Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 19/2020

Ste na Instagrame? Ja som, raz za čas pridám niekoľko fotografií.

Nemám veľa odberateľov a sám sledujem len pár účtov. Nie je tomu tak dávno, čo Instagram zrušil zobrazovanie počtu lajkov. Má to zabrániť nežiadúcemu ovplyvňovaniu užívateľov. Nemyslím si, že by to pomohlo. Instagram je vo vnútri zhnitý. Vymkol sa z rúk jeho tvorcov.

Instagram pred rokmi vznikol ako aplikácia pre zdieľanie momentiek v štýle Polaroidu. Digitálna instantná fotografia. Z Polaroidu sa prebral štvorcový formát. Užívateľ cvakol mobilom momentku, upravil ju filtrami, aby vyzerala retro, pridal zopár hashtagov kvôli vyhľadávaniu a šup s ňou na nástenku. V jednoduchosti je sila a popularita Instagramu rýchlo rástla. V určitý moment sa ale stalo niečo, s čím tvorcovia asi nepočítali. Instagram začal ovplyvňovať užívateľov a stalo sa z neho výborné médium pre propagáciu rôzneho tovaru, dovolenkových destinácií, životného štýlu. Zrodili sa influenceri. Tí najúspešnejší zarábajú milióny. Ukazujú, čo si máte kúpiť, kam sa vybrať počas prázdnin, ako sa obliekať, česať atď. Stali sa majstrami štýlu fotenia a úprav.

S tým, čo sa stalo z Instagramu, sa asi nedá nič urobiť. Je odrazom doby, v ktorej žijeme. Rýchlej a povrchnej. Tvorcovia Instagramu ale žijú v minulosti. Neprispôsobujú ho tomu, čo jeho užívatelia potrebujú. Áno, umožnili nahrávať aj fotky iného formátu, prišli s príbehmi a správami, ale to je tak všetko. Akoby dúfali, že Instagram sa vráti do čias, kedy bol digitálnym instantným zápisníkom a nie jedným z najúčinnejších marketingových nástrojov. Obsah Instagramu dávno netvoria len fotografie nasnímané mobilmi. Najsledovanejší influenceri fotia systémovými fotoaparátmi, fotky upravujú v počítači a až potom ich nahrajú na Instagram. A tu je najväčší problém Instagramu. Trucovito zotrváva na mobiloch. Ak chcete fotografiu nahrať na Instagram, ide to len cez mobil. Pre tých, čo s Instagramom pracujú intenzívne a fotky upravujú v počítači je to nočná mora. Instagram by si dávno zaslúžil modernejšiu aplikáciu a hlavne profesionálnu aplikáciu pre počítače, kde sa ľahšie pracuje s príspevkami, hashtagmi, komentármi a správami. Súčasťou by mohli byť aj podrobné štatistiky. Tak, ako to dokáže napr. program Flume pre MacOS. Vlastne nedokáže. Instagram urobil nejaké zmeny, kvôli ktorým teraz nefunguje nahrávanie fotografií cez Flume. A to je dôvod môjho instagramového vyplakávania. Teraz musím fotky z počítača posielať do mobilu. Písanie hashtagov je utrpením. Prosím, nech je Instagram komfortnejší. Chcem tak veľa?

Začal som v meste viac panorámovať. Zistil som, že mi to vyhovuje viac, ako fotografovať so superširokouhlým objektívom a fotky orezávať. I keď aj to má svoje čaro. Panorámujem len tak z ruky. Mám fotoaparáty s výbornou stabilizáciou. V hľadáčiku si nechám zobraziť kompozičnú mriežku a vodováhu, ktoré mi pomáhajú udržať horizont a prekrývať fotografie o zhruba 30%. Na objektívoch mám tlačidlo uzamknutia zaostrovania, takže sa nemusím báť, že pri panorámovaní bude každá fotka zaostrená na inú vzdialenosť. Fotky potom spojím v Lightroome, spájanie panorám mu ide veľmi dobre.


Olympus OM-D E-M1 Mark III, M.Zuiko 12-100/4 IS PRO.


Olympus OM-D E-M1 Mark III, M.Zuiko 45/1,2 PRO.

Overené i neoverené správy

  • Prvé Nikony D6 by sa mali začať predávať koncom mája.
  • Začiatkom jesene by mal byť predstavený nástupca Pentaxu K-3II.
  • 26. mája má Sony predstaviť kompaktný fotoaparát Z1, určený pre vlogerov.
  • Podľa rumor stránok má byť predstavenie Canonu EOS R6 posunuté na júl. Fotoaparát má vraj mať 20 Mpx snímač z Canon 1DX Mark III, zvládať sériové snímanie až 20 obr./s. a 4K s frekvenciou 60FPS.
  • Najprv sa objavili správy, že Fujifilm preskočí jednu generáciu radu X-E, teraz to vyzerá, že sa len posúva predstavenie X-E4 na koniec roka. Fotoaparát by mal mať 26.1MP APS-C X-Trans BSI CMOS 4 snímač a X-Processor 4. Vďaka ním by mal zvládať DCI a UHD 4K60 Video s F-Log Gamma.


Canon asi najrýchlejšie vyvíja objektívy pre svoj nový systém EOS R.  Na základe patentov by sme sa v priebehu nasledujúcich dvoch rokov mohli dočkať aj týchto objektívov:

  • Canon RF 24-100mm F4 IS USM
  • Canon RF 70-300mm F3.5-5.6 IS USM
  • Canon RF 100-500mm F5.6-6.4 IS USM
  • Canon RF 100mm F2.8 2x Macro
  • Canon RF 50mm F1.8
  • Canon RF 85mm F1.8
  • Canon RF 100 mm F1.8


Capture One 20 dostane koncom mesiaca významnú bezplatnú aktualizáciu. Novinkou bude vylepšený štetec pre klonovanie a retušovanie, tlačidlo pred/po, ktoré bude fungovať aj na viacerých fotografiách naraz.


https://www.captureone.com/en/

Novinky

Canon pre EOS R pripravil platené rozšírenie firmvéru, ktoré prináša vylepšenia pre Stop Motion animáciu v spolupráci s programom Dragonframe.

https://shop.usa.canon.com/shop/en/catalog/eos-r-body-with-stop-motion-animation-firmware

Apple v relatívnej tichosti predstavil novú generáciu 13” Macbookov Pro. Dá sa povedať, že predstavil hneď dva modely. Jeden zastaralý a druhý aktuálny. V slabšej konfigurácii narazíte na starší procesor 8. generácie, staršie pamäte i dosku. Slabšia grafika nepodporuje displeje s 6K rozlíšením. Pri výkonnejšej konfigurácii sú použité aktuálne procesory 10. generácie, rýchlejšie pamäte a aj výkonnejšia grafika s podporou 6K. U nového 13” Macbooku PRO sa Appple vrátil k osvedčenej klávesnici s nožnicovým mechanizmom a pribudlo tlačidlo ESC. Touch bar je štandardom. Displej je typu True Tone so svietivosťou 500 nitov, podporuje P3 široký farebný priestor, rozlíšenie je 2560x1600 bodov. V najvyššej konfigurácii môže mať notebook procesor 2.3GHz quad‑core i7 10. generácie, 32 GB RAM a 4TB SSD. Hanbou je zastaralá Face Time kamerka s rozlíšením HD Ready.

https://www.apple.com/sk/macbook-pro-13/

Aj Microsoft, večný konkurent Applu, prestavil notebook. Surface Book 3 sa bude ponúkať s 13” alebo 15” displejom. Displej je odnímateľný a podporuje dotykové pero. Notebooky sú osadené procesormi Intel 10. generácie. Grafika môže byť integrovaná alebo od NVIDIA. Maximálna kapacita pamäte je 32GB a SSD disku 2TB. Výdrž batérie je úctyhodných 15,5 hodiny.

Surface Book 3 má len jediný USB-C port, bez podpory Thunderbolt 3. Zato poteší integrovaná čítačka SD kariet.


https://www.microsoft.com/en-us/p/surface-book-3/8XBW9G3Z71F1?activetab=pivot%3aoverviewtab

Lexar predstavil dvojicu čítačiek kariet. Professional Multi-Card 3-in-1 a Compact Multi-Card 2-in-1. Lexar Professional Multi-Card 3-in-1 čítačka má sloty pre karty typu SD, Micro SD a Compact Flash. Prenosová rýchlosť je až 312MB/s u SD a Micro SD kariet typu UHS-II a až 160MB/s u Compact Flash kariet. Čítačka je vybavená portom USB 3.1 (Typ C). Cena je stanovená na $ 29,99. Lexar Multi-Card 2-in-1 USB 3.1 čítačka má sloty pre SD a Micro SD karty. Prenosová rýchlosť je až 312MB/s u SD a Micro SD kariet typu UHS-II. Táto čítačka má konektor USB typu A. Cena je stanovená na $ 19,99.

Inšpirácia

Na mojom obľúbenom YT kanáli We Eat Together môžete sledovať videá o fotení jedla. Tentokrát je to ale o fotení a nakrúcaní produktov.


Dnes som vstal skôr, potreboval som sa napiť. Mrknem z balkónu a nad obzorom veľký zapadajúci Mesiac na pomaly sa rozjasňujúcej oblohe. Fotoaparát som mal pripravený, tak ešte so zalepenými očami, som poloslepý odfotil pár záberov. Dospal som pár hodín a a keď som vstal, importoval som fotografie do počítača. Všetky som musel vymazať. Ani jedna nebola ostrá. Ale nie kvôli mojej neschopnosti. Skoro ráno stúpa z mesta teplý vzduch, na okrajoch Mesiaca som videl, ako ich rozvlnil. Iným sa ale darilo lepšie.

鹅岭超级月亮 by 歪杰  on 500px.com

千厮门悬月 by 歪杰  on 500px.com


Full Moon Day - 7th May 2020 by Karunakaran Palanisamy on 500px.com


Final Supermoon by David Swindler on 500px.com


in the light of the moon by Gabriel  Weiss  on 500px.com

Praktické výhody systému OLYMPUS. Live prednáška od profi fotografa Martin Zilka. Cestovanie, športy v prírode, príroda, svadby, architektúra, portreét, detail, lifestyle.

https://www.facebook.com/events/245037859946838

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
jan.zitniak
2020-05-11 06:33:39
Karol čo sa týka instasgramu na počítači, rob to takto.

Vysvetlím na Google Chrome, ale funguje to aj pre iné internetové prehliadače.
V Google Chrome prejdeš do Nástroje pre vývojárov napr. cez Option + Command + I alebo F12 pre Windows.

Napravo sa zobrazí postranný panel, kde je potrebné ešte kliknúť na ikonku Toggle device toolbar a refreshnúť stránku v prehliadači aby sa zobrazila v responzívnom (mobilnom) dizajne. A je to. Naspodu je potom ikon +, ktorým sa pridávajú fotografie.

Vyzerá to možno náročne, ale tento postup funguje.
 
seifi
2020-05-11 08:06:02
.... Neprispôsobujú ho tomu, čo jeho užívatelia potrebujú ... dobrá veta
 
JanoB
2020-05-11 08:49:01
príspevok od: jan.zitniak
Karol čo sa týka instasgramu na počítači, rob to takto.

Vysvetlím na Google Chrome, ale funguje to aj pre iné internetové prehliadače.
V Google Chrome prejdeš do Nástroje pre vývojárov napr. cez Option + Command + I alebo F12 pre Windows.

Napravo sa zobrazí postranný panel, kde je potrebné ešte kliknúť na ikonku Toggle device toolbar a refreshnúť stránku v prehliadači aby sa zobrazila v responzívnom (mobilnom) dizajne. A je to. Naspodu je potom ikon +, ktorým sa pridávajú fotografie.

Vyzerá to možno náročne, ale tento postup funguje.
Dajú sa do inštalovať v Chrome rozšírenia , napriklad Web for instagram , ktorý umožňuje nahranie fotiek
https://chrome.google.com/webstore/detail/web-for-instagram/bonieeblbnamfclndbgnhblogabjijbp?utm_source=chrome-ntp-icon
 
close
2020-05-11 09:31:20
príspevok od: jan.zitniak
Karol čo sa týka instasgramu na počítači, rob to takto.

Vysvetlím na Google Chrome, ale funguje to aj pre iné internetové prehliadače.
V Google Chrome prejdeš do Nástroje pre vývojárov napr. cez Option + Command + I alebo F12 pre Windows.

Napravo sa zobrazí postranný panel, kde je potrebné ešte kliknúť na ikonku Toggle device toolbar a refreshnúť stránku v prehliadači aby sa zobrazila v responzívnom (mobilnom) dizajne. A je to. Naspodu je potom ikon +, ktorým sa pridávajú fotografie.

Vyzerá to možno náročne, ale tento postup funguje.
Alebo používať iPad ideálne ako v mojom prípade iPad Pro, kde v lightroome pre ipad upravím fotku a následne cez instagram aplikáciu pre tablet ju nahrám a ešte s klávesnicou k nemu sa píšu hashtagy jedna radosť a všetko na jednom zariadeni
 
francesco
2020-05-11 12:39:50
príspevok od: seifi
.... Neprispôsobujú ho tomu, čo jeho užívatelia potrebujú ... dobrá veta
ano, pripomina mi jeden nemenovany slovensky fotoportal (dnes uz olympusfotoportal)
 
majster333
2020-05-11 12:45:39
príspevok od: jan.zitniak
Karol čo sa týka instasgramu na počítači, rob to takto.

Vysvetlím na Google Chrome, ale funguje to aj pre iné internetové prehliadače.
V Google Chrome prejdeš do Nástroje pre vývojárov napr. cez Option + Command + I alebo F12 pre Windows.

Napravo sa zobrazí postranný panel, kde je potrebné ešte kliknúť na ikonku Toggle device toolbar a refreshnúť stránku v prehliadači aby sa zobrazila v responzívnom (mobilnom) dizajne. A je to. Naspodu je potom ikon +, ktorým sa pridávajú fotografie.

Vyzerá to možno náročne, ale tento postup funguje.
vo windowse to nefunguje nech hľadám, skrolujem to + tam nie je
 
Jozef Macák
2020-05-11 14:12:10
príspevok od: majster333
vo windowse to nefunguje nech hľadám, skrolujem to + tam nie je
potom co sa clovek prepne do tohto developerskeho modu je treba stranku este raz refreshnut...stlac ctrl+R a bude tam
 
jan.zitniak
2020-05-11 14:12:21
príspevok od: majster333
vo windowse to nefunguje nech hľadám, skrolujem to + tam nie je
Nevidím na spodok Tvojej obrazovky, ale treba dať ešte refresh stránky, aby sa objavilo + (ak si samozrejme predtým stlačil ikonku Toggle device toolbar, ktorú u Teba vidím vpravo hore, je to ikonka tabletu a mobilu).
 
majster333
2020-05-11 15:02:53
príspevok od: jan.zitniak
Nevidím na spodok Tvojej obrazovky, ale treba dať ešte refresh stránky, aby sa objavilo + (ak si samozrejme predtým stlačil ikonku Toggle device toolbar, ktorú u Teba vidím vpravo hore, je to ikonka tabletu a mobilu).
Ďakujem uz to ide, klikol som na tú ikonku, refrešol som to asi 5x a az potom to naskočilo ale naskočilo supeeer
 
majster333
2020-05-11 15:03:15
príspevok od: Jozef Macák
potom co sa clovek prepne do tohto developerskeho modu je treba stranku este raz refreshnut...stlac ctrl+R a bude tam
už o ide, díky
 
matpi
2020-05-11 15:59:13
S tym instagramom to nie je az take tragicke. Fotky upravim tak ci tak na pocitaci. Odoslanie na mobil je otazka par sekund. A hastagy tiez asi malokto dava na kazdu fotku ine. Staci ich mat iba niekde ulozene a podla potreby skopirovat.
 
zlobath
2020-05-11 19:14:20
uprava v PC, export do priecinku v NAS, kde si to stiahnem do mobilu a nahravam od Hashtagovania som upustil a ak mam chut aj nieco dopisat, tak cez PC sa da upravit prispevok
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované