameňolome. Fotografie vám zatiaľ nemôžem ukázať, ešte nemám povolenie od klienta. Z druhého skvelého fotenia, fotky zverejniť môžem.

V Bratislave posledné roky sneží minimálne. Ale teraz nasnežilo a nadpriemerne na bratislavské pomery. To samozrejme hneď spôsobilo kalamitu. Krátko po obede husto snežilo a ja som pri dobrej hudbe písal článok, zavolal mi Peter Rainhard Hricák. Nikomu ho tu nemusím predstavovať, poznáte ho všetci. Reku, či by sme nenafotili zimné fotografie. Raz už sme spolu v zime fotili a bola to veľmi vydarená vikingská séria. Teraz sme sa v čase presunuli bližšie k súčasnosti. No bližšie… Obliekol sa do uniformy konfederačného vojaka z vojny Sever proti Juhu.























Technika: Sony A7 III, FE 135/1,8 GM

Pár záberov som urobil aj telefónom iPhone 12 Pro Max.





V rovnaký deň, ako som fotografoval Petra, vyrazil som na krátku prechádzku do mesta, užiť si zasnežené centrum, kým zo snehu nebude brečka. Hoci som išiel fotografovať nočné mesto, išiel som naľahko, bez statívu, spoliehajúc sa na svetelný objektív a stabilizáciu obrazu.












Technika: Olympus OM-D E-M1 Mark III, M.Zuiko 45/1,2 PRO

PetaPixel Awards

Tak už aj PetaPixel má svoje ceny pre najlepšiu techniku roka. Hlasovali redaktori - fotografi, vylúčení boli tí, čo sa zaoberajú marketingom a predajom, aby bola zachovaná objektivita. Z celej PetaPixel Awards mám rozpačité dojmy. Vyhlásených bolo 6 kategórií, čo je málo. Kde je aspoň jeden objektív? A výsledky:

  • Fotoaparát roka: Sony Alpha 1
  • Smartfón roka: Vivo X70 Pro+
  • Monitor roka: Dell U4021QW Ultrawide
  • Počítač roka: Apple MacBook Pro s M1 Max
  • Softvérová funkcia roka: Super rozlíšenie v Adobe Photoshop
  • Fotografický doplnok roka: Manfrotto Move

Overené i neoverené správy

  • Canon EOS R3 získal 96 bodov v teste dxomark.com. Roky snímače Canonu zaostávali v dynamickom rozsahu. To sa mení a EOS 3 má skvelých 14,7 EV. Ešte lepšie je na tom úroveň šumu, s ISO 4086 je na prvom mieste medzi plnoformátovými snímačmi.
  • Budúci rok, čo je za rohom, má byť predstavený objektív Sony FE 85mm F1,2 GM. Predpokladám, že to bude náhrada za aktuálny model, ktorý má nejaký ten rok. Veď to je prvý GM objektív vôbec. Opticky výborný, ale so zastaralým zaostrovaním SSM. Možno sa dočkáme aj druhej generácie FE 24-70/2,8 GM.
  • V roku 2022 by mal byť predstavený aj nástupca Hasselbladu X1D 50c II.
  • VSCO pridalo nástroje Dodge a Burn do svojej aplikácie pre iPhone.
  • V roku 2022 príde firmvér, ktorý umožní nakrúcať 8K video s frekvenciou 60FPS. Umožní to licencovaná technológia TicoRAW PIX. Tá je možno použitá aj v RAW-e.


Novinky

Leica Q2 Reporter

Leica uvádza na trh kompakt Q2 Reporter za 5 995 dolárov s olivovo zeleným lakom a kevlarovým polepom. Funkčne je rovnaký ako štandardný model Q2. V ponuke je aj verzia Monochrom.



https://leica-camera.com/en-int/photography/cameras/q/q2-reporter

Capture One 22

Najnovšia verzia populárneho fotoeditora prináša spájanie panorám a HDR, automatické otáčanie fotografií (prvá funkcia využívajúca AI pre nápravu nakloneného horizontu), bezdrôtový tethering (zatiaľ dostupný len s vybranými fotoaparátmi Canon). Pridaná je podpora nových fotoaparátov a objektívov. Capture One 22 podporuje súbory RAW pre viac ako 500 fotoaparátov a ponúka jemne vyladené vlastné optické korekcie pre viac ako 500 objektívov. Capture One 22 je teraz k dispozícii pre macOS a Windows. Softvér je mimochodom optimalizovaný aj pre čipy Apple M1, M1 Pro a M1 Max.



https://www.captureone.com/en

Novinky od DXO

DXO vydalo nové verzie programov PhotoLab 5, FilmPack 6 a Nik Collection. PhotoLab verzia 5.1 obsahuje vylepšené používateľské rozhranie s GPS súradnicami, ktoré sa zobrazujú priamo na Google Maps. K dispozícii je prepracovaná ponuka fotografických filtrov, ktorá sľubuje lepšiu použiteľnosť. DxO pridalo podporu pre Canon EOS R3, Ricoh GRIIIx, Fujifilm X-T30 II a Fujifilm GFX 50S II.


FilmPack 6.1 má vylepšené workflow. Najzaujímavejšou novinkou je Time Machine. Funkcia, ktorá umožňuje jedným kliknutím nastaviť štýl úprav, podľa historických vzorových fotografií.


Nik Collection by DxO vo verzii 4.3 prináša 35 nových presetov. Nová skupina The Seasons, v Nik Color Efex, obsahuje 4 presety evokujúce 4 ročné obdobia. Nik HDR Efex má päť nových presetov v rámci série Tonal Landscapes. Nik Analog Efex má šesť predvolieb Landscapes of Yesteryear, ktoré fotografiám dodajú vintage vzhľad. Nik Silver Efex obsahuje nové presety Dramatic Landscapes, ktoré sľubujú pridanie detailov a dramatickosti do čiernobielych fotografií krajiny.

https://www.dxo.com/

Voigtländer Nokton 50mm F1 VM

Cosina predstavila svoj najsvetelnejší plnoformátový objektív Nokton 50mm F1 VM. Objektív je skonštruovaný z deviatich prvkov v siedmich skupinách, vrátane asférických prvkov. Používa 12-lamelovú clonu, má minimálnu zaostrovaciu vzdialenosť 90 cm a má 62 mm závit pre filter. Zaostrovanie je manuálne. Objektív je určený pre fotoaparáty Leica M. Objektív by sa mal začať predávať v januári za $1 980.

https://www.cosina.co.jp/voigtlander/vm-mount/nokton-50mm-f1-aspherical/

Inšpirácia

Aj keď je inšpirácia, ktorú som pre vás našiel, staršieho dáta, niektorí ju určite nevideli a využijú ju. Časopis Digital Camera World dávnejšie vydal sprievodcu svietením. Môžete si ho stiahnuť vo vysokom rozlíšení, kliknite na lupu na náhľadovom obrázku, na stránke časopisu.

https://www.digitalcameraworld.com/tutorials/cheat-sheet-pro-portrait-lighting-setups

Andrea Domjan je moja obľúbená fotografka, v jej novom videu sa o fotení nič nedozviete. Prevedie vás v ňom svojim ateliérom. A že to je úžasný ateliér. Taký mať nikdy nebudem, ale niekoľko inšpirácií pre moju pracovňu som našiel.


Tipy a triky

V minulom stĺpčeku som spomenul svoj staro-nový projekt detailov veteránov. Vyberám z už nafotených záberov tie najlepšie a prevádzam ich do ČB. Niektoré fotky sú výborné vo farbe i ČB. Pri úpravách využívam dve funkcie Lightroomu. Tou prvou je virtuálna kópia, môžem vytvoriť kópie fotografie bez toho, aby som ju musel fyzicky kopírovať. Výbornou funkciou je aj Snaphot. Slúži na uloženie fotografie v určitej etape úprav. Virtuálnu kópiu používam, keď chcem mať vedľa seba rôzne upravené verzie tej istej fotografie. Snapshot používam, keď chcem zistiť, či sa už upravenej fotografii nehodí viac iný štýl úprav. Ak nie, vrátim sa k zaznamenanému bodu úprav.

Zastavil sa u mňa kamarát Stano, opäť ho raz chytil “plnoformátový absťák”. Už roky fotografuje Olympusom, pochvaľuje si ľahkosť a kompaktnosť, výborné ovládanie, špičkovú stabilizáciu. Občas ale naráža na limity malého snímača, pri fotografovaní za horších svetelných podmienok. A keby aj nie, komu z nás stále nevŕta v hlave, či by iná technika nebola lepšia. Tak sme si sadli za môj počítač a porovnávali zábery z rôznych fotoaparátov. Neoddiskutovateľne si plnoformátové, pri vysokých ISO, viedli lepšie. To vie ale veľmi dobre kompenzovať program DXO Pure RAW. Keď Stano odišiel, rozhodol som sa ho ešte viac preskúšať. Najprv som mu dal ľahkú úlohu, upraviť fotografiu nasnímanú 50 Mpx stredoformátovou Fujinou pri ISO 6400. Šum prakticky zmizol a čo je dôležité, jemné detaily zostali zachované.


Fujifilm GFX 50s, ISO 6400, vľavo DNG z DXO Pure RAW, vpravo originálny RAW.

Dal som programu DXO Pure RAW ťažšiu úlohu. Záber zo Sony A1, nastavené ISO 25 600. To už sme na hranici použiteľnosti. Šumu je rovnako ako jemných detailov, ja by som fotografiu nepoužil. Poradí si program aj s takto zašumeným záberom? Veru poradí a veľmi dobre. Odšumenie je účinné a hlavne stále zostalo zachované dostatočné množstvo detailov.


Sony A1, ISO 25 600 vľavo DNG z DXO Pure RAW, vpravo originálny RAW.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
preview
2021-12-13 17:04:57
capture one mi stale vyhadzovalo licenciu tak som stiahol express 22 a dufam ze to bude OK
 
gytheio
2021-12-13 18:09:36
Skoro vzdy fotim na ISO 100 a do teraz som asi nikdy nefotil na vyssom ISO ako 800. Viem, ze je jednoduchsie zvysit ISO hoci aj na 5000 ako sa naucit spravne fotit pracovat so svetlom vediet udrzat fotoaparat pri foteni...

Teraz je uz pre vacsinu prirodzenejsie odsumovat fotografie ako sa naucit fotit. Za par rokov bude este prirodzenejsie zadat do fotoaparatu suradnice a vyhodit ho von oknom, za 10 minut sa vrati aj s fotografiou v profi kvalite.
Cim dalej tym viac ludi si o sebe mysli, ze su fotografi a cim dalej tym menej ludi vie ten fotoaparat aj pouzivat.
 
preview
2021-12-13 18:29:53
príspevok od: gytheio
Skoro vzdy fotim na ISO 100 a do teraz som asi nikdy nefotil na vyssom ISO ako 800. Viem, ze je jednoduchsie zvysit ISO hoci aj na 5000 ako sa naucit spravne fotit pracovat so svetlom vediet udrzat fotoaparat pri foteni...

Teraz je uz pre vacsinu prirodzenejsie odsumovat fotografie ako sa naucit fotit. Za par rokov bude este prirodzenejsie zadat do fotoaparatu suradnice a vyhodit ho von oknom, za 10 minut sa vrati aj s fotografiou v profi kvalite.
Cim dalej tym viac ludi si o sebe mysli, ze su fotografi a cim dalej tym menej ludi vie ten fotoaparat aj pouzivat.
Vysoké ISO neznamená že nevieš fotit, len nepoužiješ statýv a nemáš stabilizáciu vo fotaku.
 
preview
2021-12-13 18:32:53
Fotím teraz večer pri el. sviečkachna na F0.95 a hádže mi to z ruky pri 1/100 tak iso 1250 až 6400 možno viac a capturte ONE to zvlada perfektne, ono tam už je redukcia šumu prednadstavena....ps. horšie je to z gramatikou
 
gytheio
2021-12-13 18:36:59
príspevok od: preview
Vysoké ISO neznamená že nevieš fotit, len nepoužiješ statýv a nemáš stabilizáciu vo fotaku.
A sme doma, o stabilizacii vo fotaku radsej pomlcim, tiez je tam preto lebo niekto nevie udrzat fotoaparat v ruke a stativ? kde okrem krajinky produktovej fotografie nocnej oblohy...potrebujes stativ?
 
preview
2021-12-13 18:40:20
príspevok od: gytheio
A sme doma, o stabilizacii vo fotaku radsej pomlcim, tiez je tam preto lebo niekto nevie udrzat fotoaparat v ruke a stativ? kde okrem krajinky produktovej fotografie nocnej oblohy...potrebujes stativ?
no všade tam kde potrebuješ mat sto percent ISO 100 alebo volne ruky, tak to zavesiš na stativ....
 
preview
2021-12-13 18:52:48
príspevok od: gytheio
A sme doma, o stabilizacii vo fotaku radsej pomlcim, tiez je tam preto lebo niekto nevie udrzat fotoaparat v ruke a stativ? kde okrem krajinky produktovej fotografie nocnej oblohy...potrebujes stativ?
myslím že na produkt statív vetšinou nepotrebuješ, nočná obloha ti bude tiež dávaz ISO aspon na 1000
 
gytheio
2021-12-13 18:59:09
príspevok od: preview
myslím že na produkt statív vetšinou nepotrebuješ, nočná obloha ti bude tiež dávaz ISO aspon na 1000
Produktova fotografia sa neda fotit bez stativu, stavias alebo prerabas scenu ktoru treba stale kontrolne snimat, fotoaparat musi byt cely cas pevne na rovnakom mieste. Nocna obloha ake iso vobec neviem, nikdy som to neskusal.
 
Fuser
2021-12-13 19:06:25
príspevok od: gytheio
Skoro vzdy fotim na ISO 100 a do teraz som asi nikdy nefotil na vyssom ISO ako 800. Viem, ze je jednoduchsie zvysit ISO hoci aj na 5000 ako sa naucit spravne fotit pracovat so svetlom vediet udrzat fotoaparat pri foteni...

Teraz je uz pre vacsinu prirodzenejsie odsumovat fotografie ako sa naucit fotit. Za par rokov bude este prirodzenejsie zadat do fotoaparatu suradnice a vyhodit ho von oknom, za 10 minut sa vrati aj s fotografiou v profi kvalite.
Cim dalej tym viac ludi si o sebe mysli, ze su fotografi a cim dalej tym menej ludi vie ten fotoaparat aj pouzivat.
Kde ty cerpas tu neuveritelnu mudrost celoho sveta? ... Co sveta ...celo vesmiru ...
Kde su prezentovane tvoje fotky? Urcite si vyhral kopec sutazi a doma mas vela oceneni.
 
preview
2021-12-13 19:15:06
príspevok od: Fuser
Kde ty cerpas tu neuveritelnu mudrost celoho sveta? ... Co sveta ...celo vesmiru ...
Kde su prezentovane tvoje fotky? Urcite si vyhral kopec sutazi a doma mas vela oceneni.
goole, nevyhral som nič a som rad pretože ake k... vyhravaju, tak tak
 
gytheio
2021-12-13 19:15:25
príspevok od: Fuser
Kde ty cerpas tu neuveritelnu mudrost celoho sveta? ... Co sveta ...celo vesmiru ...
Kde su prezentovane tvoje fotky? Urcite si vyhral kopec sutazi a doma mas vela oceneni.
Tak na tvoje fotografie nemam to priznavam.
Asi si to pochopil tak, ze utocim na Karola. Karol ma rad technicke vychytavky a rad o nich pise ale pamatam sa ako tu raz pisal, ze pri foteni iso nepouziva a tak isto ho tiez nepouzivam a o tom som pisal.
Daj sa dokopy na nikoho som tu neutocil, akurat mozno na analfabetov ako si ty.
 
preview
2021-12-13 19:23:36
tak soráč klasické ephoto zobrazuje nekorektne komentáre a potom vzniká takýto chaos a je to pravidelné... už som požiadal o zrušenie konta a budem mat klud na srdci
 
gytheio
2021-12-13 19:35:16
príspevok od: preview
tak soráč klasické ephoto zobrazuje nekorektne komentáre a potom vzniká takýto chaos a je to pravidelné... už som požiadal o zrušenie konta a budem mat klud na srdci
Nerozumiem, to bolo adresovane mne, alebo?
 
om1ci
2021-12-13 19:47:23
Trolovia, doma musia byť ticho, lebo by dostali s mokvicu po chápie, do krčmy ich tiež nepustia, a tak sa musia niekde vykecať. Najlepšie vo fórach na internete.
 
Fuser
2021-12-13 19:53:46
príspevok od: gytheio
Tak na tvoje fotografie nemam to priznavam.
Asi si to pochopil tak, ze utocim na Karola. Karol ma rad technicke vychytavky a rad o nich pise ale pamatam sa ako tu raz pisal, ze pri foteni iso nepouziva a tak isto ho tiez nepouzivam a o tom som pisal.
Daj sa dokopy na nikoho som tu neutocil, akurat mozno na analfabetov ako si ty.
Si citliva povaha ale preco stale kazdemu nadavas za cokolvek? Citis sa lepsie?
Mas kamaratov?
 
gytheio
2021-12-13 19:59:32
príspevok od: Fuser
Si citliva povaha ale preco stale kazdemu nadavas za cokolvek? Citis sa lepsie?
Mas kamaratov?
Lebo podla toho co si napisal si analfabet.
 
Fuser
2021-12-13 20:08:32
príspevok od: gytheio
Lebo podla toho co si napisal si analfabet.
Dakujem

Tak co mas kamaratov? Alebo sa ta radsej vsetci strania
Inak v skutocnosti niesi taky husty )
 
gytheio
2021-12-13 20:20:11
príspevok od: Fuser
Dakujem

Tak co mas kamaratov? Alebo sa ta radsej vsetci strania
Inak v skutocnosti niesi taky husty )
A este sa cudujes, ze som ti napisal analfabet.
 
gytheio
2021-12-14 05:30:03
A ako vzdy najviac potrebuju to ISO stabilizaciu a stativ ti co maju v galerii velke .....
 
Efkar
2021-12-14 12:23:58
Karol opäť krásne fotky vojaka aj večernej Bratislavy.
 
Porubo
2021-12-14 15:58:41
príspevok od: gytheio
A ako vzdy najviac potrebuju to ISO stabilizaciu a stativ ti co maju v galerii velke .....
Skoda ze Ansel Adams uz nezije, isto by si rad dal poradit o zbytocnosti stativu...
 
gytheio
2021-12-14 16:33:10
príspevok od: Porubo
Skoda ze Ansel Adams uz nezije, isto by si rad dal poradit o zbytocnosti stativu...
Ked Ansel Adams aktivne fotil po druhej svetovej vojne sa inac ani nedalo fotit ako so stativom. To aky je rozdiel v technike vtedy a dnes ti pochopitelne uslo, neviem si ho predstavit ako v roku 1950 foti na ISO 25000. Okrem bol krajinkar, ty si asi necital celu tuto debatu.
 
Porubo
2021-12-14 18:36:09
príspevok od: gytheio
Ked Ansel Adams aktivne fotil po druhej svetovej vojne sa inac ani nedalo fotit ako so stativom. To aky je rozdiel v technike vtedy a dnes ti pochopitelne uslo, neviem si ho predstavit ako v roku 1950 foti na ISO 25000. Okrem bol krajinkar, ty si asi necital celu tuto debatu.
Prepac, priznam sa necital som celu debatu. Teraz som si ju precital a som z toho zmateny, o co vlastne ide, o aku debatu. Neviem sice na co si reagoval v 1. prispevku, ci len tak "cerit vodu", ale reakcie na Tvoj prispevok mi pridu scestne napriklad od preview:
[quote]Vysoké ISO neznamená že nevieš fotit, len nepoužiješ statýv a nemáš stabilizáciu vo fotaku. [/quote]
To co dotycny napisal neviem preco ma tolko lajkov. Lebo ak mozem pouzit stativ, tak pouzijem a hotovo (a nebudem zbytocne znizovat technicku kvalitu fotky) a nebudem kompenzovat vysokym ISO. To mi pride take slendrianske a fuserske, ak to bolo zamyslane tak.
Ano niekedy treba mozno nastavit o nieco vyssie ISO aj pri stative, napriklad makro ked fuka vietor alebo mozno pri laickom foteni astro ked clovek zacina a nema montaz tam stativ pomoze len ciastocne (zakial nechce mat vajcovite alebo slizikate hviezdy).
Ale co pisal preview mi nepride nieco za co bych daval lajk.
 
gytheio
2021-12-14 18:55:56
príspevok od: Porubo
Prepac, priznam sa necital som celu debatu. Teraz som si ju precital a som z toho zmateny, o co vlastne ide, o aku debatu. Neviem sice na co si reagoval v 1. prispevku, ci len tak "cerit vodu", ale reakcie na Tvoj prispevok mi pridu scestne napriklad od preview:
[quote]Vysoké ISO neznamená že nevieš fotit, len nepoužiješ statýv a nemáš stabilizáciu vo fotaku. [/quote]
To co dotycny napisal neviem preco ma tolko lajkov. Lebo ak mozem pouzit stativ, tak pouzijem a hotovo (a nebudem zbytocne znizovat technicku kvalitu fotky) a nebudem kompenzovat vysokym ISO. To mi pride take slendrianske a fuserske, ak to bolo zamyslane tak.
Ano niekedy treba mozno nastavit o nieco vyssie ISO aj pri stative, napriklad makro ked fuka vietor alebo mozno pri laickom foteni astro ked clovek zacina a nema montaz tam stativ pomoze len ciastocne (zakial nechce mat vajcovite alebo slizikate hviezdy).
Ale co pisal preview mi nepride nieco za co bych daval lajk.
On keby cokolvek napisal olajkovali by ho lebo lajkuju proti mne co mne je uplne ukradnute. Su to vzdy ti isti.
Tu si niektori vobec neuvedomuju co pisu, toto je asi jediny fotoportal na Slovensku kam chodi vela ludi ktori zacinaju s fotenim a snazia sa tu co to pochytit a ked citaju taketo blaboly ako treba vysoke ISO alebo stabilizaciu... Jednoducho vyrasta ISO generacia ktora uz ani nebude vediet, ze sa da fotit aj inac a zaujimavejsie.
Ma na tom vinu aj samotna redakcia ktora sem sama dodava tie blbosti. Dolezitejsie je aby mala kazda fotografia nejaky napad, lenze tu sa neporovnatelne castejsie prebera prave ta najzbytocnejsia funkcia vo fotaku.
 
Fuser
2021-12-14 19:51:47
Pocuj Mudros: pisal si "Skoro vzdy fotim na ISO 100 a do teraz som asi nikdy nefotil na vyssom ISO ako 800."
Ako to, ze tam mas ISO: 1250 ???

Hrib ovocny |Autor: gytheio z 13.12.2021
Clona: 16
Expozícia: 1/8.00 sec
ISO: 1250
Ohnisko: 70 mm

Link: www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/674029/hrib-ovocny/?s=24h

Ak by sa fotka zahadne stratila, tak pouzi: https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:tcf-TY4hcLIJ a href="https://www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/674029/hrib-ovocny/%3Fs%3Daphotos+&cd=11&hl=cs&ct=clnk&gl=sk&lr=lang" class="link">www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/674029/hrib-ovocny/%3Fs%3Daphotos+&cd=11&hl=cs&ct=clnk&gl=sk&lr=lang_cs%7Clang_sk&client=opera
 
gytheio
2021-12-14 21:13:04
príspevok od: Fuser
Pocuj Mudros: pisal si "Skoro vzdy fotim na ISO 100 a do teraz som asi nikdy nefotil na vyssom ISO ako 800."
Ako to, ze tam mas ISO: 1250 ???

Hrib ovocny |Autor: gytheio z 13.12.2021
Clona: 16
Expozícia: 1/8.00 sec
ISO: 1250
Ohnisko: 70 mm

Link: www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/674029/hrib-ovocny/?s=24h

Ak by sa fotka zahadne stratila, tak pouzi: https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:tcf-TY4hcLIJ a href="https://www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/674029/hrib-ovocny/%3Fs%3Daphotos+&cd=11&hl=cs&ct=clnk&gl=sk&lr=lang" class="link">www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/674029/hrib-ovocny/%3Fs%3Daphotos+&cd=11&hl=cs&ct=clnk&gl=sk&lr=lang_cs%7Clang_sk&client=opera
Uz som si myslel, ze si toho nevsimnes.
 
stano66
2021-12-15 15:05:58
Z fullframe zatiaľ nič nebude, počkám si na nové telo od Olympusu a uvidím. Snímač nie je všetko, pre mňa je veľmi dôležitá aj ergonómia, rýchlosť a pohodlnosť systému, univerzálnosť. Pár situácií je s ním problematických, ale to ešte nie je dôvod na výmenu - najmä, ak viem, že potrebujem k práci 6 kvalitných objektívov.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované