Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 26/2018

Tak dotestované. Recenziu Fujifilm X-T100 si môžete dnes prečítať, snažil som sa ju dokončiť najrýchlejšie ako to ide. Ešte som s týmto fotoaparátom neskončil, pretože pracujem na porovnaní s X-T20.

Posledné mesiace fotím akcie. Nesťažujem sa, robím to pre seba. Čisto zo zábavy, aj keď mám pocit, že niektorí ma berú, že som asi platený fotograf z nejakej agentúry. V Bratislave je akcií niekedy toľko, že sa prekrývajú. V posledných rokoch dochádza k zaujímavému javu. Niekto začne robiť niečo zaujímavé, pracuje na tom pár rokov. Potom si to všimne mesto a projekt preberie (slušné označenie pre zlodejinu). Možno si pamätáte na moje fotografie z bratislavských hradieb. Bratislavský okrášľovací spolok, spolu s rôznymi združeniami a stánkarmi oživili dlho uzatvorené hradby. Potom to prevzalo mesto a vydržalo rok. Dnes sú hradby opäť prázdne. Pred pár rokmi mesto začalo robiť korunovačné slávnosti. Jednoducho odkopírovalo úspešný projekt. A tak, tento víkend išli mestom dva korunovačné sprievody. Jeden v sobotu a druhý v nedeľu. Ako fotograf sa nesťažujem. A turisti asi tiež nie. Ale logika v tom nie je.

Tu sú fotografie z nedeľe, kedy korunovačný sprievod išiel pod záštitou mesta.

Video nie je moja parketa. Nie žeby ma nebavilo, ale nedá sa naraz fotiť aj točiť. Dve korunovačné slávnosti, za jeden víkend, mi ale umožnili jeden deň točiť a druhý fotiť. Na video som použil Olympus OM-D E-M1 Mark II s 4K rozlíšením a univerzálny zoom M.Zuiko 12-100/4 PRO. Točil som z ruky. Zvukovú zložku zabezpečil externý miktofón Rode VideoMic Pro Rycote.  Som si vedomi nedokonalosti strihu, najmä čo sa týka zvuku. Prednosť som dal obrazu. Harmonický strih by som vedel dosiahnúť len použitím dvoch kamier.

Možno ste zaznamenali, že Instagram predstavil aplikáciu IGTV. Zameraná je na vertikálne video, ktoré poznáte z Instagram Stories. Tie sú limitované na 1 minútu. IGTV má limit až 1 hodinu. Takto chce Instagram konkurovať YouTube. Na tom by nebolo nič zlé. Ale nepríde vám vertikálne video stupidné?Chápem, že ľudia sú hlúpi, alebo leniví otočiť mobil na šírku alebo oboje. Prečo sa im má však prispôsobovať aplikácia? Svet vnímame širokouhlo (horizontálne), keby tomu bolo naopak, máme oči nad sebou a nie vedľa seba. Ak si pozorne pozriete videá, ktorými Instagram novú appku demonštruje, všimnete si, že po stranách neustále dochádza k orezávaniu dôležitého obrazového obsahu. Naviac je oveľa ťažšie sledovať pohyb a ukázať svet, ktorý sa rozkladá prevažne horizontálne. No čo už? Dúfam, že raz začnú ľudia aj premýšľať hlavou, nielen peňaženkou. Vy by ste vydržali hodinu pozerať vertikálne video?


Natáčanie videí na výšku je choré. Táto "zvrátenos" má aj pomenovanie, Vertical Video Syndrome. Následné odporné video vám všetko vysvetlí.

Nezaručené i zaručené správy

Najprv sa pozrieme na šeptandu rumorov, nepotvrdených správ, viac či menej dôveryhodných. Po lete bude Photokina, na ktorej sa predstaví množstvo noviniek. Vyzerá to tak, že si ich pozriem naživo. Firmy si samozrejme nechajú oznámenia na čas tesne pred výstavou. Ale už teraz presakujú tajné informácie. Opakujem, nezaručené! Má byť predstavený nový Nikon D3500. Veštecky predpovedám, že bude takmer rovnaký ako jeho predchodca. Canon má predstaviť Canon G7X Mark III, Canon EOS M5 Mark II a Canon SX740. Podľa uvedených špecifikácií by sme sa mali tešiť na nové snímače a 4K video. Canon by mal vraj predstaviť aj objektív EF 24-70mm f/2.8L III USM.

Nezadržateľne sa blíži čas, keď Canon a Nikon predstavia profesionálne bezzrkadlovky. Tie sú zatiaľ opradené tajomstvom. Žiadne potvrdené informácie o nich nie sú a tak každý špekuluje. Na internete sa debatuje o tom, aké nové systémy budú. Najznámejší redaktori špekulujú a špekulujú. Môžu špekulovať koľko chcú, výrobcovia si aj tak urobia čo chcú a všetci sa budeme musieť uspokojiť s tým, čo príde. Ak vás špekulácie a priania zaujímajú, môžete si pozrieť súhrnné video:


digitalcamera.jp zverejnila predaje fotoaparátov (za mesiac Máj) v japonských obchodoch. U nás je situácia samozrejme odlišná, ale je zaujímavé, ako na japonskom trhu postupne prevažujú bezzrkadlovky. Ich dominanciu narúšajú len skutočne skvelé DSLR od Nikonu.

  1. Sony A7III
  2. Fuji X100F
  3. Fuji XT2
  4. Nikon D850
  5. Nikon D500
  6. Sony A7rIII
  7. Canon Eos Kiss
  8. Panasonic G9
  9. Fuji XH1
  10. E-M5II

Novinky

Klávesnica Loupedeck sa dočkala novej verzie. Doteraz bola optimalizovaná pre Lightroom. Odteraz sa môžu tešiť aj užívatelia Capture One a Aurory HDR. Výrobca zlepšil aj výrobnú kvalitu.

Pamätníci si určite spomenú na profesionálne blesky Metz, osadené na rukoväti, v ktorej boli batérie. Blesky sa pripájali lyžinou na spodnú časť fotoaparátu a slúžili aj ako praktická rúčka. Boli to monštrá. Myslel som si, že táto koncepcia patrí minulosti. Ale kdeže! Firma Nissin predstavila nový blesk MG10. Samozrejme s TTL, HSS a rádiovým ovládaním. Smerné číslo je 80, blesk je napájaný 8 batériami AA, alebo dvojicou akumulátorov. Zoom hlavy pokryje uhol pre objektívy 24-200 mm, s rozptylkou od 18 mm. Blesk bude možné softvérovo upgradovať pomocou micro SD karty.


Nissin MG10.

Sigma začína distribuovať päť z deviatich ohlásených objektívov pre Sony E bajonet. Všetky sú dobre známe, v ponuke sú pre zrkadlovky a bolo možné ich použiť na FE Sony pomocou adaptéra. Teraz sú všetky objektívy natívne vybavené E-bajonetom. Vďaka väčšej dátovej priepustnosti a optimalizovanej komunikácii medzi objektívom a fotoaparátom, je zaostrovanie rýchlejšie ako u objektívov pre DSLR.

https://www.sigmaphoto.com/lenses/dg-for-full-frame?sigma_mount=12990

Inšpirácie

Český wildlifer Petr Bambousek, ktoré ho ste mali možnosť vidieť na Foto Slovakia 2017,  publikoval na svojej stránke pekné porovnanie objektívov Olympus M.Zuiko PRO so svetelnosťou F1,2.


Foto: Petr Bambousek.

http://www.sulasula.com/cs/m-zuiko-1-2-tri-musketyri-v-akci/

iPhony sú synonymom mobilnej fotografie a v Apple sú si toho vedomí. Pravidelne publikujú krátke tutoriály, ako ich telefóny najlepšie využijete. Štvorica nových videí je zameraná na športovú fotografiu.





A tu sú dve staršie videá o tom, ako fotiť a upravovať portréty.



Softvér

Skvelý program pre tvorbu HDR fotografií sa dočkal významnejšieho updatu, ktorý prináša výraznejšie zrýchlenie, dávkové spracovanie a podporu Loupedecku. Aurora HDR 2018 je teraz vo zvýhodnenom balíčku. Za program dáte 99USD a k nemu dostanete bonusy za 148USD.

https://aurorahdr.com/

Foto Slovakia 2018

Aj keď sme podujatie Foto Slovakia poňali ako bienále s tým, že ho budeme usporadúvať každý druhý rok, záujem vystavovateľov nás “donútil" zmeniť naše rozhodnutie. S najväčšou pravdepodobnosťou vás privítame v priestoroch Starej tržnice aj tento rok. Pre istotu si zarezervujte v kalendároch 4. november! O novinkách vás budeme informovať.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
PavolDelej
2018-06-25 10:58:36
Foto slovakia by mohlo byt aj niekde blizsie ako BA smer vychod
 
krispin.pucinko
2018-06-25 12:59:25
príspevok od: PavolDelej
Foto slovakia by mohlo byt aj niekde blizsie ako BA smer vychod
preco? ved na vychode nic nie je...
 
fatality
2018-06-25 13:07:37
ani ja nemam rad natacanie videa na "horalku" ,teda vertikalne..ale myslim,ze v pripade instagramu je to preto,ze cela aplikacia je na len na "stojaka" a neexistuje/nepreklapa sa do horizontalnej polohy..
 
z80
2018-06-25 14:10:59
Som zvedavy na ten novy 28 Mpx senzor v EOS M5 Mark II. Podobnost s vynikajucim senzorom od Samsungu, ktory bol pouzity v NX1 a NX500, mozno nie je nahodna.
 
pedro81
2018-06-25 17:54:57
Super
 
PavolDelej
2018-06-25 18:00:26
príspevok od: krispin.pucinko
preco? ved na vychode nic nie je...
No diky hlavna vec, že BA na sviatky je prázdna a na východ sú cesty upchaté, lebo všetci čo tam sú odkiaľ nič nieje
 
om1ci
2018-06-25 19:10:56
príspevok od: PavolDelej
No diky hlavna vec, že BA na sviatky je prázdna a na východ sú cesty upchaté, lebo všetci čo tam sú odkiaľ nič nieje
diody nainstalovat na dialnice z BA
 
jan21
2018-06-28 13:29:19
Canon Kiss (M)...Canon M50?
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované