Hore

Fotostĺpček 43/2021

Počas sviatkov som sa rozhodol vyraziť do mesta na prechádzku. Zvažoval som, či zobrať Sony, alebo Olympus. Zvíťazila lenivosť a zobral som si len mobil.

23.12. si ľudia ešte užívali otvorený predaj vínka, punču a iných vianočných dobrôt. Ja som vyrazil na vežu Starej radnice, z ktorej je krásny výhľad na Staré mesto. Podo mnou Hlavné námestie, po iné roky by tu bolo množstvo stánkov. V pozadí osvetlený hrad, kostol Sv. Martina a aj veža UFO, prináležiaca Mostu SNP. Z opačnej strany veže je krásny výhľad na nádvorie radnice, Primaciálne námestie a ďalej až na nový dowtown. 24.12. bolo mesto vyľudnené, na rozdiel odo mňa vlka samotára, ostatní už zasadli k štedrovečernej večeri. Ja som tohtoročné Vianoce ignoroval do takej miery, že som ani nevytiahol malý keramický stromček, do ktorého sa vkladá čajová sviečka.


























Fotografoval som z iPhonom 12 Pro Max. Je takmer zázrak, čo dokáže tento telefón. Keď som s fotografovaním začal, mal som z nočných záberov veľký rešpekt. Aj po niekoľkých rokoch som vedel, že bez statívu nič poriadne nenafotím. Technika sa však vyvíjala a dnes môžem zobrať svojho Olympusa a využiť jeho skvelú stabilizáciu obrazu alebo Sony s jeho malým šumom a k tomu svetelné objektívy. Tieto fotoaparáty nemajú jedno, komputatívnu fotografiu. iPhone má fotoaparáty s malinkými snímačmi, ale doháňa to kombináciou svetelnosti, stabilizácie, kombinovaním záberov a brutálnym postprocesom. Výsledkom sú technicky veľmi dobré fotografie s veľkým dynamickým rozsahom. Len ten superširokouhlý objektív zaostáva. U 13-ky je vraj už lepší. Ja si počkám na 14-ku, tam bude určite ešte lepší.

Viac fotografií zo série Vianoce s iPhonom nájdete na mojej FB stránke Bratislava objektívom Karola Srnca.

Koniec roka sa blíži, môžeme kalkulovať

Tento rok bol pre mňa prelomový. Po vyše štvrťstoročí, čo som pracoval vždy pre niekoho, som sa musel osamostatniť a začať živnostníčiť. Moje úspechy aj neúspechy ste mohli sledovať v stĺpčekoch. Nebaví ma byrokracia spojená s podnikaním, obavy mám zo straty istoty pravidelného príjmu. Viackrát som si myslel, že ďalší mesiac bude zlý. Napokon to ale vždy nejako dopadlo a svoj prvý rok živnostníka musím hodnotiť pozitívne. Situácia okolo Covidu podnikaniu nepraje, ale ja môžem byť spokojný. Zarobil som si na seba.

Napriek kríze sa toho vo fototechnike udialo veľa zaujímavého. Predstavená bola jediná nová zrkadlovka, samozrejme od Pentaxu, ktorý bezzrkadlovky neponúka. Nikon, ani Canon nepredstavili nielen zrkadlovky, ale ani žiadne nové objektívy pre ne. Nikon predstavil dve bezzrkadlovky a až 9 objektívov a stal sa tak najiniciatívnejším výrobcom. Ešte niekto pochybuje, že zrkadlovkám je prakticky koniec? Ja nie a potvrdzuje to, že traja najväčší výrobcovia predstavili špičkové profesionálne modely. Rok 2021 sa nesie v znamení technológie vrstvených snímačov, ktorá pomohla odstrániť niektoré z najväčších nedostatkov bezzrkadloviek. Po prvýkrát v histórii tu máme systémový fotoaparát bez mechanickej uzávierky, je ním samozrejme Nikon Z9. Budúci rok ho určite budú nasledovať ďalšie fotoaparáty s vrstveným snímačom a bez uzávierky (aspoň dúfam, že to pôjde rýchlo).

Po vzore iných koncoročných vyhodnotení som aj ja vybral, aké novinky roku 2021 sa mi najviac páčili:

  • Najlepšia profesionálna bezzrkadlovka: Nikon Z9
  • Najlepšia APS-C bezzrkadlovka: Nikon Z fc
  • Najlepšia zrkadlovka: Pentax K-3 Mark III
  • Najlepšia základná FF bezzrkadlovka: Sony a7 IV
  • Najlepší kompaktný fotoaparát: Leica Q2 Monochrome  Reporter
  • Najlepší stredoformátový fotoaparát: Fujifilm GFX 100S
  • Najlepší fotomobil: Xperia Pro-I
  • Najlepší dron: DJI Air 2S
  • Najlepší prime FF objektív: Sony FE 14mm F1.8 GM
  • Najlepší priem objektív pre DSLR: HD Pentax-FA 43mm F1.9 Limited
  • Najlepší prime APS-C objektív: Fujifilm XF 33mm F1.4 R LM WR
  • Najlepší objektív pre DSLR: HD Pentax-FA 43mm F1.9 Limited
  • Najlepší superširokouhlý zoom: Olympus M.Zuiko Digital ED 8-25mm F4 Pro
  • Najinovatívnejší zoom: Tamron 35-150mm F2-2.8 Di III VXD
  • Najlepší makroobjektív: Nikon Nikkor Z MC 105mm F2.8 VR S
  • Najlepší telezoom: FE 70-200mm F2.8 GM OSS II
  • Najlepší supertelezoom: Nikon Nikkor Z 100-400mm F4.5-5.6 VR S
  • Najlepší APS-C transfokátor: Sigma 18-50mm F2.8 DC DN Contemporary
  • Najlepšia počítačová technológia: Procesory Apple Silicon M1 Max a M1 Pro
  • Najlepšia softvérová funkcia: Adobe Superresolution
  • Najlepší blesk: Godox AD100 Pro
  • Najlepšie LED svetlo: Rotolight NEO 3 a AEOS 2
  • Najlepší batoh/brašna: séria batohov Manfrotto PRO Light
  • Najlepšia tlačiareň: Canon imagePROGRAF PRO-300
  • Top fotoprodukt roku 2021: Nikon Z9


Overené i neoverené správy

  • Canon si nechal patentovať tri nové objektívy Canon RF 18mm F1.8, 20mm F1.4 a 24mm F1.8 .
  • Hovorí sa aj o pripravovanej bezzrkadlovke Canon EOS R5C s 45 Mpx snímačom, 8K videom, aktívnym chladením, inteligentnou päticou a ďalšími vychytávkami, ktoré ju budú predurčovať pre video.
  • Sigma by čoskoro mala predstaviť nový objektív 20mm F2.0 DG DN Contemporary.
  • Sony má vraj v roku 2022 predstaviť hneď niekoľko bezzrkadloviek. A7R V má byť nástupca aktuálneho najvyššieho modelu radu 7. Rozlíšenie 60 Mpx má byť zachované, vylepšiť sa má hľadáčik, displej má byť otočný a má zvládať 8K video. a9 III má byť ešte rýchlejší športový model s novým menu. A1000 má byť APS-C bezzrkadlovka s dizajnom fotoaparátov radu A7, osadená 33 MPx snímačom. A5 má byť lacná FF bezzrkadlovka za 1200 USD a A3 FF bezzrkadlovka so systémom Android.
  • Kvôli kríze s čipmi muselo Sony ukončiť výrobu fotoaparátov A6100 a A7III a naviac pozastaviť výrobu modelov A7C a A6600.


Novinky

Irix Edge variable neutral density (VND) filter

Výrobca optiky Irix oznámil uvedenie svojich nových filtrov Irix Edge s variabilnou neutrálnou hustotou (VND), ktoré blokujú svetlo medzi dvoma až piatimi stupňami EV a sú jedny z najtenších VND filtrov na trhu. Verzia s hliníkovým rámčekom je hrubá len 4,7 mm, tá s magnetickým upevnením 6,2 mm. Magnetická verzia je určená pre objektívy Irix Cine so zabudovaným magnetickým držiakom filtrov. V ponuke sú priemery 67 mm, 72 mm, 82 mm, 86 mm a 95 mm so závitom, zatiaľ čo verzia MMS (magnetická)  je k dispozícii s veľkosťou závitu 95 mm, ktorá sa používa v celej rade objektívov Irix Cine.


https://storeeu.irixlens.com/en/7-screw-in-filters?q=Filter+type-Vari+ND

Inšpirácia

Úvod som venoval nočným fotografiám z iPhonu. Preto sa do inšpiratívnej časti hodí tutoriál od iPhone Photography School, práve o nočnej fotografii.



Tipy a triky

Ako som písal vyššie, tento rok u mňa dopadol prekvapujúco dobre. Ale nesmiem zaspať na vavrínoch. Aj keď si to nikto nepraje, môže byť koronová kríza budúci rok ešte horšia. Určitú časť svojho zárobku mám istú, ale na slušný život nestačí. Bojovať musím o každé Euro. Rok 2021 som vyhodnotil a je nutné začať plánovať, čo v roku 2022. Ako rozšíriť svoje podnikanie. Mám hneď niekoľko nápadov, ale neviem, či budú fungovať. Je dobré si dať myšlienky na papier. Tie lepšie rozvíjať a vytýčiť si ciele. Ako keď si na Nový rok dáte záväzok schudnúť, prestať piť, či byť milší k ľuďom.

Okrem fotení by som chcel začať robiť workshopy. Postupne si pripravujem podklady. Zvažujem aj predaj fotografií, možno cez fotobanky. Je to prplačka a predaje stúpajú len pomaly. Ak si koncom budúceho roka pripíšem na konto aspoň stovečku, budem to považovať za úspech. No, ešte uvidím, či do toho pôjdem.

Tento rok som veľa investoval do techniky. Okrem Olympusu, ktorým som už kompletne vybavený, som sa rozhodol zaobstarať aj plnoformátový systém. Rozhodnutie padlo na Sony, kvôli ponuke a dostupnosti objektívov. Obidva systémy sa budú navzájom dopĺňať. Musím si naplánovať, koľko budem investovať a do čoho. Týka sa to aj počítačového vybavenia.

Aj keď väčšina z vás sa fotografovaním neživí, môžete si naplánovať, čo v budúcom roku chcete robiť, akú techniku si kúpiť. Mimo môjho podnikania by som chcel ďalej pracovať na niekoľkých projektoch. Možno aj viac posielať fotografie do časopisov a súťaží.

Toto je posledný tohtoročný stĺpček. Dovoľte, aby som vám poprial dobré svetlo do nového roku. Buďte k sebe ohľaduplnejší, viac sa venujte fotografovaniu a fotografiám, ako technike. Tá už je roky na takej úrovni, že ju amatér nemusí riešiť.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
jan.zitniak
2021-12-27 08:30:16
Ďakujeme, Karol prajem(e) Ti úspešný rok 2022, dôležité je, aby zostal pozitívny prístup, aj keď sa bude zdať, že sa nedarí. Všetko dobré!
 
JohnB
2021-12-27 09:52:28
Bude fotostĺpček pokračovať aj v roku 2022? Je mi ľúto, ale to je posledná vec, čo ma na ephoto ešte drží. Ďakujem Karol!
 
MagickVamp
2021-12-27 10:24:58
Pridavam sa a zelam vsetko dobre v novom roku. A Karol, myslim ze pri tom ake skromne ciele mas, tak dalsi rok ich hravo prekonas, mas k tomu vsetko co potrebujes.
 
fatality
2021-12-28 10:53:58
s tymi mobilmi to zacina byt pravda.. ..kazdorocne, na rodinnych vianocnych oslavach,
ked som vytiahol fotak + f1.4-1.2 sklo, tak som mohol "zafrajerit" , ze co z
toho leze oproti mobilom a kompaktom..krasne lowlight fotky pri svieckach, svetlach stromceku..
posledny rok,dva sa uz az taky "wau" efekt nekonal.. ..
fotaku zo svetlym sklom zdarne konkurovali vlajkove lode mobilov roznych znaciek..
jedine, v com som este bol vyrazne lepsi, boli kompozicie a odpichy od pozadia
 
luboslav
2021-12-28 10:57:55
Keď sme pri tom výkone a optimalizácii ukrytom v nových iPhonoch a Macoch v procesoroch M1, toto (alebo ekvivalent) dostať do fotoaparátov.
Je to až taký problém?
Ja myslím že nie. Roky nám výrobcovia fotoaparátov pomaly servírujú len drobné zlepšenia vo výkone spracovania, čo má zásadný vplyv na rýchlosť AF, CAF a rozoznávania očí a iných predmetov.
 
gytheio
2021-12-28 11:08:01
príspevok od: luboslav
Keď sme pri tom výkone a optimalizácii ukrytom v nových iPhonoch a Macoch v procesoroch M1, toto (alebo ekvivalent) dostať do fotoaparátov.
Je to až taký problém?
Ja myslím že nie. Roky nám výrobcovia fotoaparátov pomaly servírujú len drobné zlepšenia vo výkone spracovania, čo má zásadný vplyv na rýchlosť AF, CAF a rozoznávania očí a iných predmetov.
Neboj coskoro pride aj detekcia aj rychlost a vy budete uplne zbytocny.
 
Otecadams
2021-12-28 13:43:34
príspevok od: luboslav
Keď sme pri tom výkone a optimalizácii ukrytom v nových iPhonoch a Macoch v procesoroch M1, toto (alebo ekvivalent) dostať do fotoaparátov.
Je to až taký problém?
Ja myslím že nie. Roky nám výrobcovia fotoaparátov pomaly servírujú len drobné zlepšenia vo výkone spracovania, čo má zásadný vplyv na rýchlosť AF, CAF a rozoznávania očí a iných predmetov.
To postupné dávkovanie je práve fajn. Ak by sme mali vo fotoaparátoch hneď všetky dostupné technológie, neostávalo by nám už nič iné, len fotiť .
 
luboslav
2021-12-28 16:37:31
Beriem to tak že v čase hojnosti výrobcov nič nenútilo napredovať nejakou väčšou rýchlosťou.
Teraz keď sa trh prepadol (vrátil do normálu) je omnoho ťažšie konkurovať mobilom a bude horšie.
teraz by sa mali vytiahnuť ak chcú donútiť mladých aby aspoň vyskúšali systémový fotoaparát.
 
gytheio
2021-12-28 16:53:00
príspevok od: luboslav
Beriem to tak že v čase hojnosti výrobcov nič nenútilo napredovať nejakou väčšou rýchlosťou.
Teraz keď sa trh prepadol (vrátil do normálu) je omnoho ťažšie konkurovať mobilom a bude horšie.
teraz by sa mali vytiahnuť ak chcú donútiť mladých aby aspoň vyskúšali systémový fotoaparát.
Vsetko je to tvojich schopnostiach, pre drvivu vacsinu ludi je vystup v mobilu lepsi ako vystup z fotoaparatu ale ked vies fotit a ovladas PP tak vobec nie je o com, mobil ani za 10 rokov nebude lepsi ako sucasne fotoaparaty.
Urcite dokazem odfotit vystavnu fotografiu s mobilom, ale to co odfotim s mojim fotoaparatom bude vzdy 10 rokov pred mobilom.
 
luboslav
2021-12-28 17:10:37
príspevok od: gytheio
Vsetko je to tvojich schopnostiach, pre drvivu vacsinu ludi je vystup v mobilu lepsi ako vystup z fotoaparatu ale ked vies fotit a ovladas PP tak vobec nie je o com, mobil ani za 10 rokov nebude lepsi ako sucasne fotoaparaty.
Urcite dokazem odfotit vystavnu fotografiu s mobilom, ale to co odfotim s mojim fotoaparatom bude vzdy 10 rokov pred mobilom.
Nikdy nebola reč o schopnostiach jednotlivca. Reč je o technickom vo výpočtovom výkone.
To čo rozprávaš je taký všeobecné klišovité múdra.
 
gytheio
2021-12-28 17:24:18
príspevok od: luboslav
Nikdy nebola reč o schopnostiach jednotlivca. Reč je o technickom vo výpočtovom výkone.
To čo rozprávaš je taký všeobecné klišovité múdra.
Vypoctovom vykone coho? toho jpegu? Ten nema ani 10 percent informacii ktore ma raw z fotoaparatu.
Ved klucove pre fotografiu su schopnosti fotografa a nie vypoctovy vykon. Ci je to mobil alebo fotoaparat to gro je fotografia a nie vypoctovy vykon. Takze ludia si kupuju mobil kvoli vypoctovemu vykonu.
 
blahoslav J B Art
2021-12-28 19:51:03
Karol spomenul moznost ziskat cast prijmov z fotiek davanych do fotobaniek ... tak tu je aj pre pripadnych inych zaujemcov zaujimave video s fotografom, ktory sa tym zivi

https://www.youtube.com/watch?v=RkxPUXPl_Os
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované