Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 13/2019

Na americkej stránke Canonu ma zaujalo logo, symbolizujúce počet predaných fotoaparátov EOS a objektívov EF.

Predpokladám, že sú do toho započítané aj filmové modely. Fotoaparátov EOS sa predalo 90 miliónov a objektívov s bajonetom EF 130 miliónov. Sú to úctyhodné čísla, ale o tie teraz nejde. Zaujal ma pomer. Na jeden fotoaparát pripadá 1,44 objektívu. Čo to znamená? Že väčšina majiteľov fotoaparátov EOS si vystačí so setovým objektívom. Štatistiku zlepšujú nadšenci vlastniaci viacero objektívov. Áno, je to tak. Nie všetci sú takí šialenci, ako väčšina z nás - ePhoťákov.

Stále čakám, kým sa Adobe uráči aktualizovať podporu nových fotoaparátov, pretože nemôžem dokončiť recenzie. Zdržanie som vyplnil fotením produktoviek, za posledný mesiac som ich nafotil viac, ako kedykoľvek doteraz. V novej redakcii nemám ateliér a tak improvizujem. Miesta nemám veľa a tak si musím vystačiť s priestorom 60x60 cm, ktorý vymedzuje lacný stolík z IKEA. Na ňom mám drevené dosky od kamaráta Izzina. Občas používam aj bridlicovú dosku z obchodu Kika. Svetlo používam prirodzené, dopadajúce šikmým oknom, regulujem ho žalúziami. Tiene vypĺňam odrazeným svetlom. Ako odrazku používam knihu so strieborným obalom (prepáč Lubo Špirko).

Mojím redakčným fotoaparátom je Olympus OM-D E-M5 Mark II limited. Používam ho preto, že sa s ním produktovka fotí najľahšie. Má otočný displej, vďaka ktorému môžem pohodlne fotiť z rôznych uhlov. Účinná stabilizácia mi umožňuje fotiť bez statívu a bez vysokého ISO, aj keď je svetla menej. Výhodou je dvojnásobná DOF oproti FF systému. Objektív, ktorý používam, je M.Zuiko 12-40/2,8 PRO, ktorý považujem za najšikovnejší objektív pre produktovku.




Môj improvizovaný produktový ateliér.


A jedna z fotiek do pripravovanej recenzie.

Overené i neoverené správy

  • Tamron zvažuje výrobu objektívov s bajonetom Canon RF a Nikon Z. Zároveň vyhlásil, že nebudú robiť objektívy s bajonetom Sony A.
  • Nikon updatoval svoje aplikácie Capture NX-D, ViewNX-i a Picture Control Utility 2. Aktualizácie riešia chyby a vylepšujú stabilitu.
  • Profoto sa chystá zažalovať Godox, za porušovanie patentov u modelu V1, ktorý až nápadne pripomína blesk Profoto A1.

Novinky

LEE Filters predstavili nový modulárny držiak pre 100 mm filtre. Vyrobený je z kompozitných materiálov. Umožňuje ovládanie jednou rukou. Držiak má vymeniteľné bloky držiakov s vodiacimi lištami, ktoré sa zacvakávajú, takže nie je potreba používať skrutkovač. Prepracovaný je polarizačný filter, aby sa dal ľahko nasadzovať na nový držiak.


http://www.lee100holder.com/

V Olympuse má niekto slabosť pre brašne, rovnako ako ja. Najprv to boli messengery OM-D, nedávno špeciálna Olympus brašna od Manfrotto a teraz je tu klasika klasík, brašna od Billingham. Vyrobená je pri príležitosti 100. výročia Olympusu. Brašnu Hadley Pro z edície Olympus X si bežne nekúpite. Bude súčasťou kitov OM-D E-M1X a E-M1 Mark II predávaných na výstave The Photography Show.

Inšpirácia

Nie je veľa fotografov, ktorí by Bratislavu fotili tak často, ako ja. Vždy si ale rád pozriem fotografie kohokoľvek, kto ju nafotí inak ako ja, napríklad tie od Zuzany Janekovej.


Foto: Zuzana Janeková

https://www.spojenaba.sk/ked-fotografia-zachyti-co-bezne-oko-nevidi/

Issuu je výborný sever, kde nájdete množstvo časopisov a kníh, ktoré si môžete prečítať zdarma. Niektoré si môžete aj stiahnuť vo formáte PDF. Keďže mám rád ČB fotografiu, vybral som pre vás tri časopisy, v ktorých farebné fotografie nenájdete.





Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
roka222
2019-03-25 14:12:09
,,Nikon updatoval ,,!
Má už Nikon Z6 a Z7 aktualizáciu ostrenia , ostrenie na oko ( ludi ) ?

 
landov
2019-03-25 15:10:01
príspevok od: roka222
,,Nikon updatoval ,,!
Má už Nikon Z6 a Z7 aktualizáciu ostrenia , ostrenie na oko ( ludi ) ?

Kedy ? na ofiko strankach je poledny FW pre Z6 1.01 z 13.2.2019.
 
ferio
2019-03-25 15:46:20
príspevok od: roka222
,,Nikon updatoval ,,!
Má už Nikon Z6 a Z7 aktualizáciu ostrenia , ostrenie na oko ( ludi ) ?

Nie, ešte nemá, aktualizácia ostrenia má prísť až v máji...
 
aesace
2019-03-26 08:50:45
Ten pomer predajov objektivov k pomeru predanych fotakov Canonu (ale velmi pravedepodobne aj ostatnych znaciek) mi pripada ako nieco, co nedokazu vyrobcovia objektivov dobre nastavit. Teraz nehovorim o realnych nakladoch, ktore teoreticky nepustia cenovu hladinu objektivov nizsie, lebo tomu sam neverim. Samozrejme vyvoj je jedna vec, ktora stoji peniaze, ktore sa len tak nevracaju hned, ale zase objektivy nie su uplne ako lieky, kde ich ucinok je povacsinou nahodny..Takze sa nevynachadza koleso krazdy raz odznova.
Ak cenu kazdeho dalsieho objektivu nastavili na cenu noveho fotaku a viac, tak nemozu cakat prirastok predajov..Z toho pomeru je zjavne,ze drviva vacsina zakaznikov su totalni amateri, pripadne nadsenci s obmedzenym rozpoctom, ktory od zrkadlovky cakaju viac, nez od mobilu a kompaktu...ale kupit si fotak vlastne za cenu dvoch (jedno telo a jeden lepsi objektiv) je trochu vysoka cena oproti tym skladnym uspornejsim a pritom nie uplne zlym rieseniam ako su kopakty, mobily, ultrazoomy a vysledok je otazny, kedze ich este caka poriadny editovaci soft a vela casu na samotne editovanie schopnych fotiek. Jednoducho taketo firmy ako Canon, Nikon..stanovili tu nerovnovaznu cenovu politiku a kvoli ich otaznej pridanej hodnote predaje fotakov globalne klesaju.
Ina vec je otazka profikov, ktori su v dnesnej dobe vycleneny predovsetkym vo FF segmente a vyssie...a to su podla mna ti, ktori zvysuju ten pomer predajnosti...maju kadejake zalozne tela, zalozne objektivy...ved sa to vrati, je to za prachy a pre prachy, to je OK. Tam cena moze byt akakolvek.
Preto si celkovo myslim, ze nieco sudruhovia od Canonu urobili zle...a pritom oni su ti lidri na trhu,lenze len statisticky ani nie polovica ludi, co si kupi ich (bez)zrkadlovku, si niekedy v zivote kupi aj iny nez setovy objektiv a tak by to asi byt nemalo...Ci?
 
francesco
2019-03-26 13:30:10
Samozrejme, ze drviva vacsina beznej populácie si kupi zakladne telo so setom zapne to na automat a takto foti, je to normalne a nie len vo foto sfere. Dalsi aspekt podla mna, v digi ere telo oproti objektivom starne rychlesie a vdaka marketingovej masazi tlaci huf do kupy novych modelov.
 
landov
2019-03-26 13:49:34
Nuz ked ma Canikon zle nastavene ceny skiel, tak potom uz ozaj neviem, kam zaradit Olympus ?!
 
aesace
2019-03-26 14:08:09
príspevok od: landov
Nuz ked ma Canikon zle nastavene ceny skiel, tak potom uz ozaj neviem, kam zaradit Olympus ?!
Jasne ze by sme chceli celkovo nizsie ceny, ale tam paradoxne Olympus/Panasonic vrazaju do inovacii viditelne viac a za kratsi cas nez slimaci od Canikonu, takze tam ta cena asi nesie viac tych nakladov, nez u Canonu. Ked sa pozrieme na ceny novych skiel od Canikonu pre R-kove tela, tam uz tie ceny priaznive nie su vobec, ale dajme tomu, ze ide o profi ligu..
 
MagickVamp
2019-03-26 14:46:27
príspevok od: aesace
Jasne ze by sme chceli celkovo nizsie ceny, ale tam paradoxne Olympus/Panasonic vrazaju do inovacii viditelne viac a za kratsi cas nez slimaci od Canikonu, takze tam ta cena asi nesie viac tych nakladov, nez u Canonu. Ked sa pozrieme na ceny novych skiel od Canikonu pre R-kove tela, tam uz tie ceny priaznive nie su vobec, ale dajme tomu, ze ide o profi ligu..
Ja mam opacny nazor....RF 24-105F4 aj RF 35 F1,8...cena je uplne fantasticka podla mna na to ako su kvalitne. Samozrejme ze za 28-70F2 si zapytaju aj za 50F1,2
 
parkie
2019-03-26 16:45:25
Faktom ešte je, že si veľa používateľov kúpi aj objektívy inej značky, Sigmy, Tamrony, atď..
 
aesace
2019-03-26 23:00:28
príspevok od: parkie
Faktom ešte je, že si veľa používateľov kúpi aj objektívy inej značky, Sigmy, Tamrony, atď..
To kazdopadne, kedze maju pocit,ze dostavaju za svoje peniaze(nasobne nizsie oproti znacke vyrobcu fotaku) zmyslupny pomer pridanej hodnoty a ceny.Pritom technologie su porovnatelne a kvalita tiez.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia