Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 20/2020

Po skúsenosti z minulého roka patrí máj včelárikom na Sandbergu. Zalovil som v archíve, aby som zistil, kedy prilietajú a zahniezdia.

Vyrazil som už 4. mája, ale takmer nič som nenafotil. Niežeby neprileteli. Ale viac ako včelárikov bolo výletníkov, ktorí ich neustále plašili. A to som na Sandberg vyrazil cez týždeň doobeda dúfajúc, že tam bude málo ľudí. Aby ste ulovili pekné zábery, musíte mať výkonný objektív a byť blízko, len pár metrov. Minulý rok som našiel miesta, na ktoré sa dokážem nepozorovane priplaziť ako náčelník Apačov k táboru banditov. Tie miesta sú bohužiaľ priamo na hlavnej magistrále vedúcej Devínskou Kobylou. To znamená, že každú chvíľu po nej niekto prejde a vtákov vyplaší. Naviac takmer každý sa pristaví a začne ich sledovať, prípadne sa pokúša ich uloviť mobilným telefónom. Často ich vyplašia na desiatky minút. Dopadlo to tak, že som to vzdal a vrátil sa domov, na druhý koniec Bratislavy.

Druhý pokus som absolvoval o niekoľko dní, 10. mája v nedeľu. Ľudí bolo menej, čo bolo zvláštne, pretože bol víkend a počasia bolo pekné. Ale vďaka za to. Zaujal som svoje miesto a za chvíľu to začalo. Cvak, cvak, cvak. Karta sa začala plniť. Vlastne žiadne cvaky, pretože som si nastavil tichú elektronickú uzávierku. Do hodinky som mal desiatky vydarených portrétov. Začal som hľadať ďalšie miesta, odkiaľ by som včelárikov nafotil inak. Aj som ich našiel. Rozhodol som sa, že nafotím aj akčnejšie fotografie. Letovky som hneď zavrhol, skúšal som ich už minulý rok a nemal som úspech. Stálo by to veľa námahy uloviť za niekoľko hodín aspoň jeden vydarený záber. Preto som sa zameral na prílety a odlety. Viem, kam si včelárikovia s obľubou sadajú. Nikdy tam dlho nevydržia, takže pristátie alebo odlet bývajú časté. Fotografoval som s novým Olympusom OM-D E-M1 Mark III, na ktorom som mal nasadený objektív M.Zuiko 300/4 IS PRO doplnený o dvojnásobný telekonvertor MC-20. Ekvivalentná ohnisková dĺžka 1200 mm. Fotoaparát má funkciu PRO Capture, kedy priebežne ukladá do buffera až 35 obrázkov, pri napol stlačenej spúšti. Keď zareagujete na akciu úplným stlačením spúšte, zvyčajne býva neskoro. Pri Pro Capture sa vám ale uložia fotky z buffera a ešte aj niekoľko po stlačení spúšte. Máte takmer istotu, že sa vám podarilo uloviť záber, aký ste chceli. Jedinou nevýhodou je rýchle plnenie karty. Pri každom zmačknutí spúšte urobíte okolo 30 až 40 záberov, z nich je jeden alebo dva dobré. V ten deň som doniesol domov cez 9000 záberov. Bol som ale spokojný.














Olympus OM-D E-M1 Mark III, M.Zuiko 300/4 IS PRO + MC-20. Ekvivalentná ohnisková dĺžka 1200 mm. Použitá funkcia Pro Capture.

Výhodou Micro 4/3 systému je, že technika je menšia a ľahšia, ako u systémov s väčším snímačom. Je to pravda, aj keď moja zostava nebola ani malá a ani ľahká. Ale v porovnaní s ekvivalentnou APS-C alebo FF zostavou som bol “naľahko”. Fotografoval som z ruky, niekedy som pri tom ležal, inokedy sedel, kľačal alebo stál. S inou porovnateľnou zostavou by som určite nevydržal fotografovať z ruky niekoľko hodín. Ale nebolo to zadarmo, spálil som si lakte, ako som si ich opieral o nohavice.


Pri 30 obr./s. som pri jednom takomto prelete urobil tucet záberov. Zo štyroch som potom zložil túto pohybovú štúdiu.

13. mája som absolvoval tretie fotografovanie včelárikov. Tentokrát ako dozor. Objektív s telekonvertorom som požičal kamarátke Zuzke. Ukázal som jej, ako sa priplaziť na najlepšie miesta, pomohol s nastavením fotoaparátu a už som sa len prizeral, ako loví. Najprv vyzeralo, že bude pršať, ale napokon vykuklo slniečko a prekvapujúco na Sandbergu ani nohy. Včelárikovia to využili a stromy boli nimi obsypané. Ešte som nezažil tak dobré podmienky na ich pozorovanie a fotografovanie. A Zuzuliene to vyšlo na prvý pokus.






Olympus OM-D E-M1 Mark II, M.Zuiko 300/4 IS PRO + MC-20.
Foto: Zuzana Minarovičová

Overené i neoverené správy

Prepady predajov hlásia všetci výrobcovia fototechniky. Najviac sa to týka zrkadloviek, o ktoré je minimálny záujem, až na niekoľko bestsellerov. Najmenší prepad hlásia bezzrkadlovky. Na podrobné štatistiky o predajoch za obdobie ovplyvnené koronavírusom si budeme musieť ešte počkať. Nebudú to radostné čísla. Výrazný prepad hlásil minulý mesiac Canon, aktuálne vyhlásenie Nikonu je ale ešte smutnejšie. Nikon oficiálne oznámil, že bude vykazovať mimoriadne straty za fiškálny rok končiaci 31. marcom 2020. Spoločnosť zaúčtuje stratu 5,7 miliárd jenov. Oficiálne oznámenie si môžete prečítať tu.

  • Pred niekoľkými rokmi nejaký AF adaptér poškodzoval fotoaparáty Sony. Teraz tu máme niečo podobné. Viltrox upozorňuje, že jeho objektívy môžu poškodiť fotoaparáty Fujifilm X-Pro 3. Tento krát to nie je elektronika, ale vzájomné poškriabanie.

  • Pribúdajú neoverené informácie o pripravovanom vlogerskom kompakte Sony Z1. Má vraj vyzerať ako RX100VII, displej má byť plne otočný, grip väčší, s veľkým tlačidlom Record, a ďalšími vychytávkami. Premiéra by mal byť 26. mája.
  • Zatiaľ veľmi stručné sú fámy o tom, že Sony pripravuje objektívy s bajonetom RF pre bezzrkadlovky Canon. Asi pôjde o rovnaké modifikované objektívy, aké sú v ponuke pre Sony FE a Panasonic/Leica L. Z technického hľadiska tu nie je žiaden problém. Ten je v komunikácii medzi objektívmi a fotoaparátmi, pretože Canon si stráži všetky informácie o tom, ako ich objektívy fungujú.
  • Objektív Canon RF 70-135 mm f / 2L USM by sa vraj mal objaviť koncom roka 2020.
  • Nikon podal patent na technológiu systémového blesku, ktorá by mala vyriešiť správne osvetlenie dvoch objektov v rôznej vzdialenosti.
  • V jednom britskom časopise sa objavila správička, z kategórie rumorov, o pripravovanom Olympuse PEN-F Mark II. Ten má vraj mať 20,4 Mpx snímač, procesor TruePic VIII, 18 obr./s., 4K video, vylepšený AF i stabilizáciu obrazu a najnovšie vychytávky v podobe Live ND, High Res Shot a nové obrazové profily.
  • V septembri alebo októbri by mal byť predstavený nový GoPro Hero9 s novým vylepšeným telom, novým objektívom i snímačom a lepším displejom.
  • Fujifilm aktualizoval firmvér pre X100V, ktorý rieši prehrievanie pri dlhodobejšom používaní. Menší aktualizovaný firmvér je aj pre model X-A7.
  • Spoločnosť Ricoh zverejnila video o pripravovaných objektívoch, konkrétne HD Pentax-D FA * 85 mm F1.4ED SDM AW, HD Pentax DA * 16-50 mm F2,8ED PLM AW a D FA 21 mm Limited. 85-ka je vôbec prvý objektív navrhnutý pre digitálne fotoaparáty, bude mať 3 ED členy. 21-ka bude mať vlastný motor a bude sa ponúkať v striebornej alebo čiernej farbe. 16-50 je prvý objektív novej generácie s PLM impulzným motorčekom. Objektívu sa dočkáme asi až v roku 2021, spolu s novou APS-C zrkadlovkou.


Novinky

Spoločnosť Moment je známa výrobou kvalitných predsádok pre smartfóny Apple. Teraz sa pustila do výroby fotobrašní. Model Rugged Camera Sling je zjavne inšpirovaný populárnymi brašnami Peak Design. V ponuke budú verzie s objemom 6L a 10L. Ako naznačuje označenie Sling, jedná sa o brašne nosené krížom cez trup.


https://www.shopmoment.com/shop/moment-rugged-camera-sling

Dell predstavil dvojicu zaujímavých notebookov, ktoré určite zaujmú aj fotografov. XPS 15 je model s InfinityEdge 4K displejom 15,6”, pomer strán 16:10, 100% Adobe RGB. Môže byť osadený až 32 GB RAM, 1TB SSD diskom, procesorom 10. generácie Intel Core i7-10750H a grafikou NVIDIA GTX 1650Ti Max-Q. Na notebooku nájdete dvojicu portov Thunderbolt 3 (USB-C 3.1), v balení sú redukcie na HDMI a USB-A.

Model XPS 17  je najmenší 17” notebook na trhu a je to najvýkonnejší model radu XPS, aký DELL vyrobil. Tento model môže mať až 64Gb RAM, 2TB SSD, 8-jadrový procesor Intel Core i9-10885H 10. generácie a grafiku NVIDIA RTX 2060 GPU. Okrem Thunderbolt 3 portov nájdete na notebooku aj čítačku SD kariet.



https://blog.dell.com/en-us/new-xps-15-and-17-are-here/

Inšpirácia

Prvý inšpiratívny typ máme od Jozefa Vojtecha Kepperta z galantského fotoklubu. Pozýva nás do galérie Focesa v Šali. Konajú sa tam rôzne výstavy a podujatia. Pozrieť si tam môžete jedinečnú zbierku fotoaparátov.

Sean Tucker vám vo svojom videu ukáže, ako pomocou fotoaparátu prefocovať ČB negatívy a následne ich upravovať v Lightroome a Photoshope.


Dnešný stĺpček som začal včelárikmi a včelárikmi ho aj ukončím. Pozrieme sa na fotografie rôznych fotografov, po ktorých mi dosť pokleslo sebavedomie.

rain.. by Atif Saeed on 500px.com


Bee eaters 2 by Franco Fratini on 500px.com


Colors of Nature by Nature images on 500px.com


Green Bee Eater by Farhan Younus on 500px.com


Two chestnut headed Bee-Eater on wood stick by Kann Buakerd on 500px.com


Bee Eaters. by David Daniel on 500px.com

Séria online prednášiek Olymusu pokračuje aj túto stredu o 17.00. Ako fotografovať skateboarding vám predstaví Michal Jirák. 

https://www.facebook.com/events/3501819573166624/

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Krtko fotografom
2020-05-18 07:47:48
Krásne fotky tých včelárikov.
 
drecpy©photo
2020-05-18 08:17:03
poklona, fotečky nádherné.
 
sharkyyy
2020-05-18 08:26:44
Toto snad viltrox nemoze mysliet vazne D. Vyda skla pre bajonet fujifilm a nakoniec ich neodporuca pouzivat...1.april uz bol.
 
Paladin25
2020-05-18 08:55:04
príspevok od: sharkyyy
Toto snad viltrox nemoze mysliet vazne D. Vyda skla pre bajonet fujifilm a nakoniec ich neodporuca pouzivat...1.april uz bol.
neodporúča len na isté modely... ktoré vyšli dávno potom ako Viltrox vyvynul svoje objektívy...
 
patrac00
2020-05-18 09:07:38
príspevok od: sharkyyy
Toto snad viltrox nemoze mysliet vazne D. Vyda skla pre bajonet fujifilm a nakoniec ich neodporuca pouzivat...1.april uz bol.
Ide o možnosť poškriabania, nakoľko páčka uvoľnenia objektívu u X-Pro 3 je veľmi blízko bajonetu.
 
bobo222
2020-05-18 11:54:28
Presne, ide len o X-PRO, dali tlačidlo uvoľnenia objektívu bližšie k bajonetu, dre to tam, Ostatné telá sú zatiaľ v pohode.
 
juraj07
2020-10-02 09:58:11
Fotky Zuzany Minarovičovej sú o triedu lepšie ako srnca Karola. Lepšie zaostrené na oko, krajší bokeh, lepšie odpichnuté od pozadia...
 
seifi
2020-10-02 20:00:47
príspevok od: juraj07
Fotky Zuzany Minarovičovej sú o triedu lepšie ako srnca Karola. Lepšie zaostrené na oko, krajší bokeh, lepšie odpichnuté od pozadia...
To ti je také vyhlásenie založené čisto na subjektívnom pocite; viac by sa mi páčilo, ak by si napísal ... pozrite si foto Z.M., fotí niečo podobné, veľmi sa mi to páči ... takto je to zbytočne konfrontačne;
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované