Hore

Autor: Lewis Carlyle

Fotostĺpček šéfredaktora 22/2020

Konečne mám na testovanie ostrú verziu Fujifilm X-T4 a budem môcť dokončiť recenziu. Moje závery sa ale asi nebudú príliš líšiť od prvých dojmov z predprodukčného kusu.

Ďalej mám v mojom home office zopár krabíc s mikrofónmi značky Boya, ktoré budeme postupne predstavovať. Na prvý pohľad je zrejmé, že ide o cenovo dostupnejšiu alternatívu k RODE. Prvé dojmy sú veľmi dobré, balenie, príslušenstvo i kvalita spracovania.

Minulý týždeň som mal jediný cieľ, nafotiť zapadajúce slnko za vežou Kamzík. K tejto udalosti dochádza 2x do roka. Na fotenie mám 3-4 dni. Minulý rok sa mi to podarilo takmer dokonale. Všetko záleží od počasia. Tento rok to nezačalo dobre, bolo zamračené a najideálnejšiu konšteláciu sa mi nepodarilo zachytiť. A aby to nebolo málo, prvý pekný deň som sa o minútu omeškal. Podotýkam, že som fotografoval z balkóna a mal som nastavené upozornenie na mobile. Minúta sa môže zdať málo, ale slnko postupuje veľmi rýchlo. Máte tak 5 sekúnd, aby ste zachytili perfektnú kompozíciu.

Druhý deň som sa pripravil načas. Počasie prialo, spolupracovali aj mraky nad horizontom. Niečo ale muselo narušiť dokonalé podmienky. Vo vzduchu poletovali chumáče z topoľov, či iných stromov. Protisvetlo ich prežiarilo a silný teleobjektív stlačujúci perspektívu ich dostal na fotky vo veľkom počte.



Ďalšia možnosť zachytiť slnko za Kamzíkom bude o niekoľko týždňov, potom až za rok.

Použitá technika: Olympus OM-D E-M1 Mark III, M.Zuiko 300/4 IS PRO + MC-20.

Asi naposledy tohto roku som sa vybral na Sandberg fotografovať včelárikov. Obloha bola zatiahnutá a včelárikovia akýsi nervóznejší. Vytiahla ma Zuzuliena, ktorá si kúpila teleobjektív aj s telekonvertorom a konečne jej nemusím požičiavať svoju výbavu. Nenafotil som toho veľa, ale konečne mám viacero fotografií, na ktorých má včelárik v zobáku hmyz.





Použitá technika: Olympus OM-D E-M1 Mark III, M.Zuiko 300/4 IS PRO + MC-20.

Ak sa počas roka niečo pravidelne opakuje, ako napr. prechod slnka poza Kamzík, alebo výskyt včelárikov na Sandbergu, dajte si to ako pripomienku s upozornením do kalendára. To je výhoda digitálneho archívu, že ľahko zistíte, čo ste kedy fotili.





Overené i neoverené správy

  • V minulom stĺpčeku som zverejnil krátku informáciu o tom, že Nikon vykázal mimoriadne straty. Najnovšie správy hovoria o prepustení 700 zamestnancov z Thajska a Laosu. Čísla nemusia byť konečné.
  • Nový Canon EOS R5 by mal byť predstavený v júni a EOS R6 v júli. S fotoaparátmi by mohli byť predstavené aj nové objektívy.
  • Vyšiel nový firmvér 1.01 pre Fujifilm X-T4, ktorý opravuje problém s napájaním pomocou sieťového adaptéru.
  • Fujifilm X Webcam je program pre počítače s OS Windows, ktorý z niektorých fotoaparátov radu X a GFX urobí webkameru (GFX100, GFX 50S, GFX 50R, X-H1, X-Pro2, X-Pro3 , X-T2, X-T3 a X-T4). Fotoaparát sa k počítaču pripojí cez USB kábel, je možné využívať aj filmové profily.
  • EOS Webcam Utility Beta z vybraných fotoaparátov Canon urobí webkameru, teraz je k dispozícii aj pre počítače Apple s MacOS.
  • Tamron avizuje príchod nového travelzoomu pre fotoaparáty Sony FE. Zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne presnejšie informácie.

  • Spoločnosti Panasonic a Atomos oznámili, že kombinácia systémov Atomos Ninja V a Panasonic LUMIX S1H 5,9 K RAW cez HDMI sa teraz oneskorila v dôsledku „nepredvídaného technického problému, ktorý vyšiel najavo v záverečných kolách testovania verzie beta, ktorý je potrebné pred finalizáciou opraviť.
  • Adobe zverejnilo sériu minútových videí venovaných Lightroomu CC (pre chytré zariadenia). Sledovať ich môžete na YT kanáli Adobe Lightroom.

Novinky

Ricoh definitívne predstavil nový objektív HD Pentax-D FA* 85mm F1.4 SDM AW. Avizoval ho zhruba pred dvomi týždňami. Optická sústava sa skladá z 12 prvkov, vrátane Super ED a asférickeho členu. Objektív má nový prstencový motor SDM s vyšším krútiacim momentom. Najkratšia zaostrovacia vzdialenosť je 85 cm, zväčšenie je max. 0,12x. 9-lamelová clona si udržiava kruhový otvor do f/2,8, je elektronicky regulovaná a optimalizovaná pre video. Je utesnený proti prachu a vlhkosti, povlak SP (super protect) odpudzuje nečistoty. Priemer filtra je 82 mm. Predávať by sa mal začať v polovici júna za cenu 1899 USD.



http://www.ricoh-imaging.co.jp/english/products/star_lens/special/sp_dfa85-14/

Inšpirácia

Lewis Carlyle je jedným z fotografov, ktorí sa nenudia ani počas obmedzení vynútených koronavírusom. Vytvoril si improvizovaný ateliér pre fotenie kvetov s odrazom vo vodnej hladine.


Brandon Cole miluje portrétny objektív Sigma 105/1,4 Art, obzvlášť v kombinácii so Sony A7RIV. Túto kombináciu si vybral aj na jedno podvečerné plážové fotenie.


Séria online prednášok Olympusu pokračuje. Igor Slavík váz pozýva na rybačku. Z témy prednášky vyberáme:

“Od Šumavy přes Kamčatku, Britskou Kolumbii, až po Nový Zéland - tam všude během posledních let muškařil a fotil Igor Slavík s Olympusem. Proč právě s Olympusem? Jak se dle Igora nejlépe fotí ryby a příroda? Jaké vybavení vozí sebou?”

https://www.facebook.com/events/2763528693773600/

Stĺpček som začal fotografiami západu slnka v meste. Môžeme nimi aj skončiť, ale nie mojimi.

Torre Siglo XXI. Badajoz by Esteban De Peralta on 500px.com

Kuala Lumpur Sunset by Aly Syafiq Hashim on 500px.com

Sunset by Mikhail Taymanov on 500px.com

Sunset behind ferris wheel by Giorgos Vlachos on 500px.com

Love @ Sunrise by Choat Photographer on 500px.com

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
blahoslav J B Art
2020-06-02 01:06:55
Olympus
https://www.digimanie.cz/olympus-vyssi-zisk-spolecnosti-fotoaparaty-se-zlepsuji/8363
 
blahoslav J B Art
2020-06-02 01:12:44
a Nikon
https://www.digimanie.cz/nikon-je-sotva-v-zisku-fotodivize-je-ve-ztrate-a-bude-se-propoustet/8359
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované