Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 25/2019

Dá sa povedať, že leto je už tu. U nás v Bratislave to znamená, že každý víkend sa uskutoční nejaká zaujímavá akcia, často aj dve.

Tento víkend to bol festival Stredovek v sade a vláčikový Rendez. Ďalší víkend to bude Stredoveký festival vo Vrakuni a pravidelne raz za mesiac Rytieri na Devíne. Bohužiaľ si tohto roku nenafotíme napoleonských vojakov v rámci podujatia Ubránili sme sa. Mesto zmenilo spôsob rozdeľovania dotácií, bez ktorých sa veľká akcia urobiť nedá. Vďaka za akcie, ktoré sa konať budú, snáď sa tam uvidíme.

Pred niekoľkými rokmi som sa nechal prehovoriť na komerčné fotenie jednej kameramanskej dynastie. Tri generácie filmárov som fotil v Mirbachovom paláci, pomocou 7 filmárskych svetiel Arri. Milujem fresnelové trvalé svetlá, nič sa nevyrovná tomu, aké svetlo z nich ide. Boli to halogénové svetlá a tak s nimi treba manipulovať v rukaviciach, alebo s kombinačkami. Aj tak sa občas nevyhnete, že by ste sa nepopálili o klapky. To som však trochu odbočil. S jedným z filmárov sa občas stretnem v meste a ak mám fotoaparát, urobím mu pár fotografií. Tak sa stalo aj nedávno. V sobotu pravidelne navštevujem Starú tržnicu, sú tam trhy, niekedy aj bazár. Stretli sme sa na poschodí, kde so synom čakali na detské predstavenie. Navrhol som mu, že mu urobím pár záberov so synom. Využili sme veľké okno a mäkké svetlo, ktoré vyzeralo ako zo softboxu. Fotografie vám ukázať nemôžem, sú príliš osobné a rešpektujem súkromie. Pri fotení som si však uvedomil, ako bezzrkadlová konštrukcia môjho Olympusu ovplyvňuje môj spôsob fotografovania. Väčšinou mám nastavený čiernobiely obrazový profil a tak v hľadáčiku vidím monochromatický obraz. Vďaka simulácii expozície viem presne nastaviť expozíciu ešte pred zmačknutím spúšte. Práca je rýchlejšia a presnejšia. Pri postprocesingu mám menej práce. Fotili sme zhruba dve minúty a kamarátovi som poslal asi 6 fotografií. On aj jeho rodinní príslušníci boli z fotografií nadšení. To poteší. Uvedomil som si však, že to nie je pochvala len pre mňa, ale aj pre techniku, ktorú používam.

Minulý týždeň mi prišiel email, že ON1 Effects 2019 mám zdarma (bežná cena 59 USD). Ak ste niekedy skúšali ON1 Photo RAW a zaregistrovali sa na ich stránke, mal by prísť email aj vám. ON1 Effects 2019 je fajn napr. do notebooku. Má prekvapujúco veľa funkcií.

Minulý rok patril plnoformátovým bezzrkadlovkám a predpokladalo sa, že to bude hit a fotografi budú na ne húfne prechádzať. Nestalo sa tak, záujem o fotografovanie stále klesá a situáciu nezachránil ani príchod nových systémov od Canonu, Nikonu a Panasonicu. Vlastne sa ani nečudujem. Niežeby sa im štart nepodaril. Fotoaparáty aj objektívy sú pekné. Nestačí však pri premiére urobiť veľké "haló". Nové systémy treba čo najrýchlejšie rozširovať, dopĺňať, intenzívne propagovať, fotografov motivovať a vzdelávať. Bohužiaľ sa tak nedeje. Leto klope na dvere a majitelia nových fotoaparátov márne vyzerajú objektívy, ktoré by potrebovali. Firmy by mali teraz poriadne investovať a netváriť sa, že si dávajú oddych po pôrode nového systému.

Overené i neoverené správy

  • Nikon by mal vraj ešte tento rok predstaviť lacnejšiu bezzrkadlovku radu Z s cenou okolo 900 USD. Uvidíme či s plnoformátovým, alebo APS-C snímačom.
  • Objektív 7Artisans 50mm f/1.1 s Leica M-bajonetom má prísť v limitovanej červenej edícii.
  • Google potvrdil, že smartfón Pixel 4 bude mať niekoľko fotoaparátov.
  • Fujifilm plánuje opätovne uviesť na trh čiernobiely negatívny film Acros.

Správy o pripravovanej zrkadlovke Canon sú čoraz podrobnejšie. Mala by sa volať EOS 90D. Toto sú pravdepodobné parametre:

  • 32.5mp APS-C DPAF
  • Dual DIGIC 8
  • Dual SD card slot
  • 10 obr./s.
  • ISO 100-51 200
  • 45 AF bodov
  • 4K video 24/25, 30 a 60fps (bez orezu)
  • 3.2″ otočný LCD displej
  • Utesnené telo
  • Wifi + Bluetooth
  • $1399 USD
  • Pravdepodobný príchod neskôr v auguste 2019

Novinky

Skylum aktualizoval Luminar na verziu 3.1.1. Hlavným vylepšením je zrýchlenie otvárania katalógu. Ten je v Luminari 3 novinkou, na ktorej musí Skylum ešte zapracovať.

Skylum Luminar 3 Trial download.

Affinity Photo prináša vo verzii 1.7 hardvérovú akceleráciu využívajúcu GPU, podporu HDR/EDR displejov a vo verzii pre iPad aj vylepšené užívateľské rozhranie.


Vylepšenia sa dočkal aj Capture One. Z verzie 12.1 sa najviac môžu tešiť majitelia Fujifilm fotoaparátov. Prináša vylepšený rendering záberov z X-Trans snímačov a vylepšený tethering.

https://www.captureone.com/en/

U Capture One ešte zostaneme, predstavili program Studio. Ten je navrhnutý pre použitie v štúdiách s množstvom práce. Automatizuje niektoré procesy pri fotografovaní, najmä produktovej fotografie.

https://www.captureone.com/en/products/studio

Sony A6400 dostal nový firmvér verzie 2.0, ktorý fotoaparátu pridáva funkciu Animal Eye AF a podporu diaľkového ovládania RMT-P1BT.


Inšpirácia

Apple pokračuje v sérii inšpiratívnych videí fotografovania s iPhonom. Inšpirovať sa však môžete všetci, pretože to vôbec nie je o fotoaparáte, ale o prístupe k foteniu. Takto k nemu pristupuje Chritopher Anderson z agentúry Magnum.


https://christopherandersonphoto.com/

Všetci ste sa stretli s krásnymi fotografiami vtákov z voľnej prírody. Fotografovať ich je nesmierne ťažké. Musíte mať dobrú výbavu a musíte sa k nim dostať na dosah objektívu. Morten Hilmer vám ukáže, ako také náročné fotografovanie prebieha.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Kamil Škvarka
2019-06-17 14:25:07
Príchod 1dx mark iii a 5D mark v? Briblizné ceny?
 
flico.sk
2019-06-17 17:41:38
Tak trh je nasýtený už od cca roku 2012 - 2014 keď vyšli modely zrkadloviek, ktoré aj dnes majú dostatočné. Taký D750 stojí v SK akruálne okolo 1250,- čo je o dosť menaj ako Z6. Kvalita snímačov sa medzitým výrazne nezmenila a nie každý potrebuje fotofragofať šport a mať ultrarýchle a presné ostrenie.
Najväčšia výhoda resp. prínos bezzrkadlovie je asi pre majiteľov objektívov Sigma ART, Tamron ..., ktorí fotia bežné témy (okrem športu) lebo tam nehrozí žiaden back-front focus. Pre krajinkárov je to asi jedno, tí aj tak potrebujú manuálne ostrenie ...
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia