Hore

Autor: Foto: Shelly Mantovani

Fotostĺpček šéfredaktora 19/2018

19. pondelkový fotostĺpček musím začať smutnou správou, ktorú som sa cez víkend dozvedel.

Po dlhej vážnej chorobe zomrel, 5. 5. 2018, kamarát Rasťo Čambál. Určite ste ho viacerí poznali, bol to fotograf, ephoťák, neúnavný aktívny propagátor starých techník a zakladateľ Mamut photo. Pripomeňme si ho v rozhovore, ktorý na naších stránkach vyšiel v roku 2009. Rasťo, budešnám chýbať. Česť tvojej pamiatke.

Foto: Béla Szabó.

Začína uhorková sezóna

Pomaly začína uhorková sezóna. My fotografi máme stále čo fotiť, veď jar je v plnom prúde. Výrobcovia fototechniky si však začínajú dávať voľno a dôrazne sa pripomenú až na Photokine. Sem tam niečo nové predstavia. Minimálne viem o jednej Fujinke, ktorá tu bude čo nevidieť.

Nikon oficiálne potvrdil príchod nových bezzrkadloviek, očakávať ich máme na jar 2019. Uvidíme, či to Canon zvládne skôr. V každom prípade rok 2019 bude medzníkom. Začiatok definitívneho konca zrkadloviek. O pár rokov sa už vyrábať nebudú a tie už vyrobené, začnú rýchlo strácať na hodnote. Ešte sa ale dočkáme minimálne jednej generačnej obnovy DSLR, v ktorej zrkadlovky dosiahnu svoj vrchol. Rovnako to bolo s filmovými zrkadlovkami.

Uhorkovú sezónu treba niečím vyplniť, ideálny je na to Cashback. Už s ním začal Olympus. Canon má na vybrané produkty dokonca permanentný Cashback a k vybraným profi zrkadlovkám a kamerám rozdáva darčeky. Od 3. mája až do 2. júla je Cashback akcia na vybrané fotoaparáty a objektívy Fujifilm

Posily na dpreview.com

Ak sledujete recenzie fototechniky na YouTube, iste sledujete borcov z Camera Store TV. Chris Niccolls a Jordan Drake prešli pod krídla dpreview.com a ich prvým počinom je videorecenzia na Sony a7 III. Aj nám by niekto mohol zapožičať novinky od Sony.


Svadobná fotografia je mŕtva

Zaujímavý článok s ešte zaujímavejšou pointou bol zverejnený na petapixel.com. Britská fotografka Shelly Mantovani popisuje problémy tamojšieho trhu so svadobnou fotografiou. Pri čítaní som mal pocit, že píše o Slovensku. Ak sa zrovna vám darí, aspoň si môžete pozrieť fotografkinu stránku.


Foto: Shelly Mantovani, rovnako autorka aj titulnej fotografie.

https://www.facebook.com/toastofleeds/

https://toastofleeds.co.uk/the-first-dance/

Inšpirácia

Nevadí mi, keď sa fotografia prelína s grafikou, roky som ako grafik pracoval. Musí to byť s citom a inovatívne. Dnes mám pre vás troch inšpiratívnych autorov. So sériou The Dirt Track Racers sa predstavuje Benedict Redgrove.


Foto: Benedict Redgrove

Ďalším inšpirátorom je nemecký fotograf Lars Stieger, ktorý ma zaujal nielen výborným okom, ale aj zaujímavým postprocesingom u jeho urbanistickej série fotografií Internationales Congress Centra v Berlíne.


Foto: Lars Stieger

Tretím, ale najhravejším inšpiratívnym fotografom je Tatsuyo Tanaka s jeho kreatívnym kalendárom miniatúr.


Foto: Tatsuya Tanaka

Softvér

Adobe na svojom YT kanáli uverejnilo množstvo krátkych tutoriálov pre cloudový Lightroom CC. Väčšina sa zmestila do jednej minúty.

Novej verzie sa dočká opensource RAW konvertor Darktable. Určite stojí za vyskúšanie, je dokonca aj lokalizovaný do slovenčiny a češtiny.

Na koniec zľavový kód "AMB43R", na nákup programu Capture One 11 s 10% zľavou.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
poto73
2018-05-07 12:17:45
Vie niekto niečo bližšie o tom darktable ? Jeho využitie, popularita možnosť využiatia ako plugin modulu (napr. v ZPS X). Výhody / nevýhody oproti iným DNG/RAW konvertorom ?
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2018-05-07 12:31:35
príspevok od: poto73
Vie niekto niečo bližšie o tom darktable ? Jeho využitie, popularita možnosť využiatia ako plugin modulu (napr. v ZPS X). Výhody / nevýhody oproti iným DNG/RAW konvertorom ?
Je zdarma, treba odskusat.
 
spektrum
2018-05-07 12:32:31
zaujali ma myšlienky Rasťa Čambála aj niektoré fotky. Pre mńa sú ale príliš depresívne. A prekvapilo ma, ako rýchlo opustil digitálnu foto, keď nenachádzal námety. Ja mám pocit, že je stále čo objavovať aj po 10 rokoch a nie je to len o krásnych veciach..
 
PeCh
2018-05-07 15:01:38
príspevok od: poto73
Vie niekto niečo bližšie o tom darktable ? Jeho využitie, popularita možnosť využiatia ako plugin modulu (napr. v ZPS X). Výhody / nevýhody oproti iným DNG/RAW konvertorom ?
Naozaj si ho vyskúšaj, veď je zadarmo.

Výhody:
* zadarmo
* multiplatformový
* tutoriály nájdeš na youtube
* veľa funkcií

Nevýhody:
* veľa funkcií (nemusíš vedieť, čo a ako použiť)
* nutnosť naučiť sa niečo nové (ľudia sú lenivý)
* pre Lightoom nájdeš ešte viacej tutoriálov
* aktuálne komerčné pluginy sú len pre Lightroom

Nepoužívam Lightroom, tak s ním ho neviem porovnať, ale napríklad taký Corel Aftershot (predtým Bibble) mal trochu logickejšie rozloženie ovládania pre lepší workflow.

Ako plugin do ZPS X ho asi nepoužiješ. Je to standalone program na kompletný raw development. Má kopec zabudovaných modulov (v princípe pluginov, ale keďže sú súčasťou, tak sú to moduly .
 
katjo
2018-05-10 01:43:39
Zadarmo tu máme aj novú verziu GIMP 2.10,
výzva naučiť sa s ním pracovať, najmä keď spolupracuje napr. s Darktable, RawTherapee..:

"Pro fotografy čekají v GEGL napsané filtry jako Exposure, Shadows-Highlights, High-pass, Wavelet Decompose, Panorama Projection a další, podpora práce s panoramaty, pro otevírání RAWů lze jako externí pluginy použít samozřejmě i dvě stálice linuxového RAW workflow, tedy Darktable a RawTherapee."

https://www.makeuseof.com/tag/new-gimp-features/
https://www.youtube.com/watch?v=st_mENbhGUk
 
Jerry C.
2018-05-12 16:31:35
Odpočívaj v pokoji Rasťo ,Tvoje dielo tu s nami ostáva !
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia