Hore

Autor: Jan Erik Waider

Fotostĺpček šéfredaktora 25/2018

Dúfal som, že dnes si budete môcť prečítať recenziu novej Fujiny X-T100. Bohužiaľ Adobe zatiaľ neuvoľnilo najnovší ACR, ktorý by mi umožnil vyvolať fotografie vo formáte RAW. Takže si na recenziu počkáte. 

Pripravte sa na rozšírenú recenziu, pretože samostatne sa budem venovať porovnaniu s X-T20.

Nezaručené správy

Panasonic vraj chystá dvojicu prime objektívov so svetelnosťou F1.2, mali by mať ohniskovú dĺžku 14 a 35 mm. Užívatelia M43 fotoaparátov sa majú na čo tešiť, ak sa správa potvrdí. Optickú konštrukciu si dala patentovať Sigma. Prečo potom Panasonic? Vraj objektívy Sigma navrhovala práve pre Panasonic, ktorý ich asi bude predávať pod vlastnou značkou.

Ďalšie rumory potešia fanúšikov Fujifilmu. Teda tých majetnejších, čo vlastnia stredoformátovú bezzrkadlovku GFX. Práve pre ňu sa vraj chystá, v širšom časovom rozsahu, niekoľko objektívov. Konkrétne GF 35mm F2.8 , GF 20-36mm F3.5-4.5, GF 100-200mm F4.5-5.6, GF 80mm F1.4 a možno aj Tilt-Shift.

Zároveň si Fujifilm nechal zaregistrovať mená troch pripravovaných fotoaparátov, X-T3, GFX 50R a XF10. Medzi zaručené správy patrí to, že X100F sa v USA bude predávať aj s hnedým polepom.

Že Leica predstaví nový kompakt C-Lux, je takmer isté. Bude to prezlečený Panasonic TZ200, ktorý sme nedávno recenzovali. Je to bežná prax, Leica predstavila už niekoľko fotoaparátov vyrobených v spolupráci s Panasonicom. Veď je jeho dvorný dodávateľ objektívov.


Foto: Nokishita Camera

Zdroj: http://www.nokishita-camera.com/2018/06/c-lux.html

Novinky

Pre mňa najzaujímavejšou novinkou posledných dní je nový OLED EVF hľadáčik Sony. Má rozlíšenie UXGA (1600x1200 bodov), čo je rozlíšenie 5,76 Mpx. Je to zatiaľ najjemnejší hľadáčik so vzdialenosťou medzi bodmi 6,3 mikrónov. Zatiaľ sa nevie, ktorý fotoaparát ho bude mať prvý. Je to ale ďalší klinec do rakvy pre zrkadlovky. Pomaly, ale isto, sa blížime k tomu, že EVF hľadáčiky budú tak jemné, že v nich neuvidíte pixely a vyrovnajú sa matniciam z DSLR.

Dosť ma prekvapila správa, že Canon končí s výrobou filmových fotoaparátov. Posledným bol profesionálny EOS 1V. Canon tak ukončil výrobu filmových fotoaparátov po 82 rokoch. Ja som myslel, že s nimi skončil už pred pár rokmi, keďže som žiaden filmový Canon nevidel v ponuke obchodov už dosť dlho.


Oficiálne sa ukončil predaj posledného filmového Canonu EOS 1V.

Manfrotto, Gitzo, Velbon? Kto je kráľom statívov. Mojim snom je vlastniť statív Really Right Stuff. Teraz predstavili nový statív RRS Mark 2. Je to karbónový krásavec. Za kvalitu sa však platí. Štartovacia cena začína na $500 za najmenší model. To mi nebráni aj naďalej slintať, to je zadarmo. Zadarmo je aj pekný RRS magazín Light & Shadow vo formáte PDF.

http://www.reallyrightstuff.com/mark-2-tripods

Peak Design sa rýchlo vypracoval na popredného a inovatívneho výrobcu fotopríslušenstva. Sám vlastním niekoľko ich produktov. Prekvapujúco sa dosť dlho vyhýbali tomu, že by ich niekto napodobňoval, či vyslovene kopíroval. Je to inšpiratívna firma. Teraz sa od nej inšpiroval asi najväčší výrobca brašní a batohov, firma Lowepro. Predstavila nový batoh FreeLine BP 350 AW, ktorý nemôže poprieť inšpiráciu batohmi Peak Design Everyday Backpack.


Inšpirácia

Uhlopriečna kompozícia je jedným z obľúbených kompozičných nástrojov. Fotograf ich využíva viacero a keď ich ovláda dobre, môže ich aj porušovať. Práve na uhlopriečnu kompozíciu sa vo svojej sérii KONTRAST 01 zameral fotograf Paweł Franik. Uhlopriečne rozdelenie využil na dosiahnutie jasového kontrastu dvoch plôch. Materiál na takúto sériu sa určite zbiera dlho, o to zaujímavejší je potom výsledok.

Foto: Paweł Franik


Foto: Paweł Franik

http://www.pawelfranikphoto.com/kontrast-01

Ďalším fotografom, ktorý má čo ponúknuť, je Jan Erik Waider. V peknej sérii LONGYEARBYEN ... AND BEYOND – Svalbard sa zameral predovšetkým na stopu človeka v severskej krajine, ktorú zanechalo dolovanie.


Jan Erik Waider


Jan Erik Waider

https://www.behance.net/gallery/66356765/LONGYEARBYEN-AND-BEYOND-Svalbard

Na koniec tu máme inšpiratívne video fotografa Skylera Burt z We Eat Together, ktorý vám ukáže, ako profesionáne fotiť jedlo s minimálnym rozpočtom. Prv ako svoje služby ponúknete niektorej reštaurácii, musím vás upozorniť, že foodphoto je predovšetkým o nadizajnovaní jedla. To sa nedá zaplatiť, to treba vedieť!


Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované