Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 16/2018

Minulý týždeň ste v stĺpčeku našli tipy na články o fotení jarnej prírody. Neviem ako vy, ja som stihol nafotiť snežienky aj rozkvitnuté stromy. Každú jar strážim magnólie v Medickej záhrade. Aj tie som stihol. Ak sa tam vyberiete dnes, ešte ich tiež stihnete.

Luminar 2018 Jupiter

Luminar 2018 sa dočkal novej verzie s vylepšeným RAW modulom z hľadiska kvality aj rýchlosti. Vo filtri RAW Develop konečne pribudli obrazové profily. Medzi ďalšie novinky patrí zrýchlený import RAW a pribudli aj profily objektívov. Vylepšení je celkovo cez 300. Tento rok by mal prísť ešte modul pre organizáciu fotografií, čím sa z Luminaru stane plnohodnotná alternatíva k Lightroomu a ostatným zavedeným RAW konvertorom. Ja už som si nový Luminar nainštaloval a môžem potvrdiť výrazné zrýchlenie.

https://skylum.com/luminar

Pár tipov pre ČB fotografiu

Ak máte radi, rovnako ako ja, ČB fotografiu, pozrite si nasledujúce zaujímavé tutoriály. Napr. o Film noir svietení, či úprave fotiek na Instagram, pomocou Darkroom aplikácie pre iOS.





Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K

Keď výrazne zlacnela kamera Blackmagic Pocket Cinema, veru váhal som, či si ju nekúpiť. Potom však Olympus zlepšil vo svojich fotoaparátoch video a už nebolo dôvodu, prečo kvôli tomu kupovať špeciálnu kameru. Teraz bol predstavený nový, podstatne lepší model, samozrejme už s 4K rozlíšením a dokonca video s 12-bit RAW formátom. Naviac za dobrú cenu. Nový Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K je Micro 4/3 videokamera s 4K rozlíšením (60FPS), duálnym ISO, dynamickým rozsahom 13 EV. Video sa ukladá na SD alebo CFast karty. Zápis je možný aj cez USB-C, priamo na SSD disk. Prístroj je osadený obrovským 5" displejom s dotykovým ovládaním a možnosťou použitia 3D LUT tabuliek. Ďalej je vybavená miniXLR konektorom pre pripojenie audio zdroja a samozrejme štandardným 3,5 mm audio vstupom.

Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K má poskytnúť porovnateľnú obrazovú kvalitu ako Panasonic GH5s, ale za nižšiu cenu. Kamera sa má na trh dostať na jeseň roku 2018.

https://www.blackmagicdesign.com/products/blackmagicpocketcinemacamera

Atmos Ninja V

Posledné dni majú videographeri hody. Blackmagic predstavil novú kameru, SLR Magic a nové Micro Prime Cine objektívy pre Sony E, DJI predstavilo filmárske  príslušenstvo Master Wheels a Force Pro.

Pre majiteľov bezzrkadloviek, ktorí radi natáčajú, je asi najzaujímavejšia novinka od Atmosu. Videorekordér Ninja V sa môže pochváliť nízkou hmotnosťou 320 g a hrúbkou len 2,5 cm. Cez HDMI 2.0 umožňuje nahrávať video v HDR 10-bit 4K 60p, priamo z fotoaparátu/kamery. 5,2” 10-bit HDR LCD disponuje vysokým jasom a rozlíšením FULL HD. Nasadiť naň môžete účinnú slnečnú clonu. Rekordér je vybavený aj audio vstupom XLR a výstupom pre slúchadlá. V základe je osadený novým AtomX SSDmini s kapacitou 1TB.

https://www.atomos.com/ninjav

Leica Super-Vario-Elmar-SL 16-35mm F3.5-4.5 ASPH

Na rozdiel od Sony, nie je plnoformátový bezzrkadlový systém Leica SL populárny. Leica je veľmi konzervatívna firma, čo sa prejavuje v pomalom tempe inovácií. Veľký podiel ručnej práce a snaha o čo najvyššiu kvalitu sa odzrkadľujú na vysokých cenách produktov Leica. Za ľudovú cenu nekúpite ani najnovší objektív radu SL. Je to superširokouhlý transfokátor Super-Vario-Elmar-SL 16-35mm F3.5-4.5 ASPH., jeho cena je 5 495 USD, čo je niekoľkonásobok ceny, za akú sa ponúkajú objektívy týchto parametrov u iných značiek.

Nový objektív by mal ponúknuť špičkovú obrazovú kvalitu v celom rozsahu a to aj pri plne otvorenej clone. Nové je automatické zaostrovanie, ktoré by malo byť veľmi rýchle a tiché. Optická sústava sa skladá z 18 prvkov v 12 skupinách. Predný člen je vybavený ochrannou vrstvou AquaDura®. Objektív dopĺňa dvojicu skôr predstavených transfokátorov Vario-Elmarit-SL 24-90 / 2.8-4 ASPH. a APO-Vario-Elmarit-SL 90-280 f / 2.8-4.

http://en.leica-camera.com/Photography/Leica-SL/SL-Lenses/Vario-Lenses/Super-Vario-Elmar-SL-16-35

Fujifilm končí s Acrosom

Dúfam, že sa žiadnemu majiteľovi bezzrkadlovky Fujifilm nezastavilo srdce. Fujifilm končí s Acrosom, ale ako filmovým materiálom. Spolu s ním končí aj niekoľko papierov pre ČB fotografiu. Ak ste fanúšikmi filmového Acrosu, máte do októbra čas urobiť si zásoby na ďalšie roky. Uvoľnite si preto miesto v chladničke.

https://www.casualphotophile.com/2018/03/30/fujifilm-to-discontinue-acros-100-film-in-october-2018/

Viennametry

Viedeň je pre nás Bratislavčanov len toť kúsok za humnami. Toto rakúske veľkomesto je známe svojimi pamiatkami a architektúrou. Maďarský fotograf Zsolt Hlinka vo Viedni, v rámci svojho projektu Viennametry, nafotil krásne architektonické zábery. Určite si pozrite aj jeho ostatné projekty.


Foto: Zsolt Hlinka

https://www.instagram.com/zsolt_hlinka/

http://zsolthlinka.com/en/

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Hanigal
2018-04-16 13:34:09
Karol,
prosím ťa, napíš mi, aký je tvoj názor na spracovanie fuji RAW programom LUMINAR. Verím, že to bude zaujímať aj iných majiteľov fuji foťákov. Najmä porovnanie s Lightroomom ma zaujíma. Ďakujem.

Hanigal
 
tnagy294
2018-04-18 11:02:32
Neviem ako ostatni, ktori puzivaju Luminar a mali aj predoslu verziu 1.1.0, tato verzia 1.2.0 mam pocit akoby sa zhorsila funkcia Denoise. Ten isty raw zo Sony A99 v Luminare 1.1.0 je cistejsi nez v 1.2.0. Nova verzia akoby zanechala farebne bloky, najme v jemnych detailickych strukturach ako su vlasy a podobne. 1.1.0 bola o viac cistejsia a ani som nemusel nastavovat tak velke odsumenie ako vo verzii 1.2.0. Dokonca su forky, ktore aj ked nastavim maximum celeho odsumenia (aj boost) aj tak necha nejake artefakty. Predosla verzia 1.1.0 to nerobila. Ide o fotky s ISO 12800, vo verzii 1.1.0 boli hned po otvoreni ciste ale v novej to uz neplati. Support mi odpisal, ze oni to nevidia a teda ze problem neexistuje a nech napisem, ci mam iny problem. Ja som im navrhol, ze asi je cas zaplatit LR 12 Euro/mesiac a netrapit sa s neochotou vyvojarov. LR aj tak odsumuje perfektne a nielen to.
Prosim vas, ma niekto podobnu skusenost s novym Luminarom? verzia 1.2.0?
Tibor
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované