Hore

Fotostĺpček 8/2021

Od dnes budeme dýchať voľnejšie. Fotostĺpček je však o udalostiach z minulého týždňa a to sme mali ešte tvrdý lockdown. Nesedel som len doma, ale podarilo sa mi aj niečo nafotiť.

Opäť som sa vybral na Devínsku kobylu. Zmenil som ale zostavu a miesto môjho obľúbeného Olympusu M.Zuiko 40-150/2,8 PRO som zobral M.Zuiko 75/1,8 MSC. Ten nedokáže tak dobre snímať detaily, preto som ho doplnil jedným automatickým medzikrúžkom Fotga. Odmenou mi bol krajší bokeh. Je ale pravdou, že na druhú stranu klesla ostrosť. U romantického motívu to ale nie je žiadna katastrofa.









Vedel som, že v Medickej záhrade rozkvitnú magnólie. Počasie mi ale vôbec neprialo, väčšinu týždňa bolo škaredo a pri fotení prišlo dokonca ľahké krupobitie. Urobil som pár záberov a padal preč. Minulý rok bola Medická zatvorená, tento rok magnólie doničilo počasie, budúci rok dúfam už bude všetko v poriadku a konečne si dobre zafotím.


Olympus OM-D E-M1 Mark III, M.Zuiko 40-150/2,8 PRO.

Najviac ma potešila rýchlovka. Kamarát Tapeta potreboval dokumentačne nafotiť krásny Mercedes Benz 450 SL. Vybavil na fotenie halu v Istrocheme. Fotografie sú čisto dokumentačné, takže sme neriešili svetlo, využil som prirodzené. Automobil s 4,5 l V8 motorom a automatickou prevodovkou bol určený pre americký trh. Je vo veľmi dobrom stave. Aj tak sú to ale fotografie pred rekonštrukciou. Majiteľ si praje ho kompletne prerobiť, znížiť podvozok, rozšíriť boky atď. Za pár mesiacov, ak ho budem fotografovať, sa spolu môžeme pozrieť na to, ako to dopadne.















Použitá technika: Olympus OM-D E-M1 Mark III, M.Zuiko 40-150/2,8 PRO, M.Zuiko 45/1,2 PRO.

S čím na Olympiádu?

Dalo sa očakávať, že Canon predstaví EOS R3. Možno to nechceli už teraz, ale Nikon im nedal na výber, keď vypustil informácie o pripravovanom Nikone Z9. O čo sa jedná? O olympijskú vojnu. Situácia okolo Covidu spôsobila, že Olympijské hry, ktoré sa mali konať už minulý rok, boli odsunuté na neurčito. Obidve firmy boli na pôvodný termín pripravené, Canon predstavil EOS-1DX Mark III a Nikon D6. Podľa môjho názoru, posledné zrkadlovky najvyššej triedy. Bolo zrejmé, že aj keď budúcnosť patrí bezzrkadlovkám, do Olympiády nestíhajú navrhnúť a vyrobiť profesionálnu bezzrkadlovku a k nej aj potrebné objektívy. Obidve firmy však dostali nečakaný odklad. A ten teraz využívajú. Canon o niečo lepšie, pretože predstavil aj dva profesionálne teleobjektívy. Nikon Z9 a Canon EOS R3 budú mať také parametre, že kto si to bude môcť dovoliť, vymení ich za svoju zrkadlovku. Canon EOS-1DX Mark III a Nikon D6 tak zastarávajú skôr, ako ich fotografi podrobili skúške na najprestížnejšej športovej udalosti.  Ak sa v blízkej dobe dočkáme letnej alebo zimnej Olympiády, bude to posledná, kde budú dominovať zrkadlovky. Uvidíme, či aj Sony predstaví niečo, čo by prichádzajúcim TOP bezzrkadlovkám Nikonu a Canonu mohlo konkurovať. Aj keď má v ponuke A9 II, je to stále malý fotoaparát, ergonomicky nie ideálny pre použitie s veľkými teleobjektívmi.

Overené i neoverené správy

  • Upresňujú sa informácie o spolupráci Olympusu a Samsungu. Olympus by mal vraj pracovať na IBIS stabilizácii pre budúce modely smartfónov Samsung. Nepotvrdené fámy ale mohli ľahko vzniknúť preto, že Samsung pracuje na novom procesore s kódovým označením “Olympus”.
  • Fujifilm X-H2 má byť vraj predstavený začiatkom roku 2022 a má mať 43 Mpx snímač od Sony, 8K DCI/UHD video, vylepšenú stabilizáciu, zabudované chladenie a má zvládať až 20 obr./s.
  • Na internet unikli obrázky pripravovaného objektívu Tamron 150 - 500 mm F5-6,7 s bajonetom Sony E. Ohlásenie objektívu sa očakáva 22. apríla 2021. V rovnaký deň má byť predstavený aj Tamron 11-20mm F2.8 RXD pre APS-C bezzrkadlovky Sony.


Tamron 150 - 500 mm F5-6,7.


Tamron 11-20mm F2.8 RXD.

Novinky

Cosina predstavila nový objektív Voigtlander 28mm f/2 Ultron z radu Vintage Line lens. Určený je pre fotoaparáty Leica s M-bajonetom. Optická sústava sa skladá z 10 prvkov v 7 skupinách, clona je 10-lamelová. Oproti predchodcovi má vylepšené manuálne zaostrovanie.

http://www.cosina.co.jp/seihin/voigtlander/vm-mount/vm-28mm2/index.html

DJI predstavili nový dron Air 2S. Oproti predchodcovi prináša niekoľko zaujímavých vylepšení. Tým najdôležitejším je väčší 1” snímač s rozlišením 20 Mpx. Ďalej je to video s 5,4K 30p a 4K 60p rozlíšením a s D-Log a HLG obrazovými profilmi. Dron má okrem slotu pre SD kartu aj vlastné 8GB úložisko. Užívateľov potešia predprogramované letové režimy MasterShots, FocusTrack, QuickShots a Hyperlapse. DJI zabudovalo do dronu funkciu Automatic Dependent Surveillance-Broadcast (ADS-B), ktorá sleduje okolité lietadlá a vrtuľníky a má zabrániť kolízii. Dron je vybavený aj senzormi, ktoré sledujú okolie dronu a majú zabrániť kolízii s objektami v okolí. Dĺžka letu je až 31 minút a dosah prenosu je až 12 km. Dron má hmotnosť len 600 gramov. Cena samotného dronu je 999€, kit Fly More Combo stojí 1299€.




https://www.dji.com/sk/air-2s

DXO predstavilo softvér PureRAW, ktorý upravuje RAW súbory pred ich importom do RAW konvertoru Photoshopu a Lightroomu a iných. Program upravuje demozaikovanie, odšumovanie a korekciu chýb objektívov pomocou funkcie DeepPRIME. Samotný program je jednoduchý, funguje dávkovo. Po spracovaní záberov ich exportuje vo formáte DNG.

Program si môžete vyskúšať zdarma počas 30 dní, zo stránky DXO si môžete stiahnuť aj vzorové RAW súbory.


https://www.dxo.com/

Inšpirácia

DJI AIr 2s bude určite veľkým lákadlom. Je to najmenší, najľahší a najlacnejší dron DJI s 1” snímačom. S prevádzkou dronov je spojená prísna legislatíva, ktorá môže potencionálnych užívateľov odradiť. Ako to je s tou našou? To sa dozviete vo videu od UAVAS - slovenskej asociácie bezpilotných lietajúcich prostriedkov a systémov.


Na Nikon blogu vyšiel rozhovor s fotografom Richardom Dömösom: Medzi realitou a virtualitou. V  ňom sa viac dozviete aj o fotogrametrii, digitalizácii objektov pre ich virtualizáciu. V rozhovore je toho ale oveľa viac. Odporúčam.


https://www.nikonblog.sk/richard-domos-medzi-realitou-a-virtualitou/

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
jozef84
2021-04-19 11:55:50
Krásne fotky, také mám rád.
 
Mgr. art.  Zdenko Dendis
2021-04-20 09:24:21
Krásny Mercedes-Benz 450SL, až na tie predne svetlomety. Nechápem tomu, prečo Američania musia pokaziť každého krásneho veterána. Štyri svetlomety namiesto dvoch veľkých svetlometov, ktoré ale robia toto auto výnimočným a spolu s prednou maskou chladiča tak originálnym. Samotne zábery auta sú ale nádherné. Na prvý pohľad ihneď vidno, že fotograf vedel, čo robí. Redakčný blog autora sa mi páči.
 
gytheio
2021-04-20 12:06:01
príspevok od: Mgr. art. Zdenko Dendis
Krásny Mercedes-Benz 450SL, až na tie predne svetlomety. Nechápem tomu, prečo Američania musia pokaziť každého krásneho veterána. Štyri svetlomety namiesto dvoch veľkých svetlometov, ktoré ale robia toto auto výnimočným a spolu s prednou maskou chladiča tak originálnym. Samotne zábery auta sú ale nádherné. Na prvý pohľad ihneď vidno, že fotograf vedel, čo robí. Redakčný blog autora sa mi páči.
Bol taky trend vo svete 4 svetlomety, nemyslim, ze to nejak pokazili. Kazdy to inac vidi.
Osobne si myslim, ze tie najkrajsie auta sa vzdy v Amerike aj vyrabali aj predavali. Casy ked bol mercedes pekne auto su davno prec, teraz sa uz podoba na Cinu.
 
doks
2021-04-21 15:41:24
to ten Tamron sa mi páčiť
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované