Hore

Fotostĺpček 42/2021

Minulý týždeň, stále tu máme lockdown, som bol 2x v meste na prechádzke. Všade plno ľudí, akoby žiaden lockdown neexistoval.

Práce mám ale dosť. Čaká ma spracovanie videa pre hrad Modrý kameň, ktoré sme natočili so skupinou Fringia. Bude to moje prvé komplexné video, ktoré nebude len testom techniky, alebo mojím osobným videom. Ale vráťme sa k fotoprechádzke. Pri tej prvej podvečernej som si zobral aj statív a LED svetlo. Pri druhej poobednej som išiel naľahko. Aký to môže byť veľký rozdiel, keď fotografujete to isté, ale v inú dennú dobu? O tom na konci v rubrike Tipy a triky. Na začiatok niekoľko tých vydarených záberov.


HDR z 5 fotografií.






Všetky sochy prisvietené LED svetlom Lumicube.















Technika: Olympus OM-D E-M1 Mark III, M.Zuiko 12-100/4 IS PRO, M.Zuiko 75/1,8 MSC, statív Sirui Traveller 7C.

Je Martin Stranka plagiátor?

Českou fotografickou scénou aktuálne rezonuje téma možného plagiátorstva, aj u nás známeho fotografa, Martina Stranku. Nejdem sa k nej vyjadrovať, nie som kurátor, umelec, ani odborník na autorské právo. Martin bol hosťom na Foto Slovakia a na ephoto.sk nájdete aj rozhovor s týmto talentovaným fotografom. Uvidíme, ako sa celá kauza vyvinie.



https://ct24.ceskatelevize.cz/kultura/3412650-fotograf-stranka-celi-narceni-z-kopirovani-jinych-autoru-a-haji-se-poctou-pripad

Farba roka 2022

Pantone koncom každého roka vyhlasuje farbu toho budúceho. Pre rok 2022 je to Pantone® 17-3938 Very Peri, modrofialovočervená farba. Má byť symbolom globálneho ducha doby a prechodu, ktorým prechádzame. Ako sa dostávame z intenzívneho obdobia izolácie, naše predstavy a štandardy sa menia a naše fyzické a digitálne životy sa spájajú novými spôsobmi. Farba roka má inšpirovať umelcov, dizajnérov, návrhárov, ale aj fotografov.

https://www.polygrafia-fotografia.sk/farba-roka-pantone-17-3938-veri-peri/

Overené i neoverené správy

  • Podľa redaktora Dpreview je nový NIKKOR Z 28-75 mm f/2,8 rebrandovaný Tamron. Naznačuje to rovnaká špecifikácia obidvoch objektívov. Je to pomerne pravdepodobné, pretože Tamron v minulosti už vyrobil niekoľko objektívov pre Nikon.
  • Výroba populárneho fotoaparátu Sony a7IV sa oneskoruje. Zdá sa, že nepomáha ani pozastavenie výroby niektorých fotoaparátov Sony. Ďaľší fotoaparát, ktorý dopláca na súčasnú krízu so snímačmi.
  • Galeryst.com umožňuje používateľom Adobe Lightroom vytvárať 3D virtuálne online umelecké galérie, aby mohli zdieľať svoje umenie. Existujú platené úrovne, ale fotografi môžu bezplatne vytvoriť digitálnu galériu s 80 fotografiami.
  • Predstavenie Panasonicu Lumix GH6 sa presúva na začiatok roka 2022. Tohto roku sa nedočkáme ani predstavenia avizovaného profesionálneho Olympusu.
  • Camoodoo je aplikácia pre diaľkové ovládanie fotoaparátov Sony. Teraz je v novej vylepšenej verzii. Je dostupná pre Android smartfóny v Google Play. Viac na http://www.camoodoo.com/.


Samostatný odsek si zaslúži správa o novom snímači od Sony. Teda vyvíjanom snímači. Sony vyvíja  technológiu stohovaného obrazového snímača CMOS s 2-vrstvovým tranzistorovým
pixelom. Nová technológia by mala takmer dvojnásobne zvýšiť saturáciu signálu, čím sa zvýši dynamický rozsah a výrazne potlačí šum. Uvidíme, kedy novú technológiu uvidíme v reálnych produktoch.

https://www.sony-semicon.co.jp/e/news/2021/2021121601.html

Novinky

Viltrox 50mm F1.8 AF a 35mm F1.8  AF

Viltrox predstavil dva nové objektívy. Základný objektív 50 mm F1,8 s automatickým zaostrovaním, určený pre bezzrkadlovky s bajonetom Nikon Z a Sony E. Optická sústava sa skladá z 11 prvkov v 10 skupinách, jeden člen je typu ED, dva sú asférické. Cena objektívu je stanovená na $379.

Druhým objektív je mierne širokouhlý, 35 mm F1.8, rovnako s automatickým zaostrovaním a vychádza z v septembri predstaveného objektívu s bajonetom Nikon Z. Novinka je určená pre bezzrkadlovky Sony. Aj tu je cena stanovená na $399.

https://viltroxstore.com/products/viltrox-50mmf1-8-fe-lens-for-sony-e-mount-mirrorless-cameras

Tokina 400mm F8 N II S

Tokina predstavila druhú generáciu zrkadlového objektívu 400mm F8. Výrobca tvrdí, že objektív má vylepšený výkon a vďaka T-adaptéru je použiteľný na ôsmych rôznych bajonetoch. Zaostrovanie je samozrejme manuálne, clona je pevná. Minimálna zaostrovacia vzdialenosť je 115 cm a priemer filtra je 67 mm. Výrobca ponúka T-adaptéry pre Canon EF, Canon M, Fujifilm X, Micro Four Thirds, Nikon F, Nikon Z, Pentax K a Sony E bajonet. Cena sa má pohybovať okolo $262, distribúcia začne na Vianoce.

https://www.kenko-tokina.co.jp/camera-lens/kenko_cameralens/400mm_f8_niis.html

Inšpirácia

DJI Air 2S je malý a cenovo dostupný dron, ktorý poskytuje veľmi dobrú obrazovú kvalitu, vďaka 1” snímaču. Oceňovaný kameraman a fotograf Vadim Sherbakov sa ním preletel nad pohorím Altaj.


V minulom stĺpčeku ste mohli obdivovať ateliér Andrei Domjan. Zistil som, že je celá séria predstavení ateliérov. Tak sa na pár zaujímavých pozrime.






Tipy a triky

DXO Pure RAW

V minulom stĺpčeku som písal o tom, ako som testoval program DXO Pure RAW na ďalších fotografiách s vysokým šumom. V testovaní som pokračoval. Program demozaikuje RAW, doostrí ho a odšumí. Trvá to ale dlho. Na mojom počítači skoro 6 minút. Nemá zmysel ho používať na všetky fotografie z akcie, na ktorej nafotíte 2000 záberov. Program má ale 3 kvalitatívne nastavenia: HQ, Prime a DeepPrime. Skúsil som porovnať kvalitu a rýchlosť spracovania pri rôznych nastaveniach. Použil som 50 Mpx fotografiu zo Sony A1, ISO 25 600.

Pri nastavení na HQ trval proces približne 30 sekúnd. Výsledky boli ale žalostné. Akoby ste použili obyčajné odšumovanie. Pri nastavení Prime trval proces 1’ 18”. Výsledok bol lepší. Použil by som toto nastavenie, ak by som potreboval odšumiť viacero fotografií pre publikovanie na internete, či tlači do formátu A4. S nastavením na DeepPrime trvalo spracovanie takmer 5 minút. Len s ním je celkové spracovanie výborné. Ak chcete najlepšie výsledky, nejde to urýchliť.

Ďalej som bol zvedavý, čo DXO Pure RAW dokáže s kvalitnými zábermi, ostrými a bez šumu. Dokáže vylepšiť fotografie nasnímané špičkovým objektívom, ktoré sú už beztak ostré? Veru dokáže. Ale ocenia to predovšetkým pixel-peepery.


Naľavo DNG z DXO Pure RAW, napravo originál RAW. Zlepšenie kresby vidno najmä na ihličí.

O správnom načasovaní

Častokrát je to o načasovaní, počkať si na správny okamih. Nebyť zbrklý a nefotiť, ak to nemá zmysel. V sobotu som si tradične urobil prechádzku do Starého mesta, povinne sa zastaviac najprv v Starej tržnici a potom prechádzka najznámejšími uličkami a námestiami. Stoprvýkrát tu vyplakávam, aká je Bratislava v zime šedivá. A je to pravda na 101%. Niečo odfotím a môžem to rovno vymazať, nech skúšam akékoľvek triky. Zlé svetlo je zlé svetlo. A pritom stačí prísť na prechádzku o pár hodín neskôr.





Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
matpi
2021-12-20 17:49:29
Odsumovanie celkovo ocenia iba pixelpeeperi.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia