Hore

Fotostĺpček 5/2023

Začínam testovať APS-C bezzrkadlovky Canon EOS R10 a R7. A večer som po dlhšom čase maľoval svetlom.

Z archívu: Pod dáždnikovou lampou

V roku 2010 som už bol regulárne redaktorom na plný úväzok. S kamarátom Izzinom nás zaujala technika strobist, použitie diaľkovo ovládaných bleskov. Jedným z našich projektov, inšpirovaným fotografiou v odbornom časopise, bolo fotografovanie s dáždnikom, v ktorom boli umiestnené blesky. Ja som k základnej idei pridal ešte električku v pozadí. Ako to prebiehalo, si môžete prečítať v Príbehu fotografie: Hráme sa s bleskami - Pod dáždnikovou lampou.

Bagandže

Keď som sa pozrel na svoje bagandže, zistil som, že sú v tom správnom stave opotrebenia, kedy sú fotogenické. Použil som techniku maľovania svetlom. V predsieni som ich položil na podlahu, fotoaparát umiestnil na statív, nastavil čas 8”. To, aby som mal dosť času malým LED panelom Jupio “maľovať”. LED som nastavil na minimálny výkon a svietil som z pomernej blízkosti. Je lepšie mať malý výkon, aby ste mohli dávkovať svetlo postupne. Radšej viackrát nasvietiť časť scény, ako ju rýchlo preexponovať.

Technika: Sony A7R V, FE 85/1,4 GM

Prvá prechádzka s Canon EOS R10

Na test som dostal APS-C bezzrkadlovky Canon EOS R10 a R7. Zatiaľ som stihol len jednu prechádzku s EOS R10, čo je nižší model. Kvôli typickej bratislavskej šedivej zime som zvolil ČB spracovanie, ktoré sa mi už v minulosti osvedčilo. Prvé dojmy? Malý, ale prekvapujúco ergonomický fotoaparát s dobrou výbavou, ale menším hľadáčikom. Oceňujem, že aj tento, aktuálne najnižšieho model radu R, má joystick a plne otočný displej. Viac v pripravovanej recenzii.




























Technika: Canon EOS R10 + 18-150 mm.

Overené i neoverené správy

  • Canon pracuje na zrkadlových objektívoch s vyššou svetelnosťou a automatickým zaostrovaním. Či sa 300 mm f/2,4 a 400 mm f/5 dostanú do predaja, nie je známe. Ak by sa tak stalo, boli by to len druhý a tretí zrkadlový objektív s AF. Prvým bola legendárna Minolta AF 500/8 Reflex, neskôr predávaná aj pod značkou Sony.
  • OM SYSTEM oficiálne predstaví 8.februára nový makroobjektív M.Zuiko 90/3,5 PRO 2x Macro. Predstavenie môžete sledovať na YouTube.
  • Chystaná Sigma 50mm F1.4 DG DN|Art by mala stáť okolo 850 USD, v našich končinách tak môžeme očakávať cenu niečo málo nad 1000€.
  • Sony 50mm f/1.4 GM by mal byť predstavený už vo februári. V tom mesiaci by sa A1 mala dočkať firmvéru pridávajúceho video AF schopnosti z A7R V. V priebehu niekoľkých mesiacov by sme sa vraj naisto mali dočkať predstavenia Sony A9III.
  • Tamron pripravuje výstavbu novej továrne vo Vietname. V poslednom čase sa mu dobre darí, najmä s objektívmi s bajonetom Sony E. Tento rok by mal predstaviť objektívy 35 mm F3,5 Di III OSD Pancake, 45mm F1,4 Di III USD, Objektív 90 mm F1,8 Di III USD a150-400mm F2,8-5,6 Di III VC VXD.
  • Nikon ukončuje výrobu blesku SB-500 a dočasne pozastavuje objednávky na blesk SB-5000. Vraj to súvisí s nedostupnosťou niektorých dielov. Možno to skončí tak, že blesky pre Nikon budú vyrábať partnerské firmy Profoto a Nissin.
  • Fotobanka Shutterstock spustila na svojej platforme generátor obrázkov AI využívajúci technológiu DALL-E. Zdá sa, že v generovaní obrázkov pomocou AI je budúcnosť fotobánk, čo nie je dobrá správa pre konzervatívnych fotografov.
  • Sony plánuje v Japonsku zvýšiť ceny o 14%. Je možné, že sa to prejaví aj na európskom trhu.
  • Používate na fotografiách vodoznak? Schopný grafik ho vie celkom slušne odstrániť. Ale teraz prichádza technológia AI, ktorá to dokáže kvalitne a rýchlo. WatermarkRemover.io je naviac zdarma. Zdá sa, že vodoznak prestáva byť účinnou ochranou fotografií.

Novinky

SPINN CP

Zdá sa, že popruhov nie je nikdy dosť. Na Kiskstarteri je spustená nová kampaň, ktorá má financovať vývoj a výrobu nového popruhu, ktorého dizajnéri prehlasujú, že “Noste svoju digitálnu zrkadlovku alebo zrkadlovku pohodlnejšie a fotografujte s väčšou intuitívnosťou ako kedykoľvek predtým.”. V čom je tento popruh odlišný? Tým, že okrem upevnenia priamo na fotoaparát ponúka výrobca aj základňu, ktorá sa priskrutkuje na spodnú časť fotoaparátu a na ňu sa pripojí popruh.


https://www.kickstarter.com/projects/spinn-design/spinn-cp-camera-carrying-reimagined

https://www.spinn.design/

Korin SnapPack a SnapSling

Nová generácia tašiek proti krádeži, ktoré kombinujú elegantný a funkčný vzhľad. To by mal byť batoh Korin SnapPack a sling taška SnapSling. Obidve sú súčasťou kampane na Kickstarteri. Majú viacero ochranných prvkov proti zlodejom, napr. tkaninu odolnú proti prerezaniu nožom, alebo lankový zámok s číselným kódom.



https://www.kickstarter.com/projects/clickpackpro/snappack-travel-commute-and-anti-theft

https://www.korin-design.com/

Inšpirácia

Mads Peter Iversen na fotovýprave do Dolomitov

Dolomity sú jednou z najpôsobivejších oblastí na fotografovanie krajiny v Európe. Toto je video z mojej cesty po týchto epických horách v roku 2022! Získali sme množstvo nádherných a veľmi rozmanitých krajinárskych fotografií.



Tipy a triky

Dynamický rozsah snímača

Dynamický rozsah snímača je dôležitý parameter, pre mňa osobne dôležitejší ako to, ako šumí pri vysokých citlivostiach. So šumom si viem poradiť pomocou AI programov. Dynamický rozsah snímača určuje, aký rozsah jasov ste schopný zachytiť a ako sa vám bude pracovať s nimi v RAW konvertore. Veľa fotografov si na dxomark.com pozrie DR konkrétnych fotoaparátov a na základe výsledkov meraní to zohľadňuje pri výbere techniky.

Menej fotografov už vie, že DR snímača sa mení s citlivosťou ISO. Najväčší DR má snímač väčšinou na základnej hodnote, alebo Low ISO. S rastúcou citlivosťou klesá. Je dobré si preštudovať graf DR, napríklad na photonstophotos.net, aby ste zistili priebeh DR podľa ISO u vášho fotoaparátu. Prečo? Aby ste nerobili zbytočné chyby. Viac vám osvetlí graf.

Všimnite si napríklad DR Nikonu Z7 II (zelená). Pri Low ISO je DR takmer 12 EV, už pri ISO 200 sa zmenší o 1EV! Ak chcete zachytiť najväčší DR, mali by ste u Z7 II používať citlivosť do ISO 100. Hlavne fotografi krajiniek by nemali nastavovať ISO Auto, ktoré môže nastaviť aj za dobre svetelných podmienok mierne vyššiu citlivosť a tým znížiť DR snímača.

https://www.photonstophotos.net/Charts/PDR.htm

Ako v Photoshope pridať atmosférický opar

Skyler Ewing vám predstaví využitie jednej zo skrytejších funkcií Photoshopu CC. V tomto tutoriáli Photoshopu vám ukáže, ako ľahko pridať atmosféru alebo hmlu do vašich obrázkov. Použije mapu hĺbky a nebojte sa, je to veľmi jednoduché, zaberie to len pár kliknutí :)



Užitočné triky v Lightroom Classic CC

Mark Denney je majstrom Lightroomu, v jeho videu nájdete užitočné triky pre ovládanie najnovšej verzie obľúbeného RAW konvertora.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované